Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Στη Μάνη κάνει κάνει τις διακοπές του ο Στρατηγός Κωσταράκος

Σε ξενοδοχείο του Οιτύλου παραθερίζει ο Αρχηγός του Ευρωπαϊκού Στρατού.
Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αρχηγός του Ευρωπαϊκού Στρατού έχει επιλέξει τη γενέτειρά του τη Μάνη για να πραγματοποιήσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Κωσταράκος επισκέπτεται τη Μάνη, μη ξεχνάμε οτι έχει ανακηρυχτεί και επίτιμος Δημότης του Δήμου Ανατολικής Μάνης από το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι ολιγοήμερες διακοπές του στη Μάνη συνδιάζονται και με μια προσπάθεια που κάνει ο ίδιος για να βρεί τις οικογενειακές του ρίζες.
Πηγή http://githio-click.gr/

Τα Αντικύθηρα δείχνουν τον δρόμο με πρόσκληση για «τουρισμό ανασκαφής» και ξενάγηση, στο «Κάστρο», έως και τις 23 Αυγούστου

Αντικύθηρα. Εθελοντές σε σωστική ανασκαφή για ασφαλτόστρωση οδού.

Σχεδόν ταυτόχρονα έφθασαν στο mail μας οι δύο πληροφορίες. Η πρώτη αφορά την έρευνα της εταιρείας McKinsey and Company με τίτλο «Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά - Καθορίζοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης και στρατηγικής της Ελλάδος», που έγινε τον Ιούνιο του 2012. Ανάμεσα στα άλλα η έρευνα εστιάζεται στις κλασικές σπουδές και στον κλασικό τουρισμό, τα οποία χαρακτηρίζει «ανερχόμενα αστέρια» όχι τόσο για τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη όσο για την ενίσχυση του brand name της χώρας μας.

Με την έρευνα είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν η «Κ» (27/04/2014), επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, ως προς τα προσφερόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Επανερχόμαστε για να τονίσουμε μιαν άλλη παράμετρο: τον ανασκαφικό τουρισμό. Την αξιοποίηση των ευκαιριών «τουρισμού ανασκαφής». Να μπορούν, δηλαδή, «οι επισκέπτες να παρατηρούν μια ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη και ίσως να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε μικρής κλίμακας δραστηριότητες».

Η δεύτερη πληροφορία αφορά την έμπρακτη εφαρμογή της εταιρικής προτροπής, με μια διαφορά. Χρόνια πριν από την έρευνα της McKinsey and Company, αθόρυβα και σταθερά, ορισμένοι Ελληνες αρχαιολόγοι πρωτοπορούν. Αντιλαμβάνονται ότι ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας οφείλει να συνδεθεί με την κοινωνία· ότι δεν είναι ένα κλειστό σύστημα αλλά ανοιχτό τόσο στους περαστικούς όσο και στους πιο «επίμονους» και επιμελείς επισκέπτες. Το δελτίο Τύπου που λάβαμε ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι:

«Από την 3η έως την 23η Αυγούστου 2014 στα Αντικύθηρα διενεργείται αρχαιολογική ανασκαφή στη θέση “Κάστρο”, στην οποία διατηρείται μια ολόκληρη αρχαία τειχισμένη πόλη που “έζησε” από τα τέλη του 4ου αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. π.Χ. Τα τείχη σώζονται σε όλο τους το μήκος και σε ορισμένα σημεία έως και σε ύψος 9 μέτρων. Το νησί, όπως γνωρίζουμε από επιγραφικές μαρτυρίες, συμμετείχε σε πειρατικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής εποχής και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εκστρατείας που κατέπνιξε την “κρητική επανάσταση” το 69-67 π.Χ. με το πρόσχημα της “εκστρατείας κατά της πειρατείας”!

»Η ανασκαφική ομάδα προσκαλεί όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να επισκεφτούν τον χώρο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, για να ξεναγηθούν στους χώρους και να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους. Σημείο συνάντησης η παραλία Ξηροποτάμου κάθε πρωί στις 7. Ειδικά τις Τετάρτες (6/8, 13/8 και 20/8), λόγω της άφιξης του πλοίου “Βιτσέντζος Κορνάρος” από την Κρήτη, θα γίνει οργανωμένη ξενάγηση που θα ξεκινήσει από την παραλία του Ξηροποτάμου στις 10.30 το πρωί. Η συμμετοχή εθελοντών στην εργασία μας είναι ευπρόσδεκτη. Ολες οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν».

Είναι πολλοί οι φορείς και τα άτομα (επιστήμονες αρχαιολόγοι) που συντάσσονται προς την κατεύθυνση των Αντικυθήρων. Πάντως, πρωτοβουλίες όπως αυτή δύσκολα γνωρίζουν ευρεία δημοσιότητα. Πριν από ένα μήνα, περίπου, ο κορυφαίος Ελληνας αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης προσπάθησε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στην αρχαία Μεσσήνη με συμμετοχή τουριστών που ενδιαφέρονται για την ανασκαφή και συντήρηση αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής. Ομως το πρόγραμμα ακυρώθηκε πριν καν ξεκινήσει λόγω αντιδράσεων μέρους της αρχαιολογικής κοινότητας και του ΣΥΡΙΖΑ (8 βουλευτές του κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού).

Δραστηριότητες όπως αυτή των Αντικυθήρων ή η προτεινόμενη από τον Π. Θέμελη ενισχύουν κυρίως το brand name «Ελλάδα». Ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία, όχι έξω από αυτήν.

Πηγή http://www.kathimerini.gr/
Ολοι οι εικονιζόμενοι είναι εθελοντές άλλων επαγγελμάτων.

Με ενθουσιασμό και απόλυτα συντονισμένοι, οι ομάδες εθελοντών στα Αντικύθηρα εκτελούν εργασίες σε απόκρημνα σημεία είτε αναλαμβάνουν καθαρισμούς

Με ενθουσιασμό και απόλυτα συντονισμένοι, οι ομάδες εθελοντών στα Αντικύθηρα εκτελούν εργασίες σε απόκρημνα σημεία είτε αναλαμβάνουν καθαρισμούς

Σε εξέλιξη η ασφαλτόστρωση τμήματος του δρόμου προς την παραλία της Κακής Λαγκάδας(ΦΩΤΟ)

Σε εξέλιξη η ασφαλτόστρωση  τμήματος του δρόμου προς την παραλία της Κακής Λαγκάδας, που είναι η δεύτερη βραβευμένη παραλία του νησιού με Γαλάζια Σημαία.
ADELIN 107,3 FM  





Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην περιοχή της Μάνης, σε άλλα σημεία της νότιας Λακωνίας, αλλά και στα Κύθηρα.

Γιάφκα της οργάνωσης όλα (Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών) ή ακόμη και το κρησφύγετο της «αντάρτισσας πόλης» Πόλας Ρούπα φέρεται να αναζητούν - ανάμεσα στα άλλα - οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην περιοχή της Μάνης, σε άλλα σημεία της νότιας Λακωνίας, αλλά και στα Κύθηρα. Κι αυτό ύστερα από την σύλληψη - την Πέμπτη το απόγευμα - των καταζητούμενων αντιεξουσιαστών Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη, σε «τυχαίο» έλεγχο αστυνομικών της ΔΙΑΣ στον δρόμο Σπάρτης - Γυθείου. Χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί οι δυο συλληφθέντες να είχαν άλλο προορισμό στην περιοχή και όχι κρυσφήγετό τους.

Οδηγός των ερευνών της ΕΛΑΣ είναι η ανάλυση κλήσεων, κεραιών κινητής τηλεφωνίας των δύο κινητών που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο αναρχικών κι η ανάλυση στοιχείων για παλαιότερη παρουσία ενόπλων στην περιοχή της Λακωνίας.

Ωστόσο θεωρείται πιθανόν να δοθούν και στην δημοσιότητα οι πλαστές ταυτότητες των δύο συλληφθέντων προκειμένου να εντοπισθεί - όπως λένε οι αστυνομικοί - ταχύτερα το κατάλυμά τους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ με βάση ορισμένες πληροφορίες κι ενδείξεις, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ερευνούν την τελευταία τριετία το ενδεχόμενο ο Μ. Σεισίδης και σε επόμενη φάση ο Κώστας Σακκάς να είχαν ενταχθεί στο σχήμα αναρχικών και ποινικών, με την συμμετοχή των Νίκου Μαζιώτη, Γιώργου Πετρακάκου, Σπύρου Χριστοδούλου, Σπύρου Δραβίλα (έθεσε τέλος στην ζωή του προ ενός έτους στον Βόλο) όπως κι άλλων αντιεξουσιαστών.

Στο μικτό αυτό σχήμα ενόπλων αποδίδεται ότι έχουν προχωρήσει σε ληστείες σε τουλάχιστον δέκα τράπεζες στο Βελεστίνο, στα Μέθανα, στην Κλειτορία, στο Δίστομο, στην Αττική κι αλλού.

Επιπλέον από αστυνομικούς έχουν διατυπωθεί υπόνοιες ότι αναρχικοί από αυτό το σύστημα ενόπλων συμμετέχουν στην οργάνωση ΟΛΑ που από το 2013 έχει προχωρήσει σε επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη, στην πρεσβεία του Ισραήλ και προ μερικών μηνών στο κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ φέρεται να έχουν εντοπίσει κρίσιμο εύρημα που συνδέει ορισμένους από τους συγκεκριμένους υπόπτους με την ΟΛΑ από έρευνα σε προάστιο της Αθήνας, σχετικά με την επίθεση με καλάσνικοφ στα πρώην γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην λεωφόρο Συγγρού τον Ιανουάριο του 2013.

Επιπλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμένοι εκ των συγκεκριμένων αντιεξουσιαστών να υποβοήθησαν την επανεμφάνιση του «Επαναστατικού Αγώνα» με τη βομβιστική επίθεση - προ τριετίας - στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής.

Ακόμη έχει αναδειχθεί από ευρήματα στην γιάφκα των ίδιων ενόπλων στον Μαραθώνα - ανακαλύφθηκε πριν από έναν χρόνο - ότι μέλη του συγκεκριμένου ενόπλου δικτύου συμμετείχαν στην απόπειρα απαγωγής, τον Δεκέμβριο του 2013, του 36χρονου εφοπλιστή κΚικου Μαρτίνου.

Ωστόσο νομικοί επεσήμαναν ότι η μοναδική ποινική εκκρεμότητα που έχει ο Μάριος Σεϊσίδης είναι αυτή για συμμετοχή στην συμμορία των «ληστών με τα μαύρα» που έδρασε την περίοδο 2002-2006.

Συγκατηγορούμενοι ήταν ο αδελφός του Σίμος Σεϊσίδης, αλλά κι ο συλληφθείς πριν από ένα χρόνο στην Μαγνησία Γρηγόρης Τσιρώνης, οι οποίοι ωστόσο στις δίκες που έγιναν - τα τελευταία χρόνια - αθωώθηκαν για αυτή την υπόθεση.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια και την περίοδο της εξαφάνισης του Μ. Σεϊσίδη είχαν αναπτυχθεί «σενάρια» για συμμετοχή του σε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής το 2009 και για «εμπλοκή» του στην δολοφονία των μελών της «Χρυσης Αυγής» το 2013 στο Νέο Ηράκλειο, χωρίς ωστόσο καμιά συνέχεια και καμιά επαλήθευση.

Ο Κώστα Σακκάς που είχε εξαφανισθεί τον Φεβρουάριο του 2014, μετά από παραβίαση περιοριστικών όρων για την συμμετοχή του στον «πυρήνα του Αγρινίου» της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» έχει μόνο αυτή την ποινική εκκρεμότητα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούν ασφαλώς και το ενδεχόμενο η «κρυψώνα» των δύο καταζητούμενων στην Λακωνία να μην περιέχει οπλισμό και να μην οδηγεί σε περαιτέρω στοιχεία για ένοπλες οργανώσεις κι επιθέσεις. Ωστόσο αναζητείται το σύστημα υπόθαλψης τους.

Σε σχέση με το «ιστορικό» της περιοχής οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υπενθύμιζαν ότι στα Κύθηρα είχε προσδιορισθεί παλαιότερα η παρουσία του Νίκου Μαζιώτη κι άλλων ενόπλων, ενώ από περιοχή της νοτίου Λακωνίας κατάγονταν άτομα από την προαναφερόμενη ομάδα ενόπλων. Ομως επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια καμμιά ληστεία τράπεζας από τους ενόπλους, οι οποίοι είχαν "σαρώσει" άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Η πιο "κοντινή" από αυτές ήταν το 2014 στο Δώριο Μεσσηνίας όπου οι ληστές είχαν εμφανισθεί σαν ελαιοχρωματιστές. Οι αστυνομικοί θεωρούν "κλειδί" για τις κινήσεις των δραστών ότι το αυτοκίνητο που επέβαιναν - όπως και σχεδόν όλα που είχαν βρεθεί σε γιάφκες των ενόπλων - είχαν κλαπεί από Αθήνα και μάλιστα προ δύο μηνών.

Πάντως τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στη υπόθεση.
Πηγή  http://www.tovima.gr/

Η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Το τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ως όπλο την ατομική βόμβα, που πρώτοι αυτοί είχαν κατασκευάσει τον Ιούνιο του 1945, και σκόρπισαν τον όλεθρο σε δύο ιαπωνικές πόλεις, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945). Με την ενέργειά τους αυτή, που βρήκε πολλούς επικριτές, κατόρθωσαν να επισπεύσουν το τέλος του πολέμου στα μέτωπα του Ειρηνικού και να ελαχιστοποιήσουν τις δικές τους απώλειες. Παράλληλα, δήλωσαν με εμφατικό τρόπο ποιος θα είναι το αφεντικό στις παγκόσμιες υποθέσεις μετά τη λήξη του πολέμου.
Το καλοκαίρι του 1945, τα τύμπανα του πολέμου είχαν σιγήσει στην Ευρώπη, ενώ παρά τη συνεχιζόμενη προέλαση των Συμμάχων στον Ειρηνικό, η μιλιταριστική Ιαπωνία αρνείτο να παραδοθεί. Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ήταν ανήσυχος για τις μεγάλες αμερικανικές απώλειες κατά την κατάληψη της Οκινάβας στις 22 Ιουνίου 1945 (12.000 νεκροί και 38.000 τραυματίες), που δημιουργούσαν το φόβο για μακροχρόνιο πόλεμο και τεράστιο αριθμό θυμάτων, σε περίπτωση που τα συμμαχικά στρατεύματα θα αποβιβάζονταν στα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, όπου στάθμευαν 2 εκατομμύρια στρατιώτες. Ο στρατηγός Καρλ Σποτς, αρχηγός της αεροπορίας του Ειρηνικού, πρότεινε στον Τρούμαν τη ρίψη ατομικής βόμβας πάνω από μία πυκνοκατοικημένη ιαπωνική πόλη. Με την πρόταση Σποτς συμφώνησε και ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ, που έχει το γενικό πρόσταγμα στις επιχειρήσεις του Ειρηνικού.

Αφού πήραν το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία, οι στρατιωτικοί επέλεξαν την πόλη της Χιροσίμα (στο νότιο άκρο του Χόνσου, του μεγαλύτερου νησιού της μητροπολιτικής Ιαπωνίας), για τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας. Την επιχείρηση ανέλαβε ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Οδήγησε ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου B29, το οποίο έφερε την ονομασία Enola Gay (το όνομα της μητέρας του) και ακριβώς στις 8:15 το πρωί απελευθέρωσε πάνω από την πόλη τη βόμβα ουρανίου, που είχε την κωδική ονομασία Little Boy («Αγοράκι»). 45 δευτερόλεπτα αργότερα, η βόμβα εξερράγη 600 μέτρα πάνω από τη Χιροσίμα. Μία φωτεινή λάμψη τύφλωσε το πλήρωμα του βομβαρδιστικού και κατόπιν σχηματίστηκε πάνω από το σημείο της έκρηξης ένα κόκκινο νεφέλωμα σε σχήμα μανιταριού.
Το ωστικό κύμα της έκρηξης, σε συνδυασμό με τη θερμότητα που εκλύθηκε, κονιορτοποίησε τα πάντα σε μία περιοχή 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία μία και μόνη βόμβα δεν προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους. Επί τόπου σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 στρατιώτες και 78.000 άμαχοι. Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 13.000 και οι βαριά τραυματίες τις 10.000. Για πολλούς από τους επιζήσαντες η ζωή θα είναι μαρτυρική τα επόμενα χρόνια και αρκετές χιλιάδες θα πεθάνουν από καρκίνους.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ιαπωνίας δεν συνειδητοποίησε πλήρως τη σημασία του γεγονότος και συνέχισε τις πολεμικές επιχειρήσεις. Στο διπλωματικό πεδίο, το Τόκιο ζήτησε τη μεσολάβηση της Μόσχας, αλλά στις 8 Αυγούστου, ο Στάλιν, ενήμερος για τις κινήσεις των Αμερικανών, της κήρυξε τον πόλεμο και ο «Κόκκινος Στρατός» προέλασε στη Μαντζουρία.
Οι Αμερικανοί ανυπομονούσαν να τελειώσουν τον πόλεμο και στις 12 το μεσημέρι της9ης Αυγούστου έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα, αυτή τη φορά στην πόλη Ναγκασάκι. Οι νεκροί έφθασαν τις 36.000 και οι τραυματίες τις 40.000. Το ωστικό κύμα κατέστρεψε εντελώς τα κτίρια της πόλης σε μία ζώνη 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μόνο μετά και την καταστροφή του Ναγκασάκι οι Ιάπωνες κατανόησαν την ισχύ του νέου όπλου και τη δική τους αδυναμία να συνεχίσουν τον πόλεμο. Στις 10 Αυγούστουξεκίνησε η διαδικασία παράδοσης της Ιαπωνίας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, με την επίσημη τελετή επί του αμερικανικού πολεμικού «Μιζούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο. 
Πηγή https://www.sansimera.gr

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ ηΑγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης, η Σωτηρία, η Ευμορφία και η Μόρφω.
Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ' 1-13, Μάρκου θ' 2-12, Λουκά θ' 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και έπεσαν σε βαθύ ύπνο.
Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.

Εκκλησιαστικά

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.
Μόνο την ημέρα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.
Το απολυτίκιο της ημέρας:
Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδύναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

Λαογραφία

Στις αγροτικές περιοχές συνηθίζεται ανήμερα της Μεταμόρφωσης να προσκομίζονται στις εκκλησίες για να ευλογηθούν με ειδική ευχή τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα.
Στις 6 Αυγούστου λήγουν οι «δρίμες», όπως ονομάζονται οι έξι πρώτες ημέρες του μήνα. Τις μέρες αυτές, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, επενεργούν ανεξιχνίαστες δυνάμεις και όποιος κάνει μπάνιο στη θάλασσα κινδυνεύει να πάθει μεγάλο κακό (ίσως να συνδέεται με τα μπουρίνια και τα μελτέμια), ενώ όποιος ή όποια πλένει ρούχα αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν. Μόνο αν ρίξει ένα καρφί στο νερό μπορεί να «καρφώσει» τις δρίμες και να τις εξουδετερώσει.
Πηγή  https://www.sansimera.gr