Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:Τα πηλορύχια στα Κύθηρα

 


 

Πηλορύχια στα Κύθηρα ονομάζομε τις τοποθεσίες με αργιλώδη χώματα, από όπου προμηθεύονταν τον πηλό, υλικό τόσο χρήσιμο για τη στεγανοποίηση της στέγης στα παλιά χρόνια.

Ο πηλός ήταν άργιλος που τον άπλωναν στη στέγη και ήταν δύο ειδών, μπλαβόπηλος και ασπρόπηλος (γλινέας).

Ο μπλαβόπηλος εθεωρείτο καλύτερος. Ο γλινέας έδιωχνε το νερό από τη στέγη, αλλά το χώμα του δεν συγκρατείτο πάνω στη στέγη και ήθελε ανανέωση.

Πηλορύχια είχε σε πολλά σημεία στα Κύθηρα. Φημισμένος ήταν ο πηλός της Βρουλέας. Επίσης στο Στραπόδι, στη Φυρή Άμμο, στην Κακόπλακα, στη Χώρα κάτω από τον άγιο Μηνά κ.α. Τα χωράφια με αργιλώδες έδαφος τα έλεγαν πηλοχώραφα. Άλλοτε για τη σκεπή των σπιτιών έβαζαν τις τράβες, τα καλάμια (καλαμωτή) ή τα λιανοδόκαρα, τις πλακουδερές πέτρες (πλάκες) και τις αστιβές και μετά την πηλοκάθιση, δηλ. το λασπώδες χώμα πάνω από τις πλάκες. Τελευταία πάνω πάνω έβαζαν τον πηλό που, όταν ήταν καλής ποιότητας, κατακάθιζε , ήταν σαν αλοιφή, σαν να έχει λάδι και δεν απορροφούσε τα νερά της βροχής. Αυτή ήταν η καλύτερη μόνωση για τα σπίτια και με το κρύο και με τη ζέστη.

Στα πηλορύχια οι εξειδικευμένοι εργάτες γνώριζαν το μέρος παρατηρώντας τα σημεία που η γη δεν απορροφούσε το νερό. Εκεί σκάβανε λάκκο με το μπιγκούνι και βγάζανε τον πηλό που μεταφερόταν με βεργοκόφινα που ήταν πιο ανθεκτικά από τα καλαμοκόφινα. Επειδή ο πηλός είχε και πετραδάκια τονε κοσκινίζανε και ο κοσκινισμένος ήταν ακριβότερος. Το γομάρι ήταν 80 οκάδες, δηλ. 100 κιλά.



 

ΠΥΡΓΟΣ:Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου κατάσχεσαν περισσότερα από 8 κιλά κάνναβης και 16 δενδρύλλια της ναρκωτικής ουσίας

 


 

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου κατάσχεσαν περισσότερα από 8 κιλά κάνναβης και 16 δενδρύλλια της ναρκωτικής ουσίας

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί σε χωριό της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών.

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, βρήκαν και κατάσχεσαν στην οικία, στο όχημα και σε αποθηκευτικούς χώρους του άνδρα :

  • 8 κιλά και 315 γραμμάρια κάνναβης,
  • Πλήθος σπόρων κάνναβης καθαρού βάρους επτά γραμμαρίων περίπου,
  • Δύο ψαλίδες χειρός με ίχνη και οσμή κάνναβης,
  • Ένα κινητό τηλέφωνο

Επιπλέον, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε παρακείμενη ρεματιά, μερικά αποψιλωμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο (καβάτζα) χώρο, όπου βρέθηκαν τέσσερα δενδρύλλια κάνναβης ύψους 2,5 έως 3 μέτρων περίπου.

Στο ίδιο χώρο υπήρχαν ανοιγμένοι τουλάχιστον είκοσι λάκκοι από καλλιέργεια φυτών κάνναβης, ενώ ανευρέθηκαν και 12 εκριζωμένα δενδρύλλια κάνναβης με ριζικό σύστημα, τα οποία ήταν ήδη πλήρως συγκομισμένα

Το προσδοκώμενο παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζε ο άνδρας από την διακίνηση των ποσοτήτων κάνναβης και από αυτές που θα συγκόμιζε από τα εναπομείναντα δενδρύλλια, εκτιμάται ότι θα ανέρχονταν στο χρηματικό ποσό των -30.000- ευρώ περίπου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας. 


 

Συνελήφθη ημεδαπός στη Λέσβο, για κατοχή, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

 


 

Συνελήφθη ημεδαπός στη Λέσβο, για κατοχή, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, ποσότητα ηρωίνης βάρους -255- γραμμαρίων, -2.020- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης (χασίς), δενδρύλλιο κάνναβης ύψους -2,5- περίπου μέτρων, μίσχοι δενδρυλλίων κάνναβης και ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας

Συνελήφθη, προχθές (14-10-2020) στην ευρύτερη περιοχή της Γέρας στη Λέσβο, μετά από οργανωμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για κατοχή, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, για παράνομη κατοχή όπλων και κροτίδων, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε οικία και σε επιχείρηση του συλληφθέντα στην παραπάνω περιοχή, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ποσότητα ηρωίνης, βάρους -255- γραμμαρίων,
  • ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης (χασίς), βάρους -2.020- γραμμαρίων,
  • δενδρύλλιο κάνναβης ύψους -2,5- μέτρων περίπου,
  • -19- μίσχοι δενδρυλλίων κάνναβης, μήκους από 1 έως 2 μέτρα,
  • -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
  • μαχαίρι με λάμα μήκους -12- εκατοστών,
  • κοντόκαννη καραμπίνα,
  • -39- φυσίγγια,
  • πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων,
  • -28- κροτίδες,
  • σπρέι πιπεριού,
  • ηλεκτρικός εκκενωτής ( taser),
  • -14- κινητά τηλέφωνα,
  • το χρηματικό ποσό των -600- ευρώ και
  • μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι ο δράστης, κατείχε και καλλιεργούσε ναρκωτικές ουσίες με σκοπό την περαιτέρω διάθεση σε τρίτους έναντι χρηματικής αμοιβής, ενώ για την κατοχή των όπλων, των φυσιγγίων και του μηχανήματος ανίχνευσης μετάλλων, δεν πληρούνταν προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.