“Ας μιλήσουμε επιτέλους για δασοπροστασία και όχι για δασοπυρόσβεση”


της Δήμητρας Λυμπεροπούλου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική”

Η “Πελοπόννησος Οικολογική” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, με τη θερμοκρασία να είναι σε άνοδο και τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές να έχουν ξεσπάσει σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην άνοιξη.
Επίσης βρισκόμαστε εν αναμονή της προκήρυξης για την πρόσληψη 5.066 υπαλλήλων στην αντιπυρική προστασία, μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, που θα ενισχύσουν τις τοπικές δασικές υπηρεσίες.
Για την αποφυγή όμως μιας καταστροφής σημαντική είναι η πρόληψη, και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε σημαντικά και καταθέτουμε τα παρακάτω:
Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι πλέον εδώ, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αντιπυρικής περιόδου.
Να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα δελτία καιρού που στέλνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και να ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς.
Στελέχωση όλων των φυλακίων με προσωπικό.
Έλεγχος του δασικού οδικού δικτύου.
Έλεγχος των υδατοδεξαμενών για τυχόν ύπαρξη φθοράς. Επισημαίνουμε ότι, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι να κάνουν χρήση του νερού αυτού ποτίζοντας τα χωράφια τους από τις δεξαμενές, τονίζουμε ότι οι δεξαμενές πυρόσβεσης έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο και είναι δύσκολη η διαδικασία πλήρωσής τους.
Επιβάλλεται ο καθαρισμός οικοπέδων και αγρών από τα αγριόχορτα που έχουν αρχίσει ήδη να ξεραίνονται. Με πρωτοβουλία των δημοτικών υπηρεσιών να ενημερώνονται οι πολίτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, αλλά και τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων από προεξέχοντα κλαδιά, ώστε να είναι αυτοί ανά πάσα στιγμή προσπελάσιμοι από τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Η πιθανολογούμενη αιτία των πρόσφατων πυρκαγιών, δηλαδή η καύση αγροτικών κλαδεμάτων, αποδεικνύει την ανάγκη να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση της μεθόδου αυτής για την απαλλαγή των αγρών από τα κλαδέματα με τη μέθοδο του επιτόπιου (ή μετά από συγκέντρωση) θρυμματισμού αυτών και το άπλωμά τους στο έδαφος. Αυτό εξάλλου είναι μέτρο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που αναμένεται να λαμβάνει και στρεμματική επιδότηση. Είναι φανερό όμως ότι τα οφέλη του δεν θα αφορούν μόνο την αποφυγή έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση του εδάφους αλλά και την αποτροπή κινδύνων για τα δάση και τα χωριά μας. Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να περάσουμε, με αφετηρία το σήμερα, σε μια νέα εποχή στη διαχείριση των αγροτικών κλαδεμάτων και γενικά φυτικών αποβλήτων. Τα οφέλη είναι πολλαπλά με πρώτο απ’ όλα την ασφάλειά μας από φωτιές, ενώ αντίθετα όλοι πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι πρόκληση φωτιάς από καύση κλαδιών επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Όσον αφορά στους αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, θα πρέπει το προσωπικό που απασχολείται να είναι καταρτισμένο και εκπαιδευμένο σε περίπτωση εκκένωσης του χώρου. Η επιμόρφωση αυτή μπορεί να γίνει μόνο από το εξειδικευμένο προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, γι’ αυτό προς αυτή την κατεύθυνση καλό θα είναι να υπάρξει μια συνεννόηση της πυροσβεστικής με την αρχαιολογική υπηρεσία.
Κομβικής σημασίας για τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ο καθαρισμός των χώρων και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλησίον του χώρου αυτού.
Τέλος θα αναφερθούμε σε υπαίθριους χώρους όπως στο μαγευτικό Πολυλίμνιο, που αποτελεί δικαιολογημένα πόλο έλξης επισκεπτών και εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, και αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν δρόμοι διαφυγής και γενικότερα σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση κινδύνου και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να διαπιστωθεί αυτό στην πράξη.
Όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε έχουν προκύψει μετά από συστηματικές διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς (εκπροσώπους δασικών υπαλλήλων, δημοτικών υπαλλήλων, πυροσβεστικό σώμα κλπ).
Τέλος προσβλέπουμε στον κάλο συντονισμό όλων των υπηρεσιών και των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ http://laconialive.gr/

Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 184 δήμους

Σε 184 δήμους της χώρας θα αρχίσει από το 2018-19 η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με στόχο να εξαπλωθεί στο σύνολο των δήμων σε βάθος τριετίας.

Οι δήμοι αναφέρονται αναλυτικά στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, που υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, έπειτα από ομόφωνη θετική εισήγηση των τριμερών επιτροπών και των περιφερειακών διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε εφαρμογή του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018.

Ειδικότερα, όπως ορίζει ο νόμος, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται ύστερα από γνώμη της τριμερούς επιτροπής. 

Η τριμερής επιτροπή αποτελείται από τους οικείους διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προέδρους, τους οικείους δημάρχους και τους προέδρους των οικείων συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως μέλη.

ΠΗΓΗ http://www.zougla.gr

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ. Ο κ. Εισαγγελεας ακουει;;;;

Οι απροειδοποίητες διακοπες της ΔΕΗ μπορουν να σκοτωσουν κοσμο που βασιζει τη ζωη του σε ιατρικα μηχανηματα που δουλευουν μονο με ρευμα. Ο κ. Εισαγγελεας ακουει;;;;

Stratos Charchalakis

ΛΑΚΩΝΙΑ.Με 500.000 ευρώ συντηρούνται οι δρόμοι του Δ. Μονεμβασίας


Δημοπρατήθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας το έργο «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου γεωγραφικής περιοχής Δήμου Μονεμβασίας»,  προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
Το έργο προβλέπει να εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης σε διάφορες θέσεις των παραπάνω οδών που έχουν υποστεί φθορές, βελτίωση της κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης κατά μήκος των οδών, καθώς και επισκευή – συντήρηση των τεχνικών έργων.  
Με την ευκαιρία δημοπράτησης του έργου, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα  δήλωσε ότι «η δημοπράτηση του συγκεκριμένου δρόμου αποτελεί συνέχεια της δέσμευσης που έχουμε λάβει προκειμένου να συντηρήσουμε το μεγάλο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Λακωνίας. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε να δημοπρατούμε παρόμοια έργα συντήρησης του οδικού μας δικτύου, μιας και το επερχόμενο καλοκαίρι θα έχουμε, όπως όλα δείχνουν , μεγάλη αύξηση επισκεπτών γεγονός που μας δεσμεύει να διατηρούμε ένα δίκτυο ασφαλές και σύγχρονο για τους πολίτες.  Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουν δεν είναι τυχαία η συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση προς τη Λακωνία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προγραμματισμό και συγκεκριμένες δράσεις, εργάστηκε συστηματικά στον τομέα των υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια, ιδιωτικές επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από τον αναπτυξιακό νόμο κ.λ.π), στον τομέα της τουριστικής προβολής με την διοργάνωση και συμμετοχή της σε τουριστικές εκθέσεις  καθώς και με την συμβολή της μέσω  ΕΣΠΑ στη διατήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων,  δημιουργώντας   τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε σήμερα να μιλάμε για σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών προς την Λακωνία».
ΠΗΓΗ http://www.lakonikos.gr