Σοβαρά προβλήματα στη μελισσοκομία της Λακωνίας έχουν προκαλέσει οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στο νομό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μελισσοκομικό μητρώο για τη Λακωνία είναι εγγεγραμμένοι 830 μελισσοκόμοι περίπου, οι οποίοι κατέχουν 55.000 μελίσσια. Εξ’ αυτών, οι 150 είναι επαγγελματίες και μετακινούν κυρίως τα μελίσσια τους στην Λακωνία (Μάνη, Δήμο Ευρώτα, Δήμο Μονεμβασίας, Ταΰγετο) και στους ορεινούς όγκους της Αρκαδίας (Μαίναλο και Πάρνωνα. Επιπλέον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 υπήρξαν 30 νέες εγγραφές στο μελισσοκομικό μητρώο της Λακωνίας.
Ωστόσο, η μέση ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη είναι 10 κιλά, πολύ πιο κάτω από τον μέσω όρο παραγωγής μελιού στην Ευρώπη που είναι 17 κιλά.
Οι μικρές αποδόσεις οφείλονται κυρίως στο ξηροθερμικό κλίμα που επηρεάζει την νεκταρο-έκκριση και την γυρεοπαραγωγή. Ειδικά για φέτος παρατηρείται μειωμένη παραγωγή σε όλες τις νομές (φασκόμηλο, πορτοκαλιά, πεύκο, καστανιά, θυμάρι) λόγω της ανομβρίας του χειμώνα και της άνοιξης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Μπροστά στον κίνδυνο απώλειας του συνόλου των μελισσιών για τους Λάκωνες μελισσοκόμους, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, με εισήγησή της στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Σπάρτη, ζήτησε τη λήψη απόφασης για στήριξη των πληγέντων μελισσοκόμων με έγγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αναλυτικά, η εισήγηση της κ. Τζανετέα έχει ως εξής:
«Η μελισσοκομία είναι από τις ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου που, όχι μόνο είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και συντελεί στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Με τη σταδιακή μείωση του αριθμού των άλλων εντόμων επικονιαστών με τις εκχερσώσεις και τη χρήση των ζιζανιοκτόνων, ο ρόλος της μέλισσας στην επικονίαση των καλλιεργούμενων φυτών, αλλά και της αυτοφυούς βλάστησης καθίσταται πλέον πρωταρχικός. Η μέλισσα θεωρείται και είναι το πολυτιμότερο έντομο στον πλανήτη γη.
Η προσφορά της μελισσοκομίας ως κλάδου της γεωργικής παραγωγής είναι μικρή, όταν υπολογίζεται με βάση την αξία των προϊόντων που παράγει άμεσα η ίδια, εφόσον καλύπτει μόλις το 2,45% της ζωικής παραγωγής και το 0,55% της συνολικής ακαθάριστης αξίας της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική, όταν σ' αυτήν συνυπολογίζεται η συμμετοχή της μέλισσας στην επικονίαση. Από τη δραστηριότητα αυτή της μέλισσας προκύπτουν γενικότερα οφέλη, όπως η βελτίωση ποιότητας και παραγωγής φρούτων, καρπών και σπόρων, η ποικιλότητα της αυτοφυούς βλάστησης, η διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας και άλλα.
Στην Ελλάδα στον κλάδο της μελισσοκομίας απασχολούνται 24.500 μελισσοκόμοι περίπου, οι οποίοι κατέχουν περί τις 1.980.000 κυψέλες. Το 80% είναι γεωργοί και το υπόλοιπο έτερο-επαγγελματίες, οι οποίοι ασκούν τη μελισσοκομία ως δευτερεύουσα απασχόληση.
Από τους 24.500 μελισσοκόμους το μεγαλύτερο μέρος ασκούν νομαδική μελισσοκομία και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, ασκεί στατική.
Στο μελισσοκομικό μητρώο για την Λακωνία είναι εγγεγραμμένοι 830 μελισσοκόμοι περίπου, οι οποίοι κατέχουν 55.000 μελίσσια, εκ των οποίων 150 είναι επαγγελματίες (διαθέτουν περισσότερες των 150 μελίσσια) και μετακινούν κυρίως τα μελίσσια τους στην Λακωνία (Μάνη, Δήμο Ευρώτα, Δήμο Μονεμβασίας, Ταΰγετο) και στους ορεινούς όγκους της Αρκαδίας, Μαίναλο και Πάρνωνα.
Επιπλέον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχαμε 30 νέες εγγραφές στο μελισσοκομικό μητρώο της Λακωνίας.
Η μέση ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη είναι 10 κιλά, πολύ πιο κάτω από τον μέσω όρο παραγωγής μελιού στην Ευρώπη που είναι 17 κιλά. Οι μικρές αποδόσεις οφείλονται κυρίως στο ξηροθερμικό κλίμα που επηρεάζει την νεκταρο-έκκριση και την γυρεοπαραγωγή.
Ειδικά για φέτος παρατηρείται μειωμένη παραγωγή σε όλες τις νομές (φασκόμηλο, πορτοκαλιά, πεύκο, καστανιά, θυμάρι) λόγω της ανομβρίας του χειμώνα και της άνοιξης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι μελισσοκόμοι εκτός από ότι έχουν υποστεί μείωση στο εισόδημά τους λόγω της απώλειας παραγωγής και των εξόδων που πραγματοποίησαν για τις μετακινήσεις και την συντήρηση των μελισσιών τους, βρίσκονται αντιμέτωποι εξαιτίας αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν ακόμη και όλα τους τα μελίσσια.
Κατόπιν των παραπάνω ζητούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση στήριξης των πληγέντων μελισσοκόμων με έγγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους μελισσοτρόφους να διατηρήσουν τις μελισσοκομικές τους εκμεταλλεύσεις, κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο και τουλάχιστον μέχρι την επόμενη μελιτοφορία.(π.χ. χορήγηση μελισσοτροφής)».
- See more at: http://lakonikos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου