Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

¨WIND TURBINES ON KYTHIRA¨ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ site ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


 
Το site που δημιουργήθηκε τον καιρό του lockdown για τις ανεμογεννήτριες στο νησί. Καλές αναγνώσεις!!

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

www.kythira-windturbines.com

ΠΡΙΝ 95 ΧΡΟΝΙΑ.ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΚΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΨΑΛΙ.


Η τοποθεσία στο σπήλαιο του Αγίου Παύλου, όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα.

¨Μια συγκλονιστική ιστορία,ένα τραγικό γεγονός όπως το περιγράφει η φιλόλογος ερευνήτρια  κ.Ελένη Χάρου¨

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΠΡΙΝ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ...
Το 1925 φοιτούσε στο Γυμνάσιο Κυθήρων ένα όμορφο παλικάρι από τη Νεάπολη Βοιών. 
Σε πολύ μικρή ηλικία έχασε τους γονείς του και μεγάλωσε με τη γιαγιά του, η οποία του είχε μεγάλη αδυναμία και τον ακολούθησε στα Κύθηρα για να τον περιποιείται. 
Κάποτε μια μάντισσα της είπε ότι το ριζικό της είναι να πνιγεί μαζί με τον αγαπημένο εγγονό της.
 Ύστερα από αυτό ταξίδευαν πάντα χωριστά όταν έρχονταν, ή έφευγαν από τα Κύθηρα. Το παλικάρι που ήταν 19 ετών, αγάπησε στα Κύθηρα μια ωραία κοπέλα και είχαν επισημοποιήσει το δεσμό τους. 
Σαν σήμερα Πέμπτη της Αναλήψεως το 1925, που όλος ο κόσμος έβγαινε στα παραθαλάσσια και έκαναν εκ παραδόσεως το πρώτο μπάνιο, το παλικάρι με τη μνηστή του, με τη γιαγιά του και με τους συγγενείς της κοπέλας αποφάσισαν να εκδράμουν στο σπήλαιο του αγίου Παύλου, μια ωραία τοποθεσία, κοντά στη θάλασσα σε μικρή απόσταση από το Καψάλι. 
Ξεκίνησε όλη η χαρούμενη συντροφιά με το γαϊδουράκι με τις κουμπάνιες τους και τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία. Όταν έφθασαν, η γιαγιά παρακίνησε τον εγγονό της να πέσει στη θάλασσα γιατί το μπάνιο την ημέρα αυτή το θεωρούσαν πολύ ευεργετικό, παρόλο που ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος. 
Ο εγγονός, δεινός κολυμβητής, έπεσε στη θάλασσα από τα βράχια και μετά από λίγο διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να βγει, διότι υπήρχε κίνδυνος τα αγριεμένα κύματα να τον ρίξουν πάνω στα βράχια.
 Έγινε αμέσως κινητοποίηση όλων και για κακή τύχη μέσα στις φωνές και στον πανικό, ένας από την παρέα έπαθε κρίση επιληψίας. Εν τω μεταξύ η γιαγιά του παλικαριού άρπαξε ένα σκοινί από το γάϊδαρο και το έριξε στη θάλασσα για να βοηθήσει τον εγγονό της, η ίδια δε πλησίασε τόσο πολύ στα θαλασσοδαρμένα βράχια, που κάποια στιγμή πάνω στον αγώνα της να σώσει τον εγγονό της, την παρέσυραν τα κύματα και βρέθηκε κι αυτή στη θάλασσα. 
 Ο εγγονός είχε τώρα την αγωνία να σώσει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τη γιαγιά του. 
Δυστυχώς δεν τα κατάφερε και πνίγηκαν και οι δύο. 

Μέγας ήταν ο ολοφυρμός, όταν τους μετέφεραν στη Χώρα! 
Κατά την εκφορά των νεκρών σύσσωμη η κοινωνία συμμετείχε και το Γυμνάσιο παρατάχθηκε για να τιμήσει το παλικάρι. 
Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Εσταυρωμένο και με συγκινητικά λόγια τους τίμησαν οι δεινοί ρήτορες, αείμνηστος Γυμνασιάρχης Σπύρος Στάθης και ο Επίσκοπος Κυθήρων Δωρόθεος Κοτταράς, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος, καθώς και άλλοι παράγοντες της κοινωνίας. Η κηδεία ήταν πάνδημη και μεγαλοπρεπής, τόσο που οι συγγενείς εκ Νεαπόλεως που κατάφεραν να παρευρεθούν, ευχαρίστησαν την κοινωνία των Κυθήρων με θερμά λόγια.
ΠΗΓΗ
Eleni Harou
Μια συμπλήρωση Η χθεσινή δημοσίευση συγκίνησε πολλούς ανθρωπους, κάποιοι από τους οποίους μου ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες. Μεταφέρω το σχετικό αφιέρωμα από την εφημερίδα ΚΥΘΗΡΑΙΚΗ φ. Ιούνιος 1925, το οποίο μπόρεσα να βρω χάρη στην ψηφιοποίηση των Κυθηραικων εφημερίδων που έκανε ο Κυθηραικος Σύνδεσμος Αθηνών, τον οποίο ευγνωμονούμε.

Γενικό Λύκειο Κυθήρων.Υγειονομική εξέταση και την πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.


Ενημερωθείτε από τον ακόλουθο σύνδεσμο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την υγειονομική εξέταση και την πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

https://www.minedu.gov.gr/news/45131-28-05-20-apo-deftera-29-iouniou-2020-mexri-kai-tin-paraskevi-10-iouliou-2020-i-ygeionomiki-eksetasi-kai-praktiki-dokimasia-agonismata-ton-ypopsifion-gia-ta-t-e-f-a-a-2

Γενικό Λύκειο Κυθήρων.Ενημέρωση


Ενημερωθείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ακαδημαϊκού έτους 2020-2021

https://www.minedu.gov.gr/news/45108-26-05-20-enimerosi-prothesmias-ypovolis-dikaiologitikon-gia-tin-symmetoxi-ypopsifion-stis-prokatarktikes-eksetaseis-pke-ton-sxolon-tis-pyrosvestikis-akadimias-akadimaikoy-etous-2020-2021

Με ραντεβού οι εγγραφές των νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Μονεμβασίας


Το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας σας ενημερώνει ότι οι αιτήσεις για τις εγγραφές των νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς για το Σχολικό Έτος: 2020-2021 θα γίνονται καθημερινά έως 12 Ιουνίου (εκτός Σαββάτου και Κυριακής).
Πληροφορίες θα δίνονται 10:00π.μ-13:00μ.μ στα εξής τηλέφωνα:
  • Παιδικός Σταθμός Ασωπού: 2732 0 82208
  • Παιδικός Σταθμός Βοιών: 2734 0 22279
  • Παιδικός Σταθμός Μολάων: 2732 0 22722
Απαραίτητο για κάθε εγγραφή να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία για καθορισμό ραντεβού.

Ασφαλτοστρώσεις ΔΕ Ασωπού, ΔΕ Βοιών, ΔΕ Ζάρακα και ΔΕ Μονεμβάσιας



Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας προκηρύσσει ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Ασφαλτοστρώσεις ΔΕ Ασωπού, ΔΕ Βοιών, ΔΕ Ζάρακα και ΔΕ Μονεμβάσιας» προϋπολογισμού  288.970,60 ευρώ (πλέον αναθεώρησης και Φ.Π.Α.)
  1. Αναθέτουσα Αρχή – Στοιχεία επικοινωνίας:
Αναθέτουσα αρχή: Δήμος Μονεμβασίας
Είδος αναθέτουσας αρχής: Ο.Τ.Α.
Οδός: Μολάοι
Ταχ.Κωδ.:23052
Τηλ.:2732360581
Telefax: 2732360590
E-mail: sofia@molaoi.gr
Ιστοσελίδα:www.monemvasia.gov.gr
  1. Πρόσβαση στα έγγραφα: Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο, χώρο ΄΄ ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί ΄΄ της πύλης www.promitheus.gov.gr, στο ΚΗΜΔΗΣ, καθώς και στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να λάβουν γνώση των εγγράφων της σύμβασης και της μελέτης από το γραφείο του Δήμου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Μπορούν επίσης να λάβουν αντίγραφα αυτών με δαπάνες και φροντίδα τους.
  1. Δικαιούμενοι συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης σύμβασης:Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί:
    Ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σε κοινοπραξία, εγγεγραμμένοι στο Μ.Ε.Ε.Π, που καλύπτουν τις κατηγορίες και τάξεις του έργου, δηλαδή  κατηγορία Οδοποιίας
    Αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες σε αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου ΜΕΕΠ.
    Αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι που αποδεικνύουν ότι κατά τη τελευταία πενταετία, έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια (ποιοτικά και ποσοτικά) με το δημοπρατούμενο.
  1. Προθεσμία εκτέλεσης έργου: είναι 150 ημερολογιακές ημέρες.
  1. Κριτήριο ανάθεσης: η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή)
  1. Παραλαβή προσφορών: Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του συστήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016.
    Η ημέρα λήξης παραλαβής προσφορών είναι η 12/06/2020 ημέρα Παρασκευή. και η ώρα λήξης 15:00.
    Η ημέρα  ηλεκτρονικής αποσφράγισης προσφορών είναι η 17/06/2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00πμ.
  1. Χρόνος ισχύος προσφορών: Κάθε υποβαλλόμενη προσφορά δεσμεύει τον συμμετέχοντα στον διαγωνισμό για διάστημα εννέα μηνών.
  1. Γλώσσα σύνταξης προσφορών: Ελληνική
  1. Χρηματοδότηση: Το έργο χρηματοδοτείται από ΠΔΕ, ΣΑΤΑ & ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ.
  1. Εγγυητική συμμετοχής: Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής 2% επί των δημοπρατούμενων εργασιών της μελέτης, δηλαδή το ποσό των 5.779,46

"Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε Εδώ "πρόταση Νίκου Μαγουλά κανονικότητα των δημοτικών συμβουλίων .


 
Η παράταξη  "Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε Εδώ " συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Μάγουλα για την επιστροφή στην "κανονικότητα" των δημοτικών συμβουλίων . Ευελπιστούμε στην σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου ώστε να επιστρέψει ο γόνιμος και παραγωγικός διάλογος μέσα στις αίθουσες . Να θυμίσουμε ότι εδώ και περίπου τρεις μήνες τα συμβούλια ,λόγω covid,  πραγματοποιούνται δια περιφοράς μέσω emails χωρίς την αμεσότητα της φυσικής παρουσίας μας αλλά και  ανταλλαγής απόψεων- προτάσεων .

Το σχέδιο του υπ. Υγείας για τον Τουρισμό: «Χωρισμένη» σε τρεις ζώνες η νησιωτική χώρα



Σε τρεις ζώνες θα χωρίζονται οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας με σκοπό τη μέγιστη ασφάλεια έναντι του κορονοϊού εν όψει τουριστικής κίνησης. 
 Ο διαχωρισμός θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια (διαφορετικός για κάθε κριτήριο), την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, αλλά και τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά.

Στην έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών αναμένεται να συντελέσει και η ενίσχυση των μέσων διακομιδής από αέρος και θαλάσσης. Πλέον δεν υπάρχει μόνο μία «κάψουλα» για αεροδιακομιδές, αλλά τέλος του μήνα διαθέσιμες θα είναι πέντε, κατόπιν δωρεών. Επίσης, το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται τους καλοκαιρινούς μήνες στις ελληνικές θάλασσες.
Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο, το οποίο είναι δυναμικό και θα τροποποιείται ανάλογα με τη διασπορά του ιού και τα εισαγόμενα κρούσματα. Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν νέα κρούσματα, αλλά ευελπιστούν σε μεμονωμένα περιστατικά και σε ελεγχόμενη μετάδοση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νησιωτική χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας: Οσα νησιά θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου» (επίπεδο επικινδυνότητας 3) και πρόκειται για την Κρήτη, που από μόνη της διαθέτει ένα επαρκές σύστημα Υγείας, και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας.
Δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια. Στο επίπεδο επικινδυνότητας «2» ή «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες Covid-19. Ενδεικτικά τέτοια νησιά θα είναι η Ρόδος, η Σαντορίνη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος). Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν δεσμευτεί ήδη από την πρώτη φάση της επιδημίας περίπου 550 κλίνες ειδικά για περιστατικά με λοίμωξη Covid-19. Πρόκειται για κλίνες σε μεγάλα νησιωτικά νοσοκομεία (Κρήτη, Ρόδος κ.λπ.).
Ολα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, περιλαμβάνονται στη ζώνη επικινδυνότητας «1», δηλαδή θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
Ανάλογος διαχωρισμός σε τρία επίπεδα πραγματοποιείται και όσον αφορά στη δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που ετοιμάζεται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα συνδέεται με την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας. Σε αρκετά νησιά, πάντως, χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19 αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτές για έλεγχο, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Πρόκειται για μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας (ένα τεστ την ώρα), για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ, που ξεκινούν αύριο τις δράσεις τους.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο «Ιπποκράτειο» της Αθήνας, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας εργάζεται εντατικά για την «οχύρωση» των νησιών. Η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση πιθανού περιστατικού με Covid-19 είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να προληφθεί τυχόν διασπορά. Στο πλαίσιο αυτό, για κάθε ξενοδοχειακό κατάλυμα θα οριστεί γιατρός (ιδιώτης ή μη), που θα συνδέεται με κάποια δομή Υγείας (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας). Για κάθε κατάλυμα θα υπάρχει και «συντονιστής κρίσης», που θα συνεργάζεται με τον γιατρό.
Επιπλέον, θα οριστούν χώροι «καραντίνας», που θα είναι ξενοδοχεία που θα δεσμευτούν, στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση ενός ύποπτου περιστατικού μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ αλλά και η φιλοξενία του σε περίπτωση που είναι θετικό, όπως ακριβώς γίνεται και μέχρι σήμερα σε άτομα που μπαίνουν στη χώρα (επαναπατρισθέντες ή μη).
Τα καταλύματα θα ακολουθούν συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο για πρόληψη, προστασία και αποφυγή συγχρωτισμού. Ανάμεσα στα μέτρα που θα λαμβάνουν είναι ο περιορισμός στη χρήση της πισίνας σε 2,5 τετραγωνικά ανά άτομο, η τήρηση απόστασης δύο μέτρων ανάμεσα στις ξαπλώστρες και η χρήση πετσέτας, που θα παρέχεται αποκλειστικά από το κατάλυμα και θα απολυμαίνεται έπειτα από κάθε χρήση.
Πέντε «κάψουλες» για αεροδιακομιδές και πλωτά… ασθενοφόρα
Πέντε θα είναι, πλέον, οι ειδικές «κάψουλες» που απαιτούνται για την αεροδιακομιδή κρούσματος με Covid-19. Μέχρι και την αρχή της πανδημίας υπήρχε διαθέσιμη μόνο μία για όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή μόλις μία αεροδιακομιδή την ημέρα. Επειτα από δωρεές, το ΕΚΑΒ θα έχει στη διάθεσή του μέχρι το τέλος του μήνα πέντε τέτοιες «κάψουλες», σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Παράλληλα, έρχονται τα πρώτα πλωτά ασθενοφόρα. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο -οι διαδρομές του οποίου θα καθοριστούν από το Λιμενικό Σώμα-, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμα ακόμη δύο και μέχρι του χρόνου στις ελληνικές θάλασσες θα υπάρχουν έξι ασθενοφόρα. Η χρηματοδότηση προέρχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι διακομιδές περιστατικών με κορονοϊό τους επόμενους μήνες θα γίνονται σε μεγάλο βαθμό με πλωτά μέσα, τα οποία θα καθορίζονται ανά περίπτωση από το Λιμενικό, ενώ θα συνδράμουν και ιδιώτες.
Η «ΟΧΥΡΩΣΗ» ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
1 . Ζώνη χαμηλού κινδύνου: Κρήτη και νησιά σε απόσταση 1,5 ώρας (οδικώς ή με πλοίο) από μεγάλα νοσοκομεία και νοσοκομεία αναφοράς. Παραδείγματα: Νησιά Αργοσαρωνικού, κοντινές Κυκλάδες (π.χ. Κέα, Ανδρος, Κύθνος), Εύβοια.
  1. Ζώνη μέτριου κινδύνου: Νησιά με ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19. Παραδείγματα: Ρόδος, Σαντορίνη, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) κ.λπ.
  1. Ζώνη υψηλού κινδύνου: Ολα τα νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19.
› Αναλυτές μοριακού ελέγχου: Μέχρι 20. Ενδεικτικά: Σαντορίνη, Κάλυμνος, Κως, Πάρος, Νάξος, Ρόδος, Σύρος.
› Γιατρός καταλύματος – σύνδεση με Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.
› Ξενοδοχείο «καραντίνας» σε κάθε μεγάλο τουριστικό προορισμό.
› 5 «κάψουλες» (ειδικός χώρος απομόνωσης) για αεροδιακομιδές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής