Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 05/11/2017


Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 05/11/2017
Συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής 3/11 το Δημοτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του κ.Λάζαρου Βέζου. Μοναδικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης ήταν η έγκριση σύναψης και όρων Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κυθήρων και του Πανεπιστημίου Αθηνών για την εκπόνηση των ερευνητικών μελετών σχετικά με την πυρκαγιά του Αυγούστου, η δαπάνη για τις οποίες προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και την έκτακτη χρηματοδότηση που εγκρίθηκε για το Δήμο μας.
Καθώς στη συνεδρίαση ακούστηκαν απόψεις και κρίσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και είναι προϊόν παραφιλολογίας και διάθεσης δημιουργίας τεχνητής έντασης, η Δημοτική Αρχή επιθυμεί δημοσίως και με αίσθημα υπευθυνότητας να ενημερώσει για τα ακόλουθα:
1. Μετά από κάθε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά απαιτείται η εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας καθώς και έργων πρόληψης των κατολισθήσεων. Η επιλογή όμως των συγκεκριμένων σημείων που θα εκτελεστούν τα έργα αυτά αλλά και το είδος των έργων δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα, ούτε από μη ειδικούς, αλλά προκύπτει μετά από επιστημονική μελέτη που πρέπει να εκπονηθεί από έμπειρη με το θέμα μελετητική ομάδα και όχι από τυχαία επιλογή. Τη μελέτη αυτή δεν μπορεί να εκπονήσει ο Δήμος Κυθήρων καθώς όπως είναι γνωστό δεν διαθέτει στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, ούτε όμως και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Νήσων που δεν διαθέτουν σχετικές ειδικότητες και πάσχουν από μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Άρα η εκπόνηση των μελετών αυτών ιδιωτικά είναι μονόδρομος.
2. Η συνεργασία του Δήμου Κυθήρων με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών προέκυψε μετά από τη διαπίστωση ότι η επιστημονική ομάδα του εν λόγω τμήματος έχει εξαιρετικά σημαντική εμπειρία στην εκπόνηση μελετών μεταπυρικής αποτίμησης σε μεγάλα συμβάντα πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών (ενδεικτικά: Ηλεία, Λέσβος, Ζάκυνθος, Νεάπολη Βοιών κ.λπ.).
3. Η Προγραμματική Σύμβαση υπογράφεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), που συνιστά το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα στη Χώρα, με διεθνή καταξίωση, που φέτος συμπληρώνει 170 χρόνια λειτουργίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Οι μελέτες δεν ανατίθενται προσωπικά σε κανέναν μελετητή (όπως ορισμένοι αναληθώς ισχυρίζονται), αλλά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα εκπονηθούν από ακαδημαϊκή επιστημονική ομάδα 14 διακεκριμένων επιστημόνων με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών κ. Ευθύμιο Λέκκα (υπό την ιδιότητα του Καθηγητή Γεωλογίας και όχι του ιδιώτη), που τα τελευταία χρόνια είναι Πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) και ήδη εδώ και λίγες ημέρες Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για ερευνητικό έργο που εκπονείται από Α.Ε.Ι. και όχι για κλασικού τύπου ιδιωτική μελέτη.
4. Το συγκεκριμένο τμήμα του ΕΚΠΑ (Τμήμα Γεωλογίας) είναι τόσο εξειδικευμένο σε τέτοια ζητήματα, σε σημείο να διαθέτει ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών με θέμα την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μοναδικό που διαθέτει εξειδικευμένο τομέα για τις φυσικές καταστροφές και τη διαχείριση των επιπτώσεών τους στους Ο.Τ.Α. και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα ιδιωτικό γραφείο, αφού είναι Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και μάλιστα το μεγαλύτερο της Χώρας μας.
5. Συνολικά θα εκπονηθούν 5 διαφορετικές μελέτες σε 2 διακριτές χρονικές φάσεις:
Α. έρευνα μείωσης κατολισθητικού κινδύνου
Β. έρευνα μείωσης πλημμυρικού κινδύνου
Γ. έρευνα μείωσης διαβρωτικού κινδύνου
Δ. έρευνα σφοδρότητας πυρκαγιάς και μεταπυρική αποτίμηση
Ε. έρευνα παρακολούθησης ποιότητας υπογείων υδροφόρων οριζόντων
Η δαπάνη και για τις 5 μελέτες είναι 48.000€ (πλέον Φ.Π.Α.) και καλύπτει πλήρως τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 432/81 περί εκτέλεσης ερευνητικών έργων από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας. Η χρηματοδότηση προέρχεται από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η συνεργασία του Δήμου μας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή επιστημονική αξιοπιστία των εκπονούμενων μελετών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ακριβή γεωγραφική χωροθέτηση, την επιλογή και το είδος των αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και αντικατολισθητικών παρεμβάσεων που απαιτούνται.
Η Δημοτική Αρχή απορρίπτει ασυζητητί τις άναρθρες μομφές της Αντιπολίτευσης που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά φτάνουν στο πρωτοφανές σημείο να υπονοούν και ζητήματα ηθικής τάξεως που αποτελούν μελανό σημείο για όσους τα εξέφρασαν καθώς εδώ και τρία χρόνια η διοίκηση του Δήμου δίνει καθημερινά απαντήσεις και εξετάσεις σε τέτοιες αιτιάσεις, με την υπεύθυνη δημόσια στάση της σε όλα τα θέματα, την εφαρμογή των Νόμων, την παντελή απουσία προσωπικών πρακτικών του παρελθόντος και το πολυεπίπεδο έργο της. Τέτοιου είδους μομφές θα πρέπει να αποδεικνύονται με στοιχεία και τεκμήρια, αλλιώς εμπίπτουν στο χειρότερο είδος μικροπολιτικής που δεν επιτρέπεται να έχει θέση στο δημόσιο βίο μας.
Για λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε η Αντιπολίτευση δείχνει να έχει σοβαρό ζήτημα με τον Καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμη Λέκκα, που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος των μελετών εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών και όχι ο ανάδοχός τους ως ιδιώτης. Ο Δήμος μας εφαρμόζει ακριβώς την ίδια πρακτική που εφήρμοσαν πολλοί Δήμοι και πιο πρόσφατα ο γειτονικός πυρόπληκτος Δήμος Μονεμβασίας (με τη φωτιά της Νεάπολης του 2015) ο οποίος συνήψε ακριβώς την ίδια Προγραμματική Σύμβαση με την ίδια επιστημονική ομάδα και τον ίδιο επιστημονικό υπεύθυνο, χωρίς όμως εκεί να υπάρξουν τέτοιες απαράδεκτες μομφές κατά της Δημοτικής Αρχής, αφού εκείνο που πρέπει να προέχει για κάθε Δημοτικό Σύμβουλο είναι το συμφέρον του τόπου και όχι η στείρα και άνευ επιχειρημάτων αντιπολίτευση. Αν οι κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης έχουν να προτείνουν άλλη επιστημονική ομάδα με τουλάχιστον την ίδια ή ανώτερη εμπειρία σε μεταπυρικές μελέτες σε ΟΤΑ από την ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών όφειλαν ήδη να το είχαν κάνει. Αν έχουν κάποιον άλλον τρόπο να εκπονηθούν αυτές οι μελέτες έπρεπε να το έχουν πει. Αν πιστεύουν ότι δεν απαιτείται να εκπονηθούν μελέτες ας το τεκμηριώσουν και ας αναλάβουν τη σχετική ευθύνη. Η Δημοτική Αρχή παρουσίασε τη μόνη πρόταση που θεωρεί επιστημονικά αξιόπιστη λαμβάνοντας σχετικές πληροφορίες και από άλλους Δήμους, ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά τη φωτιά. Κριτική χωρίς συγκεκριμένες αντιπροτάσεις που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Δήμου, δεν έχει κανένα νόημα. Το θέμα αυτό είναι γνωστό σε όλους εδώ και μήνες και μάλιστα η Αντιπολίτευση υπερψήφισε πριν λίγο καιρό στο Δ.Σ. την εγγραφή του σχετικού ποσού στην 1η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, όπου αναφέρθηκε συγκεκριμένα και ο τίτλος των μελετών που θα εκπονηθούν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς τότε να εκφράσει καμμία απολύτως αντίρρηση.
Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει την ομαλότητα, την ηρεμία και τη συναίνεση στην αίθουσα του Δ.Σ., να μην δεχθεί τεχνητές εντάσεις και ατεκμηρίωτες αντιπολιτευτικές κορώνες και να ενημερώσει τον κυθηραϊκό λαό ότι μια υπεύθυνη διοίκηση δεν δρα ποτέ ορμώμενη από το λαϊκό αίσθημα όπως θα επιθυμούσαν ορισμένοι, προκειμένου να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Τέλος ενημερώνουμε ότι μόλις παραληφθούν οι μελέτες, θα γίνει εκδήλωση παρουσίασής τους από την επιστημονική ομάδα στο νησί, στην οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα ευρήματα και τα πορίσματα των μελετών και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να είναι παρών, να θέσει ερωτήματα και προβληματισμούς και να λάβει απαντήσεις.





ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου - 4/11/2017


Δελτίο Τύπου - 4/11/2017
Στην επίσημη εκδήλωση της πρώτης παρουσίασης του Δικτύου Νήσων Ενάλιων Διαδρομών έλαβε μέρος ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, καθώς ο Δήμος μας αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου. Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Παρασκευής 3/11 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βουλευτές, πολλοί Δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Καλογερόπουλος, Ανώτατοι Δικαστικοί και φορείς του τουρισμού και του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος.
Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης τόνισε ότι ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί στρατηγική επιλογή των νησιωτικών Δήμων που συμμετέχουν στο Δίκτυο καθώς εντάσσεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρισμό υψηλών εισοδημάτων σε περιόδους μη αιχμής. Ο κ. Χαρχαλάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευέλικτου θεσμικού και διαδικαστικού πλαισίου για τον καταδυτικό τουρισμό που δεν θα προσκρούει στη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος φυσικός σε παγκόσμιο επίπεδο κ. Δημήτρης Νανόπουλος που αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του στο Ναυάγιο και το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, προτρέποντας τους παριστάμενους Δημάρχους να κάνουν "ηράκλεια προσπάθεια για την υπερνίκηση της γραφειοκρατίας".
Η καταδυτική βιομηχανία γνωρίζει εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με παραπάνω από 25 εκατομμύρια αυτοδύτες το χρόνο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί η European Underwater Federation εκτιμάται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια ενεργοί δύτες ενώ το 70% απ΄αυτούς επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς. Ο ετήσιος τζίρος που προκύπτει από όλους αυτούς τους λάτρεις της κατάδυσης υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.
Ο καταδυτικός τουρισμός εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο οικοτουριστικών δραστηριοτήτων που προωθούνται σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές για την προσέλκυση τουρισμού και επενδύσεων λαμβάνοντας υπόψη ότι λειτουργεί ως κίνητρο για την ανάπτυξη της περιφέρειας, ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές υποδομές. Αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν του τόπου προσελκύοντας ποιοτικό και πιστό τουρισμό, και διευρύνει τη στενή τουριστική περίοδο των παράκτιων περιοχών της χώρας.
Όλη αυτή η αυξητική τάση του καταδυτικού τουρισμού μας σε συνδυασμό με την υψηλή τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας οδήγησε στη δημιουργία του Δικτύου Νήσων Ενάλιων Διαδρομών «ΕΝΑΛΙΟΝ», σε μία προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση. Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν τα νησιά Ελαφόνησος, Κέα, Κύθηρα, Καστελόριζο, Νίσυρος, Οινούσες, Σκύρος και Ψαρά.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κυθήρων είχε συνομιλία με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η οποία εξήρε την προσπάθεια του Δήμου μας και των υπαλλήλων του σχετικά με την πιστή τήρηση των νόμιμων διαδικασιών πληρωμής δαπανών, με τον Δήμαρχο να τονίζει πως ακόμα και αν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, αυτά οφείλονται στις δαιδαλώδεις διαδικασίες και την πολυνομία και επουδενί σε δόλο ή σκοπιμότητα.




Στη Μόσχα ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων -Αισιοδοξία για νέα ευρήματα από Ελληνα καθηγητή Πηγή: Στη Μόσχα ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων -Αισιοδοξία για νέα ευρήματα από Ελληνα καθηγητή | iefimerida.gr

«Πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλα τμήματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στον βυθό της θάλασσας» λέει ο καθηγητής Ξενοφώντας Μουσάς.
Μια σημαντική έκθεση για ένα εξαιρετικό εύρημα, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.
Τίτλος της «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν - 2ος αιώνας π. Χ.» και κύριο έκθεμα της ένα ακριβές αντίγραφο του Μηχανισμού από ορείχαλκο σε φυσικό μέγεθος (32x12x20 cm). 
Επίσης, θα παρουσιαστούν κι άλλα αντίγραφα (ένα του Μηχανισμού σε τετραπλάσιο μέγεθος, καθώς και μερικών ακόμα αρχαίων αστρονομικών οργάνων), διαδραστικά μοντέλα υπολογιστών, τρισδιάστατες εικόνες, καθώς και βίντεο και 21 πλακάτ που σχετίζονται με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, την ιστορία της ανακάλυψης και της μελέτης του.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τον Ξενοφώντα Μουσά, καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικό υπεύθυνο και «ψυχή» της έκθεσης, όπως και εκατοντάδων άλλων εκθέσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν για τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου (που δουλεύει με γρανάζια), το παλαιότερο γνωστό πολύπλοκο αστρονομικό όργανο και πιθανότατα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αστρονομικό ρολόι και πλανητάριο.
«Μας διακατέχει μεγάλος ενθουσιασμός. Είναι πολύ σημαντική έκθεση και για εμάς πολύ τιμητικό που πραγματοποιείται εκεί, σε ένα μουσείο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, απέναντι σχεδόν από το Κρεμλίνο», αναφέρει ο κ. Μουσάς, πληροφορώντας παράλληλα για τα εκθέματα που περιλαμβάνει. 
«Εκτός από τα πολύ καλά ομοιώματα αρχαίων αστρονομικών οργάνων, θα έχουμε και δυο ομοιώματα του Μηχανισμού, το ένα σε φυσικό μέγεθος, όσο πιστεύουμε ότι ήταν, δηλαδή 31 εκατοστά, ένα βασιλικό ελληνικό πόδι όπως λέγεται, περίπου όσο και η μονάδα μήκους που έχουν οι 'Αγγλοι. Και ένα άλλο αντίγραφο, τέσσερις φορές μεγαλύτερο, για να μπορεί κανείς να βλέπει καλύτερα τη δομή του», εξηγεί.
Επίσης, θα υπάρχει μια αίθουσα με επτά υπολογιστές με διάφορα αλληλεπιδραστικά μοντέλα.
«Σημειώστε ότι ένα από αυτά τα μοντέλα μπορείτε να το βρείτε στις εφαρμογές του τηλεφώνου σας, αν έχετε Android. Αν πάτε στα ups και βάλτε Antikythera Mechanism, θα σας βγουν δυο μοντέλα. Το ένα από αυτά το έχει φτιάξει ο Φοίβος Ασημακόπουλος και είναι περίπου το ίδιο με αυτό που έχουμε στην έκθεση, επίσης από τον κ. Ασημακόπουλο και τον καθηγητή του», ενημερώνει.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλα τμήματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στον βυθό της θάλασσας»
Οσων αφορά σε άλλα θέματα που αφορούν τον Μηχανισμό, όπως το ποσοστό ανασύστασης της λειτουργίας του, σύμφωνα με την έρευνα. «Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ήλιο και τη Σελήνη θα μπορούσα να πω ότι έχουν ανασυσταθεί σχεδόν όλα, νομίζω ότι θα συμφωνούσαν και οι συνάδελφοί μου σε αυτό. Αλλά για τους πλανήτες δεν έχουμε παρά μόνον ένα γρανάζι, που υποστηρίζω ότι είναι του Δία. Στην πραγματικότητα είναι δυο γρανάζια, ένα θηλυκό κι ένα συνηθισμένο, το 'κιβώτιο ταχυτήτων' του Δία δηλαδή, που έδειχνε τις θέσεις του. Και αυτό το παρουσιάζουμε πολύ ωραία στη Μόσχα», απαντά ο κ. Μουσάς, ο οποίος πιστεύει ότι στον βυθό της θάλασσας πρέπει να βρίσκονται κι άλλα γρανάζια, αν δεν έχουν καταστραφεί. Και όχι μόνον αυτά.
φωτογραφίες αρχείου: eurokinissi 
«Σίγουρα και πάνω από το 70% του εγχειριδίου χρήσης, γραμμένο σε σελίδες χαλκού με πολύ ωραία και μικρά γράμματα γύρω στα 2 χιλιοστά. Από αυτή τη 'γραμματοσειρά' οι αρχαιολόγοι προσδιορίζουν το πότε πιθανότατα γράφτηκε το κείμενο, δηλαδή μεταξύ 150 με 100 π. Χ., ενώ το πλοίο που το μετέφερε βυθίστηκε πιθανότατα μεταξύ 80 και 62 π.Χ.», συμπληρώνει.
«Εγώ πιστεύω ότι θα εντοπίσουν κι άλλα τμήματα του Μηχανισμού οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι βρίσκονται πάλι εκεί τώρα, όπως και λίγο καιρό πριν. Το γεγονός ότι βρήκαν πρόσφατα ένα δόρυ σχεδόν στην επιφάνεια του βυθού σημαίνει ότι δεν έχουν κατακλέψει το ναυάγιο και αυτό είναι πολύ σημαντικό», τονίζει.
Όσο για τα γρανάζια που λείπουν, ο ίδιος πιστεύει ότι αυτά είχαν να κάνουν με τους υπόλοιπους πλανήτες.
«Είμαι βέβαιος -και οι συνάδελφοί μου συμφωνούν- ότι ο Μηχανισμός περιλάμβανε όλους τους τότε γνωστούς πλανήτες, δηλαδή τον Δία, τον Κρόνο, τον Ερμή, την Αφροδίτη και τον 'Αρη. Αυτό το στηρίζουμε κατά κύριο λόγο από τα κείμενα αυτού καθεαυτού του εγχειριδίου χρήσης που μας δίνει πάρα πολλές λεπτομέρειες για τις κινήσεις των πλανητών. Ό,τι δηλαδή κάνει ένα προγραμματάκι στον υπολογιστή ή στο τηλέφωνό σας σήμερα, όπως για παράδειγμα το Google Sky, με το οποίο βλέπει κανείς τον ουρανό όπου κι αν βρίσκεται. Κάτι παρόμοιο μπορούμε φανταστούμε ότι ήταν αυτό το μηχάνημα», σημειώνει.
Και τα καινούργια στοιχεία της έρευνας, με τα οποία έχει εμπλουτιστεί η έκθεση στη Μόσχα; «Όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, η δική μου ερμηνεία των νέων δεδομένων είναι πως τα γραπτά κείμενα του Μηχανισμού αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αυτό που σήμερα λέμε 'Νόμους της Φυσικής'.
Το ότι ήταν γνωστό αυτό, το ξέραμε ήδη από τον Πυθαγόρα ή από τους Πυθαγόρειους, είναι όμως διαφορετικό να το βλέπεις και στο μηχάνημα», επισημαίνει και εξηγεί. «Ο Πυθαγόρας έλεγε ότι όταν κάνεις μια θεωρία πρέπει να είναι η απλούστερη από τις απλούστερες των υποθέσεων. Αυτό που σήμερα ονομάζεται το 'Ξυράφι του Occam'. Ο Occam πίστευε ακριβώς το ίδιο πράγμα, ότι όταν κανείς φτιάχνει υποθέσεις, αυτές πρέπει να είναι οι απλούστερες. Αυτό τηρείται στον Μηχανισμό, είναι δηλαδή απλός χωρίς απλοποιήσεις, ακριβής στον βαθμό που μπορούσε να είναι», τονίζει.
Ένα άλλο καινούργιο δεδομένο είναι οι δυο πολύ μεγάλες περιοδικότητες πλανητών που βρέθηκαν στον Μηχανισμό. 
«Πρόκειται για μια περίοδο της Αφροδίτης που είναι 462 έτη (όσο δηλαδή χρειάζεται για να γυρίσει γύρω από τον Ήλιο όπως την βλέπουμε από τη Γη και καθώς η Γη συντονίζεται μαζί της) και μια άλλη περιοδικότητα 422 ετών του Κρόνου. Και επειδή δεν έχουμε βρει αυτές τις περιοδικότητες σε άλλα κείμενα πουθενά, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για γνώσεις που διατύπωσαν οι Έλληνες. Κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και καινούργιο», συμπληρώνει ο καθηγητής, ο οποίος, παράλληλα, με την έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας θα υλοποιήσει μια άλλη, πιο μικρή και σύντομη έκθεση για το ίδιο θέμα, διάρκειας τριών ημερών (7-9 Οκτωβρίου), στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων συνεργασιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ρωσικού Πανεπιστημίου σε διάφορα επίπεδα.
Εκεί θα δώσει ομιλία που θα μεταδοθεί διαδικτυακά σε περισσότερα από 160 πανεπιστήμια και κέντρα της Ρωσίας. «Κάτι επίσης πολύ τιμητικό για μένα», καταλήγει.
Η έκθεση θα εγκαινιασθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτά, ενώ την έναρξή της θα κηρύξει η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ως διοργανώτρια αρχή.
Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Φυσικής - Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής. Θα διαρκέσει ως τις 6 Νοεμβρίου.


Πηγή: Στη Μόσχα ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων -Αισιοδοξία για νέα ευρήματα από Ελληνα καθηγητή | iefimerida.gr 

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Μετά την πυρκαγιά...



ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ

Με πρωτοβουλία της σελίδας “Αναγέννηση του Φυσικού Τοπίου των Κυθήρων” στο Facebook, την οποία διαχειρίζεται η υπογράφουσα, ξεκίνησε μια προσπάθεια συλλογής καρπών της φοινικικής αρκεύθου “κέδρου” όπως το ονομάζουμε στα Κύθηρα, με τελικό σκοπό την αναδάσωση των περιοχών στις οποίες το είδος ευδοκιμούσε σαν αυτοφυές  κυρίως στα δυτικά του νησιού. Οι καρποί  θα αποσταλούν  σε φυτώριο στην Κρήτη όπου με ειδική καθοδήγηση θα γίνει προσπάθεια να παραχθούν δενδρύλλια που θα ξαναγυρίσουν στα Κύθηρα. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή.

Σαν πρώτο βήμα, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, ξεκινήσαμε συλλογή κώνων αρκεύθου στην περιοχή Παναγίας Ορφανής Μυλοποτάμου. Δεδομένων των συνθηκών (έπρεπε να διαλέγουμε συγκεκριμένους κώνους) η συγκομιδή ήταν αρκετά καλή. Η δράση θα επαναληφθεί στην περιοχή Σπηλίες Καλάμου το αμέσως επόμενο διάστημα. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική αν και η εποχή είναι κάπως δύσκολη ιδιαίτερα για τους ντόπιους καθώς έχει αρχίσει το μάζεμα των ελιών και πολλοί συμπατριώτες είναι απασχολημένοι στα λιόφυτά τους.

Επειδή, όπως ανέφερα παραπάνω, η όλη διαδικασία θα πάρει αρκετό χρόνο δημότες, κάτοικοι και τοπικοί φορείς θα έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε όποια βοήθεια μπορούμε κατά περίπτωση. Ευχαριστούμε όλους όσοι βρέθηκαν κοντά μας το Σάββατο και  τους μαθητές του Γυμνασίου Κυθήρων που συμμετείχαν κάνοντας πράξη τις θεωρητικές αρχές των προγραμμάτων περιβαλλοντικής αγωγής με τα οποία προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την ουσιαστική αγάπη για το περιβάλλον και τη φύση.


Σταυρούλα Φατσέα 

Το Μήνυμα της Κυριακής 5-11-17 και Γραπτό Θείο Κήρυγμα

Τό Μήνυμα της Κυριακής (ηχητικό μήνυμα)
Από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Κυριακή E΄ Λουκά
(05.11.2017)




ΓΡΑΠΤΟΝ Θ. ΚΗΡΥΓΜΑ

Γιατί λοιπόν νά ὑπάρχουν πλούσιοι καί φτωχοί; Πῶς ἀνέχεται αὐτή τήν κοινωνική ἀνισότητα ὁ Θεός; Γιατί δέν ἐπιβάλλει δικαιοσύνη;
Ὁ πλούσιος Θεός, ἀδελφοί μου, ὅταν ἦρθε στή γῆ κι ἔγινε ἄνθρωπος, διάλεξε γιά τόν ἑαυτό του νά γίνει ὁ πιό φτωχός ἀπ’ ὅλους, ἀφοῦ καί σέ σταῦλο γεννήθηκε καί σέ ὅλη τή ζωή Του δέν εἶχε οὔτε ἕνα προσκέφαλο δικό Του γιά νά κοιμηθεῖ…

Αὐτός λοιπόν ὁ Κύριος εἶπε μιά παραβολή μ’ ἕναν πλούσιο καί ἕναν φτωχό:
Ἦταν κάποιος πλούσιος, μέ πολλά ἀμέτρητα πλούτη. Τόσα πολλά, ὥστε ὁ ἴδιος καθημερινά νά φορᾶ ἐνδύματα πού μόνο οἱ βασιλεῖς διέθεταν τέτοια. Ποιός ἄλλος μποροῦσε νά ντυθεῖ ὅπως αὐτός; Ὅλο κομπασμό καί ἀέρα ἦταν! 

Ἀλλά καί οἱ διασκεδάσεις του δέν πήγαιναν πίσω σέ χλιδή καί μεγαλοπρέπεια. Κάθε μέρα συμπόσια πλουσιώτατα, μέ ὅλων τῶν εἰδῶν τίς ἡδονές καί ἀπολαύσεις…

Τήν ἴδια στιγμή κάποιος φτωχός –Λάζαρο τόν λέγανε- ἦταν παραπεταμένος κάπου ἐκεῖ στήν ἐξώπορτα τοῦ ἀρχοντικοῦ τοῦ πλουσίου. Φτωχός μέ ὅλη τή σημασία τῆς λέξεως. καί ἐπιπλέον καί ἄρρωστος, γεμάτος σέ ὅλο του τό σῶμα μέ πληγές. Μόνη του συντροφιά κάποια σκυλιά, πού ἔρχονταν καί τοῦ ἔγλειφαν τίς πληγές… 

Παρόλα αὐτά μιά λέξη γογγυσμοῦ, παραπόνου, κατάρας δέν βγῆκε ἀπ' τό στόμα του. Ὑπέμενε καρτερικά τή δυστυχία του. Κάποτε πέθανε ὁ φτωχός Λάζαρος, καί ἀμέσως οἱ ἄγγελοι πῆραν στά φτερά τους τήν ψυχή του καί τήν ἀνέβασαν στόν Παράδεισο, στίς ἀγκάλες τοῦ πατριάρχη Ἀβραάμ.
Πέθανε καί ὁ πλούσιος καί τόν ἔθαψαν στό χῶμα. Ἄγγελοι γιά αὐτόν δέν βρέθηκαν…

Στή νέα κατάσταση τώρα ὁ πλούσιος ἀπό τόν ἅδη σηκώνει τά μάτια του καί παρακαλεῖ τόν Ἀβραάμ νά στείλει τόν Λάζαρο νά τοῦ βρέξει λίγο μέ τό δάχτυλο τή γλώσσα του, γιατί δέν μπορεῖ νά ἀντέξει τήν φοβερή κόλαση. Ὁ Ἀβραάμ τοῦ ἀπαντᾶ ὅτι οἱ ὅροι τώρα ἀντιστράφηκαν καί δέν εἶναι δυνατόν ἡ κατάσταση νά ἀλλάξει. Καί στό ἄλλο αἴτημα τοῦ πλουσίου νά ἀναστηθεῖ ὁ Λάζαρος γιά νά πεῖ στά ἀδέλφια του τήν κατάσταση πού ἐπικρατεῖ μετά τόν θάνατο, ὁ Ἀβραάμ πάλι τοῦ ἀπαντᾶ ὅτι δέν εἶναι δυνατόν νά γίνει αὐτό, οὔτε καί κανένα ἀποτέλεσμα θά ἔχει, ἄν οἱ ἴδιοι δέν πιστέψουν στά λόγια τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί δέν μετανοήσουν.

«Ἄνθρωπός τις ἦν πλούσιος…πτωχός δέ τις ἦν ὀνόματι Λάζαρος».
Ὁ πλούσιος εἶχε πλούτη. Δέν τόν κατηγορεῖ κανείς γιά αὐτό (ἄν βέβαια τά πλούτη του δέν τά εἶχε μαζέψει ἀπό ἀπάτες, κλοπές καί ἀδικίες). Ὁ λόγος γιά τόν ὁποῖο καταδικάστηκε στήν κόλαση εἶναι γιατί τά πλούτη του αὐτά τά χρησιμοποίησε ἀποκλειστικά γιά τίς δικές του ἀπολαύσεις καί ἡδονές, τή στιγμή πού δίπλα του ὑπῆρχε ἕνας τόσο ἀξιολύπητος ἄνθρωπος, φτωχός καί ἄρρωστος.

Ὁ φτωχός πάλι πῆγε στόν παράδεισο ὄχι γιατί ἦταν φτωχός, ἀλλά γιατί παρά τή φτώχεια του δέν γόγγυσε, δέν βλασφήμησε, δέν ἁμάρτησε στόν Θεό, ἀλλά ἀντίθετα σήκωσε τή δυστυχία του αὐτή μέ ὑπομονή καί πίστη, ἔχοντας ὅλη του τήν ἐλπίδα στηριγμένη στόν Θεό.

Ὁ Θεός μέ τό νά ἀνέχεται τίς κοινωνικές ἀνισότητες στόν κόσμο αὐτό δίνει τήν εὐκαιρία καί στούς πλούσιους καί στούς φτωχούς, ἄν θέλουν, νά σωθοῦν: οἱ πρῶτοι μέ τήν μεταδοτικότητα καί οἱ δεύτεροι μέ τήν ὑπομονή.

Ἐμεῖς ὅμως δέν ἔχουμε δικαίωμα νά ντυνόμαστε ἀκριβά, νά γλεντᾶμε καί νά διασκεδάζουμε, ὅταν δίπλα μας ὑπάρχουν ἄνθρωποι πού δέν ἔχουν νά φᾶνε. Ἡ ἀπληστία μας καί ἡ ἀσπλαγχνία θά μᾶς καταδικάσουν. Αὐτό θέλησε νά διδάξη ὁ Κύριος μέ τήν παραβολή αὐτή πού εἶπε. Ὁ πανεύσπλαγχνος Θεός νά μᾶς φωτίζει στήν ἐποχή αὐτή πού ζοῦμε. Πῶς, δηλαδή, εἶναι γιά μᾶς συμφέρον νά βαδίζουμε, ὥστε νά μήν κατακριθοῦμε, ἀλλά νά δοῦμε πρόσωπο Θεοῦ.

Πρεσ. π. Π. Καλλίκας
------------------------------------------------
Πηγή: imkythiron.gr
------------------------------------------------