Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020
ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Προκήρυξη (περίληψη διακήρυξης) συνοπτικού διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων & λιπαντικών για το έτος 2020
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΠΟΤΑΜΟΥ. “Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε εδώ ”
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΠΟΤΑΜΟΥ
Ο συνδυασμός “Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε εδώ ” επικροτεί την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλαισίου λειτουργίας. Αλλωστε αυτό ήταν και προγραμματική μας επιδίωξη. Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του Κυριακάτικου Παζαριού στον Ποταμό πρέπει να στηριχθεί στην προώθηση της ταυτότητας που αφορά την μοναδικότητα του χωριού, της πλατείας, τον δημόσιο χώρο ως υποδοχέα ανάπτυξης συμμετοχικής οικονομίας και όχι ατομικής κερδοφορίας, την πανηγυρική ατμόσφαιρα με όλα τα καταστήματα του χωριού ανοικτά και την ύπαρξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Τα προϊόντα που προωθούνται στην πλατεία πρέπει να :
- Στηρίζουν την Πρωτογενή Παραγωγή (ιδιαίτερα προϊόντα υψηλής αξίας και όχι εντατικής καλλιέργειας),
- Ενισχύουν την στοχευμένη μικρή μεταποίηση συνδυασμένη με την πρωτογενή παραγωγή,
- Αποδίδουν στον πωλητή προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την επεξεργασία των πρωτογενών προϊόντων και όχι απο την απλή διακίνηση και την διάθεση χωρίς μεσάζοντα.
- Ακολουθούν τους κανόνες ορθής παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης.
Ο αυθεντικός χαρακτήρας του Παζαριού αφορά όλα όσα περιγράφονται στην διακήρυξη του 1961 προς το λαό των Κυθήρων και δεν έχει σχέση με ανιστόρητες προσεγγίσεις και που διαβάζουμε την τελευταία περίοδο.
Αυτή η “Κυριακάτικη πανήγυρις” απευθύνεται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητη και η ύπαρξη αναμνηστικών ειδών και κατάλληλων συσκευασιών και όχι μόνο νωπών αγροτικών προϊόντων.
Με βάση αυτό το σκεπτικό προτείνουμε να περιληφθούν τα προϊόντα που προβλέπονται απο το Άρθρο 7 του νόμου 4497/2017, χωρίς τίς περικοπές που προτείνονται απο το σχέδιο κανονισμού,
Να εφαρμοστεί το άρθρο 45 του ίδιου νόμου για την πώληση καλλιτεχνημάτων και χειροτεχνημάτων προσωπικής δημιουργίας,
Να εφαρμοσθεί το άρθρο 38 παραγρ. 2 με τις δυνατότητες που δίνει καθορισμού απο τον Δήμο των πωλουμένων ειδών.
Η αρμόδια επιτροπή θα ελέγχει κατά την αδειοδότηση την τήρηση των προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας και τον κάθε απαραίτητο έλεγχο στη συνέχεια.
Στο άρθρο 5 του σχεδίου κανονισμού , ζητάμε να ισχύσει ο νόμος 4497 “δικαίωμα συμμετοχής να έχουν οι παραγωγοί που διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά” καί όχι μόνο αγρότες.
Για ότι δεν προβλέπεται στον κανονισμό, αρμόδιο να είναι το δημοτικό συμβούλιο και όχι η οικονομική επιτροπή.
Ζητάμε να αφαιρεθεί κάθε πρόβλεψη για οριστική μετακίνηση του παζαριού από την πλατεία του Ποταμού.
Η οριοθέτηση του παζαριού πρέπει να προβλέπει δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση και να μην αναφέρεται μόνο στην πλατεία, χωρίς πρόβλεψη για αύριο.!!!!
Η διαβούλευση του Δήμου για τον κανονισμό και τα θέματα που ανακύπτουν να περιλαμβάνει εκτός απο τους πωλητές - παραγωγούς προφανώς και την γνώμη του Τοπικού συμβουλίου και των καταστηματαρχών του Ποταμού.
¨FALSE ALARM¨ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΗ ΦΕΛΩΤΗ.Η άμεση κινητοποίηση απέδειξε την ετοιμότητα του τοπικού μηχανισμού
FALSE ALARM
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.
Σήμερα το πρωί ειδοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία του Δήμου για πυρκαγιά στην περιοχή "Φελωτή". Εντός 10 λεπτών (χωρίς υπερβολή) κινητοποιήθηκαν οι πάντες: Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Δήμος, Εθελοντές, Ιδιώτες. Ευτυχώς αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε συμβάν. Ωστόσο η άμεση κινητοποίηση απέδειξε την ετοιμότητα του τοπικού μηχανισμού και γι΄ αυτό νοιώθω την ανάγκη να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους!
Για όσο διαρκεί η αντιπυρική περίοδος πρέπει να προσέχουμε όλοι και να τηρούμε τις αναλυτικές οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
Stratos Charchalakis
Δ/Τ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη επισκέφθηκε τα Κύθηρα, όπου και παρέμεινε μέχρι την Κυριακή 19 Ιουλίου.
Στη διάρκεια της επίσκεψής της, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη και συζήτησαν θέματα που άπτονται του εκσυγχρονισμού των υποδομών του νησιού. Επίσης, μίλησαν για τον προγραμματισμό των νέων έργων για το 2021 και για τους τρόπους ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης στο νησί.
Επισκέφθηκε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι το γεφύρι Μάκρωνα, τα μεγάλα έργα οδοποιίας στην Κακιά Λαγκάδα και Μελιδόνι, το έργο του ΧΥΤΥ, τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Μανιτοχώρι, καθώς και τα ήδη ολοκληρωμένα έργα όπως η ανάπλαση της Πλατείας Φρατσίων και η αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες οδού Αγ. Πελαγίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μυλοποτάμου, κ. Νίκο Μαγουλά και στη συζήτησή τους τέθηκε το θέμα της ανακατασκευής του αγγλικού σχολείου και της ευρύτερης αναβάθμισης του ιστορικού οικισμού. Επίσης, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων κ. Ευάγγελο Βερνάρδο και μίλησαν για θέματα αρμοδιότητάς του.
Η κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Τριφύλλειο, περιηγήθηκε στους χώρους του, συνομίλησε με τον διοικητή του κ. Γεώργιο Μεγαλοκονόμο και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νέου μοριακού αναλυτή που παρέχει τη δυνατότητα ταχείας ανίχνευσης ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και λοιμώξεων COVID-19 και γενικότερα, θωρακίζει υγειονομικά το νησί.
Η Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε όμως και με τους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι δίνουν τη μάχη για την ανάπτυξή του. Με τα στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου Κυθήρων, συζήτησε για την επίσπευση της χρηματοδότησης προγραμμάτων, την προοπτική για την απασχόληση στη γεωργία και στην κτηνοτροφία νέων ανθρώπων, αλλά και για την ανάπτυξη της οικοτεχνίας.
Επίσης, μίλησαν για τα διαρκή προγράμματα ενημέρωσης δια ημερίδων από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της περιφερειακής διοίκησης Νήσων Αττικής. Με τα στελέχη του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ποταμός συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης του πολύ ποιοτικού τοπικού ελαιόλαδου, αλλά και θέματα τυποποίησης και μεθόδων εξαγωγής της παραγωγής στις διεθνείς αγορές. Από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τέθηκε στην Αντιπεριφερειάρχη το θέμα της δημιουργίας σφαγείου, το οποίο θεωρείται μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο νησί, αλλά και της ανάγκης για τοποθέτηση κτηνίατρου και γεωπόνου. Με τα μέλη του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κυθήρων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα LEADER για την κατασκευή συσκευαστηρίου, ώστε να είναι σε θέση να εξάγουν, συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης του μελιού που παράγουν και το οποίο έχει στο παρελθόν βραβευτεί σε διεθνείς εκθέσεις.
Με την κ. Αλέξια Νικηφοράκη, Γενική Γραμματέα του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, η Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος του νησιού και στη βιοποικιλότητά του.
Επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε την Κυριακή το πρωί το Παζάρι του Ποταμού και ενημερώθηκε από τους παραγωγούς για τα θέματα που τους απασχολούν.
«Θρηνοῦν οἱ πανέλληνες»
Γράφει ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος
Αὐτές τίς μέρες, μέ κορύφωμα αὐτήν τήν ἑβδομάδα, βουίζει στά ἀφτιά ὅλου τοῦ κόσμου ἡ θλιβερή εἴδηση ὅτι ἡ Ἁγία Σοφία, «ἡ Μεγάλη Ἐκκλησιά», πού στολίζει μέχρι σήμερα, γιά χίλια πεντακόσια περίπου χρόνια, τήν ἔνδοξη πρωτεύουσα τοῦ Βυζαντίου, τήν Πόλη τῶν ὀνείρων μας, μετατρέπεται σέ τούρκικο τζαμί.
Τί φοβερό πράγμα! Ἕνας παμμέγιστος Ναός, πού θεμελιώθηκε τό 532 καί ἐγκαινιάστηκε τό 537, πού ἦταν ὁ καθεδρικός Ναός τοῦ ἐπισκόπου τῆς Πόλης καί ὀνομαζόταν Μεγάλη Ἐκκλησία καί γιά τό μέγεθός της (78μ. μῆκος καί πλάτος 72 μ., ἐνῶ τό ὕψος ἔφτανε τά 62 μ. ), ἀλλά καί γιά τόν προορισμό καί τήν ἀποστολή της, μεταβάλλεται στίς μέρες μας σ΄ἕνα τούρκικο τέμενος μέ ἀνάλογη «διακόσμηση».
Ἕνας ἱερός χῶρος, ὅπου ἦταν ὁλοφάνερη ἡ παρουσία τοῦ Θεοῦ, ὅπου ἔγιναν ἀναρίθμητες θεῖες λειτουργίες ἀπό ἁγίους Ἱεράρχες, ἀπό καταξιωμένους καί εὐλαβεῖς Ἱερεῖς καί ἀπό ἱεροπρεπεῖς καί πρόθυμους διακόνους, ὅπου γονάτισαν εὐσεβεῖς ὁμόθρησκοί μας καί ἔκλαψαν μπροστά στά εἰκονίσματα καί ἄνοιξαν τήν καρδιά τους μέ κατανυκτική προσευχή, ὅπου ἀντήχησαν ἀγγελικές ψαλμωδίες ἀπό δεκάδες, ἑκατοντάδες καί χιλιάδες χαρισματικούς καί καλλίφωνους ἄρχοντες πρωτοψάλτες, λαμπαδάριους καί δομέστικους, σήμερα ὑποβιβάζεται καί βεβηλώνεται ἀπό ἐκείνους πού οὔτε τόν Θεό φοβοῦνται οὔτε τούς ἀνθρώπους ἐντρέπονται.
Ἕνας ἀσύγκριτος ἱερός Ναός, γιά τόν ὁποῖο δούλεψαν ὑπό τήν ἐπίβλεψη τοῦ Ἀνθεμίου καί τοῦ Ἰσιδώρου, ἀσύγκριτων ἀρχιτεκτόνων, ἑκατό μαΐστορες, ἀπό τούς ὁποίους ὁ καθένας εἶχε ἑκατό μισθίους, ὅλοι μαζί οἱ ἐργαζόμενοι ἔφταναν τούς 10.000, οἱ 5000 δούλευαν στό δεξιό μέρος καί οἱ ἄλλοι στό ἀριστερό καί ὅλοι ἔδειχναν πολλή σπουδή «εἰς τό ταχέως κτίζεσθαι» κατά τόν Γεώργιο Κωδινό, Κουροπαλάτη, ἐνῶ, ὅπως ὁ ἴδιος ὁ ιστορικός σημειώνει, κάθε ἀπόγευμα ἐπισκεπτόταν τό κτίσμα καί ἐπιθεωροῦσε μέ ἐνδιαφέρον τήν πρόοδο τοῦ ἔργου ὁ ἴδιος ὁ αὐτοκράτορας Ἰουστινιανός, μεταβάλλεται σέ τζαμί, ὄχι γιατί δέν ὑπάρχουν ἄλλα γιά τίς θρησκευτικές ἀνάγκες τῶν μουσουλμάνων, ἀλλά ἀπό πολιτικές σκοπιμότητες, ἀπό ἕναν θρησκευτικό φανατισμό, ἀπό μισαλλοδοξία καί ἐμπάθεια καί φθόνο πρός τήν ἀληθινή πίστη τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν.
Ἕνας ἱερός χῶρος, μέσα στόν ὁποῖο ἔψαλλε «δεξιά ὁ βασιλιάς καί ζερβά ὁ Πατριάρχης» καί οἱ ἀπεσταλμένοι τῆς Ρωσίας βίωσαν τή θεία λειτουργία τόσο βαθιά καί ἐνθουσιάστηκαν τόσο πολύ, ὥστε γυρνῶντας εἶπαν στούς ὁμοεθνεῖς τους «αὐτήν τή θρησκεία θέλουμε πού ἡ ἀλήθειά της ἐξακτινώνεται τήν ὥρα τῆς λατρείας της» καί μέ ἀφορμή αὐτήν τή λειτουργία στήν Ἁγία Σοφία ὁ Πατριάρχης Φώτιος, ἀνταποκρινόμενος στήν εὐγενική πρόσκληση καί τήν ἐπίμονη παράκληση τῶν ἡγεμόνων τῆς Ρωσίας, ἔστειλε τούς Θεσσαλονικεῖς ἱεραποστόλους, ἀδελφούς καί ἁγίους Μεθόδιο καί Κύριλλο καί ἐκεῖνοι χόρτασαν τίς πεινασμένες ψυχές τῶν μυριάδων Ρώσων μέ τήν ἀλήθεια τοῦ Εὐαγγελίου καί πότισαν τή ζωή τους μέ τά ζείδωρα νάματα τῆς ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας, αὐτός ὁ τόπος, πού ἄντεξε 1500 χρόνια περίπου, παραδίδεται στούς ἀγαρηνούς. Σ΄αὐτούς πού βασάνισαν τό γένος μας 400 χρόνια καί ὁδήγησαν «ὡς πρόβατα ἐπί σφαγήν» μυριάδες ραγιάδες, φλογερούς ὀρθόδοξους χριστιανούς στό μαρτύριο.
Ἤθελα νά γράψω κάτι γιά τήν Ἁγιά Σοφιά, πού μέ συγκλόνιζαν ἀπό παιδί τά σχετικά μέ αὐτήν ποιήματα καί γλυκά τραγούδια καί δέν ἔφευγαν ἀπό τό μυαλό μου τά θαύματα καί τά τραύματα τοῦ γένους μας πού συνδέονται μέ τήν Ἐκκλησιά, πού ΄χει τά τετρακόσια σήμαντρα καί τίς ἑξήντα δυό καμπάνες.
Ἤθελα νά περιγράψω τόν ψυχικό μου πόνο στό ἄκουσμα τῆς ἀλλαγῆς. Ἄλλωστε τόσοι γράφουν, γιατί ἐγώ νά ὑστερήσω πού εἶμαι καί κληρικός καί ἀσφαλῶς κάτι θά περιμένουν καί ἀπό ἐμένα οἱ κληρικοί καί οἱ χριστιανοί τῆς Μητροπόλεώς μας;
Ἤθελα νά γράψω μά δίσταζα μέχρι τούτη τή στιγμή. Διάβαζα τά γραφόμενα πολλῶν καί ἐπισήμων καί δέν ἤθελα νά γράψω κάτι σάν αὐτά. Δηλαδή πονᾶμε, γιατί μεταβάλλεται σέ τζαμί «ἕνα μνημεῖο παγκόσμιας πολιτιστικῆς κληρονομιᾶς»; Ἕνα μνημεῖο, ἀρχιτεκτονικό μεγαλούργημα, πού ἄντεξε στόν πανδαμάτορα χρόνο; Ἕνα μνημεῖο πού προστατεύει ἡ UNESCO καί μέ τή μετατροπή του φεύγει ἀπό τήν κηδεμονία της; Ὄχι, δέ μέ γεμίζουν καί δέν παρηγοροῦν ἐσώψυχα μόνο αὐτοῦ τοῦ εἴδους οἱ θρῆνοι γι΄αὐτήν τήν ἀπώλεια.
Δέν ἤθελα νά γράψω, γιά νά μήν ἰδοῦν τά δάκρυά μου καί τόν πόνο μου οἱ ἀπέναντί μας καί χαροῦν γιά τήν ἀνείπωτη θλίψη μας.
Δέν ἤθελα νά γράψω, γιά νά μήν ταυτίσω τό παράπονό μου καί τή διαμαρτυρία μου μέ τούς Εὐρωπαίους, πού λέγουν καί γράφουν τόσα ὡραῖα, ἀλλά φαινομενικά, γιατί ὄχι ἀπό αὔριο ἀλλά ἀπό σήμερα, ἀφοῦ ἔκαναν τό «καθῆκον» τους, θά ἡσυχάσουν καί θά κοιμηθοῦν ἤρεμα τό βράδυ.
Ὅμως ἔδιωξα ὅλους τούς διασταγμούς μου καί σήμερα τήν τελευταία ἡμέρα πρό τῆς βεβηλώσεως, πρό τῆς «ἐκτελέσεως» τοῦ Ἱεροῦ καί ἀνεπανάληπτου Ναοῦ μας, πού θά μένει στήν καρδιά μας ὡς θησαυρός ἀσύλητος καί ἀμόλυντος, ἀποφασίζω νά χαράξω τοῦτες τίς ἁδρές γραμμές μέ χέρι πού τρέμει ἀπό συγκίνηση καί μέ καρδιά πού χτυπᾶ στούς ἤχους τῆς θερμῆς ἱκεσίας πρός τήν Παναγιά μας, τήν Πλατυτέρα, τῆς ὁποίας τό ψηφιδωτό μένει ἀνέπαφο καί λαχταρᾶμε νά μένει ἀνέπαφο καί μετά τήν τραγική καί ἀνήκουστη μετατροπή.
«Παναγιά μου Παντάνασσα τοῦ Μυστρᾶ, πού εἶσαι καί ἡ Πλατυτέρα τῆς Ἁγίας Σοφίας, πού στέκεσαι πάντα ἡ ἴδια ἀπάνω ἀπό τό ἱερό Βῆμα τῆς Μεγάλης Ἐκκλησιᾶς, γιά νά δείχνεις σέ ποιόν ἀνήκει αὐτός ὁ μεγάλος Ναός τῆς χριστιανοσύνης, Βασίλισσα τῆς βασιλίδος τῶν πόλεων θά παραμείνεις. Σέ ἱκετεύουμε ὅλοι οἱ Ἕλληνες τῆς Ἑλλάδος, καί ἐμεῖς ἀπό τήν ἱστορική μας Σπάρτη, καί σέ παρακαλοῦμε «δάκρυσε Κυρά Δέσποινα», Ὑπέρμαχε τοῦ Γένους μας Στρατηγέ, μήπως ὁ βάρβαρος …λογικευτεῖ».