Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας &Θρησκευμάτων για την εφαρμογή της διάταξης για τα νηπιαγωγεία, κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής κάνει λόγο για αντιπαιδαγωγικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, σε ό,τι αφορά την οργανικότητα των νηπιαγωγείων στα αστικά κέντρα, το ελάχιστο όριο νηπίων που θα αντιστοιχούν σε κάθε νηπιαγωγό θα είναι 14 νήπια.
Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι «στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η συγχώνευση τμημάτων στα αστικά κέντρα και οι αναγκαστικές μετεγγραφές και μετακινήσεις νηπίων που θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση σε γονείς και παιδιά, ενώ την ίδια ώρα το κόστος μετακίνησης στοιχίζει πολύ περισσότερο στο Δημόσιο από το να τοποθετηθεί νηπιαγωγός.»
Επικαλούμενος στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι νηπιαγωγοί, την περυσινή χρονιά σε όλη τη χώρα λειτουργούσαν 1144 νηπιαγωγεία που είχαν λιγότερα από 14 παιδιά, ενώ το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόνο 87 νηπιαγωγεία αστικών κέντρων έχουν αριθμό φοιτούντων νηπίων μικρότερο των 14.
«Φαίνεται συνεπώς ότι το Υπουργείο επιλεκτικά έδωσε στοιχεία για νηπιαγωγεία με δυναμικότητα έως 12 παιδιών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος, ενώ επισημαίνει ότι στη συγκεκριμένη διάταξη που έφερε προς ψήφιση το Υπουργείο, δε γίνεται καμία αναφορά στα νήπια β’ νηπιακής ηλικίας και στον αριθμό τους.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
Η διάταξη που έφερε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την έρευνα και μεταβάλλει την οργανικότητα των νηπιαγωγείων, έχει βαθιά αντιπαιδαγωγικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη το ελάχιστο όριο νηπίων που θα αντιστοιχούν σε κάθε νηπιαγωγό θα είναι 14 νήπια, σε ό,τι αφορά την οργανικότητα των νηπιαγωγείων στα αστικά κέντρα.
Το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε με ψέματα και μισές αλήθειες να καθησυχάσει την εκπαιδευτική κοινότητα για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή και αναστολής λειτουργίας ορισμένων νηπιαγωγείων.
Η αλήθεια όμως είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας εκεί ακριβώς στοχεύει: στη συγχώνευση τμημάτων στα αστικά κέντρα και σε αναγκαστικές μετεγγραφές και μετακινήσεις νηπίων που θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση σε γονείς και παιδιά, ενώ την ίδια ώρα το κόστος μετακίνησης στοιχίζει πολύ περισσότερο στο Δημόσιο από το να τοποθετηθεί νηπιαγωγός.
Το Υπουργείο Παιδείας, θέλοντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόνο 87 νηπιαγωγεία αστικών κέντρων έχουν αριθμό φοιτούντων νηπίων μικρότερο των 14.
Σύμφωνα όμως με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι νηπιαγωγοί, την περυσινή χρονιά σε όλη τη χώρα λειτουργούσαν 1144 νηπιαγωγεία που είχαν λιγότερα από 14 παιδιά.
Φαίνεται συνεπώς ότι το Υπουργείο επιλεκτικά έδωσε στοιχεία για νηπιαγωγεία με δυναμικότητα έως 12 παιδιών.
Αν εξαιρέσουμε τα 254 νηπιαγωγεία δυσπρόσιτων περιοχών, υπάρχουν 890 νηπιαγωγεία αστικών περιοχών, αρκετά εκ των οποίων με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη που προωθεί το υπουργείο, θα αναγκαστούν να συγχωνευθούν με άλλα κι επομένως θα καταργηθούν.
Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη διάταξη που έφερε προς ψήφιση το Υπουργείο δεν γίνεται καμία αναφορά στα νήπια β’ νηπιακής ηλικίας και στον αριθμό τους. Αυτό σημαίνει ότι πολλά προνήπια ενδέχεται να μείνουν εκτός.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Εάν προτίθεται να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη για την οργανικότητα των νηπιαγωγείων και να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας.
2. Αν αμφισβητεί τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι νηπιαγωγοί και αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν 890 νηπιαγωγεία στα αστικά κέντρα με δυναμικότητα μικρότερη των 14 παιδιών. Αρκετά από αυτά δεν θα οδηγηθούν σε συγχώνευση σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε;
3. Για ποιο λόγο στη διάταξη δεν συμπεριλαμβάνονται τα νήπια β’ νηπιακής ηλικίας;
Πειραιάς, 18 Απριλίου 2016
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου