Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

(6) ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης στην Κέρκυρα
Συνελήφθη χθες (03-09-2020) στην Κέρκυρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, ημεδαπός, για το αδίκημα της καλλιέργειας κάνναβης.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, ο ημεδαπός καλλιεργούσε, σε υπαίθριο χώρο, έξι (6) δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Ο ημεδαπός οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 1ΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ



Πειραιάς, 04/09/2020
Δελτίο Τύπου
 
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 1ΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (Μέτρο 8.3.3: Άρ. 63.1 του Καν. 508/2014 ‘Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων’ [για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα]). ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 -2020»
Κατόπιν αυξημένου ενδιαφέροντος από τους δυνητικούς δικαιούχους και σχετικών αιτημάτων παράτασης υποβολής των αιτήσεων στήριξης, καθώς και λόγω των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19, το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, ως Ενδιάμεσος Φορέας για πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020, ανακοινώνει την τροποποίηση, ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, της πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων για «ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» (Μέτρο 8.3.3: Άρ. 63.1 του Καν. 508/2014, Προτεραιότητα 4 ΕΠΑΛΘ 2014-2020) στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος Αλιείας Νήσων Αττικής Κωδ. Πρόσκλησης: 63.1 – CLLD.28.
Ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ CLLD/LEADER) 2014-2020) τροποποιείται η παράγραφος 5.2 της πρόσκλησης με κωδ. 63.1 – CLLD.28 (Α/Α ΟΠΣ ΕΣΠΑ: 3931) και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων στο πληροφοριακό σύστημα ΟΠΣ είναι πλέον η Παρασκευή 16/10/2020 και ώρα 15:00. Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική επισύναψη/υποβολή (π.χ. χάρτες, σχέδια, κλπ), ο δικαιούχος υποχρεούται να τα καταθέσει στο Πρωτόκολλο του ΕΦ «Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής» εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων.
Αναλυτικές πληροφορίες, σχετικά με την παραπάνω πρόσκληση, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής www.atticalag.gr, στην ιστοσελίδα του ΕΠΑΛΘ www.alieia.gr και στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ www.espa.gr. Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων και τη συμπλήρωση των Τεχνικών Δελτίων Πράξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2104120002,4,5, και ηλεκτρονικά: e-mail: info@atticalag.gr.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ



ΧΩΡΑ ΚΥΘΗΡΩΝ.
Στην άμεση εφαρμογή των προεδρικών διατάξεων στην χώρα Κυθήρων " παραδοσιακού οικισμού" προχωρά ο Δήμος Κυθήρων με επικεφαλής τον Αρμόδιο αντιδήμαρχο
Διαβάζοντας "χλιαρή" αντίδραση των κατοίκων και των επαγγελματιών, έδωσε εντολή στην άμεση μεταφορά των τραπεζοκαθισμάτων, απο τον στον γύρω χώρο της κεντρικής πλατείας Στάι .
"Διατάσσει" την άμεση απομάκρυνση τους, απο την θέση που ευρίσκονται τώρα,με αποτέλεσμα ο γύρω απο την κεντρική πλατεία χώρος, να μετατραπεί σε πάρκινγκ, και στην πλατεία να μην ξανά παίξουν τα παιδιά, και να μην ξανά γίνουν εκδηλώσεις
Εμεις οι επαγγελματίες, οι κάτοικοι και οι φίλοι της χώρας προχωράμε σε άμεση κινητοποίηση με συλλογή υπογραφών ως ένδειξη διαμαρτυρίας με έντυπο που θα κυκλοφορήσει στην περιοχή μας.
ΣΕ συνεχεία, εαν δεν εισακουστεί το αίτημα μας , θα υπάρξουν ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

ανδρεας παπαδοπουλος

¨AQUA JEWEL¨ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ


ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ Κ.ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ Λάτρης του νησιού.ΚΥΘΗΡΑ 2020 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΛΥΣΕΙΣ



ΚΥΘΗΡΑ 2020
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΛΥΣΕΙΣ 


Κατ’ αρχήν να συστηθώ: Είμαι ένας λάτρης του νησιού - έρχομαι τα τελευταία 20 χρόνια συνέχεια και εν τέλει έχω αποκτήσει και συγγένεια εξ αγχιστείας.
Έτσι έχω αναπτύξει ένα ενδιαφέρον για εκείνα που συμβαίνουν στο νησί, τα προβλήματα που υπάρχουν, τις λύσεις που δίνονται, αλλά και για εκείνα που δεν γίνονται.
Και κάνω αυτήν την παρέμβαση.
Και το ερώτημα είναι γιατί τώρα, Γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια ?
· Γιατί τώρα υπάρχουν στοιχεία εντελώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ.
· Και γιατί έχει περάσει πολύς χρόνος χωρίς να έχουν λυθεί άλλα:
Ένα πρώτο δείγμα: Ο τρόπος συλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων στην Χώρα. Υπάρχουν και άλλες πόλεις στον κόσμο, με παρόμοια πολεοδομικά προβλήματα όπως της Χώρας, και οι οποίες έχουν επιλύσει το πρόβλημα της συλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων με αποτελεσματικό τρόπο και προπάντων με σεβασμό προς τους κάτοικους.
· Ποιος σεβασμός έχει επιδειχθεί απέναντι στον ηλικιωμένο, με την τοποθέτηση των κάδων συλλογής των απορριμμάτων στις θέσεις που έχουν τοποθετηθεί στην Χώρα?
· Ποιος σεβασμός στην αισθητική του πολίτη (κατοίκου – επισκέπτη) με την παράταξη των κάδων στην στροφή του Γυμνασίου ?
Τώρα έχει παρουσιασθεί το φαινόμενο να «ανατίθενται» καθήκοντα σε πολίτες, καθήκοντα που σε όλο τον κόσμο τα αναλαμβάνει η αρμόδια αρχή: Άδειασμα και καθαρισμός των «καλαθιών» που υπάρχουν στους δρόμους από πολίτες, γιατί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου δεν περνά όσο απαιτείται συχνά, με αποτέλεσμα αυτά να ξεχειλίζουν και τα απορρίμματα να απλώνονται στον δρόμο. 

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει πολλή ευφορία στο νησί για τις υψηλής στάθμης επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν: Επτάστερα – Πολυτελή ξενοδοχεία κλπ. Είναι κανείς τόσο αφελής να πιστέψει ότι ο ένοικος ενός τέτοιου ξενοδοχείου θα είναι ευτυχισμένος όταν δεν μπορέσει να πετάξει σε ένα καλάθι τα σκουπίδια του, ή πιστεύει κάνεις ότι θα συμμετάσχει κι αυτός στο άδειασμα ?
Δεν θα μείνω επίσης στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίσθηκαν ο φωτισμός του Πίσω Γιαλού στο Καψάλι, και από ό,τι έχω ακούσει και της Αγ. Πελαγίας, με τελικό αποτέλεσμα εντελώς ακαλαίσθητο. (μια ειδική μελέτη Φωτισμού, που εκ του αποτελέσματος θεωρώ ότι δεν έχει προηγηθεί, θα το αποδείκνυε πολύ εύκολα).
· Τι έχει γίνει με την χωροθέτηση – διαγράμμιση του parking στην Χώρα ?
· Με το θέμα του χώρου parking στο Καψάλι
Ευφορία και με τον αριθμό των σκαφών που επισκέφθηκαν το νησί : «Μονακό γίναμε»
Αφέλειες.
Εκείνο που έχει σημασία είναι όχι μόνο πόσα σκάφη ήλθαν, αλλά κυρίως το πόσα σκάφη ξαναήλθαν, ή θα ξαναέλθουν.
Έχω φωτογραφία του MALTESE FALCON στο Καψάλι. Ξαναήλθε ?
Θυμάμαι τα κρουαζιερόπλοια του CLUB MEDITERANEE. Πόσα χρόνια έχουν να ξανάλθουν ? 

Να είναι ξεκάθαρο σε όλους:
Αν στόχος είναι η αναβάθμιση του νησιού σαν τουριστικού προορισμού δεν αρκούν μόνο οι φυσικές ομορφιές. 

Είναι απολύτως απαραίτητα και τα «έργα υποδομής» και η ποιότητα των υπηρεσιών.
Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι η κατάσταση που επικρατεί εξυπηρετεί το στόχο αυτό ??
Και έρχομαι σε ένα άλλο θέμα: Η επαναλειτουργία του κυλικείου στο λιμάνι στο Διακόφτι. Απ ότι έχω πληροφορηθεί το κτίριο δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι είναι «παράνομο». Η παρανομία του έγκειται στο ότι η θέση στην οποία έχει αναγερθεί είναι «δασική», κατά μίαν εκδοχή. Δεν γνωρίζω τον πραγματικό λόγο για τον οποίον δεν λειτουργεί το κτίριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κτήριο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ. Ο,ποια κι αν είναι τα προβλήματα. Και έχει περάσει ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΟΛΥΣ ΧΡΟΝΟΣ από τότε που σταμάτησε να λειτουργεί. Αρκετός για να λυθούν τα ο,ποια θέματα. ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΟΥΝ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ. 

Τέλος θα αναφερθώ στο θέμα του γεφυριού στο Διακοφτι. Εδώ και τουλάχιστον μια διετία μου επεδείχθησαν φωτογραφίες της κάτω παρειάς της γέφυρας στις οποίες είναι εμφανής η ζημιά που έχουν υποστεί οι οπλισμοί του φορέα της γέφυρας λόγω διάβρωσης
Με μια τέτοια εικόνα σε ένα στοιχείο ενός οποιουδήποτε κτιρίου, η αρμόδια υπηρεσία Επικίνδυνων οποιασδήποτε Πολεοδομίας θα ΔΙΕΤΑΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ (εντός ΔΥΟ – ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ) ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΟΣ. Σε ένα πολύ πιο σημαντικό έργο σαν το γεφύρι, τι έχει γίνει ? Η Ο,ΠΟΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΘΕΙ ΑΚΟΜΗ
Ας δούμε τι θα έπρεπε να έχει γίνει:
· Ακριβής αποτύπωση της ποιότητας, της ποσότητας και της απομένουσας – ενεργού επιφάνειας, των ράβδων οπλισμού. Το ίδιο ισχύει και για τις ράβδους οπλισμού της άνω παρειάς, και επίσης και κυρίως για τους συνδετήρες.
· Λήψη δοκιμίων για την αποτίμηση της αντοχής του σκυροδέματος.
· Διάφορες άλλες μετρήσεις.
· Βάσει των αποτελεσμάτων των παραπάνω ερευνών συντάσσεται μελέτη που αποτιμά την φέρουσα ικανότητα του φορέα της γέφυρας σε σχέση με την αρχική μελέτη, και σε σχέση με τις απαιτήσεις των εν ισχύει κανονισμών.
· Από την μελέτη αυτή προκύπτει η ανάγκη και ο βαθμός ενίσχυσης για την οποία συντάσσεται νέα Μελέτη.
Έχουν γίνει όλα αυτά ?
 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΤΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ? (Εκτός από μια μελέτη ενίσχυσης με χαλυβδοφυλλα και σκυρόδεμα, που μου επιδείχθει, και η οποία έχει ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ).
· Αν υπάρχει θα ήθελα να την δω : πρόκειται για δημόσιο έγγραφο.
· Αν δεν υπάρχει, θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος θα αναλάβει την σχετική ευθύνη: Το κόστος ανακατασκευής του γεφυριού είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο από το κόστος επισκευής του.
Είμαι βέβαιος ότι κάποιος θα απαντήσει στα παραπάνω. Ελπίζω μόνο η απάντηση να μην είναι του επιπέδου του «φταίνε τα 8 μποφόρ που σπάσανε οι αλλαξιέρες στο Καψάλι» 


ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ Κ. ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΜΗΝΑΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ (ε.α) Π.Ν.


ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΜΗΝΑΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ
ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ (ε.α) Π.Ν

Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του πολύ καλού μας φίλου Μηνά Κοντολέων μας συγκλόνισε ...
Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αβλέμονα.

Η σελίδα μας και ο Ρ/Σ εκφράζουν τα θερμότερα συλλυπητήρια στους οικείους του
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΛΕ ΦΙΛΕ ΜΗΝΑ
θα σε θυμόμαστε πάντα...

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Για όσο διατηρούνται οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες, εφιστούμε την προσοχή όλων των φορέων και πολιτών αναφορικά με την τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

Για όσο διατηρούνται οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες, εφιστούμε την προσοχή όλων των φορέων και πολιτών αναφορικά με την τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.
Για όλη τη νότιο Ευρώπη, εσχάτως δε και για τις βόρειες χώρες, οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν συχνά φυσικά φαινόμενα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προκύπτουν από αμέλεια ή δόλο, δηλαδή από ανθρώπινο χέρι.
Το νησί μας έχει δυστυχώς τη σχετική εμπειρία. Ας βοηθήσουμε ΟΛΟΙ ώστε σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις.
Παρακαλούμε για πιστή τήρηση όλων των σχετικών οδηγιών.

ΠΡΟΣΟΧΗ.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ (4) ΚΗΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 05/09


(250) ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Φυτεία με δενδρύλλια κάνναβης σε δύσβατη δασική περιοχή της Αττικής εντόπισαν με τη βοήθεια ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομικοί του Τ.Α. Ωρωπού.
Στην περιοχή πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία εντοπίστηκαν και εκριζώθηκαν 250 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 40 εκατοστά έως 2 μέτρα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στον χώρο της φυτείας, εντοπίστηκαν υλικά και εξοπλισμός ανάπτυξης και υδροδότησης της καλλιέργειας, καθώς και συσκευασία περιέχουσα ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 108 γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Διενεργείται προανάκριση για την ταυτοποίηση και εντοπισμό των δραστών.
Δείτε φωτογραφίες που έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. από το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα δενδρύλλια κάνναβης:
 zougla.gr
Τα ντοκουμέντα 

ΝΕΑ ΧΑΣΙΣΟΦΥΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.80 ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.


Φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, σε περιοχή του Δήμου Αχαρνών -Αστερουσίων, εντόπισαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, αστυνομικοί των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και Μεσσαράς, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου και αστυνομικοί του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου, με την εναέρια συνδρομή ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αναλυτικότερα κατά την διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, σε ορεινή και δύσβατη έκταση, όπου καλλιεργούντο επιμελώς και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, 80 δενδρύλλια κάνναβης, στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους έως και 2,5 μέτρων.
Τα ανωτέρω δενδρύλλια κάνναβης, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση των χώρων της φυτείας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.
 biskotto.gr

Σαν σήμερα 4 Σεπτέμβρη 1944, Η απελευθέρωση των Κυθήρων από το ΕΑΜ

ΦΩΤΟ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΟΦΙΟΣ

Άναψε και φούντωσε η συζήτηση για την ιστορία. Την ιστορία την πρόσφατη, με αιχμή τη μαγική λέξη «κομμουνισμός». Αυτό το φάντασμα που εδώ και δύο αιώνες κοντά τώρα πλανιέται πάνω από τον κόσμο, όλο το ξορκίζουν οι κυρίαρχες τάξεις αλλά αυτό πεισματικά, ως «τέκνο της ανάγκης» συνεχίζει να είναι πάνω από το κεφάλι τους.

Στη διαδικασία αυτού του «ξορκίσματος» εντάσσεται και η πρόσφατη επαναφορά της συζήτησης για την ιστορία στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου. Την επιλογή, ας μην κρυβόμαστε, την έκαναν οι απέναντι. Διεθνώς με «συνέδρια» σαν κι αυτό στο Ταλίν και στο εσωτερικό με «έγκυρες» εκδόσεις «ιστορικών» έργων διάφορων υποστράτηγων που αράχνιαζαν στα υπόγεια του ΓΕΣ και που φυσικά μοιράζονται δωρεάν από τις φυλλάδες τους (ποιος θα τα αγόραζε;) αλλά και με σπαραξικάρδια αναγνώσματα για τα «εγκλήματα των κομμουνιστών» που άφησαν ορφανή την Ζ. Λάσκαρη ή και οδήγησαν στο θαύμα της γέννησης της μητέρας της Ε. Καϊλή.

Η δουλειά πάντως γίνεται, συνεπικουρούνται και από το γεγονός πως η αντίδραση της Αριστεράς είναι αντίστοιχη της κατάστασής της. Όχι μόνο είναι αναιμική αλλά «κατορθώνει» και να εσωτερικεύσει την αντιπαράθεση ανακαλύπτοντας νέα πεδία διαίρεσης μεταξύ όσων θεωρούν ως κατάλληλη άμυνα την άκριτη αγιοποίηση των συγκεκριμένων καθεστώτων και εκείνων που οδηγούνται στον μηδενισμό της πρώτου πειράματος σοσιαλιστικής οικοδόμησης θεωρώντας ότι αυτός «δικαιώνει» το δικό τους ρεύμα, δικαίωση που δεν γεύτηκαν ποτέ και πουθενά στην πραγματική ζωή και την κοινωνική πάλη.

Ας βρούμε όμως τα Κύθηρα…

Ας αφήσουμε όμως τη «μεγάλη» ιστορία και –λόγω και της ημέρας- ας πούμε μια μικρή για τα Κύθηρα. Όχι μόνο γιατί ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία της αντίστασης στο νησί και ακόμα λιγότεροι πως είναι το πρώτο που ο ΕΛΑΣ έδιωξε τους Γερμανούς στις 4 Σεπτέμβρη του 1944. Κυρίως γιατί είναι μια μικρογραφία της μεγάλης ιστορίας, ιδιαίτερα διδακτική.

Από το 1942 μια μικρή ομάδα Κυθηρίων (ο εικονιζόμενος Γιώργος Χλαμπέας, Γιώργος Πανάρετος, Γιάννης Τριφύλλης – Κάβος) προσπάθησε να συνδεθεί με το ΕΑΜικό κίνημα της Αθήνας. Ο Γιώργος Πανάρετος κατόρθωσε ν’ ανταμώσει τους υπευθύνους, να πάρει σχετικές οδηγίες, να συνδέσει τα Κύθηρα οργανικά με τη Λακωνία, και τούτο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της γεωγραφικής θέσης του νησιού.

Άρχισε η στρατολογία μελών στην Οργάνωση του ΕΑΜ στα Κύθηρα με τεράστια επιτυχία και μαζική συμμετοχή στην ύπαιθρο και στα χωριά (έξω Δήμος) και με περιορισμένη συμμετοχή στον μέσα Δήμο, λόγω των ειδικών συνθηκών: ήταν κυρίαρχη η «καλή κοινωνία» και ήταν πολύ πιο έντονος συντηρητισμός ενώ υπήρχε και πολύ πιο έντονη η παρουσία των γερμανικών στρατευμάτων.

Ο συγγραφέας και δάσκαλος Γ. Κασιμάτης, δεξιών φρονημάτων, γράφει στο έργο του για τα πρώτα μελήματα της οργάνωσης του ΕΑΜ: «Η οργάνωσις του ΕΑΜ εν Κυθήροις έχει αναλάβει ήδη και σχετικήν δράσιν. Ούτω ημποδίσθη παρά ταύτης ο διορισμός και η εγκατάστασης επιστατοφυλάκων παρά του Ταμείου Κυθήρων εις τα ελαιουργεία, ίνα κατά την έκθλιψιν των ελαιών εισπράττουν εις είδος τον φόρον της δεκάτης και το 20% του παρακρατήματος και αντί τούτων διώρισεν δικά της όργανα να εισπράττουν εις είδος 5% επί του παραγομένου ελαίου υπέρ της οργανώσεως του ΕΑΜ. Κατά την 15ην Νοεμβρίου, ήρχισε το πρώτον η λειτουργία λαϊκών δικαστηρίων της οργανώσεως του ΕΑΜ εις τον πρώην Δήμον Ποταμίων».

Ο γραμματέας του ΕΑΜ Κυθήρων, Γ. Χλαμπέας στο δικό του έργο γράφει: «Το ΕΑΜ το Νοέμβριο του ‘43 απαγόρεψε την είσπραξη του φόρου 32% από την παραγωγή λαδιού που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ράλλη στο νησί. Αντί αυτό ζητήθηκε από τους παραγωγούς του νησιού να καταβάλουν 5% από το παραγόμενο λάδι υπέρ της ΕΤΑ (Επιμελητείας των Ανταρτών)».

Η παράδοση της Ιταλίας και το ΕΑΜ Κυθήρων.

Σημαντική στιγμή για την αντίσταση στο νησί ήρθε με την πτώση του Μουσολίνι στις 26 Ιουλίου 1943. Ντόπιοι ΕΛΑΣίτες νεαρής ηλικίας ήρθαν σε επαφή με έναν Ιταλό αντιφασίστα, ονόματι Τζιοβάνι (ο οποίος ήξερε λίγα ελληνικά) και αυτός, με τη σειρά του, έφερε σε επαφή την ηγεσία των Ιταλών με την ηγεσία του ΕΑΜ Ποταμού (Γιώργο Χλαμπέα και Παναγιώτη Ταμβάκη).

Οι Ιταλοί πείστηκαν να παραδοθούν με τον οπλισμό τους και στις 25 Σεπτεμβρίου του 1943 έφτασαν στην Αγία Πελαγία 11 βενζινόπλοια με αντάρτες του ΕΛΑΣ προερχόμενους από τη Νεάπολη Βοιών με αρχηγό τον καπετάν Ζαχαριά. Οδηγός τους ήταν ο Γιώργος Πανάρετος. Οι Ιταλοί, 150-200 αξιωματικοί και στρατιώτες, αφού παρέδωσαν τον οπλισμό τους, επιβιβάστηκαν στα βενζινόπλοια και έφυγαν αυθημερόν.

Η αντίδραση της …αντίδρασης

Η παρουσία και ανάπτυξη της οργάνωσης του ΕΑΜ προκάλεσε αντίδραση. Γράφει πάλι ο Κασιμάτης: «Γενομένης συγκεντρώσεως εις το εν Ποταμώ ιατρείον του Νικολ. Φατσέα, εις ήν προσήλθον περισσότεροι των 35 εθνικοφρόνων Κυθηρίων, των πλείστων εκ της περιφερείας Ποταμού, διεπιστώθησαν παρ’ αυτών αι κομμουνιστικαί επιδιώξεις της οργανώσεως του ΕΑΜ και εξελέγη τριμελής επιτροπή εκ των Νικ. Φατσέα ιατρού, Κωνστ. Λουράντου δικηγόρου και Δημητρ. Στάθη δημοδιδασκάλου, ίνα μεταβή και διαμαρτυρηθή εις την Κεντρικήν επιτροπήν της Οργανώσεως του ΕΑΜ Ποταμού».

Η αντίδραση δεν περιορίστηκε στα λόγια

Από το έργο του Γ. Χλαμπέα: «Τη νύχτα τις 6ης προς 7η Ιουλίου 1944 και στις 11.30 ένοπλοι αντιδραστικοί έστησαν ενέδρα σε διερχόμενους άνδρες του εφεδρικού ΕΛΑΣ από την περιοχή Καρβουνάδων. Τραυματίσανε έναν αντάρτη. Οι αντάρτες είχαν σαν προορισμό τους να ερευνήσουν την περιοχή Αγίας Ελέσας, όπου υπήρχε γερμανικό φυλάκιο, ώστε να λάβουν μέτρα για τη μελλοντική εξουδετέρωσή του. Οι πολέμιοι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της περιοχής πληροφορήθηκαν τη διέλευση των ανταρτών και έστησαν τρείς ενέδρες στην περιοχή Καρβουνάδων περιμένοντας να τούς επιτεθούν. Οι ομάδες είχαν συγκροτηθεί από κατοίκους της περιοχής που είχαν οπλιστεί με κυνηγετικά όπλα. Επί κεφαλής των ομάδων οι αξιωματικοί Γ. Σάμιος ή Απελλάς και ο Δημ. Κυριάκης. Όταν οι αντάρτες πλησίασαν, αυτοί τούς επιτέθηκαν».

Οι ΕΛΑΣίτες επανήλθαν στις 24/7/1944, εκδίωξαν τη μικρή γερμανική δύναμη και σε έρευνα στο σπίτι του αξιωματικού Γ. Σάμιου ανακάλυψαν έγγραφο που με σαφήνεια περιέγραφε τους «εθνικούς» σκοπούς των αντιδραστικών: «Στη δεύτερη σελίδα, χωρίς υπογραφές υπήρχε σαν θέμα: Ενέργειες κατά της αλητοτρομοκρατίας στο νησί. Είχε ληφθεί απόφαση να παρθούν μέτρα για την εξόντωση της αλητοτρομοκρατίας στα Κύθηρα (έτσι αποκαλούσαν την απελευθερωτική οργάνωση του ΕΑΜ). Με το σκοπό αυτό: Θα εξοπλισθώμεν, θα οργανωθώμεν, θα ζητήσωμεν όπλα από την Εθνικήν Κυβέρνησιν των Αθηνών και από τους Γερμανούς, θα κινηθώμεν εναντίον του Έξω Δήμου για να εξοντώσωμεν την αλητοτρομοκρατίαν και τους εις αυτήν συμπαθούντας». (Γ. Χλαμπέας)

Η απελευθέρωση του νησιού από τον ΕΛΑΣ

Παρά την αντίδραση όμως η κορύφωση της δράσης των αγωνιστών του ΕΑΜ στο νησί σημειώθηκε το πρώτο τετραήμερο του Σεπτεμβρίου του 1944. Από τις 28 Αυγούστου, οι Γερμανοί εγκατέλειψαν τη βάση της Αγίας Ελέσσας μέσα από δασώδη μονοπάτια για ν’ αποφύγουν σύγκρουση με τον ΕΛΑΣ και κατέληξαν στο Καψάλι την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι ανταρτικές δυνάμεις απέφυγαν κάθε σύγκρουση με στόχο τον εγκλωβισμό τους. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου εγκλωβισμού των Γερμανών στο Καψάλι και κάτω από καταιγιστικά πυρά –από τρία ορμητήρια (Κάστρο της Χώρας, Πόρτα της Αγίας Άννας και Άγιος Ιωάννης στον Γκρεμνό)– προσπαθούσαν να εμποδίσουν την επιβίβαση των Γερμανών στο τορπιλοβόλο πλοίο που παρέμενε στον Πίσω Γιαλό.

Στις 2 Σεπτεμβρίου ζητήθηκε από τους Γερμανούς να παραδοθούν. Αρνήθηκαν. Στις 4 Σεπτεμβρίου και ενώ η μάχη συνεχιζόταν ο Γιώργος Πολυμενάκος, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και φρούραρχος των Κυθήρων, ύψωσε στον Άγιο Γεώργιο στο Καψάλι την ελληνική σημαία. Ήταν το πρώτο κομμάτι Ελλάδας που κυμάτισε και πάλι η ελληνική σημαία.

Αξίζει να αναφερθεί η περιγραφή του ακραιφνώς δεξιού Γ. Κασιμάτη: «Κατά την 4ην Σεπτεμβρίου το πρωί… οι Γερμανοί τρομοκρατημένοι έτρεχον ένας-ένας εις τον μόλον ή και μερικοί κολυμβώντες και επιβιβάζοντο εις το καΐκι… Οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το Κυθηραϊκόν έδαφος περί την δεκάτην και ημίσειαν ώραν της τετάρτης Σεπτεμβρίου 1944 υπό τας αράς και την αγανάκτησην των κατοίκων της νήσου… Οι Γερμανοί έφυγον εκ της νήσου μας κακήν κακώς, πράγματι δεν έπρεπε να φύγουν ατιμωρητί. Εις τούτο συνετέλεσε η δράσις των ανταρτών του ΕΛΑΣ».

Η αναμενόμενη συνέχεια

Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη: Στο νησί έφτασαν δυνάμεις των Άγγλων και του λεγόμενου Εθνικού στρατού που πρώτο μέλημά τους ήταν η εξαφάνιση αυτών που απελευθέρωσαν τα Κύθηρα. Η μαρτυρία του Μανόλη Δαπόντε (του μοναδικού ίσως αντιστασιακού που είναι στη ζωή) είναι χαρακτηριστική:

«Εμείς μέρες πριν, που άρχισε να διαφαίνεται ότι κάποια στιγμή θα έλθουν οι σύμμαχοι, οι δικοί μας, είχαμε γεμίσει τους τοίχους με συνθήματα, όπως:
«Καλώς ήρθατε, αγαπημένα μας αδέλφια» ΕΑΜ.
«Καλώς ήρθατε, ηρωικοί μας σύμμαχοι» ΕΑΜ.
Δεν μπορώ να σάς περιγράψω την απογοήτευση και πικρία μας, όταν είδαμε κάποιους Ιερολοχίτες να πηγαίνουν τελείως εν ψυχρώ να κλωτσάνε με μανία το σημείο του τοίχου που έγραφε ΕΑΜ, για να το γκρεμίσουνε και να εξαλειφθεί το ΕΑΜ. Πολλοί από μας, όπως κι εγώ ψιθυρίσαμε: «Παναγιά μου τι μας περιμένει».

Αυτό που τους περίμενε ήταν, επίσης, αναμενόμενο: Ο Γ. Χλαμπέας γραμματέας του ΕΑΜ εξορίστηκε στην Ικαρία, ενώ ο Γ. Πολυμενάκος δολοφονήθηκε από τη συμμορία του ταγματασφαλίτη Παυλάκου στο Λάγιο Κροκεών.

Αναμενόμενη ήταν και η αντιμετώπιση των ιστορικών γεγονότων: Χρόνια προσπαθούσαν αγωνιστές να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη και να καθιερωθεί η 4η Σεπτεμβρίου ως ημέρα απελευθέρωσης του νησιού. Το μετεμφυλιακό καθεστώς αλλά και η «δημοκρατία» αρνούνταν και αρνούνται σθεναρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κυθηραϊκά (φ. 310) το νησί απελευθερώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου από τους …Ιερολοχίτες(!) ενώ η τελική επιλογή του κράτους και της επίσημης ιστορίας ήταν η 14η Σεπτεμβρίου γιατί τότε έφτασε στο νησί Αγγλικό άγημα αλλά είναι και η …γιορτή του σταυρού!

Ας μην προκαλεί έκπληξη, εδώ ολόκληρη επανάσταση του 1821 και την έναρξή της την γιορτάζουμε τη μοναδική μέρα του Μαρτίου που… δεν έγινε τίποτα ώστε να μπει από το παράθυρο και η εκκλησία.

Να ξαναπούμε την ιστορία

Αν αλλάζαμε τα τοπωνύμια και τα ονόματα των πρωταγωνιστών θα μπορούσε να είναι η μικρή ιστορία κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό αυτές οι μικρές ιστορίες να μείνουν ζωντανές, μικρά ρυάκια που θα συναντούνται. Η ιστορία, η αλήθεια της και τα πολιτικά συμπεράσματα που δίνει, το ηθικό πλεονέκτημα που κατοχυρώνει για τους πολιτικούς χώρους που πάλευαν και παλεύουν για «να ανθρωπέψει ο άνθρωπος» είναι τρομερό και αναντικατάστατο όπλο.

Οι απέναντι το ξέρουν καλά και γι’ αυτό ξοδεύουν χρήμα και μέσα σε μια λυσσασμένη προσπάθεια να παρουσιάσουν τη νύχτα για μέρα, τα θύματα για θύτες. Η απάντηση πρέπει να είναι συγκροτημένη και σταθερή, αναπόσπαστο τμήμα της αναγκαίας ιδεολογικής ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης των αριστερών ιδεών.

Υγ. ο γράφων είχε τη χαρά το καλοκαίρι να γνωρίσει από κοντά τον 94χρονο αγωνιστή Μανόλη Δαπόντε στα Κύθηρα και να ακούσει όλη αυτή τη μικρή ιστορία με κάθε λεπτομέρεια. Ελπίζω να είναι πάντα «ορθοστατών κι ορθοβαδίζων» και να κρατά ζωντανή την φλόγα…

Βιβλιογραφία

Χλαμπέας Γεώργιος, Τα Κύθηρα στην τετραετία 1941-1944, εκδόσεις Πλέθρον, 1983.
Ιωάννης Π. Κασιμάτης, Ιστορικά από την παλαιά και σύγχρονη κυθηραϊκή ζωή, εκδόσεις Στεφ. Δ. Βασιλόπουλος, Αθήνα, 1994.
Μανόλης Δαπόντες, Η Παρεξήγηση, Κύθηρα, 2005.
Μιχάλης Ορφανάκης, Η ιστορική μνήμη απέναντι στη λήθη, 2016.

ΠΗΓΗ  kommon.gr

¨ΑΡΘΡΟ¨ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ.Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η καρικατούρα του ΚΙΝ.ΑΛ.


"Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η καρικατούρα του ΚΙΝ.ΑΛ." - Άρθρο μου στο Βήμα

του Λεωνίδα Γρηγοράκου*

Η εμπειρία μας δείχνει πως τα μεγάλα κόμματα γεννιούνται και αναπτύσσονται όταν εκφράζουν και καλύπτουν ουσιαστικές πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές ανάγκες. Η ανθεκτικότητά τους είναι απολύτως συνυφασμένη με τον βαθμό ανταπόκρισης σε αυτές. Και πρωτίστως, από τη δυνατότητά τους να αποδείξουν ότι είναι φορείς ιδεών και αυθύπαρκτων προτάσεων για το παρόν και το μέλλον της χώρας τους.

Έτσι ερμηνεύεται η πολύχρονη κυριαρχία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην ελληνική σκηνή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, πιστεύοντας ότι παράδοση είναι να δημιουργείς εκ του μηδενός, διέρρηξε τη σχέση του με το κατεστημένο της Ένωσης Κέντρου, μολονότι θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία της.

Πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα νέο σχήμα, το 1974, ενσαρκώνοντας τις προσδοκίες όλων εκείνων που επιζητούσαν τη συγκρότηση ισχυρού προοδευτικού πόλου. Η προσωπικότητα και η διαδρομή του ιδρυτή του, η χαρισματικότητα και η δημοφιλία, η πολιτική και επιστημονική επάρκεια, καθώς και το ηγετικό του διαμέτρημα επέδρασαν καταλυτικά.

Στη διάρκεια της εικοσάχρονης θητείας του ΠΑΣΟΚ, η χώρα άλλαξε κατηγορία. Από βαλκανική και υπανάπτυκτη έγινε ευρωπαϊκή και ευημερούσα. Το κορυφαίο  κεκτημένο της Ελλάδας, η ένταξή της στον στενό πυρήνα τον προηγμένων χωρών της Ευρώπης, έχει τη σφραγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Το κοινωνικό κράτος, τα μεγάλα έργα υποδομής, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν το αποτύπωμά τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέτρεψαν την άτακτη χρεοκοπία μας.

Η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη μάς υπενθυμίζει την αξία και την ανεκτίμητη προσφορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον τόπο. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει πως και η τωρινή συρρίκνωσή του κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Οφείλεται στο ότι βρέθηκε σε διάσταση με την ίδια την πραγματικότητα. Δεν κατόρθωσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Να ανταποκριθεί στις καινούργιες συνθήκες.

Η υποχώρηση και η αποψίλωση του ΚΙΝ.ΑΛ., αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει. Η επίκληση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν του διασφαλίζει πολιτική υπόσταση. Πολύ περισσότερο, δεν του παρέχει τις προϋποθέσεις να θεμελιώσει και να αναπτύξει μια νέα στρατηγική πρόταση για την ανασύνθεση της εγχώριας Κεντροαριστεράς.

Η διολίσθησή του στον λαϊκισμό και στον εθνικισμό επιτείνει τα αδιέξοδα. Πολιτευόμενο εκτός τόπου και χρόνου, είναι απλώς μια καρικατούρα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στερούμενο δε ικανής ηγεσίας, αντικειμενικά δεν καταφέρνει να διεκδικήσει τον δικό του ζωτικό χώρο. Ουσιαστικά, πρόκειται για ιδιότυπο προσωποπαγές σχήμα που επικαλείται την ιστορία και την προσφορά ενός μεγάλου και κραταιού κόμματος, τις οποίες, όμως, ούτε μπορεί να αντιγράψει ούτε να διαδεχθεί.

 

* Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.