Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΡΟΣΟΧΗ :Ανακοίνωση Δημάρχου Ηρακλή Τριχείλη για Εργάτες γης

  


Δήμος Μονεμβασιάς - Δελτίο τύπου
Ανακοίνωση Δημάρχου Ηρακλή Τριχείλη για Εργάτες γης -Κορονοιος
Προς:
Τους Προέδρους Κοινοτήτων, τους αγρότες οι οποίοι απασχολούν αλλοδαπούς εργάτες, τους κατοίκους που ενοικιάζουν χώρους σε αυτούς και όλους τους κατοίκους του Δήμου.
Όπως έγινε γνωστό, έχει εντοπισθεί ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στο γειτονικό μας Δήμο Ευρώτα μεταξύ των αλλοδαπών εργατών που διαβιούν εκεί. Τα κρούσματα αυτά φρουρούνται από την Αστυνομία.
Πολλοί απ’ αυτούς ήδη έχουν έρθει στο Δήμο Μονεμβασίας και συνεχίζουν να έρχονται, κυρίως προς την περιοχή της Δ.Ε. Βοιών, όπου ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες.
Καλούνται:
1) Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων άμεσα να καταγράψουν τους αλλοδαπούς εργάτες εκτός της Ε.Ε., στα χωριά τους.
2) Οι αγρότες να μην προσλαμβάνουν νεοφερμένους στην περιοχή τους.
3) Οι κάτοικοι να μην βιαστούν να ενοικιάσουν τα σπίτια τους.
Πρέπει να αποτραπεί η μαζική μετακίνησή τους στο Δήμο μας, έως ότου ξεκαθαρίσει ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχονται όσοι έρχονται να εργασθούν.
Η Αστυνομία να ελέγχει τη νομιμότητα των διακινητών και των μεταφερομένων.
Θα πρέπει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να επισκεφθεί άμεσα το Δήμο μας και να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.
Οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων προστασίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στο Δήμο μας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

ΛΑΚΩΝΙΑ:ΤΕΣΤ για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 στην ευρύτερη περιοχή της Γλυκόβρυσης του Δήμου Ευρώτα.

 


Σήμερα, από το πρωί, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Αθήνα, με επικεφαλής τον κ. Γ. Δελλη, καθώς και οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ Αρεόπολης και Σπάρτης, πραγματοποιούμε τεστ για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 στην ευρύτερη περιοχή της Γλυκόβρυσης του Δήμου Ευρώτα.

Ο καθημερινός αγώνας για τον περιορισμό και την ιχνηλάτηση του COVID-19, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας συνεχίζεται. #ΕΟΔΥ #ΥπουργείοΥγείας

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνδράμουν στο δύσκολο έργο μας και ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Π. Αρκουμανέα, αλλά και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμαρχος του Ευρώτα κ. Δ. Βέρδος και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Νίκας. Παρά πολλά μπράβο στους εργαζόμενους-συνεργάτες του ΕΟΔΥ.

Αύριο το πρωί πάλι εδώ για να συνεχίσουμε το έργο μας.

Anargiros Mariolis

 

Λακωνία: Εκτεταμένοι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ έπειτα από τον εντοπισμό 32 κρουσμάτων

 


Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διενεργεί εκτεταμένους ελέγχους για ανίχνευση του ιού SARS-CoV2 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, μετά τον εντοπισμό 32 κρουσμάτων σε εργαζόμενους της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι εργαζόμενοι είναι ξένης καταγωγής.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει περισσότερα από 150 rapid test στις στενές επαφές που έχουν προκύψει από την εκτεταμένη ιχνηλασία ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και στις γύρω περιοχές, προκειμένου να εντοπιστεί και να περιοριστεί πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Εντός της ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Γλυκόβρυσης, παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ, Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, του δημάρχου Ευρώτα, Δήμου Βέρδου, του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρου Μαριόλη και του μέλους του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργου Δελλή.

 zougla.gr

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Το Εθνικό Σύμβολο, η Σημαία μας, χρήζει σεβασμού και προστασίας είτε αναρτάται επί ιστού, είτε επιζωγραφίζεται επί μιας πέτρας, διότι παραμένει πάντα Εθνικό Σύμβολο.


 

Με αφορμή την βεβήλωση της ΣΗΜΑΙΑΣ στο Καστελόριζο.

¨Αντίστοιχη βεβήλωση έγινε και στο νησί μας πριν λίγες εβδομάδες. Τότε κάποιοι έσπευσαν να υπερασπιστούν το "δικαίωμα" ορισμένων να μουτζουρώνουν τη σημαία παρουσιάζοντας εαυτούς ως δήθεν δικηγόρους.¨

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ :

Το Εθνικό Σύμβολο, η Σημαία μας, χρήζει σεβασμού και προστασίας είτε αναρτάται επί ιστού, είτε επιζωγραφίζεται επί μιας πέτρας, διότι παραμένει πάντα Εθνικό Σύμβολο. Το Υπουργείο Εξωτερικών με σημερινή ανακοίνωσή του βάζει τα πράγματα στη θέση τους αναφορικά με την προσβολή του Εθνικού μας Συμβόλου στο Καστελλόριζο, που έχει αποτυπωθεί από τους κατοίκους του νησιού στον βράχο. Αντίστοιχη βεβήλωση έγινε και στο νησί μας πριν λίγες εβδομάδες. Τότε κάποιοι έσπευσαν να υπερασπιστούν το "δικαίωμα" ορισμένων να μουτζουρώνουν τη σημαία παρουσιάζοντας εαυτούς ως δήθεν δικηγόρους. Να διαβάσουν την σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και να αντιληφθούν ότι η τιμή προς τη Σημαία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!

https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/anakoinose-upourgeiou-exoterikon-skhetika-me-prosbole-ethnikou-sumbolou-2.html?fbclid=IwAR0HuYhF2HxJ_u6UtK-kAU2aCvl7RX1xi4XFnWwFrM1YZYYh8wEx0KossT0 

ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:Φαβέλες έτοιμες να εκραγούν, στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας!

 


Είναι γνωστές οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης των Πακιστανών και άλλων εργατών γης στη Σκάλα Λακωνίας και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με επίσημες παραδοχές γύρω στις 2.500 άνδρες βρίσκονται στην περιοχή και διαμένουν ο ένας πάνω στον άλλον, στην κυριολεξία, σε υποβαθμισμένα σπίτια και αποθήκες.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 32 κρούσματα στη Λακωνία. Είναι ώρα να δούμε αν είναι εφικτός ο έλεγχος αυτού του πληθυσμού σε σχέση με τον κορονοϊό με δεδομένα τα εξής:

Αυτές οι 2.500 άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους καθημερινά, έρχονται σε επαφή και με ντόπιους, κυκλοφορούν στους δρόμους και ψωνίζουν από τα ίδια καταστήματα.

Όσο και αν το θέλουν και όσο και αν τους επιβληθεί, δεν είναι δυνατόν στις συνθήκες που ζουν,  να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, καθαριότητας και πάνω απ’ όλα αποστάσεων και απολύμανσης.

Τι σημαίνει άραγε η ανακοίνωση ότι οι 28 εργάτες γης είναι απομονωμένοι στα σπίτια τους; Ποιά σπίτια; Αυτά με τους άλλους τόσους συγκάτοικους;

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία η μετάδοση από ένα φορέα που δεν λαμβάνει μέτρα έχει τεράστια ταχύτητα και διάχυση. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για 28 άνδρες που ήταν μέσα στην εργασία, στην κοινωνία και στην πυκνή συγκατοίκηση;

Με όλα αυτά αλλά και δεκάδες άλλα ερωτήματα καλείται η Πολιτεία να ελέγξει την υγειονομική βόμβα που μετρά αντίστροφα ο χρόνος της στον Δήμο Ευρώτα (Γλυκόβρυση και Άγιος Ιωάννης Γλυκόβρυσης).

Άραγε ο ΕΟΔΥ επαρκεί για να ελέγξει τον εν λόγω πληθυσμό; Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στον πληθυσμό των Ελλήνων κατοίκων; Οι δομές Υγείας στον Νομό επαρκούν;

Πράγματι η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η δημιουργία εντυπώσεων δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην αντιμετώπιση κρίσεων. Όμως από την άλλη πλευρά ο εφησυχασμός, η απάθεια και η μετάθεση ευθυνών είναι ο καλύτερος σύμμαχος της αναμενόμενης έκρηξης. Το παράδειγμα του Κρανιδίου το αποδεικνύει.

Ο Δήμος Ευρώτα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έπρεπε να περιμένουν μια τέτοια κατάσταση, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε ομάδες πληθυσμών όπως εργάτες γης σε συστάδες, Ρομά σε καταυλισμούς, πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία και ιδρύματα είναι ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος.

Πηγη:Documento

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΑΚΟΣ:Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει τρόπος και η παραγωγή να μαζευτεί και η υγεία των πολιτών να διασφαλιστεί….Αλλιώς…..

 


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
^^^^^
Ασφαλώς και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και απαιτείται ψυχραιμία.
Πως όμως μια κοινωνία να διατηρήσει την ψυχραιμία της ,όταν το μόνο ‘’όπλο’’ που έχει προς ώρας ,για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το δίλημμα ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ή ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ;
(Υπερβαίνω εμφανίσεις κορυφαίων θεσμικών εκπροσώπων σε γλέντια ή συνωστισμούς τύπου Ηρώδειου που μεταφέρουν αντίθετα μηνύματα στην κοινωνία και ενισχύουν την συνωμοσιολογία).
Εξυπακούεται ότι υποκλινόμαστε με σεβασμό στην ερευνητική και υγειονομική κοινότητα που αφ’ ενός ερευνά το περίφημο εμβόλιο και αφ’ ετέρου δίνει την καθημερινή μάχη για την διάσωση των νοσούντων συνανθρώπων μας.
Αν στο πρώτο κύμα η χώρα μας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοφανή πανδημία του COVID 19 ,γιατί η πολιτική υπάκουσε και ακολούθησε την επιστήμη ,στο δεύτερο και αναμενόμενο κατά τους ειδικούς κύμα ,έγινε αντιστροφή με γνωστές τις τρέχουσες συνέπειες.
Στην ώρα της κρίσης η άγονη κριτική είναι βλαπτική .Θα υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, αν και ο κόσμος έχει την δυνατότητα και την ικανότητα να χρεώσει ή να πιστώσει ενέργειες και πολιτικές ενέργειες.
Όμως ο προτασιακός λόγος και διάλογος είναι αναγκαίος γιατί προσφέρει λύσεις, αρκεί οι όποιου θεσμικού επιπέδου κυβερνώντες να αντιληφθούν ότι και οι πολίτες έχουν ιδέες και προτάσεις και ίσως βοηθήσουν σ’ αυτή την δύσκολη ώρα.
^^^^^
Δεν πιστεύω να αιφνιδίασε την περιοχή μας στον Δήμο Ευρώτα η αναγγελία πιστοποιημένων κρουσμάτων COVID 19 με κέντρο βάρους τους αποκαλούμενους εργάτες γης κυρίως (έχει σημασία) Αφροασιατικής προέλευσης. Ήταν αναμενόμενο και το μόνο που απέμενε ήταν ο χρόνος για την επίσημη πιστοποίηση τους (τρόπος ζωής, θρησκευτική τους λατρεία, τρόποι μεταφοράς τους και μέσα προστασίας κατά την εργασία ...)
Όπως και την περίοδο έξαρσης της Ελονοσίας το 2011 το εύκολο σύνθημα ήταν ΕΞΩ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ που μπορεί να γίνει επίκαιρο και σήμερα , ενώ ταυτόχρονα, υπόκωφα και στην πράξη ισχύει ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ!
Το κορυφαίο ζήτημα ,για τους έχοντες και κατέχοντες την όποια δημοκρατική εξουσία, είναι η διαχείριση κρίσεων.
Στην διαχείριση κρίσεων το πρώτο κεφάλαιο είναι οι προληπτικές τομές και παρεμβάσεις όσο και αν υπάρχει πολιτικό κόστος , βλαπτικό για ορισμένους ,πριν η κοινωνία ζήσει το μέγεθος της κρίσης. (Η ρετρό έκφραση ''δεν είμαστε πολιτικοί'' για απόσειση ευθυνών είναι επικίνδυνη ,γιατί σημαίνει ότι υπάρχει άγνοια διαχείρισης των προβλημάτων κατ΄εξοχήν πολιτικών με αποτέλεσμα η κυριαρχία της μικροπολιτικής και του παλαιοκομματισμού)
Αυτού λοιπόν του τύπου και προέλευσης εργάτες γης ‘’ήρθαν για να μείνουν’’ όσο και να εκφράζεται ως επιθυμία η επαναπροώθηση τους.
Στην βάση αυτής της πραγματικότητας πρέπει να σχεδιασθεί η κεντρική, τομεακή και τοπική πολιτική με καθαρότητα και διαφάνεια όσο και αν πλήττει μικρά ή μεγάλα συμφέροντα.
Από το 2011 – 2012 με αφορμή την Ελονοσία στην περιοχή μας επεξεργαστήκαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων και ζητήσαμε από τους διαχρονικά κυβερνώντες την θεσμική νομιμοποίηση. (Εξυπακούεται ότι ακολουθήθηκε πρόγραμμα καταπολέμησης των ανωφελών κουνουπιών, τόσο ως Δήμος όσο και με την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου με θετικά αποτελέσματα).
^^^^^^
Στόχος του σχεδίου με ευθύνη του Δήμου είχε τρεις κατευθύνσεις:
Πρώτη : Να γνωρίζει ο Δήμος ποιοί κατοικούν στην επικράτειά τους ,ως αλλοδαποί εργάτες γης με θεσμοθέτηση ΚΑΡΤΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΟΣ
Δεύτερη: Η νομιμοποιημένη – φορολογούμενη εργασία με την θεσμοθέτηση του ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ
Τρίτη : Εφαρμογή υγειονομικής και εργατικής διάταξης για ορθολογικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.
Αναλυτικά τα μέτρα που προτείναμε:
• Απογραφικό Δελτίο όλων των μεταναστών που θα περιλαμβάνει:
Το ονοματεπώνυμο και τη χώρα προέλευσης (κατά δήλωσή του).
Τον τόπο προσωρινής διαμονής – κατοικίας – χώρο εργασίας, κ.τ.λ.
• Προσωρινό Α.Φ.Μ. και υποβολή υποχρεωτικής δήλωσης στις εφορίες (πάταξη φοροδιαφυγής- φοροαποφυγής).
• Προληπτικές ιατρικές εξετάσεις με εμβολιασμό των μεταναστών (κυρίως Ασιατικής και Αφρικανικής καταγωγής) με επιβολή τέλους υγείας.
• Συνθήκες Υγιεινής όλων των χώρων παραμονής των μεταναστών με επιβολή προστίμων στους παρανομούντες.
• Δημοτικό τέλος παραμονής ανάλογο των Δημοτικών Τελών.
• Πολιτικές δραστικής επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών.
• Επιδότηση εργοσήμου για τους Έλληνες εργάτες γης από τον ΟΑΕΔ, ώστε να υπάρξουν ελκυστικές πολιτικές απασχόλησης ανάλογες των επιχειρήσεων, των μεταποιητικών μονάδων, κ.λ.π. (Αφορά την τόνωση της απασχόλησης).
Σήμερα παρότι απομένουν να γίνουν πολλά με πρώτο ΑΜΕΣΟ μέτρο την απογραφή και την θεσμοθέτηση ΚΑΡΤΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ
ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΟΣ έχουν θεσμοθετηθεί:
^^^^^
• Το εργόσημο &
• Η υγειονομική –εργατική διάταξη που μεταξύ των άλλων προβλέπει:
* Έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Ειδικά για το HIV, HBV,HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα εκδιδόμενα άτομα που στερούνται του προβλεπόμενου βιβλιαρίου υγείας….
*Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή στις περιπτώσεις απομόνωσης, περιορισμού-καραντίνας, νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής που κρίνεται επιβεβλημένη λόγω κινδύνου της δημόσιας Υγείας, είτε στη μεταφορά, είτε στη φύλαξη κατά τη νοσηλεία.
*Οι εργοδότες ή κύριοι έργου ατόμων κατά την ανωτέρω παράγραφο είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν εργαζομένους που είναι εφοδιασμένοι με το πιστοποιητικό υγείας της παραγράφου 12 του άρθρου
*Χώροι διαβίωσης
α. Οι κύριοι ή οι νομείς κτιρίων και λοιπών χώρων διαμονής που λειτουργούν υπό συνθήκες που μπορεί να προκαλείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία υποχρεούνται να ενεργήσουν για την άμεση αποβολή των διαμενόντων εφόσον προς τούτο έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές, ανεξάρτητα αν οι χώροι αυτοί έχουν παραχωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο ή έχουν καταληφθεί παράνομα. Σε αντίθετη περίπτωση είναι συνυπεύθυνοι για παραβάσεις της παρούσας διάταξης.
β. Χώροι που χρησιμοποιούνται για τη διαμονή ατόμων, προσωρινοί ή μη, πρέπει να διαθέτουν υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση, επαρκή φωτισμό (φυσικό και τεχνητό) και αερισμό, αποχωρητήριο με λεκάνη από υλικό ανθεκτικό, λείο και αδιαπότιστο, η οποία θα συνδέεται με υδραυλικό σύστημα καθαρισμού (καζανάκι) και λουτήρα – ντουζιέρα για την ατομική καθαριότητα. Επιπλέον, θα διαθέτει νιπτήρα με υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση. Σε κάθε άτομο θα αντιστοιχεί κρεβάτι με καθαρά στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Σε κάθε άτομο πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον 4 τ.μ. επιφάνειας χωρίς να υπολογίζονται οι χώροι κοινής χρήσης (μπάνιο, κουζίνα). Οι τοίχοι του οικήματος θα πρέπει να είναι καθαροί και στεγανοί, προκειμένου να αποκλείεται η δημιουργία υγρασίας. Επίσης, το δάπεδο θα πρέπει να είναι από υλικό που θα αποκλείει τη συγκέντρωση υγρασίας, λείο κι αδιαπότιστο.
γ. Απαγορεύεται η διαμονή ατόμων σε κτίσματα τα οποία προορίζονται κι έχουν αδειοδοτηθεί αρμοδίως για άλλες χρήσεις, όπως υπόγειες αποθήκες, γκαράζ κ.ά., εκτός κι εάν οι χώροι αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό τους ως οίκημα προς διαμονή ατόμων, εφόσον αυτό πιστοποιηθεί από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.
^^^^^
Συμπερασματικά αυτή την ώρα πρέπει να ισχύσει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ έναντι της οικονομικής μεγέθυνσης με τον καθ’ οιονδήποτε τρόπο πλουτισμό, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας με συνωστισμούς σε κατοικίες και ‘’κατοικίες’’ σε τροχοφόρα μεταφοράς ,συνθήκες εργασίας κλπ.
Αν θέλουμε να ασκηθεί έντιμη πολιτική μαζί με την ψυχραιμία και την ατομική ευθύνη απαιτούνται εκτεταμένοι έλεγχοι για εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, την γνώση και απογραφή ποιος μένει που και πως (σ’ αυτή την φάση δεν είναι κυρίαρχο τα ταξιδιωτικά έγγραφα).
Εκτεταμένα τεστ ιχνηλάτησης σ’ όλους τους αλλοδαπούς εργάτες γης (θα έπρεπε να έχουν γίνει).
Είναι εύκολο να γίνει πράξη, αρκεί να υπάρξει τόλμη και αποφασιστικότητα χωρίς καμμιά διάκριση και χωρίς δικαιολογίες του τύπου ποιος θα μαζέψει την παραγωγή.
Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει τρόπος και η παραγωγή να μαζευτεί και η υγεία των πολιτών να διασφαλιστεί….Αλλιώς…..

Ηλιας Παναγιωτακακος

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Α΄ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ & ΚΗΡΥΓΜΑ (27/9/2020)

 Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα)
ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη
Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΚΥΡΙΑΚH Α' ΛΟΥΚΑ
(27-09-2020) 

 

ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ

     Ὁ Πέτρος, μαζί μέ τόν Ἰάκωβο καί τόν Ἰωάννη, ὅπως μᾶς διασώζει τή διήγηση ὁ Eὐαγγελιστής Λουκᾶς, μετά ἀπό μιά κοπιαστική νύχτα ψαρέματος χωρίς νά ἔχουν πιάσει τίποτα, γεμᾶτοι ἀπογοήτευση μάζευαν τά δίχτυα στά ψαροκάϊκά τους.
 

  
Ὁ Ἰησοῦς Χριστος μπαίνει στό πλοῖο τοῦ Σίμωνος Πέτρου καί χρησιμοποιώντας το ὡς ἄμβωνα κήρυττε στούς συγκεντρωμένους ἀνθρώπους. Οἱ ἁπλοϊκοί ψαρᾶδες ἄκουγαν καί ἀσφαλῶς θά θαύμαζαν τόν μορφωμένο Διδάσκαλο, αὐτοί οἱ ἀγράμματοι βιοπαλαιστές. Γι΄ αὐτό καί στήν προτροπή Του νά πᾶνε ξανά γιά ψάρεμα ὁ Πέτρος ὑπάκουσε μέ προθυμία : «Ἐπιστάτα, δι΄ ὅλης τῆς νυκτός κοπιάσαντες οὐδέν ἐλάβομεν∙ἐπί δέ τῷ ρήματί σου χαλάσω τό δίκτυον». Δηλαδή, «Διδάσκαλε, ὅλη τή νύχτα κοπιάζαμε καί δέν πιάσαμε τίποτα∙ ἐπειδή ὅμως τό λές ἐσύ θά ρίξω τό δίχτυ».


     Καί ὦ τοῦ θαύματος! Τό δίχτυ γέμισε ψάρια καί ἐπειδή δέν μποροῦσε μόνος του νά τό τραβήξει, φώναξε καί τούς συνεταίρους του, τόν Ἰάκωβο καί τόν Ἰωάννη, νά τόν βοηθήσουν. Τότε ὁ Σίμωνας κατάλαβε πώς κάτι τό θαυμαστό εἶχε αὐτός ὁ Διδάσκαλος. Δέος τούς ἔπιασε ὅλους ὅσους ἦταν παρόντες σ΄ αὐτή τή σκηνή. Ὁ Κύριος τότε εἶπε στό Σίμωνα: «Μή φοβᾶσαι, ἀπό τώρα θά ψαρεύεις ἀνθρώπους». Καί οἱ ψαρᾶδες, τελειώνει ἡ διήγηση, ἀφοῦ ἄφησαν τά πάντα, ἀκολούθησαν τόν Ἰησοῦ.
    Στήν παραστατική αὐτή διήγηση μᾶς ἐντυπωσιάζει ἡ αὐθόρμητη ἀντίδραση τοῦ Πέτρου καί ἡ συναίσθηση τῆς ἁμαρτωλότητάς του : «ὁ Πέτρος προσέπεσε τοῖς γόνασι Ἰησοῦ λέγων, ἔξελθε απ΄ ἐμοῦ, ὅτι ἀνήρ ἁμαρτωλός εἰμί Κύριε», δηλαδή ταπεινώνεται ὁ ἔμπειρος ψαρᾶς στόν Θεῖο Διδάσκαλο Ἰησοῦ καί πέφτει στά πόδια του ζητώντας ἔτσι συγχώρεση. Καταλαβαίνει ὁ ἀγράμματος Πέτρος ὅτι ἀπέναντι του δέν ἔχει ἕνα μάγο, ἀλλά ἕναν ἅγιο πού κυριαρχεῖ στή φύση. Αἰσθάνεται ἁμαρτωλός γιά νά εἶναι στόν ἴδιο τόπο γι΄ αυτό καί παρακαλεῖ τόν Ἰησοῦ νά ἐξέλθει τοῦ πλοίου. Αὐτή ἡ συναίσθηση τῆς ἁμαρτωλότητας ἐκ μέρους τοῦ Πέτρου δέν εἶναι μιά ἁπλή συναισθηματική πράξη, ἀλλά μιά ἐσωτερική ὑπαρξιακή ἀναγνώριση τῆς πνευματικῆς πτωχείας του.
    Χριστιανοί μου, σήμερα πού θεωροῦμε δικαίωμα τήν ἁμαρτωλότητά μας καί πολλές φορές εἴμαστε ἀναίσθητοι ὡς πρός τήν ἁμαρτία, ὀφείλουμε νά στραφοῦμε καί νά πάρουμε ὡς παράδειγμα τόν Πέτρο, νά μετανοήσουμε καί μέ εἰλικρίνεια νά συναισθανθοῦμε τήν πνευματική μας πτωχεία, νά δείξουμε ἐμπιστοσύνη στά λόγια τοῦ Κυρίου μας γιά νά μᾶς ἐπισκιάσει ἡ Θεία Χάρις. Ὁ ἅγιος Ἰσαάκ ὁ Σῦρος γράφει: «ὅταν ὁ ἄνθρωπος ἀπορρίψει κάθε κοσμική καί ἀνθρώπινη βοήθεια καί ἀφεθεῖ στό Θεό μέ πίστη καί καθαρή καρδιά, ἀμέσως τόν πλημμυρίζει ἡ Θεία Χάρη καί τόν σκεπάζει, ὅπως ἡ ὄρνιθα τούς νεοσσούς της κάτω ἀπό τίς φτεροῦγες της. Ἔτσι ὁ ἄνθρωπος γεμίζει πνευματική εὐφροσύνη καί δύναμη νά ἀντέχει στίς δυσκολίες τῆς ζωῆς».ΑΜΗΝ.-

Πρωτ. π.Παν.Μεγαλοκονόμος