Ενα ακόμα δόρυ έφερε στην επιφάνεια η υποθαλάσσια ανασκαφή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ στα Αντικύθηρα.
Είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστεί αν ανήκε στην εξάρτυση του πληρώματος ή αν το κρατούσε κάποιο άγαλμα. Η έρευνα στο εργαστήριο θα δείξει σε ποια από τις δύο περιπτώσεις εντάσσεται. Αν πάντως ανήκει στη δεύτερη, οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν ακόμα ένα άγαλμα στον βυθό.
Η φετινή ανασκαφική περίοδος ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και η πρώτη κατάδυση έγινε την Πέμπτη. Οι καταδυόμενοι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως όλα τα αντικείμενα που είχαν τοποθετήσει πέρυσι στο συγκεκριμένο σημείο όπου εντοπίζεται το βυθισμένο σκαρί δεν είχαν μετακινηθεί. Το ευχάριστο συμπέρασμά τους ήταν πως δεν υπήρξε ανάμειξη τρίτων στην ανασκαφή. Κάτι που όμως αναμένεται, επειδή το ναυάγιο είναι σε μεγάλο βάθος και μια επιχείρηση λογικά δεν θα περνούσε απαρατήρητη.
Την Παρασκευή καταδύθηκαν και ο Μπρένταν Φόλεϊ από το Woods Hole μαζί με την έμπειρη Τζέμα Σμιθ και το Σαββατοκύριακο η έρευνα συνεχίστηκε. Βοήθησε σε αυτό και ο καλός καιρός, σε αντίθεση με πέρυσι, οπότε και λόγω καιρικών συνθηκών, και συγκεκριμένα των δυνατών ανέμων που έπνεαν, η πρώτη ανασκαφική περίοδος είχε λήξει εσπευσμένα.
Το πρώτο δόρυ που είχαν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στο ναυάγιο των Αντικυθήρων το 2014 |
Άλλα ευρήματα είναι μερικές ακόμη άγκυρες, που εντοπίστηκαν στην περιοχή των Αντικυθήρων, όχι όμως στον συγκεκριμένο χώρο του ναυαγίου.
Ο κ. Foley έχει δηλώσει πως σύμφωνα με τον αριθμό των δοράτων ή των άκρων που έχουν ανελκυσθεί, στον βυθό πρέπει να παραμένουν περισσότερα από έξι αγάλματα. Σε κάθε περίπτωση είναι καλυμμένα από άμμο που συσσωρεύθηκε εκεί με την κίνηση των θαλάσσιων υδάτων και με τα ρεύματα.
Η ανασκαφή θα συνεχιστεί για μερικές μέρες και μετά θα ξεκινήσει η μελέτη ευρημάτων από φέτος και από περασμένα χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα, συνεργάτες των ανασκαφέων επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και συνομίλησαν με επιστήμονες για τις έρευνες DNA που κάνουν οι πρώτοι σε ευρήματα. Μέχρι στιγμής, υπενθυμίζουμε πως έχουν βρει ότι κάποιοι αμφορείς είχαν λάδι με ρίγανη και κάποιοι άλλοι κρασί.
Η σκέψη των αρχαιολόγων είναι μήπως τα αγάλματα σταθεροποιούνταν από φορτίο με σιτηρά. Αν και κανένα από αυτά τα οργανικά υλικά δεν έχει διασωθεί, υπάρχει πιθανότητα να εντοπισθεί DNA.
Φέτος, η ανασκαφική ομάδα ερευνά τον πυρήνα του ναυαγίου, μια έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Πρώτος στόχος είναι να εντοπισθούν αντικείμενα και να ανασυρθούν -υπάρχει άδεια γι' αυτό. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι φορτίο είχε το πλοίο και αν ήταν ένα ή αν υπήρχε και δεύτερο. Τα αντικείμενα είναι σπαρμένα σε μεγάλη επιφάνεια, αλλά μόνο η γνώση του πώς έγινε το ναυάγιο και πώς έσπασε και διαλύθηκε το καράβι μπορεί να βοηθήσει σε αριθμητικό συμπέρασμα.
Υπάρχει περίπτωση, δηλαδή, να έσπασε πριν φτάσει στον βυθό, και ό,τι υπήρχε μέσα να έφτασε σε μεγάλη ακτίνα. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να «κάθισε» ολόκληρο, οπότε μάλλον δεν θα ήταν μόνο ένα. Σε κάθε περίπτωση, η καθεαυτό έρευνα του ναυαγίου άρχισε μόλις φέτος και θα απαιτηθούν πολλά χρόνια μέχρις ότου εξαντληθεί.
Όπως βλέπουμε, παρότι οι έρευνες είναι εξελιγμένες, υπάρχουν πολλά ακόμη προς διερεύνηση προκειμένου να καταλάβουμε το φορτίο του καραβιού που βυθίστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή, παίρνοντας μαζί του στο βυθό πολύτιμα αγάλματα, αντικείμενα και, το πολυτιμότερο, τον μυστηριώδη μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου