«10 Χρόνια Κύθηρα: Περιβάλλον και Αειφορία»

Στο πλαίσιο του επετειακού Σεμιναρίου εντάσσεται η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «10 Χρόνια Κύθηρα: Περιβάλλον και Αειφορία», όπου θα παρουσιαστεί η δεκαετής ιστορία του Θερινού Προγράμματος Κατάρτισης, τα αποτελέσματα και οι επιδράσεις του.
Επιπλέον η ημερίδα στοχεύει στο να αναδείξει μορφές, αντικείμενα και μεθόδους αναπτυξιακής συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα αλλά και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Ως ελάχιστος φόρος τιμής, θα αποδοθούν Αναμνηστικοί - Τιμητικοί Έπαινοι απο το ΕΚεΠΕΚ προς φορείς και άτομα που στηρίζουν διαχρονικά τον θεσμό:
- Δήμος Κυθήρων και Αντικυθήρων
- Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων
- Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης
- η κα. Χάρου – Κορωναίου Ελένη
- ο Κασιμάτης Βασίλειος του Γεωργίου (post mortem)
Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στην Αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, στη Χώρα Κυθήρων, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 (17.00-21.30) και είναι ανοιχτή στο κοινό.
Για λεπτομέρειες κατεβάστε το Πρόγραμμα: http://ekepek.gr/…/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%…
- Η Ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του: Δήμου Κυθήρων και Αντικυθήρων
- Χορηγοί Επικοινωνίας: Tsirigo FM , Adelinfm Radiofono Kythera

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου για το μεταναστευτικό μπροστά στον υπαρκτό πλέον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, συζητήθηκε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου την οποία συνυπογράφουν 57 Βουλευτές της ΝΔ, στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Στην ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει και στους τέσσερις άξονες που δημιουργούνται από το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα στην ανθρωπιστική προσέγγιση του θέματος, στην εθνική ασφάλεια, στις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις που δημιουργούνται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση του προβλήματος.
«Δεν μπορεί να αισθάνεστε περήφανοι για τους καταυλισμούς της Ειδομένης, του Πειραιά, αλλά και για τους καταυλισμούς στη Χίο, Μυτιλήνη και σε άλλες περιοχές, όπου έχει αναπτυχθεί η εγκληματικότητα. Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνική επίπτωσης στο εσωτερικό της χώρας. Η διαχείριση του μεταναστευτικού έγινε μία τεράστια μπίζνα σε απευθείας αναθέσεις. Στήθηκε ένα πάρτυ γύρω από τις ΜΚΟ. Την ίδια στιγμή ο τουρισμός και η τοπική οικονομία των νησιών δέχτηκαν ένα τεράστιο πλήγμα. Γνωρίζετε ποιες ήταν οι απώλειες στην οικονομία από την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής της Ειδομένης; Η κοινωνία έσπευσε να δώσε αγάπη, τροφή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά πλέον έχουν φθάσει όλοι στα όριά τους. Αποτύχατε να διαχειριστείτε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα δεν έγινε μέρος του προβλήματος. Έγινε η ίδια πρόβλημα και η ευθύνη είναι δική σας», τόνισε ο Βουλευτής.
Ο κ. Κατσαφάδος υποστήριξε πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα ενδιάμεσο forum, μία αποθήκη ψυχών, “με την Κυβέρνηση να αφήνει τη χώρα στο έλεος του Θεού”, ενώ αναφέρθηκε και στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
«Υπήρξε εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ με τις περιπολίες στο Αιγαίο. Άραγε, είχατε ενεργή συμμετοχή στη συμφωνία αυτή; Και αν είχατε, γιατί δε ζητήσατε το ΝΑΤΟ να περιπολεί μόνο στα τουρκικά παράλια; Γιατί εκεί ξέρετε ότι είναι κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.  Ο αριθμός αυτών που παρέμειναν στην Ελλάδα αυξάνεται και συνεχίζει να αυξάνεται γιατί δεν γίνονται επαναπροωθήσεις. Το 2014 εισήλθαν στη χώρα μας 45 χιλιάδες. Το 2015 ο αριθμός αυξήθηκε δραματικά καθώς εισήλθαν 872.881. Η πολιτική σας διευκόλυνε αυτό το ρεύμα μετανάστευσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος και απευθυνόμενος στους αρμόδιους Υπουργούς τους ρώτησε:
«Θυμάστε που κοροϊδεύατε τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά για να δεχθούν hot spot; Λέγατε ότι οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες θα μείνουν για 48 ώρες; Τώρα που μετατρέψατε τα νησιά σε αποθήκες ψυχών και καθημερινά έχουμε επεισόδια τι έχετε να πείτε; Τώρα που διαλύσατε τον τουρισμό στη Χίο, Μυτιλήνη και Κω, που θα πληρώσουν εκείνοι τους φόρους που τους ετοιμάζετε, τι έχετε να πείτε;»
Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής της ΝΔ επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του διαχωρισμού των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων.
«Για ποιο λόγο δε διαχωρίζετε τους πρόσφυγες από τους παράνομους μετανάστες; Από πού και ως πού είναι πρόσφυγας κάποιος που έρχεται από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, από τις χώρες της Β. Αφρικής, από το Ιράκ που υπάρχουν ασφαλείς περιοχές; Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε ότι είστε υπεύθυνη κυβέρνηση και όχι ΜΚΟ. Μία ΜΚΟ  μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη και όντως τις έχετε αφήσει ανεξέλεγκτες. Αλλά μία κυβέρνηση λογοδοτεί απέναντι στο λαό και στα εθνικά κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει», επισήμανε ο κ. Κατσαφάδος.
Από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αφού παραδέχθηκε ότι οι κάτοικοι των νησιών έχουν δίκιο,  υποστήριξε ότι «η λύση είναι αποσυμφόρηση των νησιών. Μπορούμε να πάρουμε αυτούς που κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά γιατί θα προκληθούν αντιδράσεις και μέσα στους καταυλισμούς, αλλά διακριτικά, σιγά σιγά και με βάση τον νόμο. Θα μεταφέρουμε και τα ασυνόδευτα ανήλικα.»
Στη δευτερολογία του ο κ. Κατσαφάδος υποστήριξε πως η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει όσους έχουν διαφορετική άποψη ακροδεξιούς. «Δεν έχει δικαίωμα κανένας να έχει διαφορετική άποψη και να λέει ότι υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Βουλευτής και ρώτησε τους αρμόδιους Υπουργούς για το πότε θα γίνουν τα κέντρα κλειστού τύπου για τους παράνομους μετανάστες.
«850 χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν και ο βασικός λόγος που κλείσανε τα βόρεια σύνορα μας δεν ήταν οι Σύριοι, αλλά όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες που έμπαιναν στη χώρα και απολάμβαναν τα ίδια δικαιώματα με τους πρόσφυγες. Θέλετε να σας πω πού οφείλονται τα επεισόδια στα hot spot; Στις συγκρούσεις μεταξύ αλλοεθνών. Εσείς τι κάνετε; Συνεχίζετε να λειτουργείτε κάτω από τις εντολές ενός κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάνετε. Όταν σας κατηγορήσαμε και σας είπαμε ότι τα ηλεκτρονικά μηχανήματα δακτυλοσκόπησης είναι ακόμη στα κουτιά, μας είπατε ότι δεν είναι έτσι. Τώρα που βγήκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας και σας είπε ότι η Γερμανία έχει δώσει στην Κυβέρνηση 100 άτομα για να συμμετέχουν στην Επιτροπή Ασύλου από τους οποίους μόνο 18 έχουν χρησιμοποιηθεί. Και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις.»
Ο κ. Κατσαφάδος δεν έλαβε απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς για το εάν το 2017 θα υπάρχουν επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και ρώτησε πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, ενώ τόνισε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να υποστηρίζουμε τις θέσεις της Τουρκίας «για να είμαστε τα καλά παιδιά απέναντί τους».



ΤΣΙΡΙΓΩΤΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ


Ως γνωστόν πριν τη Μικρασιατική καταστροφή, στη Σμύρνη και στα προάστια υπήρχε ανθούσα Κυθηραϊκή παροικία. Οι Κυθήριοι όπως και όλοι οι 7νήσιοι απολάμβαναν την Αγγλική προστασία, διότι όλοι είχαν Αγγλικά διαβατήρια. Σύμφωνα με το καθεστώς των διομολογήσεων (διεθνών συμβάσεων) όσοι υπήκοοι Ευρωπαϊκών κρατών ζούσαν σε Τουρκικό έδαφος, είχαν εξαιρετικά προνόμια. Το σπίτι τους και το μαγαζί τους ήταν απαραβίαστο άσυλο και Τούρκος χωροφύλακας δεν μπορούσε να μπεί, παρά μόνο με συνοδεία του καβάση του προξενείου. Ακόμα, δεν δικάζονταν από Τούρκικο δικαστήριο, αλλά από προξενικό, που συνήθως τους αθώωνε. Οι Κυθήριοι λοιπόν έχοντας και το προνόμιο των διομολογήσεων καλοπερνούσαν και προόδευαν. Και μετά την Ένωση, σαν ΄Ελληνες πλέον υπήκοοι, απολάμβαναν τα ίδια προνόμια, διότι και η Ελλάδα ήταν στις διομολογήσεις. Η Σμύρνη και τα περίχωρα όπως ο Κουκλουτζάς, Μπουρνόβα κ.α. ήσαν «τα μείζονα Κύθηρα» Κάποτε στον Κουκλουτζά ένα Τούρκος χωροφύλακας (τζανταρμάς) επιχείρησε να συλλάβει έναν Τσιριγώτη, ο οποίος αρνήθηκε να τον ακολουθήσει. Ήρθαν στα χέρια και ο Τούρκος τράβηξε την κουμπούρα, η οποία έπαθε αφλογιστία και έτσι βρήκε την ευκαιρία ο Τσιριγώτης να του αρπάξει την κουμπούρα και να του σπάσει το κεφάλι. Ο Τούρκος χωροφύλακας κατήγγειλε το περιστατικό στο Αγγλικό Προξενείο και ο Πρόξενος έκαμε την κρίση ως εξής: Πρότεινε να γεμίσει το όπλο ο Τσιριγώτης, να σκοπεύσει τον Τούρκο και αν πάθαινε και τούτη τη φορά αφλογιστία, να του το αρπάξει ο Τούρκος και να του σπάσει το κεφάλι ανταποδίδοντας τα ίσα. Ο καημένος ο Τούρκος όταν άκουσε την προξενική απόφαση, παραιτήθηκε και μάλιστα πρότεινε φιλία στον Τσιριγώτη και έδωσαν «μπέσα» να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο. 
(Την ιστορία αυτή τη διάβασα στο βιβλίο "ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ" του Τσιριγωτοσμυρνιού δημοσιογράφου Νικολάου Φωτεινού)

 Eleni Harou

Ενημέρωση για τις αποζημιώσεις στη γεωργία από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τρειχίλης, εξέδωσε ανακοίνωση με σκοπό την ενημέρωση για την αποζημίωση ζημιών στη γεωργία από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015 στη Δ.Ε. Βοιών, αναφέροντας τα ακόλουθα:
«Το Πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για αντιστάθμιση ζημιών στη Γεωργία, εντάσσεται στο Μεσοπρόθεσμο με συγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Η διαδικασία προχωρεί κανονικά, αναμένεται η έγκριση του Κανονισμού και κατόπιν η ανακοίνωση για την υποβολή δικαιολογητικών των πληγέντων για την ένταξη στο Πρόγραμμα.
Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια όλα τα στάδια να περατωθούν στο συντομότερο χρόνο.«
 http://monemvasia.gov.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Αστυνομική επιχείρηση στην Πελοπόννησο – Εξιχνιάστηκε κλοπή σε αποθήκη στον Ασωπό

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν από την 27.9.2016 έως και χθες (30.9.2016), ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.
Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έγιναν έλεγχοι χίλια τέσσερα (1004) άτομα, εκ των οποίων επτακόσια εβδομήντα ένα (771) ήταν ημεδαποί και διακόσια τριάντα τρία (233) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε εξακόσια ογδόντα επτά (687) οχήματα.
Επιπλέον, προσήχθησαν εκατόν είκοσι πέντε (125) άτομα, από τα οποία εβδομήντα εννέα (79) ήταν ημεδαποί και σαράντα έξι (46) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν σαράντα δύο (42) άτομα.
Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:
  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Αργολίδα, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Αργολίδα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Έξι (6) αλλοδαποί στην Αργολίδα, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Αρκαδία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αρκαδία, για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός στην Αρκαδία, για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
  • Τέσσερις (4) αλλοδαποί στην Αρκαδία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Πέντε (5) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός στην Κορινθία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Πέντε (5) αλλοδαποί στην Κορινθία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στη Λακωνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στη Λακωνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) αλλοδαπός στη Μεσσηνία, για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.
  • Δύο (2) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Τρεις (3) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
Εξιχνιάστηκαν:
  • Από το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων, μία (1) περίπτωση κλοπής σε αποθήκη ημεδαπού, που είχε γίνει κατά το χρονικό διάστημα 3.7.2016 έως 16.7.2016, στην τοπική κοινότητα Ασωπού του Δήμου Μονεμβάσιας Λακωνίας. Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός (1) 26χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Ρουμανίας, για κλοπή.
  • Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, μία (1) περίπτωση κλοπής ποδηλάτου ημεδαπού, που είχε γίνει την 3.8.2016 στην Καλαμάτα Μεσσηνίας. Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός (1) 17χρονου ημεδαπού, για κλοπή.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά τριακόσιες εξήντα έξι (366) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δύο (2) παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, ενώ κατασχέθηκε ποσότητα λαθραίου καπνού, συνολικού βάρους -369- γραμμαρίων, στη Μεσσηνία.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.
Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Γρηγοράκος: “Δεν θα γίνω βορά στην ανθρωποφαγία του ΣΥΡΙΖΑ – Διάφανη η παρουσία μου στο υπουργείο Υγείας”

“Ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είχα συναρμοδιότητα να επικυρώσω την ομόφωνη υπ’ αριθμ. 10 απόφαση της 248ης/2-12-2014 της ολομέλειας του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), που αποτελείται από τριάντα και πλέον έγκριτους ιατρούς και επιστήμονες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είχα τον οποιοδήποτε αποφασιστικό ή γνωμοδοτικό ρόλο ως προς τη συγκεκριμένη πρόταση. Απλώς, όφειλα να αποδεχτώ την τεκμηριωμένη θέση ενός επιστημονικού, συλλογικού οργάνου.
Ο κ. Πολάκης γνωρίζει ότι το μηχάνημα διαγνωστικής αρθροσκόπησης δεν προοριζόταν για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, για τα οποία είχα αρμοδιότητα. Αντίθετα, ήταν ένα ζήτημα που συνδέεται ευθέως με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας (ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία) και τον ΕΟΠΥΥ, για τα οποία δεν είχα καμία αρμοδιότητα.
Αντιλαμβάνομαι τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις ανομολόγητες επιδιώξεις του κ. Πολάκη να με εμπλέξει σε μια υπόθεση με την οποία ουδεμία ουσιαστική σχέση έχω.
Όμως, η λάσπη, η συκοφαντία, η διαβολή δεν με αγγίζουν. Η παρουσία μου στο υπουργείο Υγείας ήταν απολύτως καθαρή και διαφανής. Εξ ου και τολμώ να πω δημοσίως ότι τα θέματα που διαχειρίστηκα δεν επιβάρυναν ούτε κατά ένα ευρώ το ελληνικό δημόσιο.
Ας ψάξει λοιπόν αλλού ο κ. Πολάκης, αν θέλει και αν μπορεί να θεμελιώσει τις κατηγορίες του. Με τα ψέματα, αποσκοπεί στην ενοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων. Δεν μπορεί όμως να τους δώσει βορά σε μια ενορχηστρωμένη και εσκεμμένη εκστρατεία ανθρωποφαγίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ήθος και την εντιμότητά μου δεν μπορούν να τα αμφισβητούσουν όλοι εκείνοι που οφείλουν την πολιτική τους υπόσταση σε ένα και μοναδικό πράγμα: στο ψέμα”.

«Αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών στις πλημμυροπαθείς περιοχές»

Η σφοδρή καταιγίδα που χτύπησε το νομό Λακωνίας, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου 2016, επέφερε μεγάλες καταστροφές σε αρκετές περιοχές του νομού μας. Από τις πρώτες κιόλας ώρες ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, στην κατεύθυνση να μετριαστούν οι επιπτώσεις του φαινομένου και να βρεθούν λύσεις προς ανακούφιση των κατοίκων που επλήγησαν.
Την επόμενη μέρα προωθήσαμε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την στήριξη των περιοχών που επλήγησαν. Παράλληλα στείλαμε υπόμνημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Τ. Σ. Κουίκ ώστε να συνδράμουν οι Κατασκευαστικές Μονάδες (ΜΟΜΑ) του ελληνικού στρατού στην αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου.
Η ανταπόκριση των υπουργείων υπήρξε άμεση.
Στις 14 Σεπτέμβρη υπογράφηκε από τον κ. Τ. Αλεξιάδη η σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία παρατείνεται η πληρωμή φορολογικών Υποχρεώσεων, ενώ χθες στάλθηκε εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης ώστε να ανασταλούν οι πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών στις πλημμυροπαθείς περιοχές. Τέλος, όσον αφορά στην συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήδη τα πρώτα μηχανήματα έχουν φτάσει στην περιοχή του Ευρώτα ενισχύοντας την προσπάθεια των δήμων να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό τις ζημιές της αγροτικής οδοποιίας.

Σταύρος Αραχωβίτης