Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ 120 ΧΡΟΝΙΑ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΙΑΚΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ



Υπεγράφη, χτες, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου και του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη που αφορά στη διενέργεια καλλιτεχνικού διαγωνισμού για την ανέγερση Μνημείου ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ για τους Συμιακούς σφουγγαράδες, οι οποίοι με περισσή τόλμη και αυτοθυσία ανακάλυψαν, ανέσυραν και παρέδωσαν τα ευρήματα του σημαντικότερου και διασημότερου «ΤΥΧΕΡΟΥ» αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ στους Σφουγγαράδες από την Σύμη για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην ανεύρεση, ανέλκυση και παράδοση των αρχαιολογικών ευρημάτων και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που αποτελεί την «Ακρόπολη της Τεχνολογίας», κατά τον Αντιπεριφερειάρχη.
Κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης ο Γεώργιος Κρητικός Νεοφώτιστος έχασε τη ζωή του και ακόμα δύο δύτες έμειναν παράλυτοι δια βίου.
Η προσφορά των Δυτών αυτών στο Έθνος είναι διαχρονικά ανεκτίμητη αφού όχι μόνο ανέδειξαν τον μεγάλο αυτό αρχαιολογικό θησαυρό αλλά έθεσαν και την ίδια τους τη ζωή στην υπηρεσία της Πατρίδας αποτελώντας παράδειγμα ανιδιοτέλειας, εντιμότητας και προσφοράς για όλες τις επερχόμενες γενεές.
Ο κ. Χατζηπέρος έχει προτείνει την ανέγερση ενός παρόμοιου μνημείου και στη γενέτειρα των σφουγγαράδων, στη Σύμη. 

Τάκης Χατζηπέρος 

Δαβάκης για τουρκικές προκλήσεις: Ποια είναι η ετοιμότητα των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων;

Κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα των συστημάτων διαχείρισης κρίσεων και πληροφοριών έθεσε σήμερα με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, ο βουλευτής Λακωνίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του, ο Λάκωνας βουλευτής παρατηρεί ότι η απότομα κλιμακούμενη και ποιοτικά διαφοροποιημένη επιθετικότητα που η Τουρκία επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα, εναντίον τόσο της Ελλάδας όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγείρει επείγοντα ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα των προβλεπόμενων στο σχετικό νομικό πλαίσιο μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και συντονισμού πληροφοριών να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του παρόντος και μελλοντικού στρατηγικού περιβάλλοντος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
Εδώ και αρκετούς μήνες παρατηρείται μία σαφής και ποιοτικά διαφορετική κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, εναντίον τόσο της Ελλάδος όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με βάση αυτό το ανησυχητικό δεδομένο και λαμβάνοντας υπ’ όψη το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας στο ορατό μέλλον, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και συντονισμού πληροφοριών να ανταποκριθούν στις αυξημένες αυτές απαιτήσεις.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι υπουργοί:
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) πραγματοποιήθηκαν με θέμα την οργάνωση του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ πραγματοποιήθηκαν με θέμα τη διαμόρφωση έκτακτων εκτιμήσεων κρίσεων και την έκδοση σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών έχουν πραγματοποιηθεί; Πόσες και ποιες από αυτές αφορούσαν έστω και μερικώς τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας και Κύπρου – Τουρκίας; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πληροφοριών έχουν πραγματοποιηθεί; Πόσες και ποιες από αυτές αφορούσαν έστω και μερικώς στις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας και Κύπρου – Τουρκίας; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.
Σε τι λειτουργική κατάσταση και επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η σύσταση της οποίας προβλέπεται στο άρθρο 9Α του Ν. 2292/1995, έτσι όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν.2913/2001; Να κατατεθεί η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του ανωτέρω άρθρου.