Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

KYTHERA ΕΓΜ 2017: ΝΕΑ / ΕΝHΜΕΡΩΣΗ και ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ

Αξιότιμοι φίλοι, συνεργάτες υποστηρικτές και συνδιοργανωτές της Γιορτής Μουσικής Κυθήρων,

Προσπερνώ με πολύ αγάπη τα δύσκολιες της εποχής μα και τις προσωπικές επιτυχίες που χαιρόμαστε για κάθε έναν για να μπώ στο θέμα: Θα ήταν όμορφο να γνωρίζει και το Εθνικό Δίκτυο τι ετοιμάζει το νησί μας...
Καλούμαστε λοιπόν για ακόμα μια φορά να συντονιστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας!



 
Πανελλαδικά ο εορτασμός θα λάβει χώρα 21-25 Ιουνίου και θα αποτελούσε εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη να δηλώσουμε ένα εορταστικό τριήμερο!


Σας προωθώ παρακάτω την τελευταία ενημέρωση απο το Εθνικό Δίκτυο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.


Ενώ εν τάχη σας ενημερώνω τι έμαθα σχετικά με το νησί μας:


Το Ωδείο και ο Βρεττός Σκλάβος έχουν δηλώσει δυνατό Μουσικό Παρόν και ο καλλιτεχνικός κόσμος σαν να είναι έτοιμος ν ανθίσει.


Υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση των επιχειρηματιών του Καψαλίου να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός στα 4 σημεία στις 21 Ιουνίου! Και ζητούμε το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Αν γίνεται και σήμερα!


Υπάρχουν σχήματα εκτός Κυθήρων που θα μπορούσαν να έρθουν στο νησί – πληροφορίες θα βρείτε στην Εθνική επικοινωνία


Έχουμε την δυνατότητα να ενταχθούμε στο Εθνικό Πρόγραμμα


Ως Κύθηρα 21 Ιουνίου με παραπομπή στις σελίδες μας για τις λεπτομέριες του προγράμματος


Web: www.kytheramusicday.gr – Υπεύθυνος Παναγιώτης Γιαννιώτης,

 (Στείλνετε μήνυμα στην σελίδα για να σας δώσω ρόλο admin)



Παρόλα αυτά στόχος παραμένει να παραδώσουμε άμεσα την λίστα στα πρότυπα που θα βρείτε παρακάτω για τα συγκροτήματα, τους φορείς και τους χορηγούς.


Οι συντονιστές Παναγιώτης Γιαννιώτης και Ναστάζια Μπέικοφ όμως δεν θα μπορέσουν να είναι παρόντες φέτος στην διοργάνωση αλλά θα βοηθάνε όπου χρειαστεί απο το διαδίκτυο.


Οι Επιχειρηματίες του Ποταμού επίσης θα θέλανε να υποστηρίξουν δράση που θα τους προταθεί.


Μπείτε στον Ρυθμό της Μουσικής το Καλοκαίρι έφτασε!


Υπενθυμίζω οι απαντήσεις να μη γίνουν προσωπικά αλλα «Σε όλους» και παρακαλώ όπως προσθέσετε όλα τα απαραίτητα email στις ενημερώσεις.


Ευχαριστώ πολύ


Καλή επιτυχία


Με αγάπη,
Nastazia Beikof 

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ - ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Μια ακόμη μεγάλη και ουσιαστική επιτυχία της Δημοτικής μας Αρχής! Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση της Περιφερειάρχου Αττικής κας. Ρένας Δούρου με την οποία εντάσσεται οριστικά στο Π.Ε.Π. Αττικής 2014-2020 η πράξη "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ - ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ" προϋπολογισμού 1.981.396€ με το Φ.Π.Α.



Για τη χρηματοδότηση της προτεινόμενης πράξης λήφθηκε υπόψη όχι μόνο ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου μας, αλλά και οι αφίξεις επισκεπτών, που το 2016 ξεπέρασαν τις 80.000 και από τις οποίες επιβαρύνονται πολύ όλα τα δημοτικά δίκτυα.

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος για την επίβλεψη του δικτύου και την εξασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού. Μέσω του Συστήματος αυτού θα είναι εφικτή η παρακολούθηση από την έδρα του Δήμου της λειτουργίας ολόκληρου του εσωτερικού δικτύου (φυσικοχημικές παράμετροι νερού, παροχές, πιέσεις, καταναλώσεις κ.λπ.) και ο ενεργός έλεγχος των διαρροών με δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση θραύσεων οι οποίες θα εντοπίζονται εγκαίρως.

Το έργο περιλαμβάνει, πιο συγκεκριμένα, την Προμήθεια και Εγκατάσταση:

· Σύγχρονου εξοπλισμού σε 51 Δεξαμενές και Γεωτρήσεις (το σύνολο, δηλαδή) του Δικτύου Ύδρευσης. Ο εξοπλισμός αυτός επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των κρισίμων παραμέτρων (ποιοτικά χαρακτηριστικά, παροχή, πίεση, στάθμη, λειτουργία αντλιών και άλλες κρίσιμες παραμέτρους), συγκεντρώνει τα δεδομένα αυτά και τα αποστέλλει μέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου στο Κέντρο Ελέγχου που θα εγκατασταθεί στον Δήμο. Ο εξοπλισμός, επίσης, επιτρέπει την αυτόματη χλωρίωση του νερού ανάλογα με τις μετρήσεις που λαμβάνει βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του νερού. Τέλος, σε συγκεκριμένα σημεία θα εγκατασταθούν και φίλτρα αποσιδήρωσης και απομαγγανίωσης, τα οποία κοστίζουν περίπου 60.000€ ανά μονάδα και τα έσοδα του Δήμου δεν επιτρέπουν την προμήθειά τους με ίδια χρηματοδότηση.

Ειδικότερα θα επιτηρούνται συνεχώς και θα αποστέλλονται στον Κεντρικό Σταθμό από τους απομακρυσμένους σταθμούς τα εξής δεδομένα:

  • Στάθμες και παροχές δεξαμενών
  • Πιέσεις και Παροχές αγωγών σε αντλιοστάσια, γεωτρήσεις του δικτύου
  • Ποιοτικά χαρακτηριστικά νερού στις δεξαμενές τροφοδοσίας του δικτύου
  • Ηλεκτρικά μεγέθη ενεργών στοιχείων (αντλίες)
  • Καταστάσεις λειτουργίας ενεργών στοιχείων (ON-OFF, βλάβες θερμικών, διακοπές ρεύματος κτλ)
  • Ενδείξεις διαρροών σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου
· Εξοπλισμού για την δημιουργία Κέντρου Ελέγχου του συνολικού συστήματος στην έδρα του Δήμου (Τεχνική Υπηρεσία), στο οποίο θα συγκεντρώνονται το σύνολο των δεδομένων από τους απομακρυσμένους σταθμούς και θα χρησιμοποιείται για την εποπτική παρακολούθηση και τον τηλεχειρισμό των εγκαταστάσεων.

· Φορητού εξοπλισμού για τον εντοπισμό διαρροών που περιλαμβάνει ένα (1) ακουστικό γαιόφωνο, ένα (1) ψηφιακό συσχετιστή, πέντε (5) διατάξεις ακουστικής καταγραφής θορύβου διαρροών με επικοινωνιακό εξοπλισμό και μία (1) διάταξη επισκόπησης αγωγών και εντοπισμού διαρροών.

Η αυτόματη καταγραφή των διαφόρων χαρακτηριστικών του δικτύου, η τηλεμετάδοση τους στο Κέντρο Ελέγχου και ο τηλεχειρισμός των συστημάτων, θα επιτρέψει στην υποστελεχωμένη Υπηρεσία του Δήμου να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει γρηγορότερα και καλύτερα τα προβλήματα που εμφανίζονται.

Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων, στη μείωση των διαρροών (και άρα στην αύξηση της ποσότητας του διαθέσιμου νερού που τώρα χάνεται από αδιάγνωστες διαρροές και βλάβες), στη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Με βάση τη μελέτη, προβλέπεται τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος καθώς και εκπαίδευση των υδραυλικών και του προσωπικού του Δήμου στη χρήση των νέων αυτών τεχνολογιών και συστημάτων.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους μέσω του Π.Ε.Π. Αττικής 2014-2020 και αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2017.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική επιτυχία της Δημοτικής Αρχής αλλά και των ανθρώπων και στελεχών της που εργάστηκαν σκληρά για την σύνταξη της μελέτης και την τεχνική παρακολούθηση του ζητήματος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη σημαντική συμβολή του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Στάθη, του Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου Δημήτρη Μπογιατζή και του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Π.Ε. Νήσων που συνέβαλαν στην τεχνική ωρίμανση του φακέλου του έργου.
------------------------------------------------------
Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα
------------------------------------------------------

Δαβάκης: Ζητούνται διευκρινίσεις για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Λακωνίας

Το ζήτημα της συνεχούς "αφαίμαξης" της ΠΥ Γυθείου για τη στελέχωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα Κύθηρα φέρνει με Ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ως γνωστόν, τα Κύθηρα ανήκουν διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς και Νήσων, αλλά το ΠΚ Κυθήρων υπάγεται για επιχειρησιακά ζητήματα στη Λακωνία. Το γεγονός αυτό εντείνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΠΥ Λακωνίας και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον προβλεπόμενο τρόπο κάλυψης των κενών θέσεων στα Κύθηρα, καθιστώντας απαραίτητη την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της θερινής περιόδου, ο κ. Δαβάκης θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική κατανομή του προσωπικού και των μέσων πυρόσβεσης στην ΠΕ Λακωνίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

Τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ:

Διευκρινίσεις σχετικά με την υπαγωγή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών

Με το άρθρο 4 του ΠΔ 13/2017 αντικαθίσταται το άρθρο 23 παράγραφος 1 του ΠΔ 170/1996 με την εξής διατύπωση:

«Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος διατάγματος θεωρούνται ότι ευρίσκονται στην ίδια πόλη οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που ανήκουν στον αυτό νομό, εξαιρουμένων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που εδρεύουν σε νησιά. Σε κάθε νησί όπου υπάρχουν περισσότερες από μία Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, πλην Κρήτης και Εύβοιας, λογίζονται ότι αυτές βρίσκονται στην ίδια πόλη».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Ο όρος Πυροσβεστικές Υπηρεσίες περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών, κεντρικών και περιφερειακών, συμπεριλαμβανομένων και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων (διάρθρωση Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος   Άρθρο 66 του ν. 4249/2014); Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων, το οποίο διοικητικά ανήκει στην ΠΕ Πειραιώς αλλά επιχειρησιακά υπάγεται στην ΠΕ Λακωνίας, θεωρείται, κατά την έννοια του αναθεωρημένου άρθρου 23 του Π.Δ. 170/1996, ότι βρίσκεται στην ίδια πόλη με την ΠΕ Πειραιά ή την ΠΕ Λακωνίας; Αληθεύει ότι έχουν καλυφθεί θέσεις στο ΠΚ Κυθήρων με εσωτερικές μετακινήσεις από άλλες ΠΥ της Λακωνίας και συγκεκριμένα από την ΠΥ Γυθείου; Αν ναι, με βάση ποιο κανονιστικό πλαίσιο έχουν πραγματοποιηθεί οι μετακινήσεις αυτές; Υπάρχει σχεδιασμός να καλυφθούν οι θέσεις αυτές με προσωπικό από ΠΥ εκτός Λακωνίας;

Ο Ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.
ΠΗΓΗ http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ

Στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ», που υλοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, συνεχίζονται οι δωρεάν εξετάσεις (μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ) των γυναικών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία.
Έχοντας ολοκληρώσει τις εξετάσεις στο Δήμο Σπάρτης, η Κινητή Μονάδα την Τρίτη 6 Ιουνίου θα μεταφερθεί στον Δήμο Ευρώτα.
Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας 25 ετών και άνω με τετ Παπανικολάου και των γυναικών από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με μαστογραφία.
Η κινητή μονάδα, στην οποία θα γίνονται οι εξετάσεις, θα βρίσκεται στη Σκάλα Λακωνίας, σταθμευμένη επί της οδού Θεοδοσάκου, δίπλα στο Δημοτικό Γήπεδο Σκάλας, και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, με τον Δήμο Ευρώτα, στα τηλέφωνα 27353.60026 και 27353.60030 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.
«Στόχος των δωρεάν εξετάσεων που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας είναι αφενός η έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γυναικών για την σωστή προσέγγιση του καρκίνου. Θέλουμε να εντοπίσουμε τις γυναίκες που φαινομενικά είναι καλά ενώ νοσούν.» αναφέρει ο κ. Μανώλης Αμπατζόγλου, χειρουργός και επιστημονικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας.
Στην κινητή μονάδα βρίσκεται μία τεχνολόγος, η οποία είναι υπεύθυνη για την διενέργεια των μαστογραφιών, και μία νοσηλεύτρια – μαία, η οποία λαμβάνει τα απαιτούμενα επιχρίσματα για το τεστ Παπανικολάου. Στη συνέχεια οι μαστογραφίες και τα λαμβανόμενα επιχρίσματα προωθούνται στην κεντρική υπηρεσία του Ιδρύματος, όπου γίνονται και οι διαγνώσεις από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους. Στις μαστογραφίες γίνεται διάγνωση χωριστά από δύο ακτινολόγους και εάν υπάρχει διάσταση απόψεων παραπέμπονται σε επιτροπή ιατρών για περαιτέρω έλεγχο. Οι γυναίκες ενημερώνονται ταχυδρομικώς (με προσωπική επιστολή) ή ηλεκτρονικώς (προσωπικό e-mail) για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Στην περίπτωση που υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, οι γυναίκες καλούνται για επανεξέταση. Σε περίπτωση που χρειαστεί συμπληρωματικός έλεγχος, αυτός πραγματοποιείται δωρεάν στη σταθερή μονάδα του Ιδρύματος στην Αθήνα. Εάν χρειαστεί χειρουργική βιοψία, προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, με μόνιμο χορηγό το «Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο», πραγματοποιεί προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας με δωρεάν εξετάσεις σε Δήμους της Αττικής και σε άλλους νομούς της χώρας. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο από το 1989.
«Η μονάδα θα παραμείνει στη Σκάλα Λακωνίας όσο χρειαστεί για να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες» τονίζει ο κ. Μιχαήλ Βροντάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
ΠΗΓΗ http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΓΥΘΕΙΟ, Δευτέρα 29η Μαϊου 1453-2017


ΓΥΘΕΙΟ, Δευτέρα 29η Μαϊου 1453-2017
ΛΑΚΩΝΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ...
Mια σπουδαία εκδήλωση Μνήμης αλλά και Αφύπνισης...
Στην αφίσα το πλήρες πρόγραμμα και οι διοργανωτές...
- Σας περιμένουμε!

2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ!

Μια ακόμη μεγάλη και ουσιαστική επιτυχία της Δημοτικής μας Αρχής! Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση της Περιφερειάρχου Αττικής κας. Ρένας Δούρου με την οποία εντάσσεται οριστικά στο Π.Ε.Π. Αττικής 2014-2020 η πράξη "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ - ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ" προϋπολογισμού 1.981.396€ με το Φ.Π.Α.
Για τη χρηματοδότηση της προτεινόμενης πράξης λήφθηκε υπόψη όχι μόνο ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου μας, αλλά και οι αφίξεις επισκεπτών, που το 2016 ξεπέρασαν τις 80.000 και από τις οποίες επιβαρύνονται πολύ όλα τα δημοτικά δίκτυα.
Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος για την επίβλεψη του δικτύου και την εξασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού. Μέσω του Συστήματος αυτού θα είναι εφικτή η παρακολούθηση από την έδρα του Δήμου της λειτουργίας ολόκληρου του εσωτερικού δικτύου (φυσικοχημικές παράμετροι νερού, παροχές, πιέσεις, καταναλώσεις κ.λπ.) και ο ενεργός έλεγχος των διαρροών με δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση θραύσεων οι οποίες θα εντοπίζονται εγκαίρως.
Το έργο περιλαμβάνει, πιο συγκεκριμένα, την Προμήθεια και Εγκατάσταση:
· Σύγχρονου εξοπλισμού σε 51 Δεξαμενές και Γεωτρήσεις (το σύνολο, δηλαδή) του Δικτύου Ύδρευσης. Ο εξοπλισμός αυτός επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των κρισίμων παραμέτρων (ποιοτικά χαρακτηριστικά, παροχή, πίεση, στάθμη, λειτουργία αντλιών και άλλες κρίσιμες παραμέτρους), συγκεντρώνει τα δεδομένα αυτά και τα αποστέλλει μέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου στο Κέντρο Ελέγχου που θα εγκατασταθεί στον Δήμο. Ο εξοπλισμός, επίσης, επιτρέπει την αυτόματη χλωρίωση του νερού ανάλογα με τις μετρήσεις που λαμβάνει βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του νερού. Τέλος, σε συγκεκριμένα σημεία θα εγκατασταθούν και φίλτρα αποσιδήρωσης και απομαγγανίωσης, τα οποία κοστίζουν περίπου 60.000€ ανά μονάδα και τα έσοδα του Δήμου δεν επιτρέπουν την προμήθειά τους με ίδια χρηματοδότηση.
Ειδικότερα θα επιτηρούνται συνεχώς και θα αποστέλλονται στον Κεντρικό Σταθμό από τους απομακρυσμένους σταθμούς τα εξής δεδομένα:
Στάθμες και παροχές δεξαμενών
Πιέσεις και Παροχές αγωγών σε αντλιοστάσια, γεωτρήσεις του δικτύου
Ποιοτικά χαρακτηριστικά νερού στις δεξαμενές τροφοδοσίας του δικτύου
Ηλεκτρικά μεγέθη ενεργών στοιχείων (αντλίες)
Καταστάσεις λειτουργίας ενεργών στοιχείων (ON-OFF, βλάβες θερμικών, διακοπές ρεύματος κτλ)
Ενδείξεις διαρροών σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου
· Εξοπλισμού για την δημιουργία Κέντρου Ελέγχου του συνολικού συστήματος στην έδρα του Δήμου (Τεχνική Υπηρεσία), στο οποίο θα συγκεντρώνονται το σύνολο των δεδομένων από τους απομακρυσμένους σταθμούς και θα χρησιμοποιείται για την εποπτική παρακολούθηση και τον τηλεχειρισμό των εγκαταστάσεων.
· Φορητού εξοπλισμού για τον εντοπισμό διαρροών που περιλαμβάνει ένα (1) ακουστικό γαιόφωνο, ένα (1) ψηφιακό συσχετιστή, πέντε (5) διατάξεις ακουστικής καταγραφής θορύβου διαρροών με επικοινωνιακό εξοπλισμό και μία (1) διάταξη επισκόπησης αγωγών και εντοπισμού διαρροών.
Η αυτόματη καταγραφή των διαφόρων χαρακτηριστικών του δικτύου, η τηλεμετάδοση τους στο Κέντρο Ελέγχου και ο τηλεχειρισμός των συστημάτων, θα επιτρέψει στην υποστελεχωμένη Υπηρεσία του Δήμου να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει γρηγορότερα και καλύτερα τα προβλήματα που εμφανίζονται.
Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων, στη μείωση των διαρροών (και άρα στην αύξηση της ποσότητας του διαθέσιμου νερού που τώρα χάνεται από αδιάγνωστες διαρροές και βλάβες), στη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Με βάση τη μελέτη, προβλέπεται τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος καθώς και εκπαίδευση των υδραυλικών και του προσωπικού του Δήμου στη χρήση των νέων αυτών τεχνολογιών και συστημάτων.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους μέσω του Π.Ε.Π. Αττικής 2014-2020 και αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2017.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική επιτυχία της Δημοτικής Αρχής αλλά και των ανθρώπων και στελεχών της που εργάστηκαν σκληρά για την σύνταξη της μελέτης και την τεχνική παρακολούθηση του ζητήματος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη σημαντική συμβολή του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Στάθη, του Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου Δημήτρη Μπογιατζή και του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Π.Ε. Νήσων που συνέβαλαν στην τεχνική ωρίμανση του φακέλου του έργου.
DIAVGEIA.GOV.GR

ΠΟΡΦΥΡΑ, ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΧΥΛΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Το παλαιότατον όνομα των Κυθήρων κατά τον Πλίνιον είναι Πορφυρίς και Πορφυρούσα «..δια το κάλλος των εν αυτη πορφυρων» διότι στα παράλια των Κυθήρων την αρχαία εποχή υπήρχαν άφθονα κοχύλια, από τα οποία έβγαζαν την πορφυρά βαφή, που έδινε βαθύ κόκκινο χρώμα και ήταν τόσο πολύτιμη, ώστε προοριζόταν μόνο για βασιλείς και αξιωματούχους. Η πορφύρα θεωρήθηκε ευγενές χρώμα, σύμβολο των θεών και των βασιλιάδων. Σύμφωνα με την παράδοση η πορφύρα ανακαλύφθηκε από το σκύλο του Ηρακλή που έφαγε τέτοια κοχύλια και το στόμα του βάφτηκε κόκκινο. Αυτά τα κοχύλια έχουν ένα αδένα, μια μικρή φουσκίτσα με την πολύτιμη χρωστική ουσία, που ήταν για τους αρχαίους η πιο ακριβή βαφή, ισάξια με το χρυσάφι. Αυτό τον αδένα τον αφαιρούσαν τσακίζοντας το κοχύλι ενόσω ήταν ακόμα ζωντανό. Οι Φοίνικες, που εμπορεύονταν την πορφύρα, λέγεται ότι οργάνωσαν στα Κύθηρα, στην περιοχή του Αυλαίμονα και της Σκανδειας, περιώνυμα εργαστήρια επεξεργασίας της πορφύρας.
Eleni Harou

Της Αναλήψεως

Ἐκ δεξιᾶς κάθισας πατρικῆς Λόγε,
Μύσταις παρασχὼν πίστιν ἀσφαλεστέραν.
Βιογραφία
«Ὁ Κύριος ἀνελήφθη εἰς οὐρανούς, ἵνα πέμψῃ τὸν Παράκλητον τῶ κόσμω, οἱ οὐρανοὶ ἡτοίμασαν τὸν θρόνον αὐτοῦ, νεφέλαι τὴν ἐπίβασιν αὐτοῦ, Ἄγγελοι θαυμάζουσιν, ἄνθρωπον ὁρῶντες ὑπεράνω αὐτῶν, ὁ Πατὴρ ἐκδέχεται, ὃν ἐν κόλποις ἔχει συναϊδιον, Τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον κελεύει πᾶσι τοὶς Ἀγγέλοις αὐτοῦ, Ἄρατε πύλας οἱ ἄρχοντες ἡμῶν, Πάντα τὰ ἔθνη κροτήσατε χείρας. ὅτι ἀνέβη Χριστός, ὅπου ἣν τὸ πρότερον».

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους μαθητές Του (Πράξ.1,3). Αυτές οι μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του προς αυτούς είχαν πολύ μεγάλη σημασία. Έπρεπε οι πρώην δύσπιστοι και φοβισμένοι μαθητές να βιώσουν το γεγονός της Αναστάσεως του Διδασκάλου τους και να αποβάλλουν κάθε δισταγμό και ψήγμα απιστίας για Εκείνον.

Την τεσσαρακοστή λοιπόν ημέρα, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Κύριος τους μαθητές του «εξήγαγε έξω έως τη Βηθανία», στο όρος των Έλαιών όπου συνήθως προσηύχετο. «Και αφού σήκωσε τα χέρια του, τους ευλόγησε». (Λουκά 24,50) και «ευλογώντας τους, εχωρίσθηκε απ' αυτούς και εφέρετο πρός τα πάνω, στον ουρανό» μέχρι που τον έχασαν από τα μάτια τους. Και μετά αφού Τον προσκύνησαν επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ με χαρά μεγάλη και έμεναν συνεχώς στο ναό υμνολογώντας και δοξολογώντας το Θεό.

Ο ευαγγελιστής Μάρκος, περιγράφοντας πιο λακωνικά το θαυμαστό και συνάμα συγκινητικό γεγονός, αναφέρει πως μετά από την ρητή αποστολή των μαθητών σε ολόκληρο τον κόσμο κηρύττοντας και βαπτίζοντας τα έθνη, «ανελήφθη εις τον ουρανόν και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού. Εκείνοι δε εξελθόντες εκήρυξαν πανταχού, του Κυρίου συνεργούντος και τον λόγον βεβαιούντος δια των επακολουθούντων σημείων» (Μαρκ.16,19-20).

Αυτή η ευλογία είναι πια η αρχή της Πεντηκοστής. Ο Κύριος ανέρχεται για να μας στείλει το παράκλητο Πνεύμα, όπως λέγει το τροπάριο της εορτής: «Ανυψώθηκες στη δόξα, Χριστέ Θεέ μας, αφού χαροποίησες τους μαθητές σου με την επαγγελία του Αγίου Πνεύματος και βεβαιώθηκαν από την ευλογία σου».

Η Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί αναμφίβολα το θριαμβευτικό πέρας της επί γης παρουσίας Του και του απολυτρωτικού έργου Του. «Ανελήφθη εν δόξη» για να επιβεβαιώσει την θεία ιδιότητά Του στους παριστάμενους μαθητές Του. Για να τους στηρίξει περισσότερο στον τιτάνιο πραγματικά αγώνα, που Εκείνος τους ανάθεσε, δηλαδή τη συνέχιση του σωτηριώδους έργου Του για το ανθρώπινο γένος.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ανήλθε στους ουρανούς, αλλά δεν εγκατέλειψε το ανθρώπινο γένος, για το οποίο έχυσε το τίμιο Αίμα Του. Μπορεί να κάθισε στα δεξιά του Θεού στους ένδοξους ουρανούς, όμως η παρουσία Του εκτείνεται ως τη γη και ως τα έσχατα της δημιουργίας. Άφησε στη γη την Εκκλησία Του, η οποία είναι το ίδιο το αναστημένο, αφθαρτοποιημένο και θεωμένο σώμα Του, για να είναι το μέσον της σωτηρίας όλων των ανθρωπίνων προσώπων, που θέλουν να σωθούν. Νοητή ψυχή του σώματός Του είναι ο Θεός Παράκλητος, «το Πνεύμα της αλήθείας» (Ιωάν. 15,26), ο Οποίος επεδήμησε κατά την αγία ημέρα της Πεντηκοστής σε αυτό, για να παραμείνει ως τη συντέλεια του κόσμου.

Η σωτηρία συντελείται με την οργανική συσσωμάτωση των πιστών στο θεανδρικό Σώμα του Χριστού. Αυτό εννοούσε, όταν υποσχόταν στους μαθητές Του: «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ.28,20).

Ευαγγελική περικοπή (Λουκά 24: 36-53)

«36 Ταῦτα δὲ αὐτῶν λαλούντων αὐτὸς ὁ Ἰησοῦς ἔστη ἐν μέσῳ αὐτῶν καὶ λέγει αὐτοῖς· Εἰρήνη ὑμῖν. 37 πτοηθέντες δὲ καὶ ἔμφοβοι γενόμενοι ἐδόκουν πνεῦμα θεωρεῖν. 38 καὶ εἶπεν αὐτοῖς· Τί τεταραγμένοι ἐστέ, καὶ διατί διαλογισμοὶ ἀναβαίνουσιν ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν; 39 ἴδετε τὰς χεῖράς μου καὶ τοὺς πόδας μου, ὅτι αὐτὸς ἐγώ εἰμι· ψηλαφήσατέ με καὶ ἴδετε, ὅτι πνεῦμα σάρκα καὶ ὀστέα οὐκ ἔχει καθὼς ἐμὲ θεωρεῖτε ἔχοντα. 40 καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐπέδειξεν αὐτοῖς τὰς χεῖρας καὶ τοὺς πόδας. 41 ἔτι δὲ ἀπιστούντων αὐτῶν ἀπὸ τῆς χαρᾶς καὶ θαυμαζόντων εἶπεν αὐτοῖς· Ἔχετέ τι βρώσιμον ἐνθάδε; 42 οἱ δὲ ἐπέδωκαν αὐτῷ ἰχθύος ὀπτοῦ μέρος καὶ ἀπὸ μελισσίου κηρίου, 43 καὶ λαβὼν ἐνώπιον αὐτῶν ἔφαγεν. 44 εἶπε δὲ αὐτοῖς· Οὗτοι οἱ λόγοι οὓς ἐλάλησα πρὸς ὑμᾶς ἔτι ὢν σὺν ὑμῖν, ὅτι δεῖ πληρωθῆναι πάντα τὰ γεγραμμένα ἐν τῷ νόμῳ Μωϋσέως καὶ προφήταις καὶ ψαλμοῖς περὶ ἐμοῦ. 45 τότε διήνοιξεν αὐτῶν τὸν νοῦν τοῦ συνιέναι τὰς γραφάς, 46 καὶ εἶπεν αὐτοῖς ὅτι Οὕτω γέγραπται καὶ οὕτως ἔδει παθεῖν τὸν Χριστὸν καὶ ἀναστῆναι ἐκ νεκρῶν τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ, 47 καὶ κηρυχθῆναι ἐπὶ τῷ ὀνόματι αὐτοῦ μετάνοιαν καὶ ἄφεσιν ἁμαρτιῶν εἰς πάντα τὰ ἔθνη, ἀρξάμενον ἀπὸ Ἱερουσαλήμ. 48 ὑμεῖς δέ ἐστε μάρτυρες τούτων. 49 καὶ ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω τὴν ἐπαγγελίαν τοῦ πατρός μου ἐφ' ὑμᾶς· ὑμεῖς δὲ καθίσατε ἐν τῇ πόλει Ἱερουσαλήμ ἕως οὗ ἐνδύσησθε δύναμιν ἐξ ὕψους. 50 Ἐξήγαγε δὲ αὐτοὺς ἔξω ἕως εἰς Βηθανίαν, καὶ ἐπάρας τὰς χεῖρας αὐτοῦ εὐλόγησεν αὐτούς. 51 καὶ ἐγένετο ἐν τῷ εὐλογεῖν αὐτὸν αὐτοὺς διέστη ἀπ' αὐτῶν καὶ ἀνεφέρετο εἰς τὸν οὐρανόν. 52 καὶ αὐτοὶ προσκυνήσαντες αὐτὸν ὑπέστρεψαν εἰς Ἱερουσαλὴμ μετὰ χαρᾶς μεγάλης, 53 καὶ ἦσαν διὰ παντὸς ἐν τῷ ἱερῷ αἰνοῦντες καὶ εὐλογοῦντες τὸν Θεόν. Ἀμήν».

Αποστολικόν Ανάγνωσμα (Πραξ. 1: 1-12)

«1 Τὸν μὲν πρῶτον λόγον ἐποιησάμην περὶ πάντων, ὦ Θεόφιλε, ὧν ἤρξατο ὁ Ἰησοῦς ποιεῖν τε καὶ διδάσκειν 2 ἄχρι ἧς ἡμέρας ἐντειλάμενος τοῖς ἀποστόλοις διὰ Πνεύματος ἁγίου οὓς ἐξελέξατο ἀνελήφθη· 3 οἷς καὶ παρέστησεν ἑαυτὸν ζῶντα μετὰ τὸ παθεῖν αὐτὸν ἐν πολλοῖς τεκμηρίοις, δι' ἡμερῶν τεσσαράκοντα ὀπτανόμενος αὐτοῖς καὶ λέγων τὰ περὶ τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ. 4 καὶ συναλιζόμενος παρήγγειλεν αὐτοῖς ἀπὸ Ἱεροσολύμων μὴ χωρίζεσθαι, ἀλλὰ περιμένειν τὴν ἐπαγγελίαν τοῦ πατρὸς ἣν ἠκούσατέ μου· 5 ὅτι Ἰωάννης μὲν ἐβάπτισεν ὕδατι, ὑμεῖς δὲ βαπτισθήσεσθε ἐν Πνεύματι ἁγίῳ οὐ μετὰ πολλὰς ταύτας ἡμέρας. 6 οἱ μὲν οὖν συνελθόντες ἐπηρώτων αὐτὸν λέγοντες· Κύριε, εἰ ἐν τῷ χρόνῳ τούτῳ ἀποκαθιστάνεις τὴν βασιλείαν τῷ Ἰσραήλ; 7 εἶπε δὲ πρὸς αὐτούς· Οὐχ ὑμῶν ἐστι γνῶναι χρόνους ἢ καιροὺς οὓς ὁ πατὴρ ἔθετο ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσίᾳ, 8 ἀλλὰ λήψεσθε δύναμιν ἐπελθόντος τοῦ ἁγίου Πνεύματος ἐφ' ὑμᾶς, καὶ ἔσεσθέ μου μάρτυρες ἔν τε Ἱερουσαλὴμ καὶ ἐν πάσῃ τῇ Ἰουδαίᾳ καὶ Σαμαρείᾳ καὶ ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς. 9 καὶ ταῦτα εἰπὼν βλεπόντων αὐτῶν ἐπήρθη, καὶ νεφέλη ὑπέλαβεν αὐτὸν ἀπὸ τῶν ὀφθαλμῶν αὐτῶν. 10 καὶ ὡς ἀτενίζοντες ἦσαν εἰς τὸν οὐρανὸν πορευομένου αὐτοῦ, καὶ ἰδοὺ ἄνδρες δύο παρειστήκεισαν αὐτοῖς ἐν ἐσθῆτι λευκῇ, 11 οἳ καὶ εἶπον· Ἄνδρες Γαλιλαῖοι, τί ἑστήκατε ἐμβλέποντες εἰς τὸν οὐρανόν; οὗτος ὁ Ἰησοῦς ὁ ἀναληφθεὶς ἀφ'ὑμῶν εἰς τὸν οὐρανὸν, οὕτως ἐλεύσεται, ὃν τρόπον ἐθεάσασθε αὐτὸν πορευόμενον εἰς τὸν οὐρανόν. 12 Τότε ὑπέστρεψαν εἰς Ἱερουσαλὴμ ἀπὸ ὄρους τοῦ καλουμένου ἐλαιῶνος, ὅ ἐστιν ἐγγὺς Ἱερουσαλὴμ, σαββάτου ἔχον ὁδόν.».

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

«Βλέπετε αυτή τη κοινή για μας εορτή και ευφροσύνη, την οποία ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός εχάρισε με την ανάσταση και ανάληψή του στους πιστούς; Επήγασε από θλίψη.

Βλέπετε αυτή τη ζωή, μάλλον δε την αθανασία; Επιφάνηκε σε μας από θάνατο.

Βλέπετε το ουράνιο ύψος, στο οποίο ανέβηκε κατά την ανύψωσή του ο Κύριος και την υπερδεδοξασμένη δόξα που δοξάσθηκε κατά σάρκα; Το πέτυχε με τη ταπείνωση και την αδοξία. Όπως λέγει ο απόστολος γι' αυτόν, «εταπείνωσε τον εαυτό του γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, και μάλιστα σταυρικού θανάτου, γι' αυτό κι' ο Θεός τον υπερύψωσε και του χάρισε όνομα ανώτερο από κάθε όνομα, ώστε στο όνομα του Ιησού να καμφθεί κάθε γόνατο επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων και να διακηρύξει κάθε γλώσσα ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος σε δόξα Θεού Πατρός».(Φιλιπ. 2: 8-11).

Εάν λοιπόν ο Θεός υπερύψωσε το Χριστό του για το λόγο ότι ταπεινώθηκε, ότι ατιμάσθηκε, ότι πειράσθηκε, ότι υπέμεινε επονείδιστο σταυρό και θάνατο για χάρη μας, πως θα σώσει και θα δοξάσει και θα ανυψώσει εμάς, αν δεν επιλέξωμε τη ταπείνωση, αν δεν δείξουμε τη προς τους ομοφύλους αγάπη, αν δεν ανακτήσωμε τις ψυχές μας δια της υπομονής των πειρασμών, αν δεν ακολουθούμε δια της στενής πύλης και οδού, που οδηγεί στην αιώνια ζωή, τον σωτηρίως καθοδηγήσαντα σ' αυτήν; «διότι, και ο Χριστός έπαθε για μας, αφήνοντάς μας υπογραμμό (παράδειγμα), για να παρακολουθήσουμε τα ίχνη του». (Α' Πέτρ. 2:21).

Η ενυπόστατος Σοφία του υψίστου Πατρός, ο προαιώνιος Λόγος, που από φιλανθρωπία ενώθηκε μ' εμάς και μας συναναστράφηκε, ανέδειξε τώρα εμπράκτως μια εορτή πολύ ανώτερη και από αυτή την υπεροχή. Γιατί τώρα γιορτάζουμε τη διάβαση, της σ' αυτόν ευρισκομένης φύσεώς μας, όχι από τα υπόγεια προς την επιφάνεια της γης, αλλά από τη γη προς τον ουρανό του ουρανού και προς τον πέρα από αυτόν θρόνο του δεσπότη των πάντων.

Σήμερα ο Κύριος όχι μόνο στάθηκε, όπως μετά την ανάσταση, στο μέσο των μαθητών του, αλλά και αποχωρίσθηκε από αυτούς και, ενώ τον έβλεπαν, αναλήφθηκε στον ουρανό και εισήλθε στ' αληθινά άγια των αγίων «και εκάθησε στα δεξιά του Πατρός πάνω από κάθε αρχή και εξουσία και από κάθε όνομα και αξίωμα, που γνωρίζεται και ονομάζεται είτε στον παρόντα είτε στον μέλλοντα αιώνα».(Εφ. 1:20)

Γιατί λοιπόν στάθηκε στο μέσο τους κι' έπειτα τους συνόδευσε; «Τους εξήγαγε, λέγει, έξω έως τη Βηθανία», αλλά «και αφού σήκωσε τα χέρια του, τους ευλόγησε». (Λουκά 24:50). Το έκαμε για να επιδείξει τον εαυτό του ολόκληρο σώο και αβλαβή, για να παρουσιάσει τα πόδια υγιή και βαδίζοντα σταθερά, αυτά που υπέστησαν τα τρυπήματα των καρφιών, τα ομοίως επί του σταυρού καρφωμένα χέρια, την ίδια τη λογχισμένη πλευρά, αν έφεραν πάνω τους, τους τύπους των πληγών, προς διαπίστωση του σωτηριώδους πάθους.

Εγώ δε νομίζω ότι δια του «στάθηκε στο μέσο των μαθητών» δεικνύεται και το ότι αυτοί στηρίχθηκαν στη πίστη προς αυτόν, με αυτή τη φανέρωση και ευλογία του. Γιατί δεν στάθηκε μόνο στο μέσο όλων αυτών, αλλά και στο μέσο της καρδιάς του καθενός, γιατί από εκείνη την ώρα οι απόστολοι του Κυρίου έγιναν σταθεροί και αμετακίνητοι.

Στάθηκε λοιπόν στο μέσο τους και τους λέγει, «ειρήνη σε σας», τούτη τη γλυκιά και σημαντική και συνηθισμένη του προσφώνηση. Την διπλή ειρήνη, προς το Θεό που είναι γέννημα της ευσέβειας και αυτή που έχουμε οι άνθρωποι μεταξύ μας. Και καθώς τους είδε φοβισμένους και ταραγμένους από την ανέλπιστη και παράδοξη θέα, γιατί νόμισαν ότι βλέπουν πνεύμα - φάντασμα, αυτός τους ανέφερε πάλι τους διαλογισμούς της καρδιάς των, και αφού έδειξε ότι είναι αυτός ο ίδιος, πρότεινε τη διαβεβαίωση δια της εξετάσεως και ψηλαφήσεως. Ζήτησε φαγώσιμο, όχι γιατί είχε ανάγκη τροφής, αλλά για επιβεβαίωση της αναστάσεώς του.

Έφαγε δε μέρος ψητού ψαριού και μέλι από κηρύθρα, που είναι και αυτά σύμβολα του μυστηρίου του. Δηλαδή ο Λόγος του Θεού ένωσε στον εαυτό του καθ' υπόσταση τη φύση μας, που σαν ιχθύς κολυμπούσε στην υγρότητα του ηδονικού και εμπαθούς βίου, και την καθάρισε με το απρόσιτο πυρ της Θεότητός του. Με κηρύθρα δε μελισσιού μοιάζει η φύση μας γιατί κατέχει το λογικό θησαυρό τοποθετημένο στο σώμα σαν μέλι στη κηρύθρα. Τρώγει από αυτά ευχαρίστως γιατί καθιστά φαγητό του τη σωτηρία του καθενός από τους μετέχοντας της φύσεως. Δεν τρώει ολόκληρο, αλλά μέρος «από κηρύθρα μέλι» επειδή δεν πίστευσαν όλοι και δεν το παίρνει μόνος του, αλλά προσφέρεται από τους μαθητές, γιατί του φέρνουν μόνο τους πιστεύοντες σ' αυτόν, χωρίζοντάς τους από τους απίστους.

Κατόπιν τους υπενθύμισε τους λόγους του πριν το πάθος, που όλοι πραγματοποιήθηκαν. Τους υποσχέθηκε να τους στείλει το άγιο Πνεύμα, τους είπε να καθίσουν στην Ιερουσαλήμ μέχρι να λάβουν δύναμη από ψηλά. Μετά τη συζήτηση ο Κύριος τους έβγαλε από το σπίτι και τους οδήγησε έως τη Βηθανία και αφού τους ευλόγησε, όπως αναφέραμε, αποχωρίσθηκε από αυτούς και ανυψώθηκε προς τον ουρανό, χρησιμοποιώντας νεφέλη σαν όχημα και ανήλθε ενδόξως στους ουρανούς, στα δεξιά της μεγαλοσύνης του Πατρός, καθιστώντας ομόθρονο το φύραμά μας.

Καθώς οι Απόστολοι δεν σταματούσαν να κοιτάζουν τον ουρανό, με τη φροντίδα των αγγέλων πληροφορούνται ότι έτσι θα έλθει πάλι από τον ουρανό και «θα τον ιδούν όλες οι φυλές της γης, να έρχεται πάνω στις νεφέλες του ουρανού». (Ματθ. 24: 30). Τότε οι μαθητές αφού προσκύνησαν από το Όρος των Ελαιών, από όπου αναλήφθηκε ο Κύριος, επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ χαρούμενοι, αινώντας και ευλογώντας το Θεό και αναμένοντες την επιδημία του θείου Πνεύματος.

Όπως λοιπόν εκείνος έζησε και απεβίωσε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε, έτσι κι' εμείς ζούμε και πεθαίνουμε και θα αναστηθούμε όλοι. Την ανάληψη όμως δεν θα πετύχουμε όλοι, αλλά μόνο εκείνοι για τους οποίους ζωή είναι ο Χριστός και ο θάνατος είναι κέρδος, όσοι προ του θανάτου σταύρωσαν την αμαρτία δια της μετανοίας, μόνο αυτοί θα αναληφθούν μετά την κοινή ανάσταση σε νεφέλες προς συνάντηση του Κυρίου στον αέρα. (Α' Θεσ. 4:17).

Ας έρθουμε στο υπερώο μας, στο νου μας προσευχόμενοι, ας καθαρίσουμε τους εαυτούς μας για να πετύχουμε την επιδημία του Παρακλήτου και να προσκυνήσουμε Πατέρα και Υιό και άγιο Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους αιώνες των αιώνων. Γένοιτο».

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Ἀνελήφθης ἐν δόξῃ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, χαροποιήσας τοὺς Μαθητάς, τὴ ἐπαγγελία τοῦ ἁγίου Πνεύματος, βεβαιωθέντων αὐτῶν διὰ τῆς εὐλογίας, ὅτι σὺ εἰ ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, ὁ λυτρωτὴς τοῦ κόσμου

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ΄.
Τὴν ὑπὲρ ἡμῶν πληρώσας οἰκονομίαν, καὶ τὰ ἐπὶ γῆς ἑνώσας τοῖς οὐρανίοις, ἀνελήφθης ἐν δόξῃ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, οὐδαμόθεν χωριζόμενος, ἀλλὰ μένων ἀδιάστατος, καὶ βοῶν τοῖς ἀγαπῶσί σε· Ἐγώ εἰμι μεθ’ ὑμῶν, καὶ οὐδεὶς καθ’ ὑμῶν.

http://www.saint.gr/