Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ Σ/Κ ΛΟΓΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ - ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Επειδή το φαινόμενο αναμένεται έντονο το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες με στόχο την προστασία του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων από την Αφρικανική Σκόνη
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει την ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.3191/14.1.14 εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:
Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10 : 51-75 (μg/m3 )
"Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους".
Β. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα
Γ. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3
Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους
Δείτε τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας εδώ:https://diavgeia.gov.gr/…/%CE%92%CE%99%CE%A8%CE%A0%CE%98-%C…
Δείτε το ημερήσιο Δελτίο Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης εδώ: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=708&language=el-GR
πηγή:Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Διαύγεια, φωτο: meteo

Έκκληση από την Πυροσβεστική για αποφυγή εκτέλεσης αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς

Τις τελευταίες μέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίες λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους, καθιστούν ευνοϊκότερη την εξέλιξή τους.

Για τον λόγο αυτό καλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές υψηλού κινδύνου αγροτοδασικές πυρκαγιάς με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόκληση πυρκαγιάς που, είτε προκαλείται από πρόθεση, είτε από αμέλεια, αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός αντιπυρικής περιόδου), εφόσον από αυτή μπορεί να προκύψει κίνδυνος επέκτασης και πρόκλησης κοινού κινδύνου κατά ξένης περιουσίας ή/και κίνδυνος κατά ζωής ανθρώπου. 

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ΠΗΓΗ http://www.zougla.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΒΟΙΩΝ??

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΒΟΙΩΝ??
Από πληροφορίες μαθαίνουμε ότι το πυροσβεστικό κλιμάκιο των Αγίων Αποστόλων της Δημοτικής Ενότητας Βοιών αποδυναμώνεται και παραμένει μια μικρή δύναμη στα Βάτικα .Ελπίζουμε να μην ισχύει αυτό διότι αν ου μη γένοιτο φωτιά στα Βελανίδια .ζήτω που καήκαμε !

ΠΗΓΗ Συμβαίνει Τώρα

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Το τονίζω ΠΡΟληπτικά...



Ενημερώνω ότι έχει ζητηθεί απο την Αστυνομία και την Πυροσβεστική να σχηματίζεται άμεσα δικογραφία για κάθε περίπτωση οιουδήποτε είδους καύσης σε ημέρες όπου ο αέρας υπερβαίνει τα 4 μποφώρ ανεξαρτήτως εποχής. Το τονίζω ΠΡΟληπτικά... κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι η ιδιότητα του πολίτη έχει και υποχρεώσεις....

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 17ης ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΡΕΟΠΟΛΗ ΜΑΝΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΤΖΑΝΕΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 17ης ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΡΕΟΠΟΛΗ ΜΑΝΗΣ
Η 17η Μαρτίου είναι μία από τις σημαντικότερες επετείους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καθώς την ημέρα αυτή ξεκίνησε επίσημα η Εθνική Παλιγγενεσία, από τα «ιερά χώματα» της Μανιάτικης γης.
Σαν σήμερα πριν 197 χρόνια, οι Μανιάτες οπλαρχηγοί, που συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη, με τόλμη και πίστη στις δυνάμεις του Έθνους, ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης, η οποία επρόκειτο να συγκλονίσει όλο τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής.
Οι Μανιάτες, αποδεικνύοντας το μεγαλείο του ηρωισμού τους, κήρυξαν πρώτοι από όλους, την έναρξη της Επανάστασης, η οποία αποτέλεσε κορύφωση της εθνικής αναγέννησης του νέου Ελληνισμού, ύστερα από τέσσερις αιώνες σκληρής οθωμανικής κυριαρχίας.
Η επέτειος της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην Αρεόπολη αποτελεί ημέρα σεβασμού και τιμής, η οποία αποτυπώνει διαχρονικά την ταύτιση του έθνους με τα ιδανικά της ελευθερίας, της φιλοπατρίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.
Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, για την μανιάτικη καταγωγή μου, γιατί εμείς οι Μανιάτες, σε όλο το διάβα της ιστορίας μας, πορευόμαστε με βάση τον άγραφο αξιακό μας κώδικα, που προτάσσει την αγωνιστικότητα, την αυτοθυσία και τον σεβασμό στις τοπικές μας παραδόσεις.
Εμείς, οι Έλληνες είμαστε δυνατοί στην ψυχή, μεγάλοι στα οράματα και πλούσιοι σε ιδανικά. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα από αλληλεγγύη, ανθρωπιά και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να υπερβούμε την κάθε αντιξοότητα. Το χρωστάμε στην Πατρίδα μας, αλλά και στις γενιές που θα έρθουν μετά από μας.
Είθε το έργο των προγόνων μας να μη λησμονείται και να είναι ο Φάρος που φωτίζει το δρόμο μας, για να φαινόμαστε διαρκώς αντάξιοι όλων εκείνων που θυσιάστηκαν, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Μανιάτες και σε όλους τους Έλληνες.
https://tzanetosfilippakos.com

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε/Γ - Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ

Σας ενημερώνω πως σήμερα Σάββατο 17/03/2018 το Ε/Γ – Ο/Γ Πορφυρούσα παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Διακοφτίου λόγω απαγορευτικού.
Παρακαλούμε όπως απευθυνθείτε στο 2736033280  Λιμεναρχείο Κυθήρων για ενδεχόμενη ώρα απόπλου.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Ανακοίνωση για την προμήθεια υδρομετρητών στις αρδεύσεις από δημοτικές υδροληψίες


Στην αρχική ανακοίνωση σχετικά με την υποχρέωση τοποθέτησης υδρομετρητών και υποβολής αίτησης για άρδευση από τα δημοτικά δίκτυα, αναφέρθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές  οι οποίες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία των δικτύων και συντελούν στην εξοικονόμηση ύδατος καθώς και στην αποφυγή της ανεξέλεγκτης σπατάλης του.
Ωστόσο πολλοί καταναλωτές εξέφρασαν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν, λόγω του υψηλού κόστους συγκεκριμένων υδρομετρητών του εμπορίου.
Κατόπιν αυτών και έχοντας ως πρωταρχικό στόχο  την τήρηση της υποχρέωσης που απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωτική η κοστολόγηση του ύδατος ανά κυβικό κατανάλωσης (και ως εκ τούτου η τοποθέτηση υδρομετρητών), ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι μπορούν με ευθύνη τους να τοποθετήσουν το υδρόμετρο που επιθυμούν, αρκεί να τηρεί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τα ισχύοντα κατασκευαστικά πρότυπα, σε περίπτωση όμως που διαπιστωθεί στην πράξη η μη σωστή λειτουργία του, θα είναι υποχρεωμένοι να το αλλάξουν.
Η πρόταση του Δήμου είναι να τοποθετηθούν καλής ποιότητας υδρόμετρα, διότι σε βάθος χρόνου αποσβένουν το κόστος της αγοράς τους.
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα όσα αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας και υπενθυμίζουμε ότι ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου, για χρήση του νερού άρδευσης από τις δημοτικές υδροληψίες σε Βελιές, Τάλαντα, Αγ. Παρασκευή και Κρισά είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση υδρομέτρου και η υποβολή της σχετικής αίτησης στο Δήμο.
Η προθεσμία παρατείνεται έως 31-03-2018.
Από το Δήμο Μονεμβασίας

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού για το μήνα Μάρτιο


Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας ανακοινώνει την πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού έως πέντε (5) ατόμων για το μήνα Μάρτιο στη Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας.
Η απασχόληση αφορά έως πέντε ημερομίσθια κατ’ άτομο κατά τον αναφερόμενο μήνα προκειμένου να καλυφθούν πρόσκαιρες και κατεπείγουσες ανάγκες των υπηρεσιών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Μέριμνας του Δήμου Μονεμβασίας στην υπάλληλο Κολλιάκου Παναγιώτα έως την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018.
Περισσότερη πληροφόρηση στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη (17 Μαρτίου 1821)

«Ορκίζομαι,
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

Ορκίζομαι,
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.
Ορκίζομαι,
«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
Μάνη: Καταφύγιο και Ορμητήριο
Η περιοχή της Μάνης σ’ όλη την περί­οδο της Τουρκοκρατίας παρέμεινε στην πραγματικότητα απόρθητη, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες των Τούρκων για την υποδούλωσή της. Μάλιστα, από το 1776, μετά τα Ορλωφικά, ανακηρύ­χθηκε σε ημιανεξάρτητη φόρου υποτελή ηγεμονία υπό την άμεση δικαιοδοσία του Καπουδάν Πασά. Τη διοίκησή της αναλάμ­βανε ένας από τους καπεταναίους της περιοχής, που διοριζόταν μπέης και ήταν υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης.
Η Μάνη είχε γίνει «το μεγαλύτερον φόβητρον των Τούρκων και το καταφύγιον των Ελλήνων», καθώς λόγω του ιδιότυπου αυτού καθεστώτος στην επικράτειά της υπήρχαν μόνιμες ανεξέλεγκτες δυνάμεις ενόπλων ανδρών, που αποτελούσαν και τους μοναδι­κούς έμπειρους πολεμιστές στην Πελοπόν­νησο. Η φήμη των κατοίκων, σε συνδυασμό με τη σχετική αυτοτέλεια της περιοχής και το κατάλληλο έδαφος της χερσονήσου, που μπορούσε να λειτουργήσει ως ορμητήριο και παράλληλα ως καταφύγιο, είχαν καταστήσει τη Μάνη στη συνείδηση τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων, ως την πιο κατάλληλη πε­ριοχή για την έναρξη του μεγάλου αγώνα.
Πράγματι, παρά τις αντιπαλότητες και τις διαμάχες μεταξύ των μεγάλων οικογε­νειών της περιοχής κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας, σημειώ­θηκαν αρκετά επαναστατικά κινήματα και οργανώθηκε η καθολική συμμετοχή των Μανιατών στη μεγάλη επανάσταση. Τον Οκτώβριο του 1819, οι αρχηγοί συ­γκεντρώθηκαν στις Κιτριές στο σπίτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του τελευταίου μπέη της Μάνης και υπέγραψαν συμφωνία για συνεννόηση και κοινή προετοιμασία.
Επί πλέον, πολλοί Μανιάτες καπεταναίοι, και ο ίδιος ο Πετρόμπεης έσπευσαν να μυηθούν στη Φιλική Εταιρεία, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι, οποιαδήποτε καθολική εξέγερση των Ελλήνων έπρεπε να στηρι­χθεί στη Μάνη. Μάλιστα, το αρχικό σχέδιο του Υψηλάντη ήταν να μεταβεί ο ίδιος εκεί για την κήρυξη της επανάστασης, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των κινδύνων που υπέκρυπτε η μετακίνησή του στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Η ματαίωση του σχεδίου αυτού αντί να απογοητεύσει τους Μανιάτες μάλλον ενέτει­νε το επαναστατικό τους φρόνημα. Ήδη, από τις αρχές του 1821 επικρατούσε πολεμικός αναβρασμός στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Ακολουθώντας τις εντολές της Φιλικής Εταιρείας είχαν έλθει στη Μάνη ο Παπαφλέσσας και σπουδαίοι οπλαρχηγοί όπως ο Αναγνωσταράς και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι οποίοι περι­φέρονταν στα χωριά και στρατολογούσαν τους κατοίκους. Οι προετοιμασίες διεξάγο­νταν εντελώς απροκάλυπτα στην Ανατολική Μάνη, όπου η παρουσία της εξουσίας ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη και πιο ήπια στη Δυ­τική, όπου βρισκόταν η έδρα του μπέη. Ο Πετρόμπεης είχε με επιτυχία κατορθώσει να καλύψει την παρουσία και τη δράση των οπλαρχηγών, αλλά και να αποφύγει τη μετάβασή του στην Τρίπολη στα τέλη Φεβρουαρί­ου, όταν ο Τούρκος διοικητής της Πελοπον­νήσου προκειμένου να αποδυναμώσει το ενδεχόμενο της εξέγερσης στην επικράτειά του κάλεσε όλους τους αρχιερείς και τους προκρίτους της Πελοποννήσου με το πρό­σχημα της σύσκεψης, στην πραγματικότητα όμως για να τους κρατήσει εκεί. Προφασιζόμενος ασθένεια ο Πετρόμπεης έστειλε το γιο του Αναστάσιο, καθησυχάζοντας έτσι την τουρκική ηγεσία και εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη δράση των καπεταναίων.
Η προετοιμασία
Από τις αρχές Μαρτίου σ’ όλη τη Μάνη επικρατούσε εμφανής πολεμικός συναγερ­μός. Οι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τις εργα­σίες τους, συναθροίζονταν στις πλατείες των χωριών ετοιμάζοντας «μπαρουτόβολα» και συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τους πολεμι­στές, ενώ οι οπλαρχηγοί κατέβαλαν αγωνιώ­δεις προσπάθειες να εξασφαλίσουν μολύβι και μπαρούτι, να συγκεντρώσουν πολεμι­στές και να συγκροτήσουν σώματα. Αυτή η ζωηρή και απροκάλυπτη προετοιμασία σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες διαμάχες μεταξύ των ισχυρών οικογενειών της Μάνης, είχαν σοβαρά ανησυχήσει τον Πετρόμπεη, ο οποίος φοβόταν ότι μια πρόωρη εξέγερση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και στην αντίδραση των Τούρκων με τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της Μάνης. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του στους Γρηγοράκηδες, αρχηγούς της Ανατολικής Μάνης, την 11η Μαρτίου 1821, με την οποία τους συνιστά να αποφεύγουν τις βεβιασμένες κινήσεις που μπορεί να βλά­ψουν την υπόθεση του αγώνα και τις συνεν­νοήσεις «δια το κοινόν όφελος». Όπως φαί­νεται από έγγραφα που σώζονται σε αρχεία επιφανών οικογενειών της Μάνης, στις αρχές Μαρτίου όλοι οι καπεταναίοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους και με τον Πετρόμπεη είτε με κρυπτογραφημένες επιστολές ή με προσωπι­κές επαφές, με σκοπό τη συνεννόηση για την προετοιμασία και τον κοινό τρόπο δράσης. Γύρω στα μέσα Μαρτίου, οι τελικές αποφά­σεις φαίνεται ότι είχαν ήδη ληφθεί, καθώς οι συναντήσεις και οι ανταλλαγές επιστολών διακόπηκαν εντελώς. Οι αρχηγοί είχαν πια αφοσιωθεί αποκλειστικά στην προετοιμασία των δυνάμεών τους.
Η ανύψωση της πρώτης επανα­στατικής σημαίας
Από τις γραπτές πηγές παραδίδεται ότι, τις παραμονές της επανάστασης οι αρχιε­ρείς και πρόκριτοι της Αχαΐας, που επίσης είχαν αποφύγει την κράτησή τους στην Τριπολιτσά, ζήτησαν από τον Πετρόμπεη να αρχίσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα. Έτσι, ακολούθησε η συγκέντρωση όλων των Μα­νιατών οπλαρχηγών ύστερα από πρόσκληση του Πετρόμπεη την 17η Μαρτίου 1821, στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, που ήταν η πρωτεύουσα των Μαυρομιχαλαίων. Εκεί «συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων», όπως μαρτυρεί ο Ιωάννης Κο­λοκοτρώνης και ο παριστάμενος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανέλαβε να διαβιβάσει την απόφαση αυτή στους οπλαρχηγούς της Μεσ­σηνίας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας. Στην τοπική παράδοση, το γεγονός διασώθηκε σαν θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, πρόχειρα κατασκευα­σμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυ­ρό στο κέντρο. Στην επάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» (και όχι «ελευθερία», γιατί η Μάνη θεωρείτο ελεύθερη), και στην κάτω «ταν ή επί τας». Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί, μαζί με τον Πετρόμπεη, ορκίσθηκαν ότι ενωμένοι θα αγω­νιστούν για την ελευθερία του έθνους.
Η διάδοση της επανάστασης
Το νέο της κήρυξης της επανάστασης διαδόθηκε από τη Μάνη στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Ακολούθησαν λίγες ημέρες για τη συγκέντρωση των πολεμιστών και την οργάνωση των σωμάτων και αμέσως ση­μειώθηκαν δύο εξορμήσεις των Μανιατών. Η πρώτη, από τους αρχηγούς της Ανατολι­κής Μάνης υπό τους Γρηγοράκηδες προς τη Μονεμβασιά και το Μυστρά το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαρτίου, όπως πιστοποιεί­ται από επιστολή του Πρωτοσύγκελλου Γεράσιμου προς τον Παναγιώτη Κοσονάκο, όπου γνωστοποιείται η έναρξη του πολέμου και μεταφέρεται η προτροπή για τη διάδοση της είδησης. Οι αρχηγοί της Δυτικής Μάνης υπό τον Πετρόμπεη κινήθηκαν προς την Κα­λαμάτα. Πρώτος μπήκε στην πόλη την 20ή Μαρτίου ο γιος του Πετρόμπεη Ηλίας, ηγού­μενος σώματος Μανιατών, με την πρόφαση ότι θα ενίσχυε την τοπική τουρκική φρουρά. Την επόμενη ημέρα ακολούθησαν όλοι οι οπλαρχηγοί και την 23η Μαρτίου κατέλαβαν αναίμακτα την πόλη και παρακολούθησαν την πρώτη επίσημη δοξολογία. Στη συνέ­χεια, συνέταξαν την προκήρυξη, που υπέ­γραφε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης φέρο­ντας τον τιμητικό τίτλο του «Αρχιστρατήγου των σπαρτιατικών δυνάμεων», με την οποία γνωστοποιούσαν στις ευρωπαϊκές δυνάμεις την απόφαση του ελληνικού έθνους να απο­τινάξει τον τουρκικό ζυγό και ζητούσαν τη συνδρομή τους.
ΠΗΓΗ https://stratistoria.wordpress.com/