Κυριακή 5 Απριλίου 2015
"ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ"
Το 1958 όταν ο Γιώργος Τζαβέλας γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί τη θρυλική ταινία "Μια ζωή την έχουμε" βάζει τον πρωταγωνιστή Δημήτρη Χορν, ταμία μιας τράπεζας, να ονειρεύεται το δικό του "Ταξίδι στα Κύθηρα" βλέποντας κάθε μέρα μπροστά του τον πίνακα του Βαττώ "Επιβίβαση για τα Κύθηρα"αξέχαστος Δημήτρης Χορν στην ταινία "Μια ζωή την έχουμε" με την συμπρωταγωνίστριά του Υβόν Σανσόν.
Πηγή
Eleni Harou
Σύντομη εισαγωγή στη Μεγάλη Εβδομάδα
Του π. Αντωνίου Χρήστου
Τι είναι Μεγάλη Εβδομάδα;
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!
Χάρισε ζωή Μπορείς.
Ο Γιάννης τα κατάφερε...
Ήμουν 10 χρόνων στο Δημοτικό όταν
σταμάτησε να έρχεται στο σχολείο ένας συμμαθητής μου. Δεν είχα δώσει
σημασία και δεν το είχα συζητήσει με τα
άλλα παιδιά μέχρι που ήρθε στο σχολείο ο θείος του παιδιού και είπε
στους δασκάλους μας ότι ο Δημήτρης θα επιστρέψει μετά ένα μήνα.
Θορυβήθηκε ο δάσκαλός μας, το μοιράστηκε μαζί μας και μέρα με την
ημέρα μάθαμε ότι ο Δημήτρης έπρεπε μα σώσει το αδελφάκι του τον Γιάννη
που ήταν πολύ άρρωστο, το είχαν στο Εξωτερικό και έπρεπε να πάει και ο
Δημήτρης εκεί.
Τότε μου δημιουργήθηκε μία απορία…. Πως ο Δημήτρης θα σώσει τον αδελφό του;
Μετά από ένα μήνα περίπου ο Δημήτρης επέστρεψε στο σχολείο
και μετά δύο μήνες και ο Γιάννης. Τότε έμαθα ότι ο Γιάννης κόντεψε να
πεθάνει κι αν δεν υπήρχε ο Δημήτρης να τον σώσει ο Γιάννης δεν θα ήταν
ανάμεσά μας.
Ροτόντας διαπίστωσα πως αν ο Γιάννης που
έπασχε από λευχαιμία και έπρεπε να κάνει μεταμόσχευση δεν έβρισκε
μόσχευμα από τον αδελφό του ή από την οικογένειά του, θα πέθαινε…
Η απορία αυτή υπήρχε στο μυαλό μου και περνώντας τα χρόνια,
διαπίστωσα ότι για μεταμόσχευση μυελού των οστών αν δεν βρεθεί δότης από
την οικογένεια τότε υπάρχει ανάγκη να βρεθούν Εθελοντές Δότες Μυελού
των Οστών από το σύνολο των ανθρώπων γύρω μας.
Η
πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης είναι ελάχιστη και αυξάνεται μόνο
όταν μεγαλώσει η βάση δεδομένων, των συνειδητά αποφασισμένων ανθρώπων να
συμμετάσχουν σε αυτή.
Πριν μερικές μέρες συνάντησα τον
Γιάννη που από τότε συνέχισε μέχρι και σήμερα να χαίρεται μαζί με την
οικογένειά του το πολυτιμότερο αγαθό… την ΖΩΗ!!!
• Η ιστορία είναι πραγματικό γεγονός και φυσικά η εποχή και τα πρόσωπα είναι φανταστικά για ευνόητους λόγους.
Πηγή
Χάρισε ζωή Μπορείς..facebook.com
Ένας στρατηγός στα Κύθηρα. Μια ιστορία από την εποχή της επταετίας.
Είναι, πολλές φορές, ενδιαφέρον να κοιτάζει κανείς πίσω τη μικροϊστορία του τόπου του, ανακαλύπτοντας κάποιες –ασήμαντες εκ πρώτης όψεως – λεπτομέρειες, οι οποίες, όμως, άφησαν την σφραγίδα τους, στον τόπο και στο χρόνο. Ο Στρατηγός Ανδρέας Έρσελμαν είναι ιστορικό πρόσωπο που συνέβαλε αποφασιστικά στις ιστορικές εξελίξεις της Ελλάδος σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας και μετά από αυτό, συνέδεσε την ζωή του με το νησί των Κυθήρων. To πώς θα το διαβάσετε παρακάτω. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο σημείωμα αυτό, ασφαλώς δεν επιχειρείται μια βιογραφία του Έρσελμαν˙ υπάρχουν άλλωστε αρκετές και πολύ καλές. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών εξέδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον ημερολόγιο αφιερωμένο στον Έρσελμαν και στο έργο του στα Κύθηρα. Εδώ θα αναφέρω μόνο μερικά περιστατικά που αποτελούν πλέον ιστορικά γεγονότα και ορισμένες εντυπώσεις που προκάλεσε η παρουσία του Στρατηγού Έρσελμαν στον υπογράφοντα, αφού είχα την τύχη, αν και μικρό παιδί ακόμα, να τον γνωρίσω προσωπικά.
ΚΥΘΗΡΑ Οι νερόμυλοι Μυλοποτάμου
Ένα σημαντικό στοιχείο της οικονομικής, κοινωνικής και φυσικής ιστορίας των Κυθήρων είναι οι νερόμυλοι. Μπορεί ως μνημεία να μην είναι τόσο γνωστά όσο είναι τα κάστρα και οι εκκλησίες του νησιού, όμως έχουν διαδραματίσει εξ ίσου σημαντικό ρόλο στον αέναο αγώνα των ανθρώπων του για επιβίωση. Ένας αγώνας αντικειμενικά δύσκολος, κυρίως λόγω του έντονου γεωμορφολογικού ανάγλυφου και της γενικά χαμηλής παραγωγικότητας των εδαφών του. Οι νερόμυλοι και οι ανεμόμυλοι πριν μερικές δεκαετίες ήταν σημαντικοί κρίκοι στην παραγωγική αλυσίδα του ψωμιού. Αλυσίδα που ξεκινά από την σπορά των δημητριακών και καταλήγει στην παρασκευή του. Οι προβιομηχανικοί μύλοι λοιπόν συμμετείχαν καθοριστικά στην παραγωγή ενός διαχρονικά σημαντικότατου διατροφικού στοιχείου των περισσοτέρων λαών, του άρτου ή κοινώς ψωμιού.
Οι νερόμυλοι Μυλοποτάμου Κυθήρων βρίσκονται στην περιοχή της ομώνυμης ρεματιάς. Μέχρι τώρα στην περιοχή έχουν εντοπισθεί 17 κτίρια Νερόμυλων ενώ μαρτυρίες ονοματίζουν έως και 22 με υπόδειξη ενός τουλάχιστον ιδιοκτήτη για κάθε έναν απ’ αυτούς. Η κατάσταση διατήρησης των κτιρίων ποικίλει. Πάντως υπάρχουν τουλάχιστον τρεις που βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και διατηρούν σημαντικά τμήματα του μηχανισμού τους.
Μητρόπολη Κυθήρων & Αντικυθήρων : Κυριακή των Βαϊων-Ποιμαντορική Εγκύκλιος
Κατά τήν σημερινή ἑορτή τῆς Κυριακῆς τῶν Βαΐων, κατά τήν ὁποία ἔχουμε τήν ἀνάμνησιν τῆς θριαμβευτικῆς εἰσόδου τοῦ Χριστοῦ εἰς τά Ἱεροσόλυμα καί τήν πορεία Του πρός τό ἑκούσιο καί σωτήριο Σταυρικό Πάθος Του, κρατώντας στά χέρια μας μαζί μέ τά βαΐα τῶν φοινίκων καί τά «βαΐα τῶν ἀρετῶν», ἄς προσευχηθοῦμε γιά ὅλους τούς συνανθρώπους μας, καί ἰδιαίτερα γιά τούς πτωχούς καί ἀσθενεῖς, τούς μοναχικούς καί ἀνήμπορους, τούς πεινασμένους καί στερημένους ἀπό τά βιοτικά καί ὑλικά ἀγαθά, τά φάρμακα καί τήν κοινωνική φροντίδα.
Ευχαριστήριο οικογένειας Μανόλη Στάθη
Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση και τα θερμά λόγια για τον πρόωρο χαμό του Μανόλη. Ευχαριστούμε την συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας για την διαχρονική εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του, την ανυπόκριτη οδύνη και το σεβασμό στη μνήμη του. Οι παρακαταθήκες του, το όραμα του , οι αγώνες του και κυρίως η τεράστια αγάπη του για το νησί μας , έχουν μεταλαμπαδευτεί ήδη στα παιδιά του ως ιστορική κληρονομιά. Η μνήμη του είναι φάρος πορείας για μας όπως και ο σεβασμός που δείξατε σε αυτή.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΟΛΗ ΣΤΑΘΗ
Ναυτικός Όμιλος Κυθήρων 1968
Ιστορικές φωτογραφίες απο το αρχείο του Μανώλη Δαπόντε πρωτεργάτη του <Ν.Ο.Κ>
Ο Ναυτικός Όμιλος Κυθήρων Ιδρύθηκε το 1968, ο οποίος ανέδειξε Τσιριγωτάκια σε πρωταθλητές Ελλάδας και μέλη της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας, κυρίως όμως, μάθαμε πάνω από τρεις χιλιάδες παιδιά σωστό κολύμπι. Ο όμιλος συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα. Για τις πρωτιές και τους θριάμβους του Ν.Ο.Κ. για δώδεκα ολόκληρα χρόνια όλα τα περιοδικά και οι εφημερίδες της Ελλάδας έγραφαν τα καλλίτερα, για το νησί και το Ναυτικό μας Όμιλο και έτσι έγινε το ως τότε άγνωστο νησί μας πασίγνωστο.
5 Απριλίου: Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων. Η Ελλάδα των Προσφύγων
5 Απριλίου: Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων. Η Ελλάδα των Προσφύγων
του Βλάση Αγτζίδη
Από το 1994 καθιερώθηκε η 5η Απριλίου ως "Ημέρα των Προσφύγων". Η πρωτοβουλία ανήκε σε Ελληνικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Γραφείου της Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία η ημέρα αυτή, εφόσον η προσφυγιά και οι εθνικές εκκαθαρίσεις αποτελούν τη βάση του σύγχρονου ελληνισμού. Το 1922 ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες -όσοι επέζησαν από τις εθνικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε ο τούρκικος εθνικισμός- από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη ήρθαν πρόσφυγες στον ελεύθερο βαλκανικό νότο. Η τραγική αυτή ιστορική εμπειρία εντέχνως ξεχάστηκε και οι διάφοροι ελλαδικοί μηχανισμοί εξουσίας προσπάθησαν να αλλοτριώσουν τους γόνους των προσφύγων. Όμως η ίδια η ζωή έρχεται να θυμίζει διαρκώς την τραγική αυτή εμπειρία και να σημειώνει την έλλειψη της κάθαρσης στη μικρασιατική τραγωδία. Την παραδοχή αυτή επιβεβαιώνουν οι διάφορες ελληνικές ομάδες του εξωελλαδικού χώρου, οι οποίες έρχονται μέχρι σήμερα πρόσφυγες στο έθνος-κράτος των Ελλήνων. Οι τραγικές εξελίξεις που σημάδεψαν τη μετασοβιετική περίοδο το χώρο της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας χαρακτηρίστηκαν από πολέμους, σφαγές και προσφυγιές. Όλα αυτά επηρρέασαν άμεσα τους ελληνικούς πληθυσμούς του Καυκάσου. Οι ελληνικές κοινότητες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Αμπχαζία, στην Τσετσενία κ.ά. καταστράφηκαν από τον άνεμο του πολέμου και οι συμπατριώτες μας σκορπίστηκαν πρόσφυγες στο ρωσικό νότο και στην Ελλάδα.
Σπείρα Ρομά από την Καλαμάτα γέμιζε όλη την Πελοπόννησο ηρωίνη…
Εξαρθρώθηκαν δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες ενέχονται στη διακίνηση ηρωίνης, κυρίως σε περιοχές της Πελοποννήσου και την Αττική
Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν συνολικά είκοσι τρία (23) άτομα, από τα οποία τα είκοσι ένα (21) είναι μέλη των οργανώσεων
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνει ακόμη εκατόν είκοσι τρία (123) άτομα, στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά
Διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, υπαίθριους και λοιπούς χώρους
Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ κ. ΦΑΝΗ ΦΕΡΝΙΑΔΑΚΗ.
Πηγή Δημοτικη Κοινοτητα Νεαπολης
Οξύτατη Αντίδραση Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα
Χτες το πρωί επικοινώνησα με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα προκειμένου να του εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου αφενός στα ανακοινωθέντα δρομολόγια της Μ. Εβδομάδας του Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, αφετέρου στην αδιόρθωτη πρακτική της εταιρείας να μην ζητά τη γνώμη των τοπικών αρχών πριν την κατάρτιση των δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας.
Ο Υπουργός με ενημέρωσε ότι πριν συναινέσει ο ίδιος στα συγκεκριμένα δρομολόγια, οι αρμόδιοι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών τον διαβεβαίωσαν ότι τα δρομολόγια έχουν τύχει της έγκρισης των κατά τόπους Δημοτικών Αρχών.
Αντέδρασα οξύτατα λέγοντας ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ η ΔΘΣ, η ΛΑΝΕ ή άλλος φορέας ζήτησε τη γνώμη του Δήμου και τη δική μου για τα δρομολόγια αυτά.
Τον κάλεσα να ερευνήσει το θέμα.
Αύριο θα αποσταλεί επίσημη διαμαρτυρία από το Δήμο.
Η στάση της ΛΑΝΕ δεν μπορεί και δεν θα μείνει αναπάντητη.
----------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης - Δήμαρχος Κυθήρων
---------------------------------------------------
ΚΥΘΗΡΑ Κυριακή των Βαίων στη Αγ. Μόνη!
Μια όμορφη τελετή, ένα πανηγύρι με παράδοση!
Απολαύστε λίγες φωτογραφίες αφιερωμένες σε σας, νοσταλγικοί Κυθήριοι φίλοι μου ,απανταχού της γης! Πηγή
Ανδρέας Λουράντος-κονταράτος.facebook.com
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΊΏΝ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΊΏΝ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ
Οι πρώτοι Βελανιδιώτες έχουν αρχίσει να προσέρχονται στα Βελανίδια για να συμμετέχουν στο εορτασμό των Αγίων ημερών που διανύουμε. Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.
Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».
Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.
Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.
•• ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΒΑΖΑΑR •• Δημοτικού Σχολείου Ποταμού Κυθήρων Κυριακή 5/4/15
Επισκεφθείτε το Πασχαλινό < ΒΑΖΑΑΡ> και ενισχύστε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποταμού την Κυριακή 5/4/15 απο ωρα 09.00 εος 18.00
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την σημερινή ημέρα εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους Άγιους Ευαγγελιστές, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».