Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Σταυροπροσκύνηση στη Μυρτιδιώτισσα των Κυθήρων. "Τον Σταυρόν σύμπασα γη προσκυνησάτω..."


Σταυροπροσκύνηση στη Μυρτιδιώτισσα των Κυθήρων.
"Τον Σταυρόν σύμπασα γη προσκυνησάτω..."
Μεσοσαράκοστο σήμερα και η Εκκλησία μας προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου "το δέντρον το ευσκιόφυλλον" για να ξαποστάσουμε λίγο, να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε το υπόλοιπον της κοπιαστικής μας διαδρομής προς "την εορτή των εορτών", το Πάσχα.
Μετά τη Δοξολογία ο εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος π. Πέτρος, με ιεροπρέπεια και ευλάβεια, μετέφερε τον στολισμένο με βιολέτες κι άλλα ανοιξιάτικα άνθη Τίμιο Σταυρό από το Ιερό Βήμα στο κέντρο του Ναού, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό.
Οι προσκυνητές, που ήλθαν σήμερα να εκκλησιαστούν στο Προσκύνημα της Παναγίας μας, ασπάστηκαν τον Τίμιο Σταυρό και πήραν ως ευλογία για τα σπίτια τους τα άνθη με τα οποία ήταν στολισμένος. Τα λουλούδια, άλλωστε, στο Χριστιανισμό κατέχουν εξέχουσα θέση και είναι συνδεδεμένα με πολλές τελετές της Εκκλησίας μας.Ιδιαίτερα η Σταυροπροσκύνηση συνδέεται με τις βιολέτες και το εξαιρετικό τους άρωμα, που αυτή την εποχή αφθονούν στις τσιριγώτικες αυλές. Η παράδοση, μάλιστα, θέλει να φυτεύονται αυτήν την ημέρα χωρίς ρίζα και να " πιάνουν".
Και του χρόνου αγαπητοί φίλοι. Καλή και επιτυχημένη πορεία!

 Γιώργος Λουράντος



ΒΑΤΙΚΑ.Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ



Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο με τον ιερέα της ενορίας της Νεάπολης π.Παναγιώτη Αρώνη και τους διακόνους Παίσιο και Ευάγγελο Τσέγκα, παρουσία πλήθους πιστών, που από νωρίς προσήλθαν για να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό και να αντλήσουν απ’ Αυτόν δύναμη για τη συνέχιση του πνευματικού τους αγώνα. 
Παιδιά του κατηχητικού πλημμύρισαν με τις φωνές του τον ναό απαγγέλοντας το "Πάτερ ημών" και την ώρα της Αγίας Κοινωνίας τα μέλη της χορωδίας ενηλίκων υπό την διεύθυνση της δασκάλας μουσικής κυρία Φανή Φερδιανάκη ,τραγούδησαν ψαλμούς. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού ,μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ιδιαίτερα συγκινητική .Στο κήρυγμα της ημέρας ο Σεβασμιώτατος συγκλόνισε με τον Λόγο του ,λόγος αγάπης προς τον συνάνθρωπο προς τον εαυτό μας ,αντλώντας την δύναμη από την θυσία του Χριστού μας.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλο τον κόσμο το Αντίδωρο ανταλλάσοντας ευχές με τον κόσμο και ο ιερέας π.Παναγιώτης Αρώνης μοίρασε άνθη στο εκκλησίασμα.
Χρόνια πολλά σε όλους!

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Γιατί και πως γιορτάζουμε αυτή την ημέρα…


Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ». Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς. Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής. Από τη μια πλευρά η φυσική και πνευματική προσπάθεια, αν είναι συστηματική και συνεχής, αρχίζει να μας γίνεται αισθητή, το φόρτωμα να γίνεται πιο βαρύ, η κόπωση πιο φανερή. Έχουμε ανάγκη από βοήθεια και ενθάρρυνση. Από την άλλη πλευρά, αφού αντέξουμε αυτή τη κόπωση και έχουμε αναρριχηθεί στο βουνό μέχρι αυτό το σημείο, αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος της πορείας μας και η ακτινοβολία του Πάσχα γίνεται πιο έντονη.
Η Σαρακοστή είναι η σταύρωση του εαυτού μας, είναι η εμπειρία – περιορισμένη βέβαια – που αποκομίζουμε από την εντολή του Χριστού που ακούγεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής: «όποιος θέλει να με ακολουθεί, ας απαρνηθεί τον εαυτό του ας σηκώσει το σταυρό του, και έτσι ας με ακολουθεί» (Μαρκ.8,34).

Αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το σταυρό μας και ν’ ακολουθήσουμε το Χριστό αν δεν ατενίζουμε το Σταυρό που Εκείνος σήκωσε για να μας σώσει. Ο δικός Του Σταυρός είναι εκείνος που δίνει νόημα αλλά και δύναμη στους άλλους. Αυτό μας εξηγεί το συναξάρι της Κυριακής:
Στη διάρκεια της νηστείας των σαράντα ημερών, κατά κάποιο τρόπο, και μείς σταυρωνόμαστε, νεκρωνόμαστε από τα πάθη, έχουμε την πίκρα της ακηδίας και της πτώσης, γι’ αυτό υψώνεται ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, για αναψυχή και υποστήριξή μας.
Μας θυμίζει τα πάθη του Κυρίου και μας παρηγορεί. Είμαστε σαν τους οδοιπόρους σε δύσκολο και μακρινό δρόμο που, κατάκοποι, κάθονται για λίγο να αναπαυθούν. Με το ζωοποιό Σταυρό γλυκαίνει την πίκρα που νοιώθουμε από τη νηστεία, μας ενισχύει στη πορεία μας στην έρημο έως ότου φθάσουμε στην πνευματική Ιερουσαλήμ με την ανάστασή Του. Επειδή ο Σταυρός λέγεται Ξύλο Ζωής και είναι εκείνο το ξύλο που φυτεύτηκε στον Παράδεισο, γι’ αυτό και οι θείοι Πατέρες τοποθέτησαν τούτο στο μέσο της Σαρακοστής, για να μας θυμίζει του Αδάμ την ευδαιμονία και την πτώση του από αυτή, να μας θυμίζει ακόμα ότι με τη συμμετοχή μας στο παρόν Ξύλο δεν πεθαίνουμε πια αλλά ζωογονούμαστε.
πηγή: Ι.Μ. Πετράκη

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΥΘΗΡΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ¨ΤΑ ΧΩΡΙΑ¨ΜΕ ΤΗΝ ΡΕΓΓΙΝΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Η ΙΔΕΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ VIDEO ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΥΘΗΡΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ "ΤΑ ΧΩΡΙΑ" AΠΟ ΔΙΣΚΟ 45 ΣTΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Η Κ.ΡΕΓΓΙΝΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ VIDEO 2013 ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ
ΦΩΤΟ ADELIN FM 107,3 KYTHERA-FAMILY.NET







ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.ΠΟΤΑΜΟΣ 1970

Ποταμός, χαμηλά στην άνοδο.
Ιωάννης Βαζένιος και Αναστάσιος Βαζένιος.
Αύγουστος 1970
Φωτογραφία από τον Γεώργιο Πασπαλά
*Scan @ 1200dpi
ΠΗΓΗ 
Anastasios Sakellariou 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «Ένα ακόμα Ταξίδι στα Κύθηρα»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
«Ένα ακόμα Ταξίδι στα Κύθηρα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, Πέμπτη 21 Μαρτίου, βρήκε την ομάδα της Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, τμήμα της επιστημονικής επιτροπής του μεγάλου προγράμματος ‘’Ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων’’, στα Κύθηρα. Ο στόχος ιερός. Ένα ανθρώπινο ποτάμι, όλοι οι μαθητές του Νησιού με τους δασκάλους τους και με την δική μας κατά τόπους επίβλεψη, ακούμπησαν με τρυφερότητα στην πονεμένη από την φωτιά γη των Κυθήρων, μια νέα ζωή. Με μαέστρο τον Γεωτέχνη Θανάση Σάμιο που είχε κάνει όλη την προετοιμασία δουλεύοντας νύχτα-μέρα αλλά και συντόνιζε την όλη δράση, τέσσερις περιοχές που είχαν επιλεγεί με ιδιαίτερα κριτήρια, ελπίζουμε ότι ξεκινούν μια καινούρια ζωή. Τελειώνοντας το έργο μας, όλοι μαζί ευχηθήκαμε οι κόποι μας να καρποφορήσουν και σε λίγα χρόνια μικροί και μεγάλοι να απολαμβάνουμε την σκιά και την ομορφιά τους. Και τι φυτέψαμε; Φυτέψαμε τα δέντρα και τους θάμνους που έχουν προσφέρει δωρεάν στην Εταιρία μας, η Εταιρία ΤΙΤΑΝ, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και η Δ/νση Αναδασώσεων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αττικής. Φυτά που είναι συνδεδεμένα με το Νησί και που μπορούν να απωθήσουν την φωτιά πιο αποτελεσματικά. Πικροδάφνες, κυπαρίσσια, χαρουπιές, κουτσουπιές, κουκουναριές, βελανιδιές, αριές κ.α. Οι ευχές όμως δεν φτάνουν. Χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων σας. Εντοπίστε τα νεοφυτεμένα φυτά και ας υιοθετήσει ο καθένας 2-3, τα οποία να ποτίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο Θανάσης Σάμιος (τηλ. 6972623197) θα είναι στη διάθεσή σας, για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες. Το απόγευμα για να ολοκληρώσουμε το έργο της σημαντικής αυτής ημέρας, βρεθήκαμε στο ζεστό χώρο του Mercato στη Χώρα, που μας παραχώρησε ο Δήμος, μαζί με τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων. Σκοπός μας ήταν να ενημερωθούν για όλα τα προγράμματα της Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, να ανταλλάξουμε απόψεις και να σκεφθούν την εγγραφή των σχολείων τους στα εκπαιδευτικά δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Εταιρίας. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Είναι σίγουρο ότι όλοι νιώθουμε πως είμαστε πια μία ομάδα, που μοιράζεται τους ίδιους στόχους.
Οι επόμενες μέρες ήταν αφιερωμένες στα άλλα υποπρογράμματα του μεγάλου έργου της Αναγέννησης των Κυθήρων. Βρεθήκαμε όλοι μαζί με τον Θανάση Σάμιο, τον εκπρόσωπο της εκκλησιαστικής επιτροπής της Ι. Μονής Μυρτιδίων και κάποιους τεχνίτες στο χώρο του Περιβολιού της Παναγίας, πίσω από το Μοναστήρι, εκεί όπου θα δημιουργηθεί ο Βοτανικός Κήπος. Μελετήσαμε ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες επεμβάσεις, αποφασίσαμε ποιος θα κάνει τι, το χρονοδιάγραμμα και την περαιτέρω αναζήτηση προσφορών σε τοπικό επίπεδο, που θα συμπληρώσουν τις χορηγίες που έχει εξασφαλίσει η Εταιρία Προστασίας της Φύσης από την Αθήνα. Θέλουμε να τονίσουμε πάντως ότι όλοι οι τοπικοί τεχνίτες στους οποίους απευθυνθήκαμε και ζητήσαμε την βοήθειά τους, έσπευσαν να μας διαβεβαιώσουν ότι θα υποστηρίξουν το έργο, με προσφορά τουλάχιστον μέρους της εργασίας τους.
Φεύγοντας από το Νησί, νιώθαμε την καρδιά μας γεμάτη ικανοποίηση και αισιοδοξία, ότι το έργο που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε πριν δύο χρόνια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, θα ολοκληρώσει τους αρχικούς του στόχους και θα αποδείξει ότι όπου υπάρχει συντονισμός, συνεργασία, θέληση και συμμετοχή, υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα.

Σημείωση:
Ο κ. Θανάσης Σάμιος (τηλ. 6972623197) θα είναι στη διάθεσή σας στα Κύθηρα για να σας ενημερώσει σχετικά με την δενδροφύτευση και τις ανάγκες ποτίσματος. Στην Αθήνα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Αλέξια Νικηφοράκη, τηλ. 6932298933, ή στα γραφεία της ΕΕΠΦ με τον κ. Μίλτο Γκλέτσο, τηλ. 210 3224944 (εσωτ. 112)

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Η ανάπλαση στα Σκλαβιάνικα ολοκληρώθηκε (ΦΩΤΟ)


Η ανάπλαση στα Σκλαβιάνικα ολοκληρώθηκε!
Μια ακόμα δέσμευση της Δημοτικής Αρχής έγινε πράξη!
Το απόγευμα της Πέμπτης 28/03/2019 έγιναν από το Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη τα εγκαίνια του έργου της ανάπλασης του οικισμού των Σκλαβιανίκων στην Τ.Κ. Μητάτων. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ. Παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Π. Ζαντιώτης και Γ. Κατσανεβάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ Λ.Βέζος, ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Μηνάς Κορώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Α. Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μητάτων Γ. Σκλάβος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κυθήρων Δ. Καλλίγερος και κάτοικοι της περιοχής.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 65.000,00€ και μετά την έκπτωση η τελική του δαπάνη ανήλθε σε 61.100,00€. Ανάδοχος ήταν ο Πολιτικός Μηχανικός Ν. Μάρκος. Το έργο εκτελέστηκε με τεχνική αρτιότητα, ενώ υπήρξε αντικατάσταση όλου του δικτύου ύδρευσης της περιοχής.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους κατοίκους για τη συνεργασία κατά την εκτέλεση των εργασιών και δήλωσε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή επένδυσε εξαρχής σε έργα ανάπλασης οικισμών γιατί αυτά σχετίζονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν του νησιού μας, αναβαθμίζοντας αισθητικά το δημόσιο χώρο. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι αναπλάσεις στα Μητάτα, τα Φράτσια, την πλατεία του Δρυμώνα, το Ηρώον του Καραβά, σε δρόμους του Αβλέμωνα, της Χώρας και των Αντικυθήρων, ενώ σύντομα ξεκινούν στον Ποταμό. Παράλληλα εντός των επομένων 2 μηνών υπογράφεται η σύμβαση της ανάπλασης του Belvedere στη Χώρα και δημοπρατείται η ανάπλαση του παραλιακού τοιχίου της Αγ. Πελαγίας, ενώ με χρηματοδότηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα ωριμάσει το έργο της συνολικής ανάπλασης του Ποταμού. Επιπλέον, επικαιροποιείται προϋπάρχουσα μελέτη για την ανάπλαση της Χώρας προκειμένου να συμπεριλάβει την υπογειοποίηση των δικτύων ΔΕΚΟ και θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση το φθινόπωρο. Όλα αυτά τα έργα χρηματοδοτήθηκαν και προωθούνται μέσα στην τρέχουσα θητεία, παρά την έλλειψη προσωπικού και την αύξηση της γραφειοκρατίας και χάρη στην εξαιρετική τεχνική υποστήριξη που έχει ο Δήμος από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Η Δημοτική Αρχή ιεραρχεί τα έργα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως η ωρίμανση των μελετών και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες αλλά και με βάση τις προτάσεις των τοπικών εκπροσώπων.
Για το συγκεκριμένο έργο, που προγραμματίστηκε από το 2016, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν λάβει την υπόσχεση ότι συμπεριλαμβανόταν στην μελέτη του έργου ανάπλασης των Μητάτων που ολοκληρώθηκε το 2017, χωρίς ωστόσο αυτό να ισχύει. Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης δεσμεύθηκε για την χρηματοδότηση του έργου και πλέον αυτό αποτελεί πραγματικότητα, αναβαθμίζοντας αισθητά έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού, με μεγάλη ιστορία και σημαντική επισκεψιμότητα.
Μετά την τελετή των εγκαινίων, οι κάτοικοι προσέφεραν κεράσματα στο κατάστημα «Μιχάλης».
Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός, Phillip Sclavos










Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ.Υδροπλάνα στον Σαρωνικό γιατί όχι;


Υδροπλάνα στον Σαρωνικό γιατί όχι;
Εδώ και αρκετό καιρό, έχουμε επισημάνει την ανάγκη της δημιουργίας υδατοδρομίων στον Σαρωνικό. Χωρίς αμφιβολία, η απουσία των υδροπλάνων στερεί από τα νησιά της περιοχής του Σαρωνικού έναν σημαντικό παράγοντα, ο οποίος θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ακόμη πιο δυναμική σύνδεσή τους με τον Πειραιά αλλά και άλλες περιοχές.
Σε συζητήσεις που είχα κατά καιρούς με στελέχη της ΕΕ αλλά και με υψηλά ιστάμενους παράγοντες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εισέπραξα την έκπληξή τους, όταν μαθαίνουν ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη εγκαταστήσει δίκτυο θαλάσσιας συγκοινωνίας με υδροπλάνα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα νησιά του Σαρωνικού άλλαξαν πραγματικά τρόπο ζωής και λειτουργίας όταν δρομολογήθηκαν τα υδροπτέρυγα Cometa που έφερε από την τότε ΕΣΣΔ ο οραματιστής ευπατρίδης Γ.Π. Λιβανός.
Τα "Ιπτάμενα δελφίνια", τα περίφημα "Flying dolphins", που αρχικά συνέδεσαν τα νησιά με τη Μαρίνα Ζέας, πριν μεταφερθεί το σημείο αναχώρησής τους στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, ήταν για την Αίγινα, τον Πόρο, τα Μέθανα, τις Σπέτσες και την Ύδρα, το μέσον που έφερνε πιο κοντά τον Πειραιά και τις χιλιάδες των επιβατών πιο γρήγορα στον προορισμό τους. Κάτι, δηλαδή, που συνέβη πολλά χρόνια αργότερα στα νησιά του Αιγαίου, όταν ο αείμνηστος Παντελής Σφηνιάς δρομολόγησε τα ταχύπλοα catamaran, μιμούμενος το εγχείρημα του Γ.Π. Λιβανού. Και δεν είναι, ασφαλώς, τυχαίο ότι o Σφηνιάς προχώρησε αργότερα στην εξαγορά της εταιρείας Ceres και των "Flying
dolphins".
Η ταχύτητα, συνδυασμένη με την ασφάλεια, είναι σήμερα ο τρόπος με τον οποίο επιθυμεί να ταξιδεύει ο επιβάτης. Τα υδροπλάνα λοιπόν, που είναι από τα πιο ασφαλή μέσα συγκοινωνίας στον κόσμο, είναι βέβαιο ότι θα τονώσουν την αγορά και θα δώσουν τη δυνατότητα στους κατοίκους των νησιών να επισκέπτονται το κέντρο σε ελάχιστο χρόνο, να τελειώνουν τις εργασίες τους και να επιστρέφουν γρήγορα και με ασφάλεια.
Δεν βλέπω δηλαδή το γιατί, σήμερα άλλες χώρες της Ευρώπης, που δεν διαθέτουν το δικό μας νησιωτικό σύμπλεγμα και που οι θάλασσές τους δεν είναι ήρεμες όπως οι δικές μας, κατά το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού, αλλά και για μεγάλο διάστημα του χειμώνα, να διαθέτουν στόλο υδροπλάνων και καλά εξοπλισμένα υδατοδρόμια, και εμείς, σε μια χώρα προνομιούχο, να συζητάμε ακόμη για το αν και πότε θα αποκτήσουμε τα δικά μας! Δηλαδή, δεν πρέπει τα νησιά να απολαμβάνουν ένα μέσον ταχύτερο από τα πλοία, ιδίως για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Και δεν νομίζω ότι τα υδροπλάνα, που διαθέτουν περιορισμένο αριθμό θέσεων, θα λειτουργήσουν, αν δρομολογηθούν και σε κάποια νησιά του Σαρωνικού, ανταγωνιστικά προς τα ήδη υπάρχοντα
ακτοπλοϊκά μέσα.
Η συνεχώς αυξανόμενη κίνηση στα νησιά του Σαρωνικού, τα οποία εσχάτως ανακαλύπτουν και πάλι οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες –πράγμα που οφείλεται τόσο στην φυσική ομορφιά όσο και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών- καθιστά κατά τη γνώμη μου αναγκαία και επιβεβλημένη τη δημιουργία καλά εξοπλισμένων υδατοδρομίων και τη δρομολόγηση υδροπλάνων. Είναι δε πολύ χρήσιμα τα συμπεράσματα του πρόσφατου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο στο Λουτράκι. Εκεί διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι:
•Η δημιουργία ενός σημαντικού κόμβου υδατοδρομίων, θα αποτελέσει το διαβατήριο και το προωθητικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.
•Η χρήση των υδροπλάνων στην Ελλάδα θα έχει θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό τομέα.
• Η υλοποίηση της δημιουργίας υδάτινων πεδίων προϋποθέτει αποκλειστικά και μόνον μία ΚΥΑ.
• Η συμβολής των υδροπλάνων θα συμβάλει αποφασιστικά στη μεταφορά επιβατών και υλικών, τη διευκόλυνση της επισκεψιμότητας, την αεροδιακομιδή, την έρευνα και τη διάσωση, το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
• Είναι ανάγκη να υπερπηδηθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και ασφάλειας υδατοδρομίων, που αποτελεί το πρώτο βήμα, αλλά όχι και το μοναδικό για την μελλοντική επιχειρησιακή λειτουργία των υδροπλάνων.
•Η δημιουργία υδατοδρομίων και η δρομολόγηση των υδροπλάνων, σημαίνει νέες επενδύσεις αλλά και νέες θέσεις εργασίας.
Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι, στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς από τα τμήματα Τουρισμού, Μεταφορών και Υποδομών, Ναυτιλίας και Ασφάλειας λιμανιών και αερομεταφορών καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πανεπιστημιακού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Shipping GR»

ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ.Ερώτηση για το δικαίωμα πρόσβασης των εκπαιδευόμενων στα ΣΔΕ σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία


Ερώτηση με αρ.πρωτ. 6543/19-3-2019  Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που κατέθεσε η Βουλεύτρια Ελένη Σταματάκη προς τους κ.κ. Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με Θέμα : ''Χορήγηση δωρεάν εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους - μουσεία στους/στις εκπαιδευόμενους/ες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.''


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Πολιτισμού και Αθλητισμού
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων 

Θέμα: «Χορήγηση δωρεάν εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους- μουσεία στους/στις  εκπαιδευόμενους/ες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας»

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί σε  πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, για την καταπολέμηση του μορφωτικού και του κοινωνικού αποκλεισμού. Απευθύνεται σε ενήλικα άτομα τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και δίνει τη δυνατότητα απόκτησης βασικών προσόντων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων σε θέματα πολιτισμού, καθώς επίσης προετοιμάζει τα άτομα για την εργασιακή ζωή.

Καθώς όμως, είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν έχουν τη μέριμνα που έχει ένας ανήλικος μαθητής της τυπικής εκπαίδευσης. Παρόλο, λοιπόν, που ένας από τους βασικούς στόχους αυτού του προγράμματος είναι να αποκτήσουν πολιτιστική παιδεία τα ενήλικα άτομα που επιλέγουν να ενταχθούν ξανά στην Εκπαίδευση, δεν είναι θεσπισμένο το δικαίωμά των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας να επισκέπτονται τα μουσεία με τους ίδιους όρους που ισχύουν  για  τα σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης. Αλλά και μεμονωμένα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τους ενήλικους/ες εκπαιδευόμενους/ες, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει για ανηλίκους και για φοιτητές και σπουδαστές.

Με βάση το ΦΕΚ 2916 Β /31-12-2015 απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου εισόδου σε μνημεία, αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους και μουσεία νέοι και νέες ηλικίας έως 18 ετών, φοιτήτριες και φοιτητές και σπουδάστριες και σπουδαστές, καθώς και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις επισκέψεις σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Επειδή η επίσκεψη σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους είναι συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας .

Επειδή στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας φοιτούν ενήλικες εργαζόμενοι/ες, που εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση και συχνά ανήκουν σε πολιτισμικές μειονότητες ή είναι  μετανάστες/τριες, είναι ουσιαστικής σημασίας για την ένταξή τους η γνωριμία με την πολιτισμική μας κληρονομιά    

Επειδή το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου θα ενθαρρύνει τους μαθητές των ΣΔΕ να επισκεφθούν, μαζί με τις οικογένειές τους, μουσεία και μνημεία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι προτίθενται να πράξουν ώστε οι εκπαιδευόμενοι/ες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας να έχον ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία, μνημεία ή ιστορικούς τόπους ως μεμονωμένα άτομα, αντίστοιχα με τους ανήλικους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές;
Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας να επισκέπτονται μουσεία, μεμονωμένα μνημεία ή ιστορικούς τόπους;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταματάκη Ελένη

Ακριώτης Γεώργιος

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαρεμένος Γεώργιος

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Δημητριάδης Δημήτριος

Δουζίνας Κωνσταντίνος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θηβαίος Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καματερός Ηλίας

Καραγιάννης Ιωάννης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα

Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)

Κυρίτσης Γεώργιος

Λάππας Σπυρίδωνας

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Ντζιμάνης Γεώργιος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Ριζούλης Ανδρέας

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τσιρώνης Ιωάννης

Τσόγκας Γεώργιος

Φίλης Νικόλαος

Χριστοδουλοπούλου Αναστασία