Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ


ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
Ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 16/3 και μέχρι νεωτέρας, θα ισχύσουν τα ακόλουθα μέτρα για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου Κυθήρων.
1. Απαγορεύεται πλήρως και καθολικά η προσέλευση κοινού στο Δημαρχείου, την Τεχνική Υπηρεσία και το ΚΕΠ. Οι πόρτες θα είναι κλειδωμένες και δεν θα γίνεται ΚΑΜΙΑ εξαίρεση πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 3 και 6.
2. Οι πολίτες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση πιστοποιητικών, ληξιαρχικών πράξεων και πάσης φύσεως διοικητικών εγγράφων, θα υποβάλλουν την αίτησή τους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με email ή φαξ και ΟΧΙ με αυτοπρόσωπη παρουσία. Δεκτές θα γίνονται και τηλεφωνικές αιτήσεις προς τους αρμοδίους υπαλλήλους, μόνο σε περίπτωση που ο αιτών έχει αδυναμία πρόσβασης σε email ή φαξ. Αυτοπρόσωπη αίτηση δεν θα υποβάλλεται σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση. Γενικό email επικοινωνίας: kythira@otenet.gr
3. Ειδικά για το ΚΕΠ, θα μπορούν να μεταβαίνουν ΜΟΝΟ κατόπιν ραντεβού το οποίο θα ζητούν είτε τηλεφωνικά, είτε με φαξ ή με email. Η πρόσβαση χωρίς ραντεβού απαγορεύεται. Ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα ταυτόχρονης πρόσβασης.
4. Η παραλαβή των εγγράφων θα γίνεται ΜΟΝΟ ταχυδρομικά και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη.
5. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Τμήματος Εσόδων κυρίως αναφορικά με τις αιτήσεις διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων, οι πολίτες προτρέπονται να χρησιμοποιούν την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή: https://tetragonika.govapp.gr/. Η σχετική προθεσμία είναι 30/06/2020.
6. Οι πολίτες προτρέπονται να καταβάλλουν τις οφειλές τους προς το Δήμο αποκλειστικά μέσω τράπεζας (κατάθεση/e-banking) καθώς ειδικά οι λογαριασμοί ύδρευσης διαθέτουν κωδικό διατραπεζικής πληρωμής. Για την πληρωμή των υπολοίπων οφειλών (πλην τελών ύδρευσης) οι δημότες θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού με τον αρμόδιο υπάλληλο (κ. Θεόδωρο Δαπόντε) και να ΜΗΝ προσέρχονται στο Δημαρχείο χωρίς πρότερη ενημέρωση. Η αναστολή ή παράταση των προθεσμιών πληρωμής τελών και προσόδων δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά του Νομοθέτη και για κάθε σχετική αλλαγή θα υπάρχει ενημέρωση με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Κύθηρα, 15-03-2020
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ
Εκ του Δήμου

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

ΠΑΤΉΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

https://tetragonika.govapp.gr/?fbclid=IwAR0ahtNeVgoAoLwRIZecMXaMwJqYtxBcyOCvLC5gzcP3aBm81ITGeL8E9Wc

Καθυστέρηση εκκαθαρίσεων ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο Αίγινας «Ο Άγιος Διονύσιος»

 
Καθυστέρηση εκκαθαρίσεων ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο Αίγινας «Ο Άγιος Διονύσιος»
                                                                                
                                                                                                                      Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2020
Την πολύμηνη καθυστέρηση στα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο της Αίγινας «Ο Άγιος Διονύσιος» έσοδα επί Νοσηλίων και  Παρακλινικών Εξετάσεων, επισημαίνει η Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ, Νόνη Δούνια, σε Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.
Η ερωτώσα Βουλευτής αναφέρεται στα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί αυτή η καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων του ΕΟΠΥΥ στην εύρυθμη λειτουργία, καθώς και στην συντήρηση του Ιδρύματος και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Υγείας, ώστε τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ να αποδοθούν στο Ίδρυμα και αυτό να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.
                                                                              
Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης και του Δελτίου Τύπου.
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΟΥΝΙΑ Βουλευτής Α ́Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας,κύριο Βασίλη Κικίλια Θέμα:Καθυστέρηση εκκαθαρίσεων ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο Αίγινας«Ο Άγιος Διονύσιος»Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2020Το Νοσοκομείο Αίγινας «Ο Άγιος Διονύσιος»αποτελεί ένα Εκκλησιαστικό Ίδρυμα με εκατονταετή πορεία και σημαντική προσφορά στους κατοίκους της Αίγινας, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, με τις παροχές υγείας που τους διαθέτει. Κατά τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Ιδρύματος, καθυστέρηση στα οφειλόμενα στον «Άγιο Διονύσιο»έσοδα επί των Νοσηλίων και των Παρακλινικών Εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ. Η καθυστέρηση αυτή δυσχεραίνει τη λειτουργία και την συντήρηση του Ιδρύματος και θέτει σε κίνδυνο τις υπηρεσίες υγείας του νησιού. Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:1) Για ποιον λόγο σημειώνεται αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο Αίγινας«Ο Άγιος Διονύσιος»;2) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Υγείας προκειμένου τα οφειλόμενα στον «Άγιο Διονύσιο»έσοδα επί των Νοσηλίων και των
Παρακλινικών Εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ να αποδοθούν στο Ίδρυμα,ώστε αυτό να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά;Η ερωτώσα Βουλευτής Παναγιώτα Δούνια Βουλευτής Α ́ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ

Π.Υ. Γυθείου: Λήψη μέτρων λόγω κορωνοϊού


Δελτίο Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου «Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής»
Η Υπηρεσία μας, με υπευθυνότητα και ψυχραιμία θέτει σε εφαρμογή την διαταγή του Αρχηγού και ξεκινά να λειτουργήσει με "Προσωπικό Ασφαλείας".
Κάθε βδομάδα οι εγκαταστάσεις της υπηρεσίας μας θα απολυμαίνονται.
1)Προστατεύουμε και διασφαλίζουμε την ζωή και την περιουσία κάθε συμπολίτη μας από την απειλή της πυρκαγιάς και κάθε άλλη επικίνδυνης κατάστασης.
2) Προστατεύουμε την υγεία στο εργασιακό περιβάλλον κάθε συναδέλφου.
3) Ενημερώνουμε με κάθε τρόπο και μέσο για την ορθή εφαρμογή της ατομικής ευθύνης για την διασφάλιση της σωστής υγείας.
Πρώτα και πάνω από όλα ο άνθρωπος!!!

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξουμε στην ύδρευση και στην αποχέτευση (εγκύκλιος)



Κανονιστική πράξη για την «Προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης» (εδώ) και εγκύκλιο για τη «Λήψη μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό SARS–COV-2 στις εγκαταστάσεις εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης υγρών και διαχείρισης στερεών αποβλήτων των Υγειονομικών Μονάδων» (εδώ ) εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Διαβάστε αναλυτικά:
Με αφορμή την εξάπλωση του ιού SARS-COV-2 στην παγκόσμια κοινότητα υπενθυμίζεται ότι: η παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού, η υγειονομική διαχείριση των υγρών αποβλήτων και γενικά η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής, διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας Υγείας από την εξάπλωση οποιασδήποτε ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης COVID-19.
Α. Τρόποι μετάδοσης του ιού
Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός SARS-COV-2 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού. Τα διατιθέμενα προς το παρόν δεδομένα δεν τεκμηριώνουν επαρκώς ότι ο ιός επιβιώνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης ή στα υγρά απόβλητα (σχετ.-στ).  Εντούτοις, η εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού καθώς και η υγειονομική διαχείριση των υγρών αποβλήτων προστατεύουν περαιτέρω τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον γενικότερα.
Β. Προστασία των συστημάτων ύδρευσης και του πόσιμου νερού
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 για τα συστήματα ύδρευσης είναι χαμηλός (σχετ. –στ-). Για την αποφυγή όμως, οποιουδήποτε κινδύνου θα πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των συστημάτων ύδρευσης από μολύνσεις/ρυπάνσεις. Η προστασία αφορά το σύνολο των συστημάτων ύδρευσης από την πηγή υδροληψίας, τους αγωγούς μεταφοράς, το σύστημα επεξεργασίας, το αντλιοστάσιο, τις δεξαμενές αποθήκευσης,την απολύμανση, το δίκτυο διανομής έως το σημείο τήρησης των παραμέτρων ποιότητας του πόσιμου νερού (άρθρο 6 της-α- σχετ.)
Για την προστασία των συστημάτων ύδρευσης από κινδύνους μόλυνσης / ρύπανσης θα πρέπει:
1. Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος κλπ.) και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από γειτονικές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης.
2. Να συντηρούνται επαρκώς τα συστήματα ύδρευσης (εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα), να ελέγχονται συστηματικά και να αντικαθίστανται με προτεραιότητα τα τμήματα των δικτύων που έχουν υποστεί βλάβες .
3. Να εφαρμόζεται η προβλεπόμενη, σύμφωνα με τη (β) σχετ. , υποχρεωτική απολύμανση που επιβάλλεται για υδρεύσεις, που εξυπηρετούν οικισμούς άνω των 3000 κατοίκων και να διερευνάται η αναγκαιότητα εφαρμογής απολύμανσης και σε υδρεύσεις, που εξυπηρετούν μικρότερους οικισμούς. Η απολύμανση του νερού των υδρεύσεων γίνεται με χλωρίωση.
Θα πρέπει το υπολειμματικό χλώριο στα ακρότατα σημεία του δικτύου ύδρευσης τουλάχιστον να είναι τουλάχιστον 0,2 mg/l ή κατά τις συστάσεις του ΠΟΥ (σχετ. –στ-) τουλάχιστον 0,5 mg/l. και θα ελέγχεται συστηματικά .
Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της χλωρίωσης δεν διαπιστώνεται παρουσία ελεύθερου χλωρίου στο νερό σε σημείο του δικτύου θα ενεργείται επείγουσα έρευνα σε περισσότερα σημεία προς εξεύρεση των αιτιών και άρση αυτών.
Οι υπεύθυνοι ύδρευσης οφείλουν καθημερινά να ελέγχουν την παρουσία υπολειμματικού χλωρίου σε ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης και συνιστάται εντός της ημέρας ο έλεγχος να γίνεται περισσότερες από μία φορές. O έλεγχος πρέπει να γίνεται σε διάφορα σημεία του δικτύου τέτοια ώστε να επιτυγχάνεται ο πλήρης έλεγχος ολόκληρου του δικτύου 
4. Να διενεργείται υγειονομική αναγνώριση στα διάφορα τμήματα του συστήματος ύδρευσης σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων νερού για εργαστηριακή εξέταση και έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου
5. Να διενεργούνται δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολόκληρου του δικτύου διανομής από την πηγή υδροληψίας μέχρι τη διάθεση στον καταναλωτή για όλες τις ποιοτικές παραμέτρους με την συχνότητα παρακολούθησης που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
I. Σε περίπτωση που κατόπιν ελέγχων διαπιστωθούν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης θα πρέπει:
Να διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από κατάλληλη δειγματοληψία. Τα δείγματα νερού θα πρέπει να ληφθούν από κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης, όπως στις γεωτρήσεις ή πηγές υδροληψίας, δεξαμενές τροφοδοσίας νερού, και σε διάφορα σημεία του δικτύου, κυρίως όμως ανάντη και κατάντη του σημείου βλάβης του αγωγού ύδρευσης.
Εφόσον υφίστανται βάσιμες ενδείξεις υπέρβασης τιμών ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού οι υπεύθυνοι ύδρευσης να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας ήτοι:

1. Διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων και την εξασφάλιση των ποιοτικών παραμέτρων εντός των ορίων της κείμενης νομοθεσίας με παράλληλη ενημέρωση των καταναλωτών καθώς και λήψη μέτρων αντιμετώπισης της προσωρινής διακοπής της υδροδότησης των κατοίκων της περιοχής (τροφοδοσία με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό λ.χ. εμφιαλωμένα, μεταφορά με βυτία)
2. σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά από κάθε επισκευή σε τμήμα αγωγού, να γίνεται υπερχλωρίωση με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής.
3. Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπισή του (αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου, λήψη μέτρων προστασίας της πηγής κ.λ.π.), εφόσον το πρόβλημα είναι γενικευμένο, να εφαρμοσθεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του δικτύου.
II. Σε περίπτωση μη διαπίστωσης βλαβών:
Εφ’ όσον διαπιστώνεται με συνεχείς ελέγχους ότι δεν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο θα πρέπει οι υπεύθυνοι ύδρευσης και οι υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και οι δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης να είναι συστηματικοί, οι τιμές του υπολειμματικού χλωρίου να ελέγχονται συστηματικά και να αυξηθεί η συχνότητα παρακολούθησης και άλλων ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού
κατά την κρίση της Υπηρεσίας Υγιεινής.

Γ. Προστασία των συστημάτων αποχέτευσης -Υγειονομική διαχείριση αστικών λυμάτων – υγρών αποβλήτων
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η υπόθεση ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω των συστημάτων αποχέτευσης με ή χωρίς εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων (ΕΕΛ). Ο ΠΟΥ προτείνει, αν δεν υφίσταται ήδη, την προσθήκη σταδίου απολύμανσης για τις ΕΕΛ που δεν το διαθέτουν ήδη. Γενικά δεν υπάρχει ιστορικό ενδείξεων ότι οι εργαζόμενοι στις ΕΕΛ έχουν μολυνθεί από άλλους ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορονοϊών μέσω επαφής με υγρά  απόβλητα (-στ- σχετ.). Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εργαζόμενοι στις ΕΕΛ να ακολουθούν τα  προβλεπόμενα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους και τις οδηγίες προφύλαξης από τον κορωνοϊό SARS-COV-2.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση διάθεσης σε υδάτινο αποδέκτη η διαχείριση των αστικών λυμάτων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της (γ) σχετ. ενώ για τη διάθεση των  υγρών αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση εφαρμόζονται οι διατάξεις της (δ) σχετ. Η απολύμανση τόσο των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων που διατίθενται σε υδάτινο αποδέκτη όσο και των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που διατίθενται με επαναχρησιμοποίηση είναι υποχρεωτική ανεξαρτήτως της μεθόδου επεξεργασίας και του τύπου της επαναχρησιμοποίησης.
Οι υπεύθυνοι λειτουργίας των ΕΕΛ, οι φορείς παροχής/ χρήστες ανακτημένου νερού και οι αρμόδιες αρχές ελέγχου (Υπηρεσίες Περιβάλλοντος, Υγείας, Δ/νσεις Υδάτων) διενεργούν κατά προτεραιότητα ελέγχους για τη διαπίστωση της τήρησης των τιμών των μικροβιολογικών παραμέτρων ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων-υγρών αποβλήτων μετά την απολύμανσή τους όπως αυτές καθορίζονται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου ή στην
απόφαση καθορισμού χρήσεων του αποδέκτη ή στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις ή στην άδεια επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων.

Στην εγκύκλιο περιγράφονται οι συστάσεις Υγιεινής εντός των Υγειονομικών Μονάδων:
Η ορθή εφαρμογή των υφιστάμενων οδηγιών για την υγιεινή στις υγειονομικές μονάδες είναι σημαντική για την παροχή κατάλληλης φροντίδας στους ασθενείς και την προφύλαξη ασθενών, εργαζομένων και επισκεπτών από τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων. Επισημαίνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και ο συχνός και τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών είναι κρίσιμης
σημασίας για τη μείωση της διασποράς του SARS- COV-2.

Ειδικότερα: Οδηγίες ατομικής υγιεινής
 Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
 Αποφυγή κοινής χρήσης αναλώσιμων γραφείου (μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων κλπ.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
 Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των επισκεπτών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.
 Οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη) ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε ευκρινή θέση στη είσοδο κάθε ορόφου.
 Αποφυγή κατά το δυνατόν της κοντινής επαφής (<2m) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού. Λειτουργικές εγκαταστάσεις υγιεινής των χεριών (νιπτήρας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα) θα πρέπει να υπάρχουν για τους εργαζόμενους σε όλα τα σημεία περίθαλψης και νοσηλείας, καθώς και στις περιοχές εφαρμογής και αφαίρεσης των μέσων ατομικής προστασίας
(ρόμπες, γάντια, μάσκες κλπ). Επιπλέον, εγκαταστάσεις υγιεινής χεριών θα πρέπει να είναι διαθέσιμες για όλους τους ασθενείς, καθώς και για τους επισκέπτες στις τουαλέτες, τους χώρους αναμονής, εστίασης, διαδρόμους και λοιπούς δημόσιους χώρους των υγειονομικών μονάδων.

V. Συστάσεις καθαριότητας χώρων και ιματισμού
Για τον περιορισμό της διασποράς του ιού ιδιαίτερη σημασία έχουν ο συστηματικός καθαρισμός των επιφανειών, ιματισμού (κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, ρουχισμός) και επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων, η ελαχιστοποίηση της κοινής χρήσης αντικειμένων με τον ασθενή και ο επαρκής αερισμός των χώρων.
Οι υφιστάμενες διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης (καθαρισμός με νερό και απορρυπαντικό ακολουθούμενος από εφαρμογή κατάλληλου απολυμαντικού) στις Υγειονομικές Μονάδες θεωρούνται επαρκείς και κατάλληλες για την πρόληψη της μετάδοσης της COVID-19 υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται πιστά και με συνέπεια. Ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών σε όλα τα περιβάλλοντα στα οποία περιθάλπονται ασθενείς με COVID-19 (Νοσοκομεία,
Κέντρα Υγείας κ.λ.π.) θα πρέπει να πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη χρήση κατάλληλων σκευασμάτων. Υπάρχουν πολλά απολυμαντικά διαθέσιμα, τα οποία είναι ενεργά κατά κορονοϊών παρόμοιων με τον SARS – CoV -2, συμπεριλαμβανομένων των συνηθέστερα χρησιμοποιούμενων στα νοσοκομεία απολυμαντικών.

Επί του παρόντος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση:
 70% αλκοολικού διαλύματος για την απολύμανση μικρών επιφανειών (για παράδειγμα επαναχρησιμοποιούμενου εξοπλισμού μεταξύ χρηστών (πχ. θερμόμετρα))
 Διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου 0,5% (5000 ppm) για την απολύμανση επιφανειών. Ενώ και άλλα απολυμαντικά, δραστικά έναντι άλλων κορωνοϊών, μπορούν να χρησιμοποιούνται όπως: Ιωδιούχος ποβιδόνη (συγκέντρωση 10%), Γλουτεραλδεϋδη (συγκέντρωση 2%), Ισοπροπανόλη (συγκέντρωση 50%), Χλωριούχο βενζαλκόλιο (συγκέντρωση 0.05%), Χλωριώδες νάτριο (συγκέντρωση 0.23%), Φορμαλδεϋδη (συγκέντρωση 0.7%) κατά περίπτωση ανάλογα με τις συγκεκριμένες
απαιτήσεις του υλικού που απολυμαίνεται και εν γένει της εφαρμογής.

Σχετικά με τον καθαρισμό ιματισμού και κλινοσκεπασμάτων ασθενών με COVID-19, οι υφιστάμενες διαδικασίες ασφαλούς συλλογής και πλύσης σε υψηλές θερμοκρασίες είναι κατάλληλες και θα πρέπει να ακολουθούνται. Υπενθυμίζεται ότι όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με λερωμένα σεντόνια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες κ.λ.π., θα πρέπει να φορούν τα ενδεδειγμένα μέσα ατομικής προστασίας και να εφαρμόζουν την υγιεινή χεριών σε κάθε περίπτωση έκθεσης σε αίμα/βιολογικά υγρά και μετά την αφαίρεση του προστατευτικού εξοπλισμού. Επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές ποδιές και γενικότερα ΜΑΠ πολλαπλών χρήσεων, καθώς και
επαναχρησιμοποιούμενα μέσα καθαρισμού (σφουγγαρίστρα, πανάκια, σφουγγάρια) θα πρέπει να πλένονται με νερό και σαπούνι και να απολυμαίνονται κατάλληλα (π.χ. με διάλυμα 0,5% υποχλωριώδους νατρίου) μετά από κάθε χρήση.

 .aftodioikisi.gr

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ.ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: (Σχόλιο για σκεπτόμενους)



ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: (Σχόλιο για σκεπτόμενους)
Θα μας νικήσει ο Κορονοϊός; Θα δούμε. Σήμερα η ΕΡΤ1 είχε έναν κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα που διαπρέπει στην Αμερική να επαινεί την Ελληνική Πολιτεία για τα έγκαιρα μέτρα που πήρε για να μη γίνουμε Ιταλία και καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Επανέλαβε τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε, με κορυφαία τα: μένουμε σπίτι, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Εξήγησε, αναλυτικά, πώς δια της Θείας Κοινωνίας μεταδίδεται ο ιός (Δική μου σημείωση: Ο Κορονοϊος, ως πλάσμα του Θεού, οπλίστηκε κι αυτός, από την απέραντη Αγάπη του Πλαστουργού, με όπλα για να επιβιώνει και να πολλαπλασιάζεται εντός των ανθρωπίνων κυττάρων. Ο Θεός αγαπώντας και τον Άνθρωπο τον όπλισε με το μυαλό για να καταπολεμά τους ιούς και να υπάρχει ισορροπία. Έτσι ο άνθρωπος βρήκε τα αντισηπτικά όπως το οινόπνευμα). Η πυκνότητα, όμως, του οινοπνεύματος της Θεία Κοινωνίας, όπως εξήγησε ο Καθηγητής, δεν εξουδετερώνει τον κορονοϊό σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Επομένως υπάρχει μετάδοση, ισχυρή, μέσω του τρόπου που επιτελείτε, γιατί ο ιός υπάρχει εν αφθονία στο σάλιο και όλων των φορέων και όχι μόνο των ασθενών. Ο Καθηγητής με οδηγό τους 5 θανάτους υπολογίζει, με διεθνώς αναγνωρισμένο μαθηματικό τύπο (5 θύματα Χ 2 στη 15 δύναμη) σε 170.000, περίπου, τους Έλληνες φορείς σήμερα. Σχεδόν 1 στους 50 υγιείς φαινομενικά Έλληνες. Όσο θα αυξάνονται οι θάνατοι, θα αυξάνονται και φορείς.
Λίγο μετά η ΕΡΤ2, μεταδίδοντας τη Θεία Λειτουργία στη Θεσσαλονίκη, έδειχνε πυκνό εκκλησίασμα, πλήθος ψαλτάδων να άδουν ο ένας πλησίον του άλλου και το σύνηθες πλήθος των Ιερέων εντός του Ιερού. Μάλιστα διαβάστηκε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, που υπερθεματίζει στα μέτρα της Πολιτείας. Όμως, μόνο στα λόγια. Γιατί παράλληλα εξαιρεί τον συγχρωτισμό εντός των Ναών και τάσσεται υπέρ της Θείας Κοινωνίας. Παραβλέπει, επίσης, η εγκύκλιος το γεγονός ότι το συντριπτικό πλήθος αυτών που μεταδίδουν τη νόσο είναι υγιείς και, άθελά τους, πολύ επικίνδυνοι για άλλους συνανθρώπους τους. Περιορίζει, δηλαδή, το πρόβλημα μόνο στους πάσχοντες και τους ευαίσθητους σωματικά ανθρώπους. Το ερώτημα είναι: Γιατί οι Ιεράρχες, συνειδητά, τορπιλίζουν το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης;

Με άλλα λόγια πλήρες αλαλούμ στα δύο κρατικά κανάλια. Ο λαός μας, φαίνεται να υπακούει μαζικά στις εκκλήσεις της Πολιτείας. Αν τελικά τα πράγματα ξεφύγουν, άδικα θα ενοχοποιηθούν οι Ιεράρχες; Φυσικά, ίσως, για να εξιλεωθούν το ρίξουν στο γνωστό: «Ήταν θέλημα Θεού». Μα ο Θεός μας έδωσε το μυαλό… μας έστειλε και τα περισσότερα κρούσματα από τους Άγιους Τόπους για να μας ανοίξει τα μάτια… Τι άλλο, πια, να κάνει.
Kosmas Megalokonomos

ΕΚΤΑΚΤΟ:Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Κλείνουν τα σύνορα - Σταματούν πλοία και πτήσεις



Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η ημερήσια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του. 
Υστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορωνοίο. Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν: 
- Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
- Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
- Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.- Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
- Εχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
- Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
- Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα θα εξεταστεί σε αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. 
Συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την αποφυγή του συνωστισμού σε super market και λαϊκές αγορές. 
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της υγείας των πολιτών. Οφείλουν και οι πολίτες να δείξουν την μέγιστη ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα.  
Στη σύσκεψη μετείχαν, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Επίσης μετείχαν μέσω βιντεοκλήσης ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Πηγή: iefimerida.gr 

"Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19."

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14.03.2020 "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19."
Προβλέπει Επίταξη ιατρικού εξοπλισμού,απελευθέρωση χορήγησης υπερωριών, μέτρα αποφυγής συνωστισμού στα supermarket, υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων σε αντισηπτικά.
Οι βασικότερες διατάξεις της νέας ΠΝΠ είναι :
Σειρά νέων μέτρων επιβάλλονται με τα 32 άρθρα της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ.
-Η ΠΝΠ απελευθερώνει το όριο για την χορήγηση υπερωριών ενώ θεσπίζει τον μηχανισμό καταβολής αποζημίωσης στους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω του υποχρεωτικού κλεισίματος των επιχειρήσεων.
-Αναστέλλεται για χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, αποκλειστικά και μόνον για την περίπτωση της τροφοδοσίας των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκών αγορών) και των οργανωμένων αγορών τροφίμων.
-Στα supermarket θα μπαίνει ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα ενώ όλα τα εστιατόρια μπορούν να κάνουν take away και delivery χωρίς επιπλέον άδειες.
-Η ΠΝΠ υποχρεώνει τις Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην ελληνική επικράτεια, υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή, εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, στοιχεία αποθεμάτων σε: α) χειρουργικές μάσκες, β) αντισηπτικά διαλύματα και γ) αντισηπτικά μαντηλάκια.
-Θεσπίζεται μηχανισμός επίταξης (με αποζημίωση) ιατρικού εξοπλισμού ενώ απελευθερώνεται το ωράριο για εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα , τρόφιμα κλπ.
-Ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση εισόδου πολιτών στη χώρα (και εξόδου) αλλά προβλέπεται σαφώς ότι οι Έλληνες μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους.
Διαβάστε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14-3-2020 - ΦΕΚ 64/Α/14-3-2020 "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19", εδώ: http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ευχαριστούμε θερμά τους συγγενείς και φίλους που από χθες μας εκφράζουν με κάθε τρόπο τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια της Μαρίας Χαρχαλάκη. Όπως έχουμε ανακοινώσει η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγ. Πελαγίας Κυθήρων τη Δευτέρα στις 4:30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει η ταφή (σε στενό οικογενειακό κύκλο) στην Παναγία Δέσποινα του Καραβά.
Λόγω των εκτάκτων μέτρων προστασίας των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας και θέτοντας ως υψίστη προτεραιότητά μας την προστασία της ανθρώπινης ζωής, προτρέπουμε και παρακαλούμε τους φίλους και οικείους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή ανησυχούν για την πανδημία, να μην παραστούν στην εξόδιο ακολουθία προκειμένου να προστατευθούν από την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού λόγω της συνάθροισης πολιτών στο μικρό χώρο του Ναού. Η απουσία τους δεν πρόκειται να μας πικράνει ή να μας στεναχωρήσει, αντίθετα θα είναι μια πράξη ευθύνης σε μια πρωτόγνωρη για την πατρίδα μας κατάσταση. Για τον ίδιο λόγο, τηρώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα αποφύγουμε τους συλλυπητήριους ασπασμούς και τις χειραψίες.
Αντί στεφάνων, παρακαλούμε όποιος το επιθυμεί να ενισχύσει εις είδος το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κυθήρων.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Για την οικογένεια,
Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης