Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ:Σχετικά με δημοσιεύματα για περίεργη «διάσωση» αρχαίων, από το βυθό των Αντικυθήρων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών,
σχετικά με δημοσιεύματα για περίεργη «διάσωση» αρχαίων,
από το βυθό των Αντικυθήρων

«Ως βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών, δηλαδή εκλεγόμενος στην εκλογική Περιφέρεια στην οποία περιλαμβάνονται και τα Αντικύθηρα, αλλά και ως πολίτης με διαρκές ενδιαφέρον σε ζητήματα που αναφέρονται στην προστασία, στη διάσωση και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αισθάνομαι υποχρεωμένος να μη σιωπήσω αλλά αντίθετα, να πάρω δημόσια θέση, αναφορικά με το ζήτημα που γνωστοποιήθηκε μετά από δύο συνεχή αναλυτικά δημοσιεύματα της δημοσιογράφου κυρίας Βασιλική Τζεβελέκου, στο φύλλο της Δευτέρας 24 Αυγούστου 2020 της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «Περίεργη ‘’διάσωση’’ αρχαίων από τον βυθό των Αντικυθήρων» και εν συνεχεία, στο σημερινό φύλλο της Τρίτης 25 Αυγούστου 2020 της ίδιας εφημερίδας, στο οποίο και περιλαμβάνονται απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα για το θέμα, από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και σχετική επίσης με το θέμα επιστολή, του Δημάρχου Κυθήρων Αντικυθήρων, κυρίου Στράτου Χαρχαλάκη.
Αποσαφηνίζω ευθύς εξαρχής, ότι τιμώ τον κύριο Πάνο Λασκαρίδη, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές από τις δικές του απόψεις που έχω σε πολλά και σημαντικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Τον τιμώ, γιατί γνωρίζω και προσωπικά τη δημιουργική συμβολή του, στο χώρο του Πολιτισμού. Όπως επίσης, γνωρίζω τη διαρκή ενασχόλησή του για την ενίσχυση των ερευνών προς διάσωση και ανάδειξη των εναλίων αρχαιοτήτων, ιδιαίτερα στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων. Γνωρίζω τέλος, τη διαρκή προσφορά του προς το Πολεμικό Ναυτικό και προς το Λιμενικό Σώμα.
Θέλω επίσης να είμαι έντιμος, κυρίως απέναντι στον εαυτό μου. Γι’ αυτό επιθυμώ να δηλώσω με ευθύτητα ότι, δεν μπορώ να πιστέψω ότι η καταγγελλόμενη εμπλοκή του κυρίου Πάνου Λασκαρίδη στην παράνομη και σε κάθε περίπτωση προφανώς αυθαίρετη πρωτοβουλία ανέλκυσης δύο αντικειμένων που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο, από το βυθό των Αντικυθήρων, μπορεί να αποδώσει σε εκείνον, πρόθεση οικειοποίησης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η πολύχρονη δημόσια δραστηριότητά του, δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου, να παραπέμπει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πιστεύω όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να παραβαίνει τις πρόνοιες του νόμου και εν προκειμένω της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων, όποιος και αν είναι αυτός και όποια κι αν είναι τα κίνητρά του. Αυτήν τη δέσμευση, επίσης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την καλύψει η προηγηθείσα ενημέρωση, τού -ούτως ή άλλως- αναρμόδιου Δημάρχου Κυθήρων –Αντικυθήρων.
Οφείλουμε γι’ αυτό να είμαστε όλες και όλοι ανυποχώρητα υποστηρικτικοί, απέναντι στις αδιαμφισβήτητες παραδόσεις της ιστορικής και αναντικατάστατης προσφοράς των αρχαιολόγων της χώρας μας, επί δύο αιώνες τώρα, όπως και έναντι στου στέρεου και πολλαπλά δοκιμασμένου νομοθετικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας, αναφορικά με την έρευνα, διάσωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων κάθε είδους και όλων των περιόδων της πολιτιστικής παράδοσης αυτού του τόπου, συμπεριλαμβανομένων των ενάλιων αρχαιοτήτων.
Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έρευνας, διάσωσης, προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, υποχρεούμαστε όλοι να το υπηρετούμε και να το υπερασπιζόμαστε έμπρακτα σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζοντας χωρίς καμία εξαίρεση, τον πρωταρχικό και αναντικατάστατο ρόλο του Κράτους, των δημόσιων Υπηρεσιών και των αρχαιολόγων. Έτσι μόνο σώθηκε οτιδήποτε μπόρεσε να σωθεί, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.
Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη και μη επιδεχόμενη παρερμηνειών ευθύνη της αρμόδιας Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη. Οι σύντομες απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα της δημοσιογράφου Βασιλικής Τζεβελέκου, όπως δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών, δεν αρκούν και δεν καλύπτουν αυτή την ευθύνη. Προκαλεί μάλιστα τη νοημοσύνη όλων μας, η επίκληση του άρθρου 24 του Συντάγματος, επιχειρώντας να… αναθεωρήσει το Σύνταγμα της Ελλάδας παρερμηνεύοντάς το, για να δικαιολογήσει την καταγγελθείσα συμπεριφορά !!
Ο υποχρεωτικά δεσμευτικός ρόλος της κυρίας Υπουργού, είναι να πάρει καθαρά δημόσια θέση και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, με τέτοιο τρόπο, ώστε να απαξιώνει αυτήν την καταγγελθείσα συμπεριφορά, ανεξάρτητα μάλιστα από πρόσωπα με δημόσιο κύρος ή όχι και να μην αφήνει κανένα περιθώριο επανάληψής τους στο μέλλον ή μίμησής τους, ακόμα κι αν τα κίνητρα με την επίκληση των οποίων, οποιαδήποτε και οποιοσδήποτε τολμά να παραβιάζει τον αρχαιολογικό νόμο, αποδίδονται σε συμπεριφορές υπέρμετρης κοινωνικής αυτοπεποίθησης ή υπερβάλλοντος ζήλου. Περιμένουμε την οφειλόμενη άμεση, επαρκή και υπεύθυνη αντίδρασή της».
Πειραιάς, 25/08/2020 Το Γραφείο Τύπου

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ:Λάδι ο εφοπλιστής για την ανέλκυση ναυαγίου

Η στιγμή της μεταφοράς του κανονιού στο γιοτ «Γλάρος», όπως την κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.

Το Δεύτερο Μέρος του Ρεπορτάζ σήμερα στην «Εφ.Συν.». 
 Βασιλική Τζεβελέκου

Κανένας από τους εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών δεν μιλάει για την ουσία της παράνομης «διάσωσης» των δύο αρχαίων αντικειμένων στα Αντικύθηρα ● Ελαχίστως διαφωτιστικές οι απαντήσεις της Λίνας Μενδώνη στις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.».
 
Το θέμα «Περίεργη “διάσωση” αρχαίων από τον βυθό των Αντικυθήρων» («Εφ.Συν.» 24/8/20), με ημερομηνίες και στοιχεία, παρουσίασε το χρονικό της παράνομης ανέλκυσης δύο αντικειμένων που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο, τη μετακίνησή τους σε ιδιωτικό χώρο και τελικά την απόδοσή τους στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, αφού είχαν προηγηθεί καταγγελία για το περιστατικό στο Λιμεναρχείο Κυθήρων και η δημοσιοποίηση του θέματος στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Η ανέλκυση έγινε από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να έχει δοθεί άδεια από τη μόνη αρμόδια υπηρεσία, την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Να επαναλάβουμε ότι η αρχαία λίθινη άγκυρα και το σιδερένιο κανόνι των ιστορικών χρόνων είναι αντικείμενα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 3028/02 και άλλων προστατευτικών νόμων (του 3409/2005 και της απόφασης 3385/5.9.2003 περί ρητής απαγόρευσης ανέλκυσης αρχαίων αντικειμένων και ευρημάτων από ιστορικά ναυάγια).
Δεν το λέμε εμείς. Οι νόμοι το λένε. Οταν τελείται μια πράξη χωρίς τις δεσμεύσεις τους πώς ονομάζεται; Νόμιμη; Οχι, δα. Η πράξη είναι παράνομη. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παίζει στα δάχτυλα τους νόμους προστασίας των αρχαιοτήτων. Η «Εφ.Συν.» της υπέβαλε γραπτώς τρεις ερωτήσεις σχετικά με το θέμα και μας απάντησε λακωνικά και μη διαφωτιστικά. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις έχουν ως εξής:
• Τα δύο αντικείμενα που ανελκύστηκαν πρόσφατα από τη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων, προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο 3028/02. Με βάση το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (24/8/20) δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και δεν δόθηκαν οι σχετικές άδειες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Τι απαντάτε επ’ αυτού;
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός».
• Με βάση τη δήλωση του δημάρχου Κυθήρων-Αντικυθήρων κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη, ενημερώθηκε το ΥΠΠΟΑ. Ισχύει; Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ είχαν ενημερωθεί κι αν ναι, η ενημέρωση αρκεί;
Σύμφωνα με τη διαθέσιμη αλληλογραφία, ενημερώθηκε η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
• Τελικά η πράξη είναι νόμιμη ενέργεια διάσωσης αρχαιοτήτων; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το υπουργείο Πολιτισμού για τη διαλεύκανση της υπόθεσης;
Με βάση τα στοιχεία του φακέλου η υπόθεση ήδη διερευνάται.
Το επιχείρημα ότι ενημερώθηκε η Εφορεία Εναλίων για την ανέλκυση δεν ευσταθεί -άσε που χρειάζεται άδεια και όχι ενημέρωση- γιατί η πράξη τελέστηκε στις 12/8 και η Εφορεία έλαβε την επιστολή Λασκαρίδη στις 18/8 μετά την ανέλκυση, δηλαδή, τη μεταφορά στην ιδιωτική αποθήκη, την καταγγελία του θέματος και τη δημοσιοποίησή του στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Καμία λογοδοσία

Φυσικά είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος» αλλά με βάση τους νόμους.
Οχι αυθαίρετα και κατά βούληση. Σε αυτές τις απαντήσεις αν βάλουμε μαζί και τις θέσεις του δημάρχου Ευστράτιου Χαρχαλάκη το συμπέρασμα είναι ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη οι οικονομικά ισχυροί άντρες του τόπου και τα γαλάζια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν υπολογίζουν του νόμους, δεν λογοδοτούν όταν τους παραβαίνουν, δεν τους ενοχλεί ούτε ο αρμόδιος υπουργός. Να υποθέσουμε ότι από εδώ και στο εξής όσοι έχουν σκάφη μπορούν να ανελκύουν αρχαιότητες; Αρκεί να το έχουν πει στον δήμαρχο και μετά να τις παραδώσουν στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Ωραία κανονικότητα και επιτέλους χωρίς τους αρχαιολόγους.

Ο δήμαρχος

Στην επιστολή του προς τον διευθυντή της «Εφ.Συν.», ο Ευστ. Χαρχαλάκης γράφει: «Διαβάζοντας κανείς το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας, αποκομίζει την άποψη ότι για την ανέλκυση του κανονιού υπήρξε κάποιου είδους “συμπαιγνία” ή “δόλος”. Οτι ο κ. Λασκαρίδης, ο δήμαρχος και “κάποιος/κάποιοι” από το ΥΠΠΟ γνώριζαν και “σκοπίμως” δεν ενημέρωσαν την ΕΕΑ.
»Αυτά όμως είναι ψευδέστατα και ουδέποτε εγώ υπενόησα κάτι τέτοιο. Αντίθετα, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανάρτησή μου, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Λασκαρίδης δηλώνει ο ίδιος ότι θα παραδώσει το κανόνι στην ΕΕΑ. (...) Ο κ. Λασκαρίδης με sms του προς εμένα το πρωί της 12ης/8 με ενημερώνει (και ΔΕΝ ζητά την άδειά μου όπως λανθασμένα αναφέρεται) ότι θα προσπαθήσει να ανελκύσει ένα κανόνι και ότι για την ενέργειά του αυτή θα ενημερώσει την ΕΑΑ. Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού είναι απολύτως ΨΕΥΔΕΣ».
Συνιστούμε στον κ. Χαρχαλάκη να ξαναδιαβάσει με προσοχή το άρθρο. Θα μάθει τι λένε οι νόμοι και οι αρχές της αρχαιολογικής επιστήμης, μαζί με το χρονικό της υπόθεσης. Εντύπωση προκαλεί ότι τόσο στην επιστολή του προς την «Εφ.Συν.» όσο και στην ανάρτησή του στο fb, δεν κάνει ουδεμία αναφορά στην αρχαία λίθινη άγκυρα.
Στην ανάρτησή του στο fb αναφέρει: «Ο κ. Λασκαρίδης μου έγραψε στο μήνυμά του τα εξής: “Στράτο καλημέρα. Αν δεν σε δούμε και δεν μιλήσουμε πριν φύγουμε, να ξέρεις ότι βρήκαμε ένα μικρό παλιό κανόνι στην είσοδο του καταφυγίου. Στο λέω να το ξέρεις μην το μάθεις από τους κατοίκους πρώτα. Αν το σηκώσουμε, χλωμό το βλέπω, θα το δηλώσουμε στην Εναλίων φυσικά να το εξετάσει και να μας πει τι να το κάνουμε. Σε φιλώ. Πάνος”».
Το κανόνι δεν βρέθηκε, υπήρχε εκεί δεκαετίες. Και η αρχαία άγκυρα; Αμελητέα; Αφού τόσες υπάρχουν στους ελληνικούς βυθούς.
ΠΗΓΗ  efsyn.gr

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΑΒΑΚΗΣ.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ...



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ...
Συναντήθηκα σήμερα το πρωί με τον φίλο και συμπατριώτη Διοικητή της ΥΠΑ, πτέραρχο Γ. Δριτσάκο.
Βασικό αντικείμενο της συνάντησής μας, ήταν οι προοπτικές αξιοποίησης του αεροδρομίου της Σπάρτης.
Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) και εκμισθώθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 στο Δήμο Σπάρτης, μετά από προσπάθεια που κατέβαλα όταν ασκούσα τα καθήκοντα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, τόσο για την ταχεία προώθηση του θέματος όσο και για τη διαμόρφωση όρων που θα εξασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα θα έδιναν τη δυνατότητα στο Δήμο να διαχειριστεί τη λειτουργία του αεροδρομίου με αναπτυξιακές προοπτικές για τον τόπο μας.
Συγκεκριμένα, το συνολικό μίσθωμα που καλούνταν να καταβάλει τότε ο Δήμος της Σπάρτης για τη χρήση του αεροδρομίου ήταν 6.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 500 ευρώ ανά μήνα ή 52,63 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η σύμβαση είχε συνολική διάρκεια 12 ετών.
Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, η προσπάθεια εκείνη δεν ολοκληρώθηκε.
Με αφορμή τις νέες προσπάθειες του Δημάρχου Σπάρτης, κ. Πέτρου Δούκα, τις οποίες παρακολουθώ με προσοχή και ενδιαφέρον, ζήτησα τη σημερινή συνάντηση με τον πτέραρχο Δριτσάκο, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και επικεντρώθηκε στις προοπτικές αξιοποίησης που έχει σήμερα το αεροδρόμιο της Σπάρτης, καθώς και στις σχετικές τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για αυτό.
Η πρωτοβουλία μου αυτή βρίσκεται εν εξελίξει…

KRHTH: Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, στο Ρέθυμνο

Χανιά, 25 Αυγούστου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, στο Ρέθυμνο
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντοπίστηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 65 δενδρύλλια κάνναβης
Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες (24.08.2020) σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε φυτεία κάνναβης με συνολικά (65) δενδρύλλια κάνναβης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε χθες (24.08.2020) απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου, συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης στην ευρύτερη περιοχή του παραπάνω Δήμου.
Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή του παραπάνω Δήμου, φυτεία κάνναβης, όπου καλλιεργούντο επιμελώς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο συνολικά εξήντα πέντε (65) δενδρύλλια κάνναβης στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους έως 3 μέτρων, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης. 




ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ:«Όποιος θέλει μπορεί να κάνει λαθρανασκαφή, κυρία Μενδώνη;»


ΑΠΟ  documentonews.gr

Δήλωση εξέδωσε ο Πάνος Σκουρολιάκος μετά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός».
Δήλωση για τη λαθρανασκαφή στα Αντικύθηρα που αποκάλυψε χθες η Εφημερίδα των Συντακτών εξέδωσε ο τομεάρχης Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.
«Σύμφωνα με τις χθεσινές (24/8/2020) αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών, εφοπλιστής, που διαθέτει τα πλωτά μέσα, ανέλκυσε ένα κανόνι του 17ου-18ου αιώνα και μια αρχαία λίθινη άγκυρα από τον βυθό των Αντικυθήρων, τα μετέφερε στην αποθήκη του στο Λαύριο και ειδοποίησε εκ των υστέρων την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, αφού όμως είχε ήδη υπάρξει στοιχειοθετημένη καταγγελία στο αρμόδιο Λιμεναρχείο.
Απαντώντας σήμερα στις ερωτήσεις της Εφημερίδας των Συντακτών, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, δηλώνει λακωνικά ότι "Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός"», σημειώνει ο κ. Σκουρολιάκος και διερωτάται:

«Τι εννοεί, άραγε, η κυρία Υπουργός; Ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει λαθρανασκαφή ή να μεταφέρει αρχαιότητες αρκεί εκ των υστέρων να δηλώνει ότι το έκανε για να τις σώσει; Θα αντιδρούσε έτσι αν επρόκειτο για οποιονδήποτε άλλον πολίτη; Ενδιαφέρεται στ' αλήθεια η κυρία Υπουργός για την προστασία των αρχαιοτήτων ή το μόνο που τη νοιάζει είναι οι χορηγίες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και η σχέση της οικογένειας με την κυβέρνηση;

Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας είναι επιτακτικό να εφαρμοστούν άμεσα, σήμερα, τώρα, όλες οι νόμιμες διαδικασίες», καταλήγει ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. 
ΠΗΓΗ  .documentonews.gr

Πρόεδρος ΣΕΑ σε δήμαρχο Κυθήρων: Καμία αρμοδιότητα των ΟΤΑ σε αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος


Απάντηση στον δήμαρχο Κυθήρων Ευστράτιο (Στράτο) Χαρχαλάκη ο οποίος σε ρεπορτάζ της ΕφΣυν εμφανίζεται να δίνει «άδεια» στον εφοπλιστή Λασκαρίδη (σ.σ. στη φωτο οι δύο άνδρες που διατηρούν στενές σχέσεις) για ανέλκυση αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία στη συνέχεια μεταφέρει στην αποθήκη του, δίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Δέσποινα Κουτσούμπα. Όπως τονίζει «ο λόγος που ο νομοθέτης δεν τους δίνει καμία αρμοδιότητα είναι ακριβώς αυτός ο τρόπος διαχείρισης που βλέπετε εδώ. Βέβαια, κάποτε έπαιρναν αρχαιότητες και τις πήγαιναν δώρα σε αξιωματούχους στις ΗΠΑ. Υποτίθεται όμως ότι από τότε έχουμε προοδεύσει στο θεσμικό πλαίσιο της προστασίας», προσθέτει.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
«Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων απαντώ στον Δήμαρχο Κυθήρων από δω (αφού στο προφίλ του δε μπορώ να γράψω σχόλιο).
  1. Αρμόδια για την προστασία των αρχαιοτήτων είναι αποκλειστικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, που έχει τους ειδικούς επιστήμονες, τις διαδικασίες και την πείρα να κρίνει αν οποιοδήποτε εύρημα (στην περίπτωση αυτή: ένα κανόνι ιστορικού ναυαγίου) πρέπει να μείνει στη θέση του ή να ανελκυστεί και γιατί. Ο Δήμαρχος δεν έχει καμία δικαιοδοσία να «δίνει άδειες» για ανέλκυση αρχαιολογικών ευρημάτων, ακόμη και σε -κατά τη γνώμη του- «ευεργέτες». Πόσο μάλλον να βγαίνει δημόσια και να λέει ότι ως Δήμαρχος ενημερώθηκε, άρα όλα καλά, δίνοντας την εντελώς λάθος εικόνα ότι οι ΟΤΑ έχουν οποιαδήποτε αρμοδιότητα πάνω σε αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος! (Και ο λόγος που ο νομοθέτης δεν τους δίνει καμία αρμοδιότητα είναι ακριβώς αυτός ο τρόπος διαχείρισης που βλέπετε εδώ. Βέβαια, κάποτε έπαιρναν αρχαιότητες και τις πήγαιναν δώρα σε αξιωματούχους στις ΗΠΑ. Υποτίθεται όμως ότι από τότε έχουμε προοδεύσει στο θεσμικό πλαίσιο της προστασίας).
  2. Υποτίθεται ότι στη χώρα μας έχουμε ισονομία: ο νόμος είναι ίδιος και για τους απλούς πολίτες και για τους «ευεργέτες». Αν κάτι είναι παράνομη πράξη για τον απλό πολίτη, τότε είναι παράνομη πράξη και για τον «ευεργέτη». (Βέβαια, ένας απλός πολίτης δεν θα είχε τα τεχνικά μέσα για να ανελκύσει ένα σιδερένιο κανόνι, ούτε το γιωτ ούτε τους δύτες, ούτε και τις δημόσιες αρχές, όπως ο Δήμαρχος, που θα σπεύσουν να τον «καλύψουν»). Ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Δήμαρχος Κυθήρων στους πολίτες του νησιού; Ότι όποιος θέλει μπορεί να βγάλει από τη γη ή τη θάλασσα ό,τι αρχαίο βρίσκει, τηλεφωνώντας στον Δήμαρχο; Αυτό λέει ο Αρχαιολογικός Νόμος ή μήπως ότι απαγορεύεται να τα αγγίξει και πρέπει να τα δηλώσει αμέσως στην αρμόδια Αρχή;
  3. Κι αν για το κανόνι είχε ειδοποιηθεί ο (αναρμόδιος) Δήμαρχος, όπως ο ίδιος δηλώνει, για την αρχαία λίθινη άγκυρα που ανελκύστηκε επίσης από άλλο σημείο, ποιος ενημερώθηκε; Για το ότι τα αντικείμενα αυτά μεταφέρθηκαν σε αποθήκη του κ. Λασκαρίδη, ποιος ενημερώθηκε άραγε; Θα είχε ενημερωθεί κανείς αν δεν είχε βρεθεί ένας Ιταλός να τραβήξει φωτογραφίες και να καταγγείλει το γεγονός στο Λιμεναρχείο;
Από τη χρόνια ενασχόλησή τους με την ανασκαφή των Αντικυθήρων, ο Δήμαρχος και ο κ. Λασκαρίδης δυστυχώς φαίνεται ότι αυτό που αποκόμισαν δεν είναι ο σεβασμός στον Αρχαιολογικό Νόμο και τις διαδικασίες, αλλά η αντίληψη ότι μπορούν οι ίδιοι να έχουν άποψη για το πότε ανελκύουμε αρχαία αντικείμενα και τι είναι προστασία μνημείων και να την επιβάλλουν με το «έτσι θέλω». Βέβαια, δεν φταίνε εκείνοι. Φταίνε καταρχάς όσοι και όσες από το ΥΠΠΟΑ τους έδωσαν την εντύπωση ότι οι συστηματικές έρευνες δεν διέπονται από τους νόμους του κράτους και τις αρχές της αρχαιολογικής επιστήμης, αλλά από τη ρήση «με τον παρά μου και την κυρά μου». Και ιδού τα αποτελέσματα!
Ο κ. Λασκαρίδης χτες από τις στήλες του Βήματος καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ένα «κίνημα πλουσίων» για να συμβάλλουν στη λειτουργία του κράτους (και κυρίως των ενόπλων δυνάμεων). Ξέρει, λέει, ο Κυριάκος τους 50 πλούσιους Έλληνες, να τους καλέσει να βοηθήσουν. Να «βοηθήσουν» με αντάλλαγμα να θεωρούν ότι το κράτος ευθέως τους ανήκει και να συμπεριφέρονται αναλόγως μπροστά στα μούτρα όλων μας; Ευχαριστούμε, τέτοιες «ευεργεσίες» ας τις κρατήσουν όσοι τι χρειάζονται για ιδιοτελείς σκοπούς. Η αρχαιολογική έρευνα είναι και παραμένει σκοπός δημοσίου συμφέροντος -στους καιρούς που ζούμε θα χρειαστεί αυτό να το υπερασπιστούμε ξανά και ξανά».
ΠΗΓΗ  .aftodioikisi.gr


______________________________________________________
 
Stratos Charchalakis
Τα άσφαιρα βλήματα ενός Κανονιού
Στις 11/8 το απόγευμα πήγα με το Πορφυρούσα στα Αντικύθηρα. Μόλις έφτασα σπίτι, μου τηλεφώνησε ο κ. Πάνος Λασκαρίδης που μετά από λίγο έμπαινε με το σκάφος του "ΓΛΑΡΟΣ" στο λιμάνι του νησιού. Το ίδιο βράδυ κάτσαμε και τα είπαμε μαζί με την εκλεκτή παρέα του. Το επόμενο πρωί 12/8, με ενημέρωσε με sms στις 07:36 ότι θα προσπαθούσε να ανελκύσει ένα μικρό κανόνι που επί πολλά χρόνια βρισκόταν στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου του νησιού και ήταν γνωστό σε όλους. Προσωπικά το θυμάμαι εκεί από όταν ήμουν παιδί. Ο κ. Λασκαρίδης μου έγραψε στο μήνυμά του τα εξής: "Στράτο καλημέρα. Αν δεν σε δούμε και δεν μιλήσουμε πριν φύγουμε, να ξέρεις ότι βρήκαμε ένα μικρό παλιό κανόνι στην είσοδο του καταφυγίου. Στο λέω να το ξέρεις μην το μάθεις από τους κατοίκους πρώτα. Αν το σηκώσουμε, χλωμό το βλέπω, θα το δηλώσουμε στην Εναλίων φυσικά να το εξετάσει και να μας πει τι να το κάνουμε. Σε φιλώ. Πάνος". Στις 17/8 το βράδυ έλαβα ένα email από τον κ. Άρη Τσαραβόπουλο, ο οποίος ΠΡΙΝ διαπιστώσει τί ακριβώς είχε γίνει και χωρίς ο ίδιος να ευρίσκεται στα Αντικύθηρα ώστε να έχει ιδία εικόνα των γεγονότων, έκανε λόγο για "αρχαιοκαπηλίες" και "αρχαιοκάπηλους" από τον ιδιοκτήτη του σκάφους "GLAROS". Του απάντησα αμέσως και σε έντονο ύφος ότι αυτές οι μομφές είναι απαράδεκτες και του ζήτησα να ανακαλέσει καθώς ο κ. Λασκαρίδης είναι ένας εκ των μεγαλύτερων εθνικών ευεργετών (στον πολιτισμό, την άμυνα, την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική κ.λπ.). Επί των ανωτέρω έχω να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
1. Η απόδοση κατηγορίας για αρχαιοκαπηλία είναι πολύ σοβαρή για να διατυπώνεται τόσο εύκολα/αβίαστα και μάλιστα για ανθρώπους των οποίων η προσφορά στον πολιτισμό και τα γράμματα είναι τεράστια και την αναγνωρίζουν οι πάντες.
2. Εάν κάποιος ήθελε να "κλέψει" ένα κανόνι από το λιμάνι των Αντικυθήρων, θα το έκανε μέρα μεσημέρι και σε δημόσια θέα; Ένας άνθρωπος του βεληνεκούς και του κύρους του κ. Λασκαρίδη θα διακινδύνευε ποτέ το όνομα και την υπόστασή του με τέτοιο τρόπο; Κοινή λογική χρειάζεται!
3. Επί 20 χρόνια που ο κ. Τσαραβόπουλος ήταν ο υπεύθυνος αρχαιολόγος για τα Αντικύθηρα και βρισκόταν στο νησί επί 1,5 μήνα το χρόνο, σε τί ακριβώς ενέργειες προέβη για να διασώσει και να διαφυλάξει το κανόνι αυτό; Δεν γνώριζε ότι ευρισκόμενο επί τόσα χρόνια μέσα στο αλιευτικό καταφύγιο και σε βάθος μόλις 4-5 μέτρων, φθειρόταν διαρκώς από την αγκυροβόληση των σκαφών που ειδικά το καλοκαίρι γεμίζουν το μικρό αλιευτικό καταφύγιο (φουσκωτά, αλιευτικά κ.λπ.); ή μήπως αγνοούσε την ύπαρξή του;
4. Όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτή τη σωρεία αναφορών και καταγγελιών (μεταξύ των οποίων δυστυχώς και κάτοικοι του νησιού και υπήκοοι χωρών της ΕΕ) δεν έπρεπε ΠΡΙΝ διασπείρουν κατηγορίες περί αρχαιοκαπηλίας να εξακριβώσουν τα πραγματικά γεγονότα; Με είδαν να βρίσκομαι στο σκάφος του κ. Λασκαρίδη το βράδυ της 11ης/8, γιατί δεν ήρθαν να με ρωτήσουν μήπως ήξερα κάτι; Μήπως ο στόχος τους δεν είναι το κανόνι, αλλά η εν γένει δημόσια και πολιτική τοποθέτηση του κ. Λασκαρίδη;
Ο κ. Λασκαρίδης έχει ευεργετήσει το νησί των Αντικυθήρων και ΔΕΝ είναι αρχαιοκάπηλος. Εάν ενήργησε από υπερβάλλοντα ζήλο και δεν τήρησε επακριβώς τις διαδικασίες, είναι ζήτημα που θα λύσει ο ίδιος με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, των οποίων (και ειδικά της Εναλίων) είναι ένας εκ των μεγάλων χορηγών και ευεργετών και συνεπώς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους. Το Ίδρυμα Λασκαρίδη και προσωπικά ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, είναι εκ των βασικών χορηγών της διεθνούς έρευνας στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, έχοντας μέχρι σήμερα δαπανήσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για αυτήν. Πρόσφατα μας παρέδωσε τις μελέτες αποκατάστασης του ιστορικού Φάρου Απολυτάρας, που αν τις πληρώναμε από το Δήμο θα χρειαζόμασταν χιλιάδες Ευρώ. Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη http://www.laskaridisfoundation.org/ αναφέρονται όλες οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις πανελλήνιας αλλά και διεθνούς εμβέλειας που χρηματοδοτεί ο κ. Λασκαρίδης, που κάποιοι βιάστηκαν να αποκαλέσουν "αρχαιοκάπηλο".
Εν τέλει, εκεί όπου το κανόνι παρέμενε εκτεθειμένο σε δεκάδες άγκυρες σκαφών και στη φθορά της θάλασσας και του χρόνου και φυσικά στις ορέξεις πραγματικών αρχαιοκάπηλων, σήμερα βρίσκεται στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (τα οποία έχει χρηματοδοτήσει ο κ. Λασκαρίδης!) όπου ο κ. Λασκαρίδης το παρέδωσε ευθύς μόλις έφτασε στην Αθήνα. Και μάλιστα, από τη συντήρησή του ίσως αποκομίσουμε σημαντικές πληροφορίες για μια περίοδο της ιστορίας των Αντικυθήρων για την οποία έχουμε ελάχιστη γνώση.
Κλείνω με την γνωστή αρχαία ελληνική ρήση που πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμη σε όλους τους κατηγόρους, ένθεν κακείθεν: "Μηδενί δίκην δικάσης πριν ΑΜΦΟΙΝ μύθον ακούσης".

ΑΠΟΒΑΣΗ Φοιτητών Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: ΑΠΟΒΑΣΗ Φοιτητών Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης

Το Εθελοντικό, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ - 2020" έχει ξεκινήσει και φοιτητές από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, εκπαιδεύονται και συνδράμουν στο δύσκολο έργο του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης για ένατη συνεχόμενη χρονιά, το χρονικό διάστημα από 01 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου 2020.
Το πρόγραμμα "Ιατρική Απόβαση - 2020" διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος - Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. και έχει ως σκοπό την ενίσχυση του έργου των ιατρών των Μονάδων Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερικά Ιατρεία) σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας με φοιτητές Ιατρικής.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υπό πραγματικές συνθήκες. Οι φοιτητές έχουν έτσι τη δυνατότητα να δουν και να αντιμετωπίσουν συνήθη επείγοντα περιστατικά των τουριστικών περιοχών και να γνωρίσουν τις συνθήκες παροχής υγείας σε δομές εκτός των Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπου ασκούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών.
Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην προετοιμασία των φοιτητών για την υπηρεσία υπαίθρου, στην προώθηση του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής, στην ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών, στη δημιουργική συνάντηση νέων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και στην ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας.
Ευχαριστούμε θερμά την Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. για την επιλογή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης ως ένα από τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας που δέχονται φοιτητές ιατρικής.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης

Dr. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης 



ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, εν κρεμνώ Εσπερινός,Αρχιερατική λειτουργεία 28&29 Αυγούστου

 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, εν κρεμνώ

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020 και ώρα 19:00, θα τελεστεί Εσπερινός και
το Σάββατο 29  η Αρχιερατική λειτουργία, ώρα 07:00-10:00

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Νέα ανακοίνωση για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων


Ο Δήμος Μονεμβασίας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά είκοσι πέντε (25) ατόμων για την καθαριότητα σχολικών μονάδων  στο Δήμο Μονεμβασίας και συγκεκριμένα επτά (7) ατόμων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και δέκα οκτώ (18) ατόμων με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν μόνο την συνημμένη αίτηση και να την υποβάλουν  αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση: bkolliakou@monemvasia.gr
Στην παρούσα ανακοίνωση έχουν ληφθεί υπόψη οι τροποποιήσεις που επήλθαν με την έκδοση της υπ’ αριθμ. 52878/21-08-2020 (ΦΕΚ 3485/τ.Β/22-08-2020)Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
 Η αίτηση συμμετοχής, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά, πρέπει απαραιτήτως να εμφανίζεται υπογεγραμμένη, με φυσική υπογραφή.
Ανυπόγραφες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές.
 Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Έναρξη: Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Λήξη: Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
Ακολουθεί η ανακοίνωση,
η αίτηση συμμετοχής και το
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΔΗΓΙΩΝ

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για Εθελοντές Πυροσβέστες

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 25-08-2020


Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για Εθελοντές Πυροσβέστες


Με αφορμή τα δεκάδες τηλέφωνα και μηνύματα που λαμβάνουμε από συμπολίτες μας, ζητώντας να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να γίνουν Εθελοντές Πυροσβέστες ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους τα εξής:

- Την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη μπορούν να αποκτήσουν Έλληνες πολίτες ηλικίας 18-55 ετών ή πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν πιστοποιημένη γνώση Ελληνικών.

- Θα πρέπει να έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία που αποδεικνύεται με ιατρικές γνωματεύσεις από Κρατικό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας των ειδικοτήτων Παθολόγου, Καρδιολόγου, Ψυχιάτρου καθώς και βεβαίωση ομάδας αίματος.

- Η ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι άμισθη, επιφέρει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις και απαιτεί την αφιέρωση από τον προσωπικό χρόνο τουλάχιστον τριών οκταώρων κάθε μήνα για εκτέλεση υπηρεσίας.

- Αναλυτικές πληροφορίες για την διαδικασία κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα ως Εθελοντής Πυροσβέστης και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται μπορείτε να βρείτε:
α) Στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος
β) Στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος ( www.vfu.gr ) στην ενότητα «Συχνές Ερωτήσεις».

- Για την υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών θα πρέπει να απευθύνεστε στις Επαγγελματικές και Εθελοντικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.


Από το Γραφείο Τύπου
της Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Τηλ. επικοινωνίας: 
Πρόεδρος Σεραφείμ Τσιουγκρής  6980360855 
Αντιπρόεδρος Δημήτριος Ζέρβας 6945291080