Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Γενικό Λύκειο Κυθήρων:Επιβεβαίωση της Αίτησης-Δήλωσης για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2020.


Επιβεβαίωση της Αίτησης-Δήλωσης για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2020.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων 2020 πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να επιβεβαιώσουν και να υπογράψουν την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η προθεσμία για την ανωτέρω διαδικασία είναι από την Πέμπτη 7-5-2020 ως και την Πέμπτη 14-5-2020, ξεκινώντας με τους αποφοίτους.
Σχετικά με την Αίτηση-Δήλωση (ΑΔ) για τις πανελλαδικές εξετάσεις υπενθυμίζουμε τα εξής:
1. Η ΑΔ απεστάλη (μέχρι τις 9 Απριλίου) από τους υποψηφίους και ήδη έχει καταχωριστεί ηλεκτρονικά από τα Λύκεια. Οι υποψήφιοι θα κληθούν να προσέλθουν αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο και να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά πράγματι ανταποκρίνονται στις επιθυμίες τους, να υπογράψουν και στα δύο αντίγραφα και να παραλάβουν ένα, το οποίο και φυλάσσουν μέχρι το τέλος των εξετάσεων. Αν οι υποψήφιοι, παρότι κληθούν από τους (Υπο)Διευθυντές των Λυκείων, δεν προσέλθουν, τότε η ΑΔ που έχουν ήδη υποβάλει, δεν θα ληφθεί υπόψη.
2. Στις περιπτώσεις που υποψήφιος με την ΑΔ συμπλήρωσε και την ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ για τα 3 μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής, στην ανωτέρω διαδικασία τελικού ελέγχου συμπεριλαμβάνονται όλα τα στοιχεία της ΑΔ και της ΑΔ για τα 3 μουσικά Τμήματα.
3. Όλοι οι υποψήφιοι θα προσκομίσουν και θα επιδείξουν ταυτότητα (ελληνική ή ξένη) /διαβατήριο (ελληνικό ή ξένο) ή άλλο επίσημο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτοπροσωπίας τους και θα ελεγχθεί η ορθή καταχώριση. Αν διαπιστωθεί κάποιο λάθος στα ατομικά στοιχεία, η διόρθωση θα γίνει άμεσα από τη σχολική μονάδα.
4. Για την Αίτηση-Δήλωση των αποφοίτων απαιτείται να προσκομιστεί και να επιδειχθεί ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο σχολείο, συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.
5. Αν πρόκειται για υποψήφιο/α που επιθυμεί να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών Λυκείων, τότε η Αίτηση–Δήλωση μπορεί να συνοδεύεται από επιπλέον δικαιολογητικά που θα ζητήσει το Εσπερινό Λύκειο.
6. Οι υποψήφιοι-απόφοιτοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα σχετικά δικαιολογητικά, που είχαν ήδη στείλει με mail.
7. Όλη η ανωτέρω διαδικασία επιβεβαίωσης της ΑΔ που ήδη έχει αποσταλεί από τους υποψηφίους στα Λύκεια, κρίνεται φέτος αναγκαία, λόγω των έκτακτων συνθηκών εξαιτίας του κορωνοϊού, ώστε να διασφαλιστεί η ταυτοποίηση των υποψηφίων και των επιλογών τους.
https://www.minedu.gov.gr/…/44861-07-05-20-epivevaiosi-tis-…

Πέθανε η πρώην πρόεδρος του Ξαναρχί ΖΩ Ιωάννα Κοντομηνά Ψαρρέα

 Με καταγωγή από τα Βάτικα Λακωνίας.
. Μια σπουδαία γυναίκα έφυγε σήμερα το πρωί. 
Ο λόγος για την Ιωάννα Κοντομηνά – Ψαρρέα, μια γυναίκα που πολέμησε με τον καρκίνο και κατάφερε να κερδίσει πολλές μάχες με αυτόν, αλλά σήμερα έφυγε από κοντά μας. 

Μάλιστα, η Ιωάννα θέλησε να δώσει δύναμη και κουράγιο σε πολλούς πάσχοντες από καρκίνο κι υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας Ξαναρχί-ΖΩ. 

Το κενό που αφήνει η Ιωάννα στην πόλη μας είναι μεγάλο…
Καλό ταξίδι, Ιωάννα…. 
ΠΗΓΗ  tharrosnews.gr

"CAMPING ΚΑΨΑΛΙΟΥ"



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κύθηρα 07/05/2020
                                  "CAMPING ΚΑΨΑΛΙΟΥ"


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της δημοτικής αρχής για λουκέτο στο κάμπινγκ του Καψαλίου.
Μετά το λουκέτο στο κτήριο αναμονής του κεντρικού λιμανιού του νησιού και το λουκέτο στο θέατρο του Ποταμού ήρθε ένα ακόμα λουκέτο επι δημαρχίας Χαρχαλακη.
Για αιτιολόγηση ξανά την ίδια καραμέλα, φταίει η προηγουμένη δημοτική αρχή.
Επ’ ακριβώς η επίσημη αιτιολόγηση από το site του Δήμου Κυθήρων:
«Όπως είναι γνωστό, ο τρόπος λειτουργίας του Camping, όπως τον παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είναι εξαιρετικά παθογενής. Η σημερινή Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου, επιφορτισμένη ουσιαστικά μόνο με τη λειτουργία του Camping και του Σπηλαίου (που αμφότερα ανήκουν στην Εγχώριο Περιουσία) δεν έχει τη δυνατότητα να επιτελέσει κανένα αναπτυξιακό ρόλο καθώς δεν διαθέτει (ούτε μπορεί να προσλάβει) μόνιμο προσωπικό, ενώ τα καθαρά έσοδά της από τη λειτουργία των δύο αυτών χώρων είναι ελάχιστα.»
Εύλογα προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα :

1.Η σημερινή δημοτική αρχή είναι ήδη 6 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Κυθήρων.
Τι έχει κάνει αυτά τα ΕΞΙ χρόνια για να διορθώσει αυτές τις παθογένειες?
Δεν είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να καταλογίζει ευθύνες στους προηγούμενους? 


2.Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου τελικά λειτουργεί ή όχι? 

3.Εφόσον δεν έχει αντικείμενο, όπως δηλώνει ο Δήμαρχος, υπάρχουν λειτουργικά έξοδα στο συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο (μισθοδοσία, λοιπές δαπάνες)? 

4.Τι σχέση έχει ο επισκέπτης των Κυθήρων που επιθυμεί να περάσει τις διακοπές του στο κάμπινγκ με το τουριστικό προϊόν των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων? 

5.Ποιος θα εμποδίσει το ελεύθερο κάμπινγκ και ποιος θα περιφρουρήσει τις παραλίες από αυτό?

6.Γιατί αντιγράφουμε «συνταγές» άλλων νησιών και μιμούμαστε καταστροφικά μοντέλα? 

7.Μπορεί κάποιος από τον Δήμο να παραθέσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι επισκέπτες του κάμπινγκ ήταν κατά πλειοψηφία από την Ευρώπη και όχι από την Ελλάδα? 

8.Πως προκύπτουν τα έξοδα των 31.527,54€ ? Πόσοι υπάλληλοι εργάζονταν και για πόσο χρονικό διάστημα? Σε αυτά τα έξοδα περιλαμβάνονται και οι απευθείας αναθέσεις από την Εγχώριο και την Αναπτυξιακή καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των δέντρων του κάμπινγκ? 

Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο απο τις δηλώσεις σας:
« Τέλος, είναι εκπεφρασμένη εδώ και χρόνια η βούληση της Δημοτικής Αρχής να προβεί σε μακροχρόνια μίσθωση του Camping μέσω της Εγχωρίου Περιουσίας στην οποία ανήκει ο χώρος. Η διακήρυξη μίσθωσης έχει ολοκληρωθεί αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του φετινού καλοκαιριού η δημοπρασία θα γίνει μετά το καλοκαίρι». 


Με ποιο τρόπο κύριε Χαρχαλάκη θα μισθώσετε μακροχρόνια το κάμπινγκ? Δεν γνωρίζετε ότι ανήκει στην κατηγορία 4 και απαγορεύεται η μίσθωση σε τρίτους διότι είναι κοινοτικό?
Κατά την διάρκεια της θητείας σας(στην αρχή της πρώτης τετραετίας) γίναμε μάρτυρες της εκκωφαντικής σας άγνοιας των νόμων με την πρόθεσή σας για μακροχρόνια μίσθωση του κάμπινγκ σε ιδιώτες, την οποία αποσύρατε την τελευταία νύχτα πριν την δημοπρασία και αφού πολλοί επιχειρηματίες είχαν εκδώσει εγγυητικές? 


Τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία σχετικά με το Τουριστικό Προϊόν έχει άλλαξει.
Εσείς τι κάνατε για να άλλάξετε τον χαρακτήρα του κάμπινγκ και να τον προσαρμόσετε στα νέα δεδομένα?

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ:Αποκατάσταση δρομολογίων Πορθμειακής γραμμής Ελαφονήσου – Πούντας


Ελαφόνησος,    07/05/2020
                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα : Αποκατάσταση δρομολογίων  Πορθμειακής γραμμής Ελαφονήσου – Πούντας

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σας ενημερώνουμε ότι η πορθμειακή γραμμή “Ελαφονήσου- Πούντας”, από σήμερα 07-05-2020 έως και την 30-05-2020, θα εξυπηρετείται ακτοπλοϊκά σύμφωνα με τα ζητηθέντα δρομολόγια ως αυτά περιγράφονται στην από 03-05-2020 επιστολή μας.
Ο Δήμος Ελαφονήσου, το Δ.Σ., οι Δημότες -Μόνιμοι κάτοικοι, οι Τοπικοί Σύλλογοι και η υπογράφουσα προσωπικά, Δήμαρχος Ελαφονήσου, νοιώθουμε την ανάγκη και την ηθική υποχρέωση  να ευχαριστήσουμε όσους συνέδραμαν στην άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε να υποβάλλουμε ;
– Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κον Ιωάννη Πλακιωτάκη ο οποίος ενέκρινε την αλλαγή -τροποποίηση των δρομολογίων με παρέμβαση του,
– Στον Βουλευτή του Ν. Λακωνίας, κον Δαβάκη Αθανάσιο για την αυτοπρόσωπη παρουσία του στο Υπουργείο, για την από την πρώτη στιγμή συνεργασία του με το Δήμο Ελαφονήσου και για την εκπροσώπηση του Δήμου και παράθεση των επιχειρημάτων μας στο ίδιο τον Υπουργό και τους συνεργάτες του     και τέλος
– Στον Βουλευτή του Ν. Λακωνίας, κον Αραχωβίτη Σταύρο και τον τέως Υφυπουργό Ναυτιλίας κο Σαντορινιό Νεκτάριο, για την αναφορά του θέματος μας και τη υποβολή ερωτήματος στη Βουλή των Ελλήνων.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους υποβοηθητικά ενίσχυσαν και επικοινώνησαν τη φωνή των Ελαφονησιωτών, των μοναδικών Νησιωτών του Νομού Λακωνίας, και ευχόμαστε ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα που όλοι προσδοκούμε.
Η Δήμαρχος
Ευσταθία Λιάρου

Δελτίο τύπου σχετικά με το Δ.Σ. της 6-5-2020


Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων την Τετάρτη 6/5/2020 με την διά περιφοράς διαδικασία υπό την προεδρία του κ. Εμμανουήλ Στάθη.
Το Δ.Σ. αποδέχθηκε το τεύχος τεχνικών προδιαγραφών για την εκπόνηση τεχνικογεωλογικής μελέτης στη θέση «Γάλανη» της Αγ. Πελαγίας, με προϋπολογισμό 24.800€ που καλύπτεται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Η μελέτη θα ερευνήσει το κατολισθητικό φαινόμενο της περιοχής και θα προτείνει συγκεκριμένα έργα, προϋπολογισμό και τεύχη δημοπράτησης. Επιπλέον το Δ.Σ. αποδέχθηκε τη μελέτη για την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στον κεντρικό δρόμο Φριλιγκιανίκων (πριν τη διασταύρωση προς Μητάτα) όπου υπάρχει καθίζηση με αυξητικές τάσεις. Το έργο έχει προϋπολογισμό 65.000€ και καλύπτεται από ίδιους πόρους. Αποδέχθηκε επίσης τη μελέτη για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτηρίων του Δημαρχείου και της Τεχνικής Υπηρεσίας/ΓΕΦ όπου υπάρχουν πολλά κτιριακά προβλήματα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 74.000€ και καλύπτεται από ίδιους πόρους.
Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε η 1η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου και συγκροτήθηκε η νέα Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής για την τρέχουσα δημοτική θητεία στην οποία η παράταξη της πλειοψηφίας ορίζει 6 μέλη και οι παρατάξεις της μειοψηφίας 4, ενώ συμμετέχει και ο αρμόδιος υπάλληλος. Η νέα σύνθεση της Επιτροπής έχει ως εξής:
  1. Ευάγγελος Λουράντος, Δημοτικός Σύμβουλος ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή του Καψάλη Κωνσταντίνο, Δημοτικό Σύμβουλο.
  2. Δημήτριος Σταθάκης, εκπρόσωπος Επαγγελματικού Συλλόγου Αβλέμωνα ως τακτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, με αναπληρωματικό του τον Σωτήριο Μπαρού.
  3. Παναγόπουλος Δημήτριος, Δημοτικός Σύμβουλος ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Καλλίγερο.
  4. Μαγουλάς Νικόλαος, Δημοτικός σύμβουλος ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Παρασκευά Γεωργιλά,
  5. Παναγιώτης Γιαννιώτης, μόνιμος υπάλληλος του Δήμου Κυθήρων ως τακτικό μέλος με αναπληρώτριά του την Άννα Μπουρνά.
  6. Frank van Werdee, ειδικός σε θέματα εναλλακτικού τουρισμού ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Ρήγα Ζαφειρίου.
  7. Δρακάκης Παναγιώτης, τουριστικός πράκτορας ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Σωτήρη Τάσσο.
  8. Ράϊκου Βασιλική, ξενοδόχος ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της την Κασιμάτη Μαρία.  
  9. Μυτιληναίου Αικατερίνη, εστιάτορας-ξενοδόχος ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή της τον Θεόδωρο Καραβουσάνο.
  10. Νοταρά Αδαμαντία, επαγγελματίας ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή της τον Σταμάτη Επαμεινώνδα.
  11. Αριστοτέλης Πρινέας, επαγγελματίας ως τακτικό μέλος με αναπληρώτριά του την Μαρία Καλλιγέρου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: ¨Ποιος θα σταματήσει τον Σουλτάνο; ¨


Ποιος θα σταματήσει τον Σουλτάνο; 

Η διάσκεψη του Βερολίνου της 19 Ιανουαρίου για τη Λιβύη αποφάσισε
· Κατάπαυση του πυρός.
· Επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων και την στρατιωτική στήριξη των αντίπαλων πλευρών και
· Περαιτέρω πολιτική διαδικασία .
Εκατό ημέρες μετά, οι αποφάσεις της Διάσκεψης υπό την αιγίδα της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών, έχουν πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων και αν οι αντιμαχόμενες πλευρές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέντ Αλ Σάρατζ και του Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ, δεν μπορεί να ελεγχθούν, είναι απορίας άξιον γιατί αφήνουν τον Ερντογάν, να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τα συμφωνηθέντα στο Βερολίνο, στα οποία είχε συναινέσει και ο ίδιος.
Ο Ερντογάν στο διάστημα μετά την διάσκεψη και μέχρι σήμερα:
Έχει ενισχύσει τον Σάρατζ με στρατιωτικούς συμβούλους, τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού, πρόσθετο σύγχρονο εξοπλισμό, πυρομαχικά, drones, ραντάρ, μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και ακόμα περί τις δύο χιλιάδες Σύριους αντάρτες.
Έχει αποστείλει και ήδη ναυλοχούν ανοιχτά της Τρίπολης τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο και ένα δεξαμενόπλοιο, τα οποία μετέχουν ενεργά στις μάχες είτε δια πυρών υποστηρίξεως είτε δια ηλεκτρονικού πολέμου.
Την 1η Απριλίου, έδωσε εντολή σε τουρκική φρεγάτα που έπλεε ανοικτά των ακτών 34 μίλια δυτικά της Τρίπολης να εκτοξεύσει πύραυλο SM-1 εξουδετερώνοντας Drone του Χάφταρ.
Την 17η Απριλίου, πραγματοποίησε άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, εγγύς της Λιβύης, με τη συμμετοχή τουρκικών μαχητικών, που περιλάμβαναν τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού.
Όλες αυτές οι δυνάμεις αλλά και οι ενέργειες των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων που προηγήθηκαν, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ανάληψη επιθετικών ενεργειών από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Έτσι, στις 18 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη μέρα των τουρκικών ασκήσεων, οι δυνάμεις του Σάρατζ εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακαταλάβουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Ταρχούνα 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, που αποτελεί την βάση του επιτελείου του Χάφταρ. Ο τελικός αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων ήταν, η αποκοπή των δυνάμεων του Χάφταρ στα νότια προάστια της Τρίπολης και η λύση της πολιορκίας της. Οι δυνάμεις του Σάρατζ προήλασαν μέχρι τα βόρεια προάστια της Ταρχούνα, αλλά υποχρεώθηκαν σε συντεταγμένη υποχώρηση το βράδυ της ίδιας ημέρας μετά από αντεπίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.
Τα κέρδη επί του εδάφους ήταν αμελητέα, το μήνυμα όμως ξεκάθαρο: η πρωτοβουλία των κινήσεων στο πεδίο της μάχης ανήκει πλέον στον Σάρατζ και όχι τον Χάφταρ. Η συνέχεια δεν δύναται να προβλεφθεί, αν όμως κάποιος ή κάποιοι δεν
σταματήσουν τον Ερντογάν, η πλάστιγγα, μετά βεβαιότητος, θα γείρει υπέρ του Σάρατζ, με δυσμενή εξέλιξη για την χώρα μας στο θέμα των θαλασσίων ορίων.
Ποιος ή ποιοί θα μπορούσαν να σταματήσουν την Τουρκία;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση: Υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, τις διαφωνίες ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία, αλλά και την εμφανή δυσχέρεια ανεύρεσης των απαραίτητων αεροναυτικών δυνάμεων, φαίνεται ότι αδυνατεί.
ΗΠΑ-Ρωσία: Οι Αμερικάνοι απουσιάζουν λόγω έλλειψης συμφερόντων και οι Ρώσοι είναι χαμένοι στη μετάφραση των συμφερόντων τους μεταξύ Τουρκίας και Χάφταρ.
Η πενταμερής των κρατών, Γαλλίας Ελλάδος, Κύπρου, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου: Υπό την προϋπόθεση του στενότερου συντονισμού και των πλέον αποφασιστικών κινήσεων, μπορεί.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς:
· Να καταγγείλουμε άμεσα και επισήμως, σε συντονισμό με τα άλλα κράτη της πενταμερούς και σε αδυναμία, μόνοι μας, τις ενέργειες του Ερντογάν στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, οι οποίες παραβιάζουν τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να ζητηθεί η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, το οποίο, εφόσον συμβεί, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη απ τη Τουρκία, λόγω των προβλημάτων της οικονομίας της.
· Να παρακολουθούμε την διαμορφούμενη κατάσταση ακόμα πιο κοντά και να χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία μέσω της ΕΕ για να ασκείται πίεση στην Κυβέρνηση της Τριπόλεως και να μην συναινέσουμε ξανά σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση της, απλά και μόνο επειδή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
· Να λάβουμε πρωτοβουλίες στα πλαίσια της πενταμερούς των κρατών, για οργάνωση απαντητικών ενεργειών στα σχέδια της Άγκυρας και για ταχύτερες αποφάσεις.
· Να επαναλειτουργήσουμε το Προξενείο, που είχαμε στην Βεγγάζη, ερχόμενοι σε επαφή, με όποιους θεσμικούς παράγοντες υπάρχουν στην περιοχή.
· Να δηλώσουμε την πρόθεση συμμετοχής ναυτικών μας δυνάμεων, στη περίπτωση που τελικώς θα οργανωθεί ευρωπαϊκή ειρηνευτική αποστολή.
· Να προχωρήσουμε σε κατάθεση συντεταγμένων των θαλασσίων ζωνών μας, στον ΟΗΕ, όπως άλλωστε έκαναν και οι Τούρκοι, και να μην περιμένουμε να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες, διότι αυτό μπορεί να καθυστερήσει και στο μεταξύ οι Τούρκοι να παγιώσουν τη κατάσταση. Ο ιδιαίτερα δραστήριος υπουργός των Εξωτερικών κ. Δένδιας έκανε γνωστό ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και την Ιταλία, αλλά πρέπει να πιέσουμε τις εξελίξεις.
Η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δοκιμαστεί πρόσφατα σε εθνικές κρίσεις και απέδειξαν ότι διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε αντιδράσεις. 

Νίκος Μανωλάκος
Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ
Βουλευτής A΄ Πειραιά και Νήσων Ν.Δ.