Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Τα Κύθηρα σε τουριστικό οδηγό του 1952

Από το 1919, οι γαλλικοί τουριστικοί οδηγοί της σειράς Les Guides Bleus (Γαλάζιοι Οδηγοί) ήσαν ο απαραίτητος – και για πολλά χρόνια μοναδικός – σύντροφος κάθε σοβαρού και καλλιεργημένου περιηγητή ανά την Ευρώπη. 
Σε αντίθεση με τους σύγχρονους οδηγούς, όπως λ.χ. η σειρά Lonely Planet, οι Γαλάζιοι Οδηγοί εστίαζαν κυρίως στις αρχαιότητες και στην ιστορία της τέχνης. Χαρακτηριστικά, ο πρώτος τόμος της σειράς που αφορούσε την Ελλάδα είχε τίτλο Αθήναι, Κόρινθος, Μυκήναι, Δελφοί, ενώ ο τόμος La Grèce (Ελλάδα) που κάλυπτε όλη τη χώρα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1935. Μεταπολεμικά, ο οδηγός ανανεώθηκε ριζικά λόγω, όπως σημειώνεται στην εισαγωγή, «των μεγάλων αναταραχών που παρέτειναν, στην Ελλάδα, τις καταστροφές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου».
Η πρώτη αυτή μεταπολεμική έκδοση κυκλοφόρησε το 1952, και συμπεριλαμβάνει εξαιρετικά σύντομη αναφορά στα Κύθηρα (για τα Αντικύθηρα βέβαια ούτε λόγος). Ακολουθεί ολόκληρο το λήμμα μεταφρασμένο, επιβεβαίωση του πόσο απομονωμένα και έξω από τις συνήθεις διαδρομές των ξένων επισκεπτών ήσαν τότε τα Κύθηρα:
«Η νήσος Κύθηρα (202 χμ2, 10.000 περίπου κάτοικοι, Νομός Αττικοβοιωτίας) αποκαλύπτει στον επισκέπτη μια όψη που δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στην αβρή εικόνα που θα είχε ίσως σχηματίσει του νησιού της Αφροδίτης. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία των Αγίων Ιωάννου και Δημητρίου στο Πούρκο (1643), μεγάλη βασιλική αγνώστου χρονολογίας κατασκευής και εσωτερικής διαμόρφωσης. Δείτε επίσης το σπήλαιο Μυλοποτάμου, κοντά στο ομώνυμο χωριό (2 ώρες και 30’ από τα Κύθηρα)· 45’ από το χωριό, το λεγόμενο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Θερμές ιαματικές πηγές (18-19 βαθμοί) στην κοινότητα Ποταμού (πηγές Πετρούνι, Όχελες, Μάγκανα, Βασκίνα). Σε απόσταση 1 ώρας από το Καψάλι με βάρκα, η νησίδα Αυγό με εξαιρετικό γαλάζιο σπήλαιο (φώκιες και γλάροι).»

Πηγή : tripelago.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου