Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ¨ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ¨ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ


Δελτίο Τύπου του συνδυασμού «πρώτα ο άνθρωπος» Κύθηρα 23/06/2020 

Την δύσκολη αυτή περίοδο που περνάει η τοπική κοινωνία μας και συνολικά η ανθρωπότητα η επιλογή της δημοτικής αρχής του Δήμου μας να συνεχίζει να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο ΜΟΝΟ "δια περιφοράς" χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μια μόνο εκ των δυνατοτήτων που παρέχονται από το νόμο για ευελιξία στις συνεδριάσεις, στερεί την δυνατότητα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων αλλά και την αμεσότητα στην λήψη αποφάσεων και εν κατακλείδι φιμώνει τους Συμβούλους. 
Αφήσαμε να περάσει ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου η δημοτική αρχή να συνειδητοποιήσει ότι οι συνεδριάσεις δια περιφοράς αποβαίνουν εις βάρος της Δημοκρατίας και της αναπτυξιακής πορείας των νησιών μας «Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». 

Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι, να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας στην δημοτική αρχή για μία ακόμα φορά,γραπτώς αυτή τη φορά,για την συνέχιση των συνεδριάσεων δια περιφοράς. 
Η επίκληση των ειδικών συνθηκών δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία για την δημοτική αρχή. Η τακτική αυτή αφήνει περιθώρια υποθέσεων για σκοπιμότητα ή ανικανότητα. 

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας δηλώνουμε παρών σε όλα τα θέματα του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 24/06/2020. Δηλώνουμε δε ότι από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή και παντός είδους συμβουλίων η παράταξη μας ‘πρώτα ο άνθρωπος» δεν θα συμμετέχει περιφρουρώντας τις δημοκρατικές μας αρχές και πεποιθήσεις μας. 
Για όσο δε διάστημα η δημοτική αρχή δεν μπορεί να θέσει σε λειτουργία το κατάλληλο μέσο (Τηλεδιάσκεψη) ή να βρει τον κατάλληλο χώρο (Φυσική παρουσία), αν και υπάρχουν τέτοιοι, για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη μας θα απέχει αυτών.. 

Για την παράταξη «πρώτα ο άνθρωπος» 
Παναγόπουλος Δημήτρης

ΛΑΚΩΝΙΑ:BΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΣΕ ΒΡΑΧΩΔΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ



Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Γυθείου, για την ύπαρξη σορού άνδρα στη βραχώδη παραλία ΚΑΒΟΣ του οικισμού Ελαίας του Δήμου Μονεμβασιάς.
Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου με τη συνδρομή πληρώματος ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, ανέσυραν τη σορό, η οποία διακομίστηκε στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Γυθείου, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

ΚΑΨΑΛΙ:ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΧΩΡΑΣ-ΚΑΨΑΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ¨ΚΟΥΚΟΣ¨

Με τη σημερινή ασφαλτόστρωση ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης της οδού Χώρας - Καψαλίου στη θέση "Κούκος" που είχε υποστεί μεγάλη καθίζηση. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο μας.
Stratos Charchalakis



ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ¨Eyrotas Clean¨3o Δρομολόγιο Κύθηρα 4&5 Ιουλίου 2020


ΤΟ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ¨ΑΜΗΡ ΑΛΙ¨ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ



Η 24η Ιουνίου είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, αφού η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές που άναβαν με τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς.
Πάρτε λοιπόν τα στεφάνια που τόσο καιρό ομόρφαιναν τις πόρτες σας κι ελάτε να αναβιώσουμε το καλοκαιρινό έθιμο!
Αύριο στις 20:00 στη πλατεία του Αμήρ Αλί.

Διακοπή ύδρευσης στη Χώρα



Την Τρίτη 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στο νότιο τμήμα του οικισμού της Χώρας λόγω εργασιών στο δίκτυο.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα από 12:00’ – 15:00’.

Υπαίθρια Αγορά (Παζάρι) Ποταμού-Δημόσια Διαβούλευση επί του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Κυριακάτικης Υπαίθριας Αγοράς (Παζάρι) Ποταμού Κυθήρων



Δημόσια Διαβούλευση επί του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Κυριακάτικης Υπαίθριας Αγοράς (Παζάρι) Ποταμού Κυθήρων
Η Δημοτική Αρχή, μετά τη δημοσίευση του Νόμου 4497/2017 με βάση τον οποίο το παραδοσιακό παζάρι του Ποταμού κινδύνευσε να διακοπεί οριστικά, εργάστηκε συστηματικά και σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς και με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης πέτυχε τη νόμιμη διατήρηση του παζαριού με βάση το Διάταγμα του 1927 με το οποίο ιδρύθηκε. Ωστόσο, κατά τα τελευταία χρόνια, στο παζάρι δεν τηρούνται οι όροι που προβλέπονται από τη νομοθεσία ενώ έχει αλλοιωθεί και ο αμιγώς παραδοσιακός χαρακτήρας του που σχετίζεται αποκλειστικά με την πρωτογενή παραγωγή, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της αγοράς και ως εκ τούτου η σύνταξη και θέση σε ισχύ Κανονισμού Λειτουργίας είναι επιβεβλημένη. Παράλληλα, οι όροι του Κανονισμού θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και στην περαιτέρω προβολή της παραδοσιακής αυτής δραστηριότητας του Ποταμού που σχετίζεται και με τον τουρισμό.
Υλοποιώντας την δέσμευσή της, η Δημοτική Αρχή θέτει σε δημόσια ανοικτή διαβούλευση το Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του Παζαριού Ποταμού και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει τις απόψεις, προτάσεις και παρατηρήσεις του το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 24/07/2020. Οι απόψεις θα πρέπει να αποστέλλονται αποκλειστικά στο email: pazari_potamou@kythira.gr μαζί με το ονοματεπώνυμο του κάθε συμμετέχοντα.
Οι φορείς (Τοπική Κοινότητα, Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί κ.λπ.) θα κληθούν να αποστείλουν τις απόψεις τους δι΄ επιστολής.
Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Ευστράτιος Χαρχαλάκης Δήμαρχος Κυθήρων
Κατεβάστε από εδώ το Σχέδιο κανονισμού λειτουργίας Κυριακάτικης υπαίθριας αγοράς, (παζαριού), Ποταμού (Στο αρχείο περιλαμβάνεται και σχετικό σχεδιάγραμμα με τους χώρους ανάπτυξης των πάγκων).
Δείτε εδώ βίντεο από το έτος 1972 με εικόνες του παζαριού στον Ποταμό

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ Π.Ε.ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ



Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους Δημάρχους της Π.Ε. Νήσων που σήμερα με εξέλεξαν ομόφωνα στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής για τα επόμενα 4 χρόνια, όπου θα διαδεχθώ τον μέχρι σήμερα Πρόεδρο του Δικτύου Δημήτρη Μούρτζη, πρώην Δήμαρχο Αίγινας.
Το Δίκτυο, μετά τη σημερινή τροποποίηση του Καταστατικού του, μετατρέπεται ουσιαστικά σε πολιτικό όργανο, σε μια πολιτική ένωση των Δήμων της Π.Ε. Νήσων, με στόχο να αυξήσει τις παρεμβάσεις του προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ήδη υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα CLLD/LEADER καθώς μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια από την ίδρυσή του κατάφερε να εντάξει σε χρηματοδότηση σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή που ήδη υλοποιούνται.
Τα Κύθηρα ωφελούνται μέσα από την χρηματοδότηση δημοσίων έργων (π.χ. Αστικό Σχολείο, αίθουσα Μηχανισμού), την ενίσχυση του τοπικού πολιτισμού (π.χ. χρηματοδότηση Φιλαρμονικής) και την έγκριση σημαντικών ποσών χρηματοδότησης προς τον πρωτογενή τομέα (π.χ. Συνεταιρισμοί, τουρισμός, μεταποίηση, εστίαση κ.λπ.).
Επόμενος στόχος μας είναι η ενεργοποίηση του Δικτύου στο μείζον ζήτημα της πολεοδομικής εξυπηρέτησης των νησιών μας, που σε λίγους μήνες δεν θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται από την ΥΔΟΜ Πειραιά. Ήδη με τα στελέχη του Δικτύου εδώ και 4 μήνες έχουμε επεξεργαστεί το σχετικό σχέδιο, ενώ η σχετική πρόβλεψη των άρθρων 3 και 4 του Ν.4674/2020 για να συμπεριληφθούν τα Δίκτυα Δήμων στους φορείς παροχής τεχνικών και πολεοδομικών υπηρεσιών, προέκυψε μετά από παρεμβάσεις μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ήδη από τα τέλη του 2019 καθώς στο αρχικό σχέδιο νόμου δεν είχαν συμπεριληφθεί.
Η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια, σήμερα βρίσκεται σε πλήρη φάση ανάπτυξης και είμαι σίγουρος ότι οι τοπικές κοινωνίες των 8 Δήμων θα ωφεληθούν πολύ. Στην πορεία αυτή είναι αναγκαία και η υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, για την οποία είμαι σίγουρος!