Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ.ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ"Μια νήσος αθώων σε μια χώρα ενόχων του Δημήτρη Κουτραφούρη"

Αγαπητοί Δημιουργοί της Dragonera Rossa εύχομαι καλή επιτυχία στη σελίδας σας. 
Πιστεύω ότι μέσα στους στόχους σας είναι η δημιουργία ενός ακόμη βήματος ενημέρωσης και προβολής γύρω από θέματα που επιλέγετε, ως τέτοια την καλοσωρίσω.
Ομολογώ δε ότι 
μέχρι τώρα βρήκα ενδιαφέροντα θέματα και αξιόλογες τοποθετήσεις συνεργατών της σελίδας.
Με έκπληξη τώρα βλέπω ότι μου κάνετε την τιμή να ασχοληθείτε με την αφεντιά μου!
Αφορμή έδωσε η προχθεσινή αθωωτική απόφαση του Εφετείου Πειραιά, όχι όμως για να προβάλει το γεγονός της αθώωσης, αλλά τις ιδεολογικές διάφορες του Φιλελευθερισμού, του οποίου όπως αναφέρει ο συντάκτης είμαι ο κύριος εκφραστής στα Κύθηρα, με την Αριστερά την οποία εκφράζει προφανώς η σελίδα. 
Είναι αναγκαίο να διευκρινήσω ότι οι διώξεις που υποστήκαμε δεν είχαν σχέση με τέτοιου είδους ιδεολογικές διαφορές. Οι διώκτες μας είχαν προσωπικά οικονομικοπολιτικά κίνητρα και όχι ιδεολογικά. 
Επίσης το "Αθώοι" του Εφετείου αφορά τις συγκεκριμένες κατηγορίες οι οποίες άδικα μας είχαν απαγγελθεί.
Πράγματι ξεφορτωθήκαμε ένα δυσβάσταχτο βάρος με πανηγυρικό τρόπο, χρειάστηκαν συνολικά 14 συνεδριάσεις δικαστηρίων για να διερευνηθούν ενδελεχώς όλες οι πτυχές της υπόθεσης. 
Και αθωωθήκαμε επειδή ακριβώς απεδείχθη από την διαδικασία ότι ο Δήμος μας αποτελούσε εξαίρεση από τον κανόνα, του τι δηλαδή ακούγεται ότι συμβαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα δημόσια έργα στην πατρίδα μας.
Εκείνο που δυσκολεύομαι να κατανοήσω είναι το "ιδεολογικό πρόβλημα" που έχετε μαζί μου.
Βεβαίως υποστηρίζω ότι την λύση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας και η πατρίδα μας λύνεται μόνο με ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Διαφωνείτε;
Βεβαίως υποστηρίζω ότι για να έχουμε ανάπτυξη στο νησί μας και στην πατρίδα μας, χρειάζονται ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ! Διαφωνείτε;
Βεβαίως υποστηρίζω ότι στο νησί μας και στη πατρίδα μας το περιβάλλον δεν είναι τώρα, για κανενός είδους επένδυση, ΦΙΛΙΚΟ! Διαφωνείτε;
Βεβαίως υποστηρίζω ότι για να διανεμηθεί πλούτος πρέπει πρώτα να παραχθεί, για να έχει δηλαδή κάποιος αύξηση στην αμοιβή της εργασίας του πρέπει να εργάζεται, η ανεργία του καταργεί κάθε δικαίωμα! Διαφωνείτε;
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά τέτοια παράδειγματα με τα οποία δεν μπορείτε να διαφωνήσετε. 
Είναι ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ να αγωνιστουμε γιατί το νησί μας παρακμάζει, μαραζώνει, οι νέοι αλλά και μεγαλύτεροι παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς, η απογοήτευση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, η ερημιά στους οικισμούς του νησιού τσακίζει κάθε αισιοδοξία. 
Σε ένα νησί πτωχοποιημένων γερόντων παρηκμασμένο, κανείς δεν θα ασχοληθεί για τις συνταγματικές εγγυήσεις, τις ατομικές ελευθερίες, την προστασία του περιβάλλοντος, και των πολιτισμικών αγαθών. Θα είναι πιό εύκολα να τα καταπατήσουν αυτοί που τα επιβουλεύονται.
Αυτά διαπιστώνει το μάτι ενός φιλελευθέρου πολίτη, αν το δικό σας αριστερό μάτι δεν τα βλέπει, διευκολύνετε την μετατροπή του τόπου σε δελεαστικό χώρο για επενδύσεις άνευ όρων και ορίων, χωρίς δικαιώματα εργαζομένων και με αμοιβές ψίχουλα. 
Χωρίς να υπονοώ ότι ενοχοποιούνται οι σκέψεις ας κρίνουν όποιοι τα διαβάσουν τι είναι αθώο και τι ένοχο!

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ «Καμπανάκι» για τη βυθισμένη αρχαία πόλη

Eνα καλό και ένα κακό -αλλά υπό προϋποθέσεις καλό- νέο έρχονται από το εξωτερικό. Το καλό είναι πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας είναι υποψήφιο για το καλύτερο ευρωπαϊκό μουσείο του 2016.

«Καμπανάκι» για τη βυθισμένη αρχαία πόλη
Το κακό είναι πως το Παυλοπέτρι, ο βυθισμένος οικισμός στη Λακωνία, εντάχθηκε στον κατάλογο με τα 50 μνημεία που βρίσκονται παγκοσμίως σε κίνδυνο, καθώς ο θαλάσσιος κόλπος στον οποίο βρίσκεται έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο. Γεγονός που γνωρίζουν οι τοπικοί φορείς και η αρχαιολογική υπηρεσία, οι οποίοι προτείνουν μέτρα αντιμετώπισής του. Η συγκέντρωση μεγάλων σκαφών στην περιοχή προκαλεί ρύπανση στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη.
Το Παυλοπέτρι βρίσκεται απέναντι από την Ελαφόνησο, στην περιοχή Βιγκλαφίων Νεάπολης Βοιών. Από τις ανασκαφικές έρευνες που διεξάγονται εκεί διαπιστώθηκε ότι η περιοχή κατοικήθηκε από την Υστερη Νεολιθική περίοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού.
Επίσης, περισυλλέχθηκε κεραμική της Γεωμετρικής, Κλασικής, Ελληνιστικής και Βυζαντινής Εποχής. Η πόλη βρίσκεται σε βάθος τεσσάρων μέτρων και περιλαμβάνει ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους, που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο.
Κτιριακά κατάλοιπα του βυθισμένου αρχαίου οικισμού στο Παυλοπέτρι. Χτυπάει παγκόσμιο «καμπανάκι» για τη σωτηρία του μνημείου
Κτιριακά κατάλοιπα του βυθισμένου αρχαίου οικισμού στο Παυλοπέτρι. Χτυπάει παγκόσμιο «καμπανάκι» για τη σωτηρία του μνημείου
Υπάρχει και μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του Δήμου Ελαφονήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάδειξη του υποβρύχιου οικισμού στο Παυλοπέτρι, ώστε να είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες.
Σύμφωνα με κανονισμό που έχουν συντάξει οι αρμόδιες τοπικές Αρχές, επιτρέπεται στον κόλπο των Βατίκων να υπάρχουν αγκυροβολημένα φορτηγά πλοία που με την παρουσία τους προσβάλλουν (ή ακόμα και απειλούν) τον πολιτισμικό μας θησαυρό, όπως αναφέρει ο τοπικός σύλλογος.
Το Μουσείο Τεγέας είναι υποψήφιο για το καλύτερο Ευρωπαϊκό Μουσείο
Το Μουσείο Τεγέας είναι υποψήφιο για το καλύτερο Ευρωπαϊκό Μουσείο
Το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων (World Monuments Fund) σημειώνει ότι η παρουσία τόσων πλοίων στην περιοχή δημιουργεί ρύπανση από πολλές αιτίες: από τα απόβλητα, από την απόρριψη έρματος και από τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να καθαρίζονται τα σκάφη και οι προπέλες. Μικρότερα σκάφη κινούνται επάνω από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, κάτι που μπορεί να τα βλάψει ανεπανόρθωτα.
Επιπρόσθετοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από το ότι η περιοχή δεν έχει φυσική προστασία και μπορεί κανείς να την επισκεφθεί χωρίς περιορισμό, κάτι που την κάνει ευάλωτη σε λεηλασίες και κλοπές. Αλλη μία διαφαινόμενη απειλή κατά το WMF είναι η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Κρήτη και μονάδας παραγωγής ενέργειας κοντά στο Παυλοπέτρι.
Καλύτερο μουσείο της Ευρώπης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, ένα από τα πρώτα μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, αλλάζει σελίδα και εισέρχεται δυναμικά στον 21ο αιώνα. Πέρα από τις παραδοσιακές αξίες της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργείται ένας πολυδύναμος χώρος πολιτισμού που στόχο έχει να ανανεώσει την επικοινωνία του κοινού με τις αρχαιότητες. Ιδιαίτερη έμφαση στο στήσιμο του μουσείου δόθηκε στις ψηφιακές εφαρμογές αρχαιολογικού - ιστορικού περιεχομένου, των οποίων ο προγραμματισμός έγινε για πρώτη φορά σε εντελώς νέα πλατφόρμα.
Οι εφαρμογές αυτές υποστηρίζονται από τα ψηφιακά μέσα του μουσείου, συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που εισήχθησαν για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο για τις ανάγκες της επανέκθεσης.
Το καλό νέο είναι η υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας στον διεθνή διαγωνισμό για την ανακήρυξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα λάβει χώρα το διάστημα 6-9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, στην οποία η ελληνική ομάδα υπό την έφορο Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα του μουσείου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας είναι ένα από τα πρώτα του ελληνικού κράτους. Η επανέκθεσή του εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014. Το μουσείο έχει περίφημα ψηφιακά προγράμματα και ενεργή παρουσία στο Διαδίκτυο.
Αγγελική Κώττη
akotti@otenet.gr
Πηγή http://www.ethnos.gr/

Δήλωση Δρίτσα για συμπεριφορά ανδρών Λ.Σ. προς Τούρκο διακινητή

http://seazoom.org/

18_01

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα-αναρτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά ανδρών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απέναντι στο διασωθέντα και συλληφθέντα Τούρκο κατηγορούμενο ως διακινητή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η μεγάλη εικόνα σε αυτό το βίντεο, είναι τα 3 νεκρά σώματα των μικρών παιδιών, τα 3 φέρετρα και η οδύνη του πατέρα που τα αναγνωρίζει. Αυτή είναι η εικόνα που συγκλονίζει.
Βλέποντας παράλληλα τους 2 άνδρες του Λιμενικού να οδηγούν τον κατηγορούμενο ως διακινητή, ενώπιον των νεκρών παιδιών, η συναισθηματικά αυθόρμητη, αλλά και λογικά εύγλωττη ερμηνεία που δίνω, είναι η ανθρώπινη ταύτιση των λιμενικών με τα θύματα αυτού του ακήρυχτου πολέμου. Με τα θύματα αυτής της συγκλονιστικής περιπέτειας στο Αιγαίο, ειδικά όταν αυτά είναι προσφυγόπουλα, μικρά παιδιά.
Πράγματι, είναι γεγονός ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά καθ’ υπερβολή. Η πολιτεία και τα όργανα του κράτους οφείλουν να επιδεικνύουν ψυχραιμία και επαγγελματισμό, απέναντι σε κάθε κρατούμενο, ακόμα και αν κατηγορείται για στυγερά εγκλήματα. Πολύ περισσότερο, όταν όλοι οφείλουμε να συνυπολογίζουμε και να σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρις ότου υπάρξει οριστική και αμετάκλητη δικαστική καταδίκη.
Αλίμονό μας, όμως, εάν αντιστρέψουμε τα κριτήρια για την αξιολόγηση των ανθρώπινων συναισθημάτων και συμπεριφορών. Τα μείζονα ερωτήματα όμως, κυρίως από το Σεπτέμβρη του 2015, μέχρι σήμερα, παραμένουν και μας εγκαλούν όλους. Γιατί τόσα πολλά ναυάγια και τόσοι πνιγμοί στο Αιγαίο; Ποιοι ευθύνονται για αυτό; Πώς μπορούμε να τ’ αποτρέψουμε; Αυτά θα ήταν υπερβολή, εάν τα απευθύναμε στα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που αναμετρώνται καθημερινά και με τη ζωή και με το θάνατο.
Πηγή http://seazoom.org/

Ο Σίμονας Καράς στα Βάτικα,και τα 14 τραγούδια της Πελοποννήσου


Ο Σίμωνας Καράς ήρθε στα Βάτικα την 24η Νοεμβρίου του έτους 1975 και ηχογράφησε το δικό μας παραδοσιακό τραγούδι Ανάμεσα Τσιρίγο και Καβομαλιά το οποίο περιέχεται στο CD με ακόμα 14 τραγούδια της Πελοποννήσου τα οποία αναφέρουμε στην συνέχεια στην ανάρτηση μας . Είναι μεγάλη τιμή για τα Βάτικα ένα από αυτά τα 15 τραγούδια 
να είναι Βατικιώτικο και μάλιστα με οργανοπαίκτες και τραγουδιστές δικούς μας .
Να γράψουμε όσο λιγότερα λόγια γίνεται για το πως το δικό μας τραγούδι φιγουράρει μεταξύ των 15 παραδοσιακών μοραΐτικων τραγουδιών .
Ο κύριος Δημήτριος Ι. Μαντζούρης διευθυντής του κέντρου ερεύνης και προβολής της Εθνικής Μουσικής στο Λαογραφικό και φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά αποφάσισε να συμπεριλάβει και το τραγούδι Ανάμεσα Τσιρίγο και Καβομαλιά αλλά είχε μόνο τα ονόματα των δύο εκτελεστών του , δηλαδή του Δημήτρη Ψαρράκη - Νταγιαντά και του Δημήτρη Κατσούλη - Μιλτιαδάκου αλλά δεν είχε τις φωτογραφίες τους . Τότε απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συνδέσμου Νεαπολιτών Γιάννη Λιωνή ο οποίος με παρακάλεσε να τον εξυπηρετήσω εγώ .
Μετά από επικοινωνία που είχα με τον κύριο Μαντζούρη και κατάλαβα την σπουδαιότητα που είχε η περίπτωση αυτή για τα Βάτικα προσπάθησα τρέχοντας και ρωτώντας να βρω την καλύτερη φωτογραφία που υπήρχε σε σπίτι στα Βάτικα για να τη στείλω στο ίδρυμα . Αφού έστειλα πάρα πολλές φωτογραφίες το ίδρυμα επέλεξε την φωτογραφία που αναρτούμε από το πανηγύρι στους Αγίους Αποστόλους το έτος 1942 στη μέση του πολέμου .
Τον δεύτερο Λαουτιέρη ο οποίος είναι ο μικρός σε ηλικία μετά από προσπάθεια πολλών ημερών και επισκέψεων σε σπίτια συμπατριωτών μας τον γνώρισε ο Αντρέας ο Κατζιλιέρης στον Άγιο Γεώργιο και είναι ο αυτοκινητιστής που χάθηκε άδικα αργότερα σε αυτοκινηστικό ατύχημα , ο Μπιρόγιαννης από τα Δερματιάνικα ..
Ο Αντώνης ο Τάντουλος με την βοήθεια πολλών αξιέπαινων συμπατριωτών μας είχε εκδώσει το έτος 2002 ένα ημερολόγιο το οποίο ήταν αφιερωμένο στους λαϊκούς οργανοπαίκτες του τόπου μας με τις φωτογραφίες τους και με σημαντικές πληροφορίες για αυτούς . Ευτυχώς υπήρχε ένα αντίτυπο σε άριστη κατάσταση το οποίο μου το έδωσε και τους το έστειλα για το αρχείο του ιδρύματος.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ [ VIDEO-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ]

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου εορτή του Αγίου Αθανασίου έγινε κοπή της Αγιοβασιλόπιτας στο Π.Κ.Κυθήρων .Την Πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ παρουσία του Προισταμένου Πυραγό Λάζαρο Κωνσταντίνου και του προσωπικού. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη και αναφερόμενος στο δύσκολο έργο που επιτελούν οι Πυροσβέστες ,μίλησε για την προσφορά όλων, σε δύσκολες καταστάσεις , τονίζοντας, πόσο σημαντική και αναγκαία είναι η ύπαρξη του Π.Κ. στο νησί που χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί δύσκολα συμβάντα που χρειαζόταν την άμεση επέμβαση. Την Πίτα έκοψε και μοίρασε ο Προιστάμενος του Κλιμακίου με τυχερό που έτυχε το φλουρί ,τον Πυροσβέστη Φαεδούλη Ιωάννη ο οποίος πήρε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και συμβολικά δώρα από τον Μητροπολίτη και τον Προιστάμενο. Ευχές και από μια Καινή Διαθήκη πήραν και οι υπόλοιποι Πυροσβέστες από τον Σεβασμιώτατο ,έψαλλαν τα κάλαντα και προσφέρθηκαν αναψυκτικά.
ADELIN 107,3 FM WEB TV ΚΥΘΗΡΑ


Η ζωή στα Κύθηρα του παπα-Κώστα Λαγού

Asterix
Πήγαινε στην επαρχία μου λέγανε. Σε κανένα νησάκι ή σε κανένα χωριό, μου λέγανε. Θα βρεις την ησυχία σου, μου λέγανε. Κι εγώ τους άκουσα. Και έφυγα από την Αθήνα (που ποτέ δεν συμπάθησα έτσι κι αλλιώς) και πήγα αρχικά στη Λάρισα και μετά κατηφόρισα στα Κύθηρα. Και τώρα καταλαβαίνω πραγματικά τον Λεγεωνάριο στον Αστερίξ, όταν του αναθέτουν κάποια δύσκολη αποστολή που καταλήγει στις σφαλιάρες του Οβελίξ ή όταν τον φορτώνουν με κάποια αγγαρεία.
Ξέρετε, όσοι μεγαλώσαμε στην Αθήνα έχουμε μια ρομαντική εικόνα για την ελληνική επαρχία η οποία συνδυάζεται με καλοκαιρινές διακοπές, τις ιστορίες των παππούδων, προβατάκια, κατσικάκια, βαρκούλες και κάποιον να κυνηγά μια τουρίστρια φωνάζοντας: ‘‘Στάσου! Μύγδαλα!’’. Όλα αυτά μέχρι να εγκατασταθούμε σε κάποια επαρχιακή πόλη ή σε κάποιο χωριό. Όσο πιο μικρά τόσο πιο καλά.
Λοιπόν, ας πω δυο λογάκια για το πώς βλέπω την επικρατούσα κατάσταση στο νησί, εγώ, ένας ξένος. Δεν έχω καμία σχέση με το νησί, ούτε με σόγια, παράγοντες, βουλευτές κλπ. Οπότε δεν έχω και συμφέροντα. Αυτό ήταν και το πρώτο πράγμα που έμαθα. Τα συμφέροντα. Στην αρχή γέλασα, θεωρώντας εντελώς γελοίο να μιλάμε για συμφέροντα σε ένα τόπο τριών – τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων. Αχ! ωραίες εποχές, αθώες! Μετά κατάλαβα. Είναι καταπληκτικό πώς συνδέονται εντελώς άσχετα πράγματα στο νησί μέσω ενός αόρατου δικτύου συγγενειών, υποχωρήσεων, δημοσίων σχέσεων, εκλογικών δεσμεύσεων και ενός υπόγειου μηχανισμού αποστασιοποίησης – συγκάλυψης. Θα ήταν πραγματικά αστεία τα πράγματα αν δεν ήταν τόσο εκνευριστικά.
Το κακό κουκουλώνεται ούτως ώστε ‘‘να μην διχαστούμε’’! Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι αφήνουμε τον πιο βαρεμένο, εγωμανή, κακότροπο τύπο να κάνει ό,τι θέλει, περιμένοντας είτε να φύγει είτε να γεράσει οπότε και θα κόψει η φόρα του. Κύριο μέλημα είναι είτε να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις, εξισώνοντας το δίκαιο με το άδικο, το σωστό με το λάθος, ή να βρούμε κάποιον να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Το ‘‘τι θα πει ο κόσμος;’’ μοιάζει να κανονίζει ακόμα τη ζωή σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Οι δε δοσοληψίες –όχι απαραίτητα οικονομικές αλλά και σε άλλα επίπεδα– θυμίζουν ενίοτε σενάριο σαπουνόπερας! Και όλα αυτά ενώ το κουτσομπολιό και οι κακολογίες του ενός για τον άλλο δίνουν και παίρνουν. Πού να θέλαμε να διχαστούμε κιόλας…
Βέβαια, υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση. Όταν πρόκειται για κάποιον που θεωρείται αδύναμος. Εκεί πάνε όλα περίπατο. Αλλιώς αντιμετωπίζεται κάποιος που κάνει κάτι ανήθικο αλλά έχει μια κάποια θέση, κάποια εξουσία, κάμποσους παράδες βρε αδερφέ, και αλλιώς κάποιος μεροκαματιάρης, κάποιος μικρομεσαίας κατάστασης. ‘‘Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε’’ που λέει και ο Γιάννης ο Ιωαννίδης.

Γενικά υπάρχει κάποιο είδος αλλεργίας προς στην αλήθεια. ‘‘Μην τα λες αυτά’’ σου λένε, θα θυμώσουν οι μεν ή οι δε. Και το νησί βγάζει μόνο κρασί, ξίδι να τους δώσουμε δεν έχουμε. Άσε να έχουμε βιτρίνα λαμπερή και στολισμένη και ας είμαστε ολίγον τι μπάχαλο μέσα.


Πηγή  http://dragonerarossa.gr/

Μια νήσος αθώων σε μια χώρα ενόχων του Δημήτρη Κουτραφούρη

Πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Εφετείου: όλοι αθώοι! Η αγγλοσαξωνική ετυμηγορία μάλλον είναι πιο εύστοχη. Όχι ‘‘innocent’’ –ποιος άλλωστε μπορεί να βεβαιώσει για ένα εσωτερικό στοιχείο ηθικής φύσεως;– αλλά ‘‘not guilty’’. Σε έναν κόσμο εγωισμού κι ανταγωνισμού, σε ένα σύστημα αδικίας κι ανισότητας κανείς μας δεν είναι αθώος˙ πόσω μάλλον στο πεδίο των δημοσίων έργων και δη στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πρωταγωνιστεί σε όλες της μετρήσεις διαφθοράς του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
2016.01.18-1Όταν ξεφορτώνεται κανείς από πάνω του ένα πολυετές, δυσβάστακτο βάρος, επιτυγχάνοντας να αποδείξει (δύο φορές, ύστερα από δεκάδες αναβολές, ενώπιον διαφορετικών συνθέσεων) κάτι το οποίο στα μάτια του μοιάζει αυτονόητο, δεν μπορούμε να μην συν-χαρούμε. Ίσως, αυτή την στιγμή, φανεί ανοίκεια οποιαδήποτε παρέκβαση. Αλλά, το ‘‘πρόβλημά’’ μας με τον Μάκρα (σε αντίθεση με όσους κινούνται από μικροπολιτική εμπάθεια) δεν είναι ούτε προσωπικό ούτε ποινικό˙είναι ιδεολογικό και αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης. Δεν είναι δηλαδή ότι τον θεωρούσαμε περισσότερο ένοχο από τους υπολοίπους˙ αλλά ότι παραμένει επίμονα κι απροσάρμοστα φιλελεύθερος σε μιαν επικίνδυνη εποχή. Ο Μάκρας είναι ο συνεπέστερος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού στα Κύθηρα. Και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη εποχή. Εξηγούμαι:
Η κρίση έχει θέσει επιτακτικά την ανάγκη τολμηρών αναπτυξιακών μέτρων. Κάθε πολιτική συζήτηση έχει υποχωρήσει μπροστά σε μιαν οξεία επενδυτίτιδα, δηλαδή την ακατάσχετη ρητορική περί ονειρικών επενδύσεων άνευ όρων, άνευ ορίων και άνευ περιορισμών. Έτσι, η ανάγκη μετατρέπεται σε μυθολογία. Εδώ ελλοχεύει μια ευκαιρία για γρήγορο κέρδος για τους ατσίδες του μεταπρατικού καπιταλισμού κι ένας τεράστιος κίνδυνος για την κοινωνία, την δημοκρατία και την οικολογία.
Αν συνυπολογίσει κανείς την δυσμενή συγκυρία με τις ασφυκτικές πιέσεις των Θεσμών – Εντολοδόχων της διεθνούς τάξης πραγμάτων, με την μνημονιακή μεταστροφή Τσίπρα και με την ανάδειξη του νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη, ίσως αντιληφθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο ιός της επενδυτίτιδας: μείωση αμοιβών και δικαιωμάτων για τους εργαζομένους, εξόντωση συνταξιούχων, διαδικασίες fast-track στην κόψη της νομιμότητας, όλα για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα μήπως και η χώρα καταστεί επιτέλους δελεαστικός τόπος για κάποιους υποθετικούς παράκλητους κεφαλαιούχους.
Τώρα είναι περισσότερο από ποτέ η ώρα που όσοι σκέφτονται αριστερά πρέπει να αγωνισθούν για να μην θυσιαστούν θεσμικές κατακτήσεις (συνταγματικές εγγυήσεις όπως η διάκριση των εξουσιών και οι ατομικές ελευθερίες, νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτισμικών αγαθών), εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα, ηθικές και πολιτικές αρχές και αξίες στο βωμό μιας επιτακτικής και βεβιασμένης ανάπτυξης η οποία θα ωφελήσει μεμονωμένα ιδιωτικά συμφέροντα.
2016.01.18-2Αυτό είναι το διακύβευμα της διάσωσης της χώρας αλλά και των πολιτών της που ταλανίζονται από ένα ακόμα πιο άδικο, ασήκωτο και μακροχρόνιο βάρος (βάρος οικονομικό, ηθικό, επαγγελματικό, φορολογικό, κοινωνικό, ψυχολογικό) και αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της αθωότητας πέρα από μικρότητες και νομικισμούς.
Πηγή  http://dragonerarossa.gr/

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας



Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας
  Ο  Μέγας Αθανάσιος
βίος και πολιτεία
Είναι κοινή διαπίστωση, μα και λυπηρά δυστυχώς, στις ημέρες μας αντιστραφήκανε οι όροι. Οι όροι της λογικής, της τάξεως και της ευπρέπειας. Τα κάτω, τα μικρά, τα ανάξια λόγου τα βάλαμε στα επάνω σκαλοπάτια της κλίμακος των αξιών και τα μεγάλα στα χαμηλά. Σεβόμαστε, αναγνωρίζουμε και ηρωποιούμε τους μικρούς, τους ανάξιους, αντί τους μεγάλους και τους άξιους. Τους μεγάλους ευεργέτες της ανθρωπότητας, τους κορυφαίους της επιστήμης, των τεχνών και των γραμμάτων, τους ήρωες της πίστεως και της πατρίδας τους περιφρονούμε, δεν τους αναγνωρίζουμε.
Είμαι βέβαιος ότι, οι περισσότεροι, της νέας γενιάς, γνωρίζουν πιο πολλά για τους διάφορους ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές, ποδοσφαιριστές, παρά για τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, για τον Θεμιστοκλή και τον Αλκιβιάδη, για τον Κολοκοτρώνη και τον Μακρυγιάννη και τους άλλους ήρωες της πατρίδας μας, που όμως ένεκα της θυσίας τους απολαμβάνουμε εμείς τώρα την ελευθερία μας.
Για τον άγιο Αθανάσιο που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές της πίστεώς μας, της Ορθοδόξου πίστεώς μας, πολύ λίγοι και λίγα γνωρίζουμε. Αλήθεια τι γνωρίζουμε για τη ζωή, τους αγώνες και τα βάσανα του; Και όμως, η ιστορία, τον θεωρεί, τον αναγνωρίζει ως τον ηρωικότερο των αγίων και των αγιώτερο των ηρώων.
Και επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η κατάσταση της ανατροπής των πάντων, στην κλίμακα των αξιών, επειδή τα αληθινά μεγάλα και τους πραγματικά μεγάλους τους βάζουμε στα κατώτερα σκαλοπάτια των αξιών και βάλαμε τα μικρά και τους μικρούς ψηλά και αγωνιζόμαστε, για τούτο, πιο πολύ να τα αποκτήσουμε και να τους μοιάσουμε, αυτούς τους αναξίους, για τούτο και εμείς, υπηρέτες του αγαθού, του ορθού και του λογικού, και σαν άνθρωποι του Θεού που θέλουμε την αλήθεια του Θεού, την τάξη και την ορθότητα και που έχουμε καθήκον και υποχρέωση να καθοδηγούμε τους ανθρώπους στα σωστά και τα πρέποντα, θα σας παρουσιάσω τη μεγάλη προσωπικότητα, που όχι μόνο υπήρξε ο ηρωικότερος των αγίων και ο αγιότερος των ηρώων, αλλά και ο πατέρας της Ορθοδοξίας. Και αυτός δεν είναι άλλος παρά ο άγιος Αθανάσιος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αυτός που πήρε και τον τίτλο Μέγας.
Είναι πατέρας της Ορθοδοξίας, γιατί αυτός γέννησε με το μυαλό του, το φωτισμένο από το Θεό, όλα εκείνα, τους όρους και τα διδάγματα, που μας ξεκαθαρίσανε το έδαφος της πίστεως μας από τις διάφορες αιρετικές διδασκαλίες. Είναι αυτός που αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος για να διαφυλάξει την Ορθοδοξίαν άσπιλον και αμόλυντο και να την έχουμε και μεις σήμερα καύχημα μας.
Ακόμη κάτι. Πήρε τον τίτλο Μέγας και για δύο λόγους και για τους αγώνες του, μα και για την πρακτική ζωή του, για την αγιότητα του. Δεν είναι το αξίωμα του μονάχα που του έδωσε τον τίτλο του μεγάλου, είναι και η αρετή του.

ΝΕΑΠΟΛΗ.Κλαδιά και τα χόρτα πεταμένα πάνω στο πεζοδρόμιο .

Ότι και να κάνει ο Δήμος Μονεμβασιάς αν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε φιλότιμο η κατάσταση δεν θα διορθωθεί ποτέ. Ο κύριος κλάδεψε τον κήπο του, τον καθάρισε και φυσικά θεώρησε σωστό να γράψει στα παλαιά των υποδημάτων όλους και να πετάξει τα κλαδιά και τα χόρτα του κήπου του, πάνω στο πεζοδρόμιο ..αρκεί να μην είναι μέσα στην αυλή του. Αφού έμειναν όλες τις γιορτές εκεί και δεν ξέρω για πόσο ακόμα ας ελπίσουμε να έχουν φύγει πριν ....ξαναφυτρώσουν.Έλεος με την αναισθησία κάποιων. Και να μην ξεχνάμε ότι τα ακαθάριστα οικόπεδα και κάτι τέτοιες μαγκιές έφτασαν την φωτιά του Ιουλίου μέσα στη Νεάπολη με τις συνέπειες που όλου γνωρίζουμε. Θα ενημερωθεί η κοινότητα Νεάπολης για να πράξει τα αυτονόητα.

ΝΕΑΠΟΛΗ.Ποιος έχει την ευθύνη? ? ?

 Ποιος έχει την ευθύνη? Στη Νεάπολη σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης γωνία του ξενοδοχείου "ΑΙΒΑΛΙ" κάποιον ενοχλούσε η πινακίδα ΣΤΟΠ την έβγαλε και την πέταξε στα μπάζα παραπλήσιας οικοδομής ,χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες , η μη σηματοδότηση του σημείου αυτού. Πέραν αυτού το πεζοδρόμιο κατεστραμμένο με κίνδυνο ο κάθε πεζός να τραυματιστεί και φυσικά αδύνατη η πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους . Πρόκειται για κομβικό σημείο και δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αρμόδια αρχή για να επιληφθεί του προβλήματος και γιατί το έχει αμελήσει.Επισημαίνουμε το πρόβλημα ,κατόπιν διαμαρτυριών πολιτών και περιμένουμε να υπάρξει άμεση λύση του προβλήματος πριν συμβεί κάποιο ατύχημα.
Πηγή
Συμβαίνει Τώρα


ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 17/1/2016

Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού της Βέρνης, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά ο Δήμος Κυθήρων με δικό του περίπτερο και ανανεωμένο διαφημιστικό υλικό στην γερμανική και ιταλική γλώσσα. Η έκθεση, που γίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, αποτελεί θεσμό για την Ελβετία και φέτος είχε ειδικό αφιέρωμα στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα μεγάλο τουριστικό γεγονός, βάσει του οποίου χιλιάδες Ελβετοί προγραμματίζουν τις διακοπές του ερχόμενου καλοκαιριού.
Η συμμετοχή του Δήμου αποφασίστηκε μετά από πρόταση του Δημάρχου και προκειμένου να δράσει προσθετικά η παρουσία του νησιού μας με αφορμή και τη μεγάλη έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων που διεξάγεται παράλληλα στη Βασιλεία.Το περίπτερο του Δήμου ήταν η μοναδική συμμετοχή δημόσιου φορέα της Ελλάδας, ενώ κολακευτικά ήταν τα σχόλια του ελβετικού κοινού για το νέο έντυπο υλικό του Δήμου μας, το οποίο προωθήθηκε ήδη προς την Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Ζυρίχης που ξεκινάει σε λίγες μέρες και προς το γραφείο του ΕΟΤ στην Αυστρία. Η βοήθεια και συνδρομή των Κυθηρίων της Ελβετίας, Γιώργου Ριζομάρκου και Θανάση Σωτηρίου, ήταν εξαιρετικά πολύτιμη και ο Δήμος μας τους εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες για την θετική συμβολή τους και την παρουσία τους στο περίπτερο. Το περίπτερο του Δήμου επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ελβετία κ. Χαράλαμπος Μάνεσης και ο Πρόξενος της Κύπρου στη Ζυρίχη κ. Γεώργιος Παπαντωνίου. Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη της Χώρας στο Συνομοσπονδιακό Κοινοβούλιο καθώς και με εκπροσώπους μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων και tour operators, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα ενημερώσει αναλυτικά την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου για την έκθεση της Βέρνης καθώς και τον προγραμματισμό συμμετοχής του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού για το 2016 και το 2017.
Τέλος, την Κυριακή 17/01 ο κ. Δήμαρχος παρέστη στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ελληνικής Κοινότητας Γενεύης που έλαβε χώρα μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος και παρευρέθησαν εκατοντάδες Έλληνες της περιοχής καθώς και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στους Διεθνείς Οργανισμούς Πρέσβης κ. Ανδρέας Ιγνατίου και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη κ. Άγγελος Υψηλάντης. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γενεύης κα. Όλγα Tuscher Καραγιώργη καλοσώρισε θερμά τον κ. Δήμαρχο αναφέροντας τα εξής:
"Όπως γνωρίζετε, αυτήν την εποχή, στο Μουσείο Αρχαιοτήτων της Βασιλείας, υπάρχει η έκθεση του ναυαγίου των Αντικυθήρων. Οι σπουδαίες αυτές αρχαιότητες για πρώτη φορά ταξίδεψαν εκτός Ελλάδας και έφτασαν εδώ, στην Ελβετία. Δεν είναι τυχαίο, καθότι η Ελβετική ωρολογοποιία Hublot της Nyon στήριξε την σπουδαία έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και στηρίζει τις νέες έρευνες για τον περίφημο Μηχανισμό και για το ναυάγιο, στα Αντικύθηρα, οι οποίες, κατόπιν ενεργειών του Δήμου Κυθήρων και Αντικυθήρων, τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Χάρις σε αυτή την ευτυχή συγκυρία έχουμε σήμερα την τιμή να είναι μαζί μας ο Δήμαρχος Κυθήρων, ο κύριος Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο οποίος συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Ελληνικούς και Ελβετικούς. Καλωσορίζουμε τον κύριο Δήμαρχο και του ευχόμαστε το 2016 να είναι μία εξαιρετική χρονιά για τις έρευνες στο νησί του".