Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΛΑΚΩΝΙΑ.Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο δημοτικό γήπεδο Ασωπού

Εγκαινιάζεται την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στις 11:00 το πρωί, το ανακαινισμένο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου, στην Τοπική Κοινότητα Ασωπού.
Με την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα, αλλά και αλλές μικρές και λειτουργικές επεμβάσεις, το γήπεδο είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία, καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του τόπου για ασφαλή και αποδοτική άθληση.
Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, μιλώντας στο monemvasianews.gr, εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο ανακαινισμένο γήπεδο Ασωπού θα προσελκύσει περισσότερους νέους, τους οποίους προέτρεψε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο αθλητισμός ασκεί όχι μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα, μια και τα ομαδικά παιχνίδια αναδύουν αρετές, διαμορφώνουν συνειδήσεις και με αυτό τον τρόπο πλάθουν καλύτερους ανθρώπους».

Δοκιμαστικός πλούς του πλοίου "ΙΟΝΙΣ"

Με απόλυτη επιτυχία διενεργείται και ολοκληρώνεται ο πρώτος δοκιμαστικός πλούς του πλοίου "ΙΟΝΙΣ" στον Σαρωνικό κόλπο.

Το πλοίο ξεκίνησε στις 10.05 π.μ. από τη θέση αγκυροβολίας του στο Πέραμα και εκτέλεσε την δοκιμαστική του διαδρομή καθ' όλο το μήκος του Σαρωνικού, ενώ επί του παρόντος επιστρέφει και αναμένεται να αγκυροβολήσει στο σημείο της αγκυροβολίας του στο Πέραμα.





Ως γνωστό ο δοκιμαστικός πλούς προηγείται της δρομολόγησης κάθε επιβατηγού πλοίου προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρχές ότι πληροί απολύτως όλους τους κανόνες ασφαλείας και εξασφάλισης των επιβατών.

Κατά την διάρκεια των δοκιμών εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες μανούβρες και κινήσεις  έτσι ώστε να πιστοποιηθεί η αξιοπλοϊα αλλά και όλες οι δυνατότητες των μηχανικών μερών του πλοίου στις πλέον δύσκολες περιστάσεις.


Την εκτέλεση του δοκιμαστικού πλού παρακολούθησε σαν προσκεκλημένος ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης.



Το πλοίο μετά την αγκυροβολία του θα αναμείνει την Π.Α. από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.Ν., ώστε να ανακοινώσει και επίσημα τα δρομολόγια του προς ενημέρωση του επιβατικού κοινού, τα οποία όπως έχουμε ήδη πληροφορήσει θα ξεκινήσουν την Τρίτη 24/10/2017.

Θα θέλαμε να ευχηθούμε ολόψυχα "ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ" στο "ΙΟΝΙΣ" και να ελπίσουμε ότι από δώ και πέρα δεν θα χρειαστεί να ξαναγράψουμε ποτέ πια τίποτε περισσότερο από τα εκτελούμενα δρομολόγια της γραμμής.


Πιστεύω ότι τόσα χρόνια δρομολογιακής συγκοινωνίας ούτε ο Ιώβ δεν θα τα άντεχε. Φαίνεται ότι οι Κυθήριοι σε αυτό τον ξεπέρασαν πια...

----------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------------------

ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΤΟ «ΙΟΝΙΣ»ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/10 ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τον πρώτο δοκιμαστικό πλου στο Σαρωνικό πραγματοποιεί αυτή την ώρα το Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ των κ.κ. Π. Τουρλουμούση και Γ. Τσαϊλά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναμένονται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου το βαπόρι να ξεκινήσει τα νέα του δρομολόγια στη γραμμή των Κυθήρων, πιθανόν από την προσεχή Τρίτη 24 Οκτωβρίου.
http://www.arxipelagos.com

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: πώς ο άνθρωπος έφτιαξε ένα μηχανικό σύμπαν»

Αγαπητοί φίλοι,

Μαζί με το φθινόπωρο επιστρέφει και το Cafe Scientifique!
Ελπίζουμε να σας δούμε στην επόμενη ομιλία μας, σχετικά με το αρχαιότερο tablet!

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, 7μμ
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: πώς ο άνθρωπος έφτιαξε ένα μηχανικό σύμπαν»

Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ

Λίγα λόγια για το θέμα:
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το αρχαιότερο γνωστό προηγμένο επιστημονικό όργανο και υπολογιστής. Κατασκευάσθηκε από Έλληνες επιστήμονες, πιθανότατα μεταξύ 150 και 100 π.Χ. Βρέθηκε στα Αντικύθηρα, σε βάθος 40 με 60 μέτρα, και ανασύρθηκε τυχαία από Συμιακούς σφουγγαράδες οι οποίοι το ανακάλυψαν το Πάσχα του 1900, σε ένα τεράστιο αρχαίο ναυάγιο του Α΄ π.Χ. αιώνα που ήταν γεμάτο με θησαυρούς που μεταφέρονταν από την Ελλάδα στη Ρώμη.

Οι διαστάσεις του είναι περίπου 32x22x7 εκατοστά. Ο Μηχανισμός λειτουργεί με προσεκτικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα γρανάζια. Τα γρανάζια εκτελούν συγκεκριμένες μαθηματικές πράξεις, καθώς κινούνται γύρω από άξονες. Η κίνηση των γραναζιών κινεί δείκτες. Ο μηχανισμός προβλέπει όλα τα αστρονομικά φαινόμενα, την θέση του Ήλιου και της Σελήνης, της οποίας δείχνει και τη φάση, όπως και τις εκλείψεις και πιθανότατα και τις θέσεις των πλανητών. Πιθανότατα ήταν ένα αστρονομικό ρολόι που λειτουργεί με γρανάζια που για αιώνες ονομαζόταν πινακίδιον (δηλαδή tablet).

Ο μηχανισμός είναι η επιτομή της Ελληνικής φιλοσοφίας και ειδικότερα των αντιλήψεων των Πυθαγορείων. Θα επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε πώς ο άνθρωπος συνέλαβε και κατασκεύασε ένα αυτόματο πολύπλοκο μηχάνημα που προβλέπει φυσικά φαινόμενα. Θα αναφερθούμε στη γέννηση των επιστημών και του πολιτισμού, στην αστρονομία, και θα αντιληφθούμε ότι οι άνθρωποι τον κατασκεύασαν βασισμένοι στην αιτιοκρατία, στην Πυθαγόρεια αντίληψη ότι η φύση περιγράφεται με μαθηματικά, με τους νόμους της φυσικής, όπως είναι φανερό με τις τελευταίες μελέτες των επιγραφών του εγχειριδίου χρήσης του μηχανήματος που παρουσιάσαμε πριν λίγους μήνες.

Ο ομιλητής μας:
Ο Ξενοφών Διονυσίου Μουσάς είναι Kαθηγητής Φυσικής Διαστήματος (συνταξιούχος), στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του Τμήματος Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει επί χρόνια συνεργάτης (Visiting Fellow) του Imperial College of Science, Technology and Medicine του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, στο Αστεροσκοπείο Παρισίων και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το Ηλιακό Σύστημα στη Γερμανία. Πρόσφατα αναδείχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της διεθνούς Ακαδημίας Εκπαίδευσης Θετικών Επιστημών της Ουκρανίας. Μελετά το διαπλανητικό διάστημα, την κοσμική ακτινοβολία, τις μαγνητόσφαιρες πλανητών, καθώς και ηλιακά φαινόμενα που επηρεάζουν τη Γη. Συμμετείχε στη σχεδίαση μαγνητικής ασπίδας του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων Χ "ROSAT", και στην ανάπτυξη του Ηλιακού "radar" (LOIS). Συμμετέχει σε διαστημικά πειράματα της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, όπως στη διαστημική αποστολή STEREO και WIND στα πειράματα WAVES, στη σχεδίαση της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Βάσης στη Σελήνη και των μελλοντικών διαστημικών αποστολών για τον πλανήτη Κρόνο, Τιτάνα και Εγκέλαδο. Συμμετέχει επίσης σε εκπαιδευτικά και εκλαϊκευτικά προγράμματα για ενήλικες και μαθητές σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και Ευρωπαϊκά Ιδρύματα, και σε αστρονομικές δραστηριότητες σε συνεργασία με ερασιτέχνες αστρονόμους σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα.
http://www.antikythera-mechanism.gr/project/team/academic/xenophon-moussas


Οι εκδηλώσεις του Cafe Scientifique θα γίνονται στον ίδιο χώρο με πέρσι, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Ο χώρος είναι ακριβώς μπροστά στο σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο (δίπλα στις γραμμές του τρένου, 50μ με κατεύθυνση προς Μοναστηράκι).

Η είσοδος στις εκδηλώσεις μας είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Ώρα προσέλευσης: 7μμ.

Τους επόμενους μήνες θα έχουμε επίσης ομιλίες σχετικά με τη νανοτεχνολογία, τις εφαρμογές των λέιζερ στη βιομηχανία, τις εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο, τους κβαντικούς υπολογιστές, και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα, ενώ θα έχουμε και μια εκδήλωση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ομαδική προσευχή μουσουλμάνων στη Σκάλα

ΣΚΑΛΑ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του arxon.gr, ομαδική προσευχή μουσουλμάνων πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα, στη Σκάλα Λακωνίας.
Οι μουσουλμάνοι που συγκεντρώθηκαν από διάφορα μέρη της χώρας ξεπέρασαν τον αριθμό των 1.000 ατόμων.
Η προσευχή πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο δίπλα από το γήπεδο της πόλης, ενώ επικεφαλής ήταν ιμάμης προερχόμενος από το Πακιστάν.
Να σημειωθεί, ότι το γεγονός προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στην ευρύτερη περιοχή και για την πραγματοποίησή του είχε εκδοθεί σχετική άδεια από το Δήμο Ευρώτα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Έντονη, αλλά διακριτική ήταν η παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης από την Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας.
Πηγή: arxon.gr Φωτο αρχείου