Το μέλλον ενός τόπου καθορίζεται από την ίδια την τοπική κοινωνία. Η ίδια εκφράζεται από τους επίσημους κρατικούς φορείς, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Το έργο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α), συνδράμουν όλοι οι πολίτες μέσα από τους συλλογικούς φορείς που είτε έχουν δημιουργηθεί, είτε δημιουργούνται . Στην περίπτωση του Δήμου Μονεμβασιάς π. χ έχουμε τον Σύνδεσμο Βελανιδιωτών “Η Μυρτιδιώτισσα” ( τον αναφέρω διότι είχα την τιμή να υπηρετήσω για πολλά έτη), την Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής και πολλούς άλλους.
Όλοι αυτοί οι φορείς πολιτισμού, σκοπό έχουν, να συνδέουν τις κοινότητες των ανθρώπων, να συνδράμουν στο έργο των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών και να προσφέρουν εν γένει τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες.
Σύντομο Ιστορικό
Ο Δήμαρχος Βοιών κ. Γιάννης Κουσούλης, το 2003 αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε να δημιουργεί τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Δήμου Βοιών. Σίγουρα είχε όραμα για τον τόπο μας ενώ δεν αμφισβητεί κανείς οτι τον παρέδωσε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ περίσσευμα στο ταμείο. Τα χρόνια πέρασαν με διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και έτσι φθάσαμε στο 2015 όπου ο νυν Δήμαρχος Μονεμβασιάς κ. Ηρακλής Τρειχίλης αφού έχει ήδη καταθέσει τον φάκελο, αναμένει την έγκριση από το ΥΠΕΚΑ. Προσοχή! Για να φτάσει στο σημείο αυτό, το ΓΠΣ πέρασε από όλα τα αρμόδια Υπουργεία και έλαβε όλες τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις.
Η σκυτάλη στο ΥΠΕΚΑ
Τώρα βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο, της απόφασης δηλαδή του ΥΠΕΚΑ, η οποία, θα υποβληθεί εν συνεχεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν διαρκεί περισσότερο από κάποιες μέρες.
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. που συστάθηκε σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και ο ρόλος του σε αυτό που ολόκληρη η τοπική κοινωνία έχει αποφασίσει.
Η κοινωνία αποφάσισε λοιπόν τι θέλει και έχοντας και τις σύμφωνες γνώμε ςόλων των υπουργείων έχει προωθήσει το αίτημά της. Έρχεται ο ΑΔΜΗΕ και με ενέργειες για τις οποίες φαίνεται οτι δεν είχε ενημερωθεί κανείς, προσπαθεί να ανατρέψει έναν αγώνα ετών και να επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου Μαλέα μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Εδώ θα σημειώσω τα εξής:
Την ανάπτυξη την θέλουμε όλοι. Ειδικά για ένα μεγάλο εθνικό θέμα, όπως η διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα ο σχεδιασμός από τον ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να είναι προσεκτικός και να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και κυρίως αυτό που η κοινωνία του Δήμου Μπονεμβασιάς έχει επιλέξει.
Δεν είναι δυνατόν ένας πρόχειρος σχεδιασμός ( όπως φάνηκε από την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην προκήρυξη ) να επιφέρει μη αναστρέψιμε καταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου Μαλέα. Θέσαμε κάποια ερωτήματα στον ΑΔΜΗΕ και περιμένουμε απάντηση. Αυτά είναι η χορήγηση στοιχείων που αφορούν το συγκεκριμένο τμήμα της χάραξης, όπως:
Ιστορικό – διαδικασία σύνταξης της Μελέτης χάραξης (π.χ. ενημέρωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.)
Εναλλακτικά σενάρια χάραξης (π.χ. σε συνάρτηση με οικονομικά ή περιβαλλοντικά κριτήρια)
Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αφορά το τμήμα αυτό της χάραξης και συνοδεύει στη σχετική Μελέτη (π.χ. συντεταγμένες ΕΓΣΑ χάραξης)
Αντί επιλόγου
Η απόφαση έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δ.Ε Βοιών από το ΥΠΕΚΑ αποτελεί μονόδρομο και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα!
Προτρέπω όλους όσοι ασχολούνται με σχεδιασμό μεγάλων ζητημάτων να λάβουν υπόψη την εξής φράση του Ηράκλειτου
Μη εική περί των μεγάλων συμβαλλώμεθα.
Να μην ασχολούμαστε
επιπόλαια με τα μεγάλα ζητήματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου