Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΝΕΑΠΟΛΗ !!! Η *ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ*


Είναι η νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας και σχετικά νέα σε ηλικία. Άρχισε να κτίζεται το 1837 από τον Bαυαρό αρχιτέκτονα Mπίρμπαχ που σχεδίασε το ρυμοτομικό της Σπάρτης και της Kαρύστου. Ως θέση επιλέχθηκε αυτή της αρχαίας πόλεως των Bοιών και γι' αυτό το λόγο η Νεάπολη λέγεται και Bάτικα. Έχει πληθυσμό 2.727 κάτοικους. Στην Νεάπολη περιλαμβάνεται και ο οικισμός Παραδείσι με 24 μόνιμους κατοίκους.
Η Νεάπολη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βοιές. Τη μεγαλύτερη ακμή τους τη γνώρισαν τη ρωμαϊκή εποχή ως μία από τις πόλεις του ‘Κοινού των Ελευθερολακώνων’. Καταστράφηκαν όμως ολοσχερώς το 375 μ. Χ από τρομακτικό σεισμό και τμήμα της πόλης βυθίστηκε στη θάλασσα.
Το 1840 συγχωνεύτηκαν οι δύο δήμοι του Μαλέου και των Βοιών με πρωτεύουσα την Πεζούλα που ονομάστηκε ‘Βοιές’. Οι νέες συνθήκες ζωής, έκαναν πολλούς από τους κατοίκους των ορεινών χωριών να κατέβουν να κατοικήσουν στο Δήμο Βοιών.
Το 1845 ο οικισμός ονομάστηκε Νεάπολη (νέα πόλη), πρωτεύουσα του ενιαίου Δήμου Βοιών.

Η Νεάπολη σήμερα αποτελεί οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και έδρα της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς.
Το ορειχάλκινο άγαλμα του Βατικιώτη Θαλασσινού στην αρχή του μόλου τείνει να αποτελέσει το σύμβολο της πόλης.

Το χταπόδι στα κάρβουνα με τη συνοδεία ούζου αποτελεί δημοφιλή επιλογή των επισκεπτών της παραλίας. Στον επισκέπτη θα μείνουν αξέχαστες οι φημισμένες για την καθαρότητά τους παραλίες της περιοχής. Η διαμονή του θα είναι άνετη αφού ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια αφθονούν στην περιοχή.


Υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κύθηρα - Αντικύθηρα.
Η παραλία της ουσιαστικά επέκταση  της πόλης πανέμορφη –με την τεράστια  δενδροστοιχία- για βόλτα αλλά και για φαγητό, καφέ ή ποτό στα μαγαζιά. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε και στα άλλα λιμανάκια της περιοχής όπως  στις παραλίες Νεραντζιώνας, Κάμπος και Βιγκλάφια.
Επισκεφθείτε το Απολιθωμένο Δάσος  από φοίνικες στην Αγία Μαρίνα (πολύ κοντά στο λιμανάκι του Προφήτη Ηλία) με κορμούς δένδρων και απολιθωμένα όστρακα, το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα στην Καστανιά. Στην διαδρομή που είναι γύρω στα 500 μέτρα ο επισκέπτης, μπορεί να θαυμάσει τον λιθωματικό κόσμο της σπηλιάς δημιουργίας τριών εκατομμυρίων ετών, με 18 μικρούς και μεγάλους θαλάμους και  πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Δείτε επίσης το Μεσαιωνικό κάστρο ή Παλαιόκαστρο στην περιοχή Αγία Παρασκευή και τα μοναστήρια του Κάβο Μαλέα –γνωστά και ως «Μικρό Αγιο Ορος». Προς το ακρωτήρι ο δρόμος είναι ιδιαίτερα δύσκολος και επικίνδυνος με τα περισσότερα σημεία του να αγγίζουν το χείλος του γκρεμού. Αλλά για όσους αγαπούν το περπάτημα υπάρχουν μονοπάτια που κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση στον κάβο.
Αξίζει μια βόλτα στον βιότοπο της Στρογγυλής λίμνης στα Βιγκλάφια που είναι μοναδικός, στον οικισμό Παραδείσι με πλατάνια, καρυδιές, τρεχούμενα νερά και υδρόμυλους, στα ερείπια από κτίρια και ναούς των αρχαίων Βοιών και στα γερμανικά μεταλλεία σιδήρου στον Κουλεντανιού Πύργου. Εκπληκτικά είναι και τα γραφικά χωριά Αγιος Νικόλαος, Βελανίδια, Φαρακλό, Κάμπος, Λάχη, Μεσοχώρι, Καστανιά, Αγιοι Απόστολοι, Ελίκα, Παντάνασσα και Αγιος Γεώργιος.
Η Νεάπολη απέχει 130 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. { Φωτό Τάκης Πολίτης }πηγές monemvasia.gov.gr http://moriasnow.gr





































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου