Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

"ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ".ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΣ  ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ.
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟΧΑΙΡΕΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟ !

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Στη χώρα μας γιορτάζουν ο Σταύρος και η Σταυρούλα.
Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 η γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου,Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.
Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.
Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς Πολέμους (602-628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία.

Απολυτίκιο

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα.

Λαογραφία

  • Η γιορτή του Σταυρού έχει ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς, διότι αποτελεί την αφετηρία της νέας χρονιάς, ενόψει της σποράς. Οι γεωργοί φέρνουν στην εκκλησία μείγμα από τα δημητριακά που θα σπείρουν για να δεχθούν την ειδική ευλογία του ιερέα: «Βλαστήσαι την γην, και δούναι σπέρμα το σπείροντι, και άρτον εις βρώσιν» («Ευχή επί ευλογήσει του σπόρου»).
  • Την ημέρα του Σταυρού, οι ναυτικοί συνήθιζαν να σταματούν τα μακρινά ταξίδια με ιστιοφόρα, όπως συμβούλευε η παροιμία: «Του Σταυρού, σταύρωνε και δένε».
  • Με το βασιλικό που παίρνουν από την εκκλησία, οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν το προζύμι της χρονιάς (Πήλιο, Κορώνη κ.ά).
  • Στην Αίγινα αναβιώνει ο λεγόμενος «Λειδινός», μία μιμητική παράσταση, με μοιρολογήματα και ταφή ενός ομοιώματος μικρού παιδιού, έθιμο με πιθανότατα αρχαία καταγωγή. Ακολουθεί η προσφορά κολλύβων και η τελετουργία κλείνει με χορούς και τραγούδια. Οι επιλογικοί στίχοι του μοιρολογιού:
Πάλι θα ρθεις, Λειδινέ μου
Με του Μάρτη τις δροσιές
Με τ’ Απριλη τα λουλούδια
Τσαι του Μάη τις δουλειές…
Ήρθε η ώρα να μας φύγεις,
πάαινε εις το καλό,
τσαι με το καλό να έρθεις
τσ’ όλους να μας βρεις γερούς…
Ο «Λειδινός» («Δειλινός» με αντιμετάθεση δ και λ) είναι ένα δρώμενο, όπου κυριαρχεί το στοιχείο του θανάτου ως προϋπόθεση για τη νέα ζωή, με αυτονόητο τον συμβολισμό που αφορά τον μαρασμό της φύσης και την αναγέννησή της κάθε χρόνο.
https://www.sansimera.gr

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                 Βλαχιώτη  13/9/2016
ΝΟΜΟΣ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ                      
ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ   
                                       
Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής 
Οικονομικής Ανάπτυξης 
Πληροφορίες: Γ. Πανοτοπούλου
Ταχ. Δ/νση: Βλαχιώτη Λακωνίας               
Ταχ. Κώδικας :  230 51 
Τηλέφωνο:  2735 3 60225                            
FAX: 2735 0 29124
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος της  καταπολέμησης των κουνουπιών, προγραμματίστηκε για την Τετάρτη και Πέμπτη 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2016 , η από αέρος εφαρμογή με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, εγκεκριμένων βιοκτόνων, σε φυσικά συστήματα του Δήμου μας. 
Ειδικότερα οι αεροψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή «Βιβάρι», σε πλημμυρισμένες εκτάσεις νότια των Τ.Κ. Έλους και Λεήμονα και στην περιοχή «Παλιό Δέλτα»  και «Παλιό Ψαθί»  τις πρώτες πρωϊνές ώρες μέχρι την 9:00 π.μ.
Ο αεροψεκασμός έχει προγραμματιστεί  μετά την χορήγηση άδειας από το Υπουργείο Υγείας.

570 ευρώ έκτακτο επίδομα στους πληγέντες.

 Ανακοινώθηκε τώρα: 570 ευρώ έκτακτο επίδομα στους πληγέντες.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιείται στο ΥΠΕΣ με τους αρμοδίους Υπουργούς ,των Δημάρχων που η περιοχές τους υπέστησαν ζημιές από την Θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου,βουλευτών και της Αντιπεριφεριάρχου κας Αδ. Τζανετέα,εξαγγέλθηκε εκτός της αναστολής των ληξηπρόθεσμων οφειλών και έκτακτο επίδομα 570 ευρώ στους πληγέντες.


Δημοτική Αγορά της Λακωνίας

Μήνυμα του κ. Δημάρχου Μονεμβασίας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου δημιουργικής πορείας για τα παιδιά μας, τη νέα γενιά, που αποτελούν τη σημαντικότερη ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα.
Εύχομαι στους μαθητές να οπλιστούν με δύναμη και υπομονή στο καινούργιο ταξίδι που ξεκινούν για την κατάκτηση της γνώσης και να αξιοποιήσουν τις θυσίες που κάνουν οι οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας.
Είμαι σίγουρος ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, παρά τις αντιξοότητες, θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στις ανάγκες των παιδιών μας με ζήλο και αίσθημα ευθύνης.
Σ’ αυτή την προσπάθεια έχετε πάντα σύμμαχο τη Δημοτική Αρχή, καθώς η αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, αποτελεί βασική προτεραιότητά μας και παρά τους περιορισμένους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, εργαζόμαστε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σωστή συντήρηση και λειτουργία των σχολείων, αλλά και τη δημιουργία νέων.
Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους, ο Δήμος Μονεμβασίας θα είναι δίπλα σας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ  ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

Δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ
ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ                                            
ΤΚ 80200                                                                  
ΤΗΛ. 27360-33476          
FAX. 27360-33404                                                                 
e-mail agrosynpotamou@yahoo.gr                                       
            ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΡΕΝΤΟΥ ΜΑΡΙΑ              

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών Οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009, όπως ισχύει κάθε φορά.
 

Ειδικότερα για το έτος 2016, οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ. www.minagric.gr.

Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής αρχίζει την 12η Σεπτεμβρίου 2016 και λήγει την 30η Νοεμβρίου 2016, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις δηλώσεις συγκομιδής του έτους 2016. Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής της δήλωσης συγκομιδής (30 Νοεμβρίου 2016), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής.

    Οι αρμόδιες Δ.Α.Ο.Κ θα έχουν την δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης συγκομιδής με αριθμό πρωτοκόλλου, τον αριθμό ψηφιακής Δήλωσης Συγκομιδής του παραγωγού. Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη Δήλωση Συγκομιδής, τότε έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ με αίτηση τροποποίησης και κατόπιν προσκομίσεως των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών τη διόρθωση της Δήλωσης Συγκομιδής του.

     Η νέα εκτύπωση θα περιλαμβάνει τις αλλαγές όπως αυτές έγιναν από τη Δ.Α.Ο.Κ.

       1) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής:
 α) οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 0,1 εκτάριο αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
 β) οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους (δήλωση παραγωγής). Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. πώληση μέρους σταφυλικής παραγωγής) οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης υποχρεούνται να υποβάλουν και δήλωση συγκομιδής.

       2) Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων συγκομιδής:
 α) οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο.
 β) οι αμπελουργοί που παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της σταφυλοπαραγωγής προς χυμοποίηση. Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει να επιλέξουν στη δήλωση συγκομιδής στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» τον όρο «ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ».
       3) Οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, υποχρεώνονται να υποβάλλουν επιπλέον της δήλωσης συγκομιδής και δήλωση παραγωγής.

       4) Σε περίπτωση μηδενικής παραγωγής οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι).

       5) Εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας, οι υπόχρεοι για δηλώσεις συγκομιδής που δεν υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές κατά τις ημερομηνίες που ορίζει η αρμόδια Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ., αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου).

       6) Η υπέρβαση των προθεσμιών που έχουν οριστεί κατά 10 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, επισύρει αναλογική μείωση των καταβλητέων ποσών για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο σε επιδοτούμενα προγράμματα, σε ποσοστό 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης). (άρθρο 18 Καν (ΕΚ) 436/2009).

      7) Οι Δ.Α.Ο.Κ μετά την επεξεργασία των στοιχείων από τις αρμόδιες Δ/νσεις του Υπ.Α.Α.Τ. θα πρέπει να προβούν σε έλεγχο των δηλώσεων.

      8) Αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους κατά την υποβολή της Δήλωσης Συγκομιδής οι παραγωγοί, για τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα, πρέπει να συμπληρώσουν ανά αγροτεμάχιο τα πεδία αίτησης στο Πρόγραμμα και συμμετοχής ή μη σε Οργάνωση Παραγωγών. Στην περίπτωση που ανήκουν σε Οργάνωση Παραγωγών επιλέγουν την αντίστοιχη Οργάνωση του Αμπελοοινικού Τομέα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΟΜΙΔΗΣ



ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΑ ΤΚ. 80200
ΤΗΛ. 27360 33476
FAX. 2736033404

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 14/9/2016


Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 13/09 στην 15η συνεδρίασή του για το 2016 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου.

Στο στάδιο της ενημέρωσης ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το ινστιτούτο Medina και το ΕΛΚΕΘΕ υπέβαλαν πρόταση ένταξης έργου στο πρόγραμμα «LIFE-Περιβάλλον» με τίτλο «Green Kythera» και προϋπολογισμό 2.500.000€ για 4 χρόνια (2017-2021) με ποσοστό κοινοτικής χρηματοδότησης 60%. 

Η πρόταση στοχεύει στην ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και της παράκτιας ζώνης και περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, την κατακράτηση των υδατικών πόρων μέσω μέτρων συλλογής επιφανειακών υδάτων, την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων των ελαιοτριβείων και την προώθηση ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Η αξιολόγηση της πρότασης θα γίνει τον Απρίλιο του 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κυθήρων για την ανάπλαση της πλατείας των Φρατσίων προϋπολογισμού 292.000€, που είναι το πρώτο από τα πολλά και σημαντικά έργα που θα εκτελεστούν στα Κύθηρα από την Περιφέρεια Αττικής και τα οποία ωριμάζει ο Δήμος μας.

Το ΔΣ ενέκρινε την πραγματοποίηση τιμητικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Κυθήριου Στρατηγού Πάνου Κορωναίου, Αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης στο Ρέθυμνο, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 150 ετών από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου (1866).
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την Παγκρήτιο Ένωση που είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός φορέας της Ευρώπης με περισσότερα από 75.000 ενεργά μέλη, τον προσεχή Οκτώβριο στον Ποταμό.


Επίσης ενέκρινε την διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης για τον δάσκαλο Παναγιώτη Λεοντσίνη που την δεκαετία του 1950 υπηρέτησε στα Αντικύθηρα και με ενέργειές του ανήγειρε το νέο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του νησιού και για τον συνταξιούχο Πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού κ. Βασίλειο Λεονταράκη, ο οποίος επί σειρά ετών εξυπηρέτησε με αυταπάρνηση τις άγονες γραμμές Κυθήρων – Αντικύθηρων παρέχοντας σημαντική κοινωνική προσφορά στα νησιά μας.