Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης στους Δήμους της χώρας, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Ο Βουλευτής στην ερώτησή του τονίζει ότι πάνω από 250.000 ενήλικες συμπολίτες μας έχουν παρακολουθήσει δωρεάν τμήματα μάθησης κι έχουν ωφεληθεί από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα οποία παρέχουν σε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και ανέργων, τη δυνατότητα αναβάθμισης, προόδου και ανέλιξης, δημιουργώντας όρους αποδοτικότερης λειτουργίας της αγοράς.
Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σύνολο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, που είχε υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές, μεταξύ των οποίων και το Επιχειρησιακό «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (ΕΠ ΑΝΑΔ_ΕΔΒΜ), το οποίο καλύπτει το σύνολο των περιφερειών της χώρας και χρηματοδοτεί τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης.
Ωστόσο, παρά του ότι εγκρίθηκαν 2,11 δις ευρώ που προβλέπονται για το σύνολο του προγράμματος, μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του Έργου των Κ.Δ.Β.Μ.
Ο Βουλευτής ερωτά τον κ. Υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με μακροπρόθεσμη προοπτική που θα διασφαλίζει τη λειτουργία των Κ.Δ.Β.Μ., εάν πρόκειται να δώσει χρονική παράταση της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ.  και των ενεργών συμβάσεων των στελεχών των ΑΠ 7 και 8 στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, αλλά και τι πρόκειται να πράξει ώστε να διασφαλίσει την συνέχιση της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. από το Σεπτέμβριο του 2016 και μετά.
Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) συστάθηκαν και λειτουργούν σύμφωνα με το Ν. 3879/2010, σε όσους Δήμους της χώρας το επιθυμούν, παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Τα τελευταία χρόνια, η λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης σε 235 Δήμους της χώρας έχει ωφελήσει πάνω από 250.000 συμπολίτες μας, που έχουν παρακολουθήσει δωρεάν τμήματα μάθησης σε αντικείμενα που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, όπως ξένες γλώσσες, νέες τεχνολογίες, επιχειρηματικότητα, ποιοτικός ελεύθερος χρόνος κ.α.
Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα υλοποιούμενα από αυτά προγράμματα που προσφέρονται στους ενήλικες παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα - ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε- με τη διασφάλιση θέσεων εργασίας εκατοντάδων στελεχών (περίπου 500 στελέχη-συμβασιούχοι έργου πανελλαδικά), χιλιάδων εκπαιδευτών ωρομίσθιας απασχόλησης και με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.α.). Με τον τρόπο αυτό, η δια βίου μάθηση παρέχει σε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και ανέργων, τη δυνατότητα αναβάθμισης, προόδου και ανέλιξης, δημιουργώντας όρους αποδοτικότερης λειτουργίας της αγοράς. Επιπλέον, σημαντική  είναι η συμβολή της δια βίου μάθησης και στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών πληθυσμού, καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Στις 17.12.2014 εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σύνολο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, που είχε υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές, μεταξύ των οποίων και το Επιχειρησιακό «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (ΕΠ ΑΝΑΔ_ΕΔΒΜ), το οποίο καλύπτει το σύνολο των περιφερειών της χώρας και χρηματοδοτεί τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης. Είναι, όμως, απογοητευτικό το γεγονός ότι απ’ τα 2,11 δις ευρώ που προβλέπονται για το σύνολο του προγράμματος, μόνο 30 εκατομμύρια περίπου προορίζονται για τις ανάγκες του Έργου των Κ.Δ.Β.Μ.
Επιπλέον, κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης των τμημάτων, τα οποία ξεκίνησαν ουσιαστικά στις 01/12/2015, αντί για 01/10/2015, έχοντας ως συνέπεια τη σημαντική μείωση προγραμμάτων για το τρέχον έτος. Κι όλα αυτά όταν το φυσικό αντικείμενο (υλοποίηση προγραμμάτων) του παρόντος έργου μετά την παράταση που δόθηκε πέραν της 30/06/2015, λήγει στις 29/02/2016 για τους άξονες ΑΠ7 και ΑΠ8 (περιφέρειες εκτός Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου), ενώ για τον άξονα ΑΠ9 (Στερεά Ελλάδα και νησιά Νοτίου Αιγαίου, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους) στις 31/7/2016.

Επειδή, η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της νέας φάσης του Έργου καθιστά βέβαιη την αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. για πολλούς μήνες και δημιουργεί εύλογους φόβους για το μέλλον τους,
Επειδή τα Κ.Δ.Β.Μ. αποτελούν ουσιαστικά το μόνο δημόσιο πυλώνα της εκπαίδευσης ενηλίκων στη χώρα μας και πρέπει να συνεχιστούν,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.            Πρόκειται να δώσει χρονική παράταση της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ.  και των ενεργών συμβάσεων των στελεχών των ΑΠ 7 και 8 στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2016;
2.            Τι πρόκειται να πράξει, ώστε να διασφαλίσει την συνέχιση της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. από το Σεπτέμβριο του 2016 και μετά;
3.            Προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με μακροπρόθεσμη προοπτική που θα διασφαλίζει τη λειτουργία των Κ.Δ.Β.Μ.  ;

Πειραιάς, 10 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής                                         
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου