Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Fistularia commersonii: Ένας νέος εισβολέας στο βυθό του Καψαλιού

Η Fistularia commersonii (αποκαλούμενη κορνέτα, τρομπέτα ή φλογέρα) είναι εγχώριο ψάρι του Ινδό-Ειρηνικού Ωκεανού: Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ανατολικά του Μεξικού μέχρι τον Παναμά, και είναι βρώσιμο.
Εισήλθε στην Μεσόγειο, στο Ισραήλ μέχρι και την Ιταλία και Τυνησία μέσω της διώρυγας του Σουέζ αλλά και μεταφέρθηκε κατά μεγάλο ποσοστό με το έρμα των πλοίων που αποβάλλεται στα νερά μας. 
Πρωτοεμφανίστηκε στην Κύπρο το 1999.


Η κυκλοφορία των ειδών ανάμεσα στις θάλασσες του κόσμου είναι μια φυσική διαδικασία που γινόταν και θα γίνεται πάντοτε.
Πολλά από τα 17.000 και πλέον γνωστά είδη - και ενδεχομένως και από τα άγνωστα - που συνιστούν σήμερα τη χλωρίδα και την πανίδα της Μεσογείου έχουν έρθει να εγκατασταθούν εδώ από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.

Η μεγάλη διαφορά όμως τους τελευταίους δύο αιώνες είναι ότι ο άνθρωπος έχει «βάλει το χεράκι» του σε αυτή τη φυσική διαδικασία, δημιουργώντας νέα «κανάλια» μεταφοράς με τις δραστηριότητές του.

Ετσι τα ξενικά είδη, όπως λέγονται αυτά που έφθασαν εδώ μόνο και μόνο εξαιτίας κάποιας ανθρώπινης παρέμβασης - εκούσιας ή ακούσιας -, ξεπερνούν πλέον τα 1.000 σε όλη τη Μεσόγειο και τα 240 στην Ελλάδα.


Πολλά από αυτά είναι σχετικά «νεοφερμένα», αφού όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες η διασπορά τους πραγματοποιείται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο μέσος όρος των ξενικών ειδών που εμφανίζονται κάθε χρόνο έχει αυξηθεί κατά 150% την τελευταία 20ετία.  

Οι «εισβολείς» δεν έχουν βεβαίως την ίδια παρουσία - κάποια είδη εμφανίζονται ως περιορισμένες ή και μεμονωμένες περιπτώσεις, άλλα όμως έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στο νέο τους περιβάλλον. 

Τα δε πιο χωροκατακτητικά, όπως τα λένε οι επιστήμονες, διευρύνουν γρήγορα την εξάπλωσή τους καταλαμβάνοντας ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. 

Από τα 435 και πλέον είδη που έχουν έρθει στα ανατολικά από την Ερυθρά Θάλασσα περισσότερα από 20 έχουν εξαπλωθεί ως τα δυτικά, ορισμένα μάλιστα πολύ γρήγορα: ο δηλητηριώδης λαγοκέφαλος αλλά και το γευστικότατο ψάρι κορνέτα ή φλογέρα έφθασαν μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες ως και στην Ισπανία. 

Ο κρυσταλλένιος βυθός του Καψαλιού το τελευταίο διάστημα έχει κατακτηθεί στην κυριολεξία από κορνέτες που παράλληλα έχουν εκτοπίσει σχεδόν ολοκληρωτικά τα παραδοσιακά πετρόψαρα όπως γύλοι, πέρκες, χελιδονάδες, σκαρμοί.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή της δημοσίευσης το είδος αυτό του ψαριού είναι βρώσιμο και δεν είναι επικίνδυνο, πλην όμως είναι αρκετά περίεργη η δραματική μείωση των παραδοσιακών ειδών και η εξάπλωση του είδους σε τέτοια μεγάλη έκταση.


Παράλληλα και μετά από την ανεξέλεγτη αγκυροβολία στο βόρειο μέρος του νησιού έχει αρχίσει και γίνεται επικίνδυνα ανεξέλεγκτη και η αγκυροβολία στο νότιο μέρος. 

Και φυσικά δεν θα πρέπει να πιστεύει κανένας ότι υπάρχει και η ελάχιστη ελπίδα να υπάρξει κάποιος έλεγχος της περιοχής, μια και καταργήθηκαν οι λιμενικοί σταθμοί και έτσι η περιοχή που οπωσδήποτε δεν είναι ορατή από το λιμεναρχείο της περιοχής αποτελεί απλά οικόπεδο των "μπάτε σκύλοι αλέστε και ότι θέτε κάνετε"

Ουσιατικά δηλαδή ένα σημαντικό παρατηρητήριο της νότιας Ελλάδας βρίσκεται εκτός και στην διάθεση όσων θέλουν να εκμεταλευτούν αυτή την κατάσταση, για οιουσδήποτε πονηρούς σκοπούς.
Ίσως το αρμόδιο υπουργείο θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του σχετικά με αυτό το θέμα.
-------------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Γιώργος Σάμιος
-------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου