Σάββατο 16 Μαΐου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΕΛΛΑΔΑ 2021"


"Ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα"


Ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα.
Η τουριστική περίοδος είναι προ των πυλών αλλά για το πως αυτή θα εξελιχθεί, ουδείς μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση.
Για την Ελλάδα, που το ΑΕΠ της εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα έσοδα του τουρισμού, το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.
Όμως η επιλογή της χώρας, στην οποία ο τουρίστας θα πάει για τις διακοπές του, περνάει από μια νέα παράμετρο, η οποία δεν υπήρχε μέχρι τώρα κι αυτή είναι η προστασία της υγείας του. Και δεν θα είναι μία παράμετρος, αλλά η πρώτη ,δηλαδή αυτή που θα γείρει την πλάστιγγα στο να διαλέξει την μία ή την άλλη χώρα.
Η Ελλάδα, έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει αυτό το στοίχημα και να συνδυάζει φέτος έναν εξαιρετικό προορισμό, με ένα παραδοσιακά φιλόξενο DNA, μα πάνω απ’ όλα έναν ασφαλή προορισμό.
Με την Αθήνα να διαβάζει καταρχήν θετικά, τις κατευθύνσεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το βάρος πέφτει στην υιοθέτηση εκείνης της στρατηγικής, η οποία θα παρέχει τα απαραίτητα καύσιμα στη βαριά βιομηχανία της χώρας, σε μία χρονιά που τουριστικά παραμένει "αχαρτογράφητη".
Και αυτό γιατί μπορεί μεν η πρώτη εντύπωση να είναι θετική, όμως οι συστάσεις και οι οδηγίες που έδωσε η Ευρώπη μέσα από το πολυσέλιδο τουριστικό της πλάνο, δεν παύουν να εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των χωρών για να τις ακολουθήσουν και δεν δεσμεύουν καμία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ο δρόμος από τις συστάσεις έως τις πράξεις, αναμένεται να είναι μακρύς με την απόσταση να πρέπει να καλυφθεί σε εθνικό επίπεδο, διανύοντας κυριολεκτικά έναν μαραθώνιο.
Η Ευρώπη, παρά τις αντιδράσεις της Ιταλίας, επιβράβευσε τις χώρες, που έχουν μικρό αριθμό θυμάτων, προτείνοντας την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ τους, πράμα που θα επιτρέψει να σχεδιάσουμε καλύτερα την επόμενη μέρα για τον τουρισμό.
Αν η χώρα μας λοιπόν επιθυμεί να λάβει -από την κατά πολύ μικρότερη πίτα του τουρισμού φέτος- ένα μεγάλο μερίδιο, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διμερείς συμφωνίες με όσες χώρες τήρησαν τους κανόνες προστασίας και κατέγραψαν χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο, καθόσον αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις από την Ισπανία και την Ιταλία, που σημαίνει ότι απαιτούνται ιδιαιτέρως λεπτοί χειρισμοί, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα και το αλληλένδετο των διεθνών σχέσεων
Το προσεχές σαββατοκύριακο λοιπόν, αναμένεται να λάβουν σάρκα και οστά οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου, στην εποχή του κορωνοϊού και είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε.
Γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από το ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως, που μας κατέστησε αυτή τη στιγμή νούμερο ένα προορισμό στην Ευρώπη, έχει ήδη καταρτίσει το εθνικό σχέδιο τουρισμού με μέτρα ενιαία, ρεαλιστικά και βιώσιμα.
Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Το ξέρουμε όλοι. Είναι σαφές ότι ο τουριστικός κλάδος θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στα νέα υγειονομικά δεδομένα, τουλάχιστον για φέτος, μια και μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά ο κορωνοϊός, απ΄ ότι φαίνεται, θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμα.
Όμως έχουμε καταφέρει κάτι μοναδικό…
Πριν από λίγα χρόνια αντιμετωπιζόμασταν ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και τώρα θεωρούμαστε ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα διαχείρισης της πανδημίας στον κόσμο. Και αυτό, πρέπει να μας κάνει όλους πολύ υπερήφανους
Όπως όλοι ξέρετε, κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες. Μέσα από αυτή την κρίση μπορεί να δημιουργηθεί μία τεράστια ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό, διαμορφώνοντας την καλύτερη δυνατή στρατηγική, μετριάζοντας τις φετινές απώλειες και βάζοντας τα θεμέλια για μία πολύ επιτυχημένη τουριστική σεζόν, παρακαταθήκη όχι μόνο για το 2021 αλλά για πάντα.

Νίκος Μανωλάκος
Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ

Δημήτριος Κομηνός, ο Κυθήριος εφευρέτης του Dexion


Γνωρίζατε ότι η λέξη dexion είναι η ελληνική λέξη δεξιόν; Γνωρίζατε ότι ο εφευρέτης του dexion ήταν Κυθήριος της Αυστραλίας με καταγωγή από τα Ντουριάνικα;
Αλλά ας πάρομε τα πράγματα από την αρχή. To 19o αι. ο Ιωάννης Κομηνός-Σκορδίλης με το παρωνύμιο Βασιλιάς πήγε μετανάστης στην Αυστραλία από τα Ντουριάνικα των Κυθήρων.
Εκεί στο Σίδνεϋ γεννήθηκε το 1902 ο πρώτος γιός του, ο Δημήτριος, ο οποίος το 1920 πήγε στην Αγγλία να σπουδάσει μηχανικός. Αποφοίτησε με άριστα, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βρεττανία και αρχικά ασχολήθηκε με την τυπογραφία. Δημιούργησε μια επιχείρηση εκτύπωσης που την ονόμασε “krisson” από την αρχαία ελληνική λέξη κρείσσων που σημαίνει καλύτερος.
Περί το 1939 ο μηχανικός και τυπογράφος Δημήτριος βλέποντας ότι τα παραδοσιακά ξύλινα ράφια είχαν προβλήματα, επινόησε ένα σύστημα συναρμολογούμενων μεταλλικών ραφιών. Ο πόλεμος καθυστέρησε την αξιοποίηση της επινόησης και έτσι το 1947 ίδρυσε στο Λονδίνο μια εταιρεία που της έδωσε το Ελληνικό όνομα dexion, η οποία τον έκανε βαθύπλουτο βιομήχανο.
Με τους σεισμούς στην Περσία την εποχή του τελευταίου Σάχη, το dexion βοήθησε πολύ τους πληγέντες και έτσι ο Σάχης ονόμασε ένα χωριό με το όνομα του Κομηνού, ο οποίος τιμήθηκε και από τη Βρεττανική και την Ελληνική κυβέρνηση.
Η εταιρεία Dexion Comino International το 1971 ίδρυσε φιλανθρωπικό οργανισμό, το ίδρυμα Comino.
 .eleniharou.gr

Συνελήφθησαν τρία άτομα για ναρκωτικά στη Λακωνία



ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Τρίπολη, 15 Μαΐου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνελήφθησαν τρία άτομα για ναρκωτικά στη Λακωνία
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και του Τελωνειακού Κώδικα
Κατασχέθηκαν τρία δενδρύλλια, ποσότητες ηρωίνης, κάνναβης και λαθραίου καπνού κ.ά.
Συνελήφθησαν, χθες (14.5.2020) το μεσημέρι, στη Σπάρτη και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Σπάρτη Λακωνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 42, 47 και 53 ετών, αντίστοιχα, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και του Τελωνειακού Κώδικα.
Ειδικότερα, χθες (14.5.2020) το μεσημέρι, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, ανωτέρω αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε οικίες τους, στη Σπάρτη και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Σπάρτη Λακωνίας, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
  • -3- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 60 εκατοστά,
  • ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -12,8- γραμμαρίων,
  • ποσότητα κατεργασμένη κάνναβης (τύπου σοκολάτας), συνολικού βάρους -5,6- γραμμαρίων,
  • ποσότητα κάνναβης αναμειγμένη με καπνό, συνολικού βάρους -42,9- γραμμαρίων
  • ποσότητα λαθραίου καπνού, συνολικού βάρους -280- γραμμαρίων,
  • μικροποσότητες ηρωίνης,
  • ποσότητα υγρής μεθαδόνης, συνολικού βάρους -6- χιλιοστά το λίτρου και
  • -34- σπόροι κάνναβης.
Η ποσότητα λαθραίου καπνού θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης.


9η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (δια περιφοράς)


Σύμφωνα με: α) το άρθρο 184 Ν.4365/2019, β) το άρθρο 10 της από 11-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55/Α/11-03-2020), γ) την με αρ. 18318/13-03-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους της Χώρας, δ) το άρθρο 43 παρ.1 της από 30-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 75/Α/30-03-2020), ε) την εγκύκλιο 40/20930/31-03-2020 και στ) το άρθρο 67 Ν. 3852/2010 προσαρμοσμένο στις προαναφερόμενες υπό στοιχεία α), β), γ), δ) και ε) διατάξεις.
Κ Α Λ Ε Ι Σ Θ Ε
σε τακτική διά περιφοράς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων, που θα γίνει στις 19/05/2020, ημέρα Τρίτη με ώρα έναρξης την 10:00 π.μ. και ώρα λήξης την 11:00 π.μ. με τα ακόλουθα θέματα ημερήσιας διάταξης:
  1. Τροποποίηση και συμπλήρωση της 110/2019 απόφασης του Δ.Σ. (εισηγητής: Δήμαρχος).  
  2. Τροποποίηση και συμπλήρωση της 111/2019 απόφασης του Δ.Σ. (εισηγητής: Δήμαρχος).  
  3. Τροποποίηση και συμπλήρωση της 112/2019 απόφασης του Δ.Σ. (εισηγητής: Δήμαρχος).  
  4. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ – ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ (Β’ ΦΑΣΗ)» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Χ. Σούγιαννης).
  5. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΤΑΜΟΥ» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Χ. Σούγιαννης).
  6. Έγκριση Σύναψης και Όρων Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κυθήρων  και του Υπουργείου Εθνικής  Άμυνας για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή Πρόσβασης στο Ακρωτήριο Απολυτάρας στη Νήσο Αντικυθήρων» που θα εκτελεστεί από τη Μονάδα Μελετών και  Κατασκευών  (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ (εισηγητής: Δήμαρχος).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Π. ΣΤΑΘΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Ο.Τ.Α.
 Για τη δια περιφοράς λήψη απόφασης απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 1/2 των μελών του συλλογικού οργάνου.
  1. Εκδίδεται η πρόσκληση συνεδρίασης με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που αποστέλλεται στα μέλη τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν την συνεδρίαση. Στην πρόσκληση αναγράφονται ημέρα και ώρα έναρξης και λήξης της συνεδρίασης, τα θέματα ημερήσιας διάταξης και ο τρόπος διεξαγωγής της.
  2. Μαζί με την πρόσκληση ή εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος αποστέλλονται οι εισηγήσεις των θεμάτων για τα οποία θα ληφθεί απόφαση.
  3. Τα συμμετέχοντα στο όργανο μέλη έχουν δικαίωμα να αποστείλουν με email την ψήφο τους επί κάθε θέματος που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, το αργότερο μέχρι δύο (2) ώρες μετά την ώρα σύγκλησης του συμβουλίου, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση. Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email του προέδρου του οργάνου με ταυτόχρονη κοινοποίηση και στο γενικό email του Δήμου (kythira@otenet.gr).
  4. Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, δηλαδή μέχρι την πάροδο δύο (2) ωρών από την ώρα σύγκλησης του συμβουλίου, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση κάθε συνεδρίασης. Τα μέλη που δεν θα αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντα).
  5. Μέλη που δεν διαθέτουν email μπορούν, εντός του ίδιου ως άνω χρονικού διαστήματος, να ενημερώνουν για την ψήφο τους τηλεφωνικά τον πρόεδρο του οργάνου ή με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 2736031919.
  6. Είναι προφανές ότι στις δια περιφοράς συνεδριάσεις, τα στάδια της συζήτησης, πρωτολογίας και δευτερολογίας παραλείπονται αφού η συνεδρίαση δεν γίνεται με τη συνήθη διαδικασία και δεν υπάρχει φυσική παρουσία.
  7. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με την δια περιφοράς διαδικασία θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
  8. Κάθε μέλος του συλλογικού οργάνου μπορεί να ζητά περαιτέρω στοιχεία επί των εισηγήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Για αμιγώς τεχνικά ζητήματα αρμόδιο είναι το ΤΤΥΝΔ ΠΕ Νήσων Αττικής που ενεργεί ως Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κυθήρων (άρθρ. 52 Ν.3979/2011).

Προκήρυξη διαγωνισμού υπηρεσίας «Αποκατάσταση βλαβών δικτύων ύδρευσης 2020»



Προκήρυξη  συνοπτικού διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της υπηρεσίας:
«Αποκατάσταση βλαβών δικτύων ύδρευσης 2020», προϋπολογισμού 74.000,00 ευρώ με το Φ.Π.Α. 24%

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο επισυναπτόμενο έγγραφο