Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΠΟΝΤΕ.Ο Θίασος που λειτούργησε από το 1964 έως το 1973

ΦΙΝΆΛΕ 
Από Αριστερά: Μανώλης Σάμιος -Τσιπούρας- Κούλα Λουράντου, Μαρίκα Βέζου- Τσιμουχομαρίκα-. Μαν. Δαπόντε., Βιολέτα Λουράντου ( αδελφή της Κούλας, όταν έφυγαν αυτά τα δυο κορίτσια - στο εξωτερικό- διέλυσε ο θίασος) Θανάσης Βενάρδος, Μαρίκα Αλέκου. Βέζου,"Αλεκομαρίκα" (Είχαμε και τα καλλιτεχνικά μας) Βασίλης Χάρος Τάκης Αρώνης, Και ο Μακαρίτης ο "Φιλιππόγιωργης".
Όταν ο Υφυπουργός των Οικονομικών Δ. Αλυπράντης που στηρίξαμε τότε αφάνταστα μας εγκατέλειψε ουσιαστικά, ιδρύσαμε τον Ερασιτεχνικό Θίασο με τον οποίο ανεβάσαμε κάποια έργα για αποπληρωμή οφειλών από τα λιμενικά έργα στο Καψάλι, αλλά και ψυχαγωγία των κατοίκων. Ο Θίασος λειτούργησε από το 1964 έως το 1973. Θα δείτε κάποιες φωτογραφίες.

Αυτό το άλμπουμ το αφιερώνω σε όλους τους εκλεκτούς συνεργάτες και φίλους του τότε, που μαζί όλοι μας, προσφέραμε ότι μπορούσαμε για την προκοπή του τόπου. Να είστε όλοι σας καλά και να ζούμε να θυμόμαστε αυτούς που μας έχουν φύγει.
Σας ευχαριστώ.


Πηγή

Manolis Daponte
Και αυτή η σκηνή είναι από έργο με τον Ν. Κασάπη, βλέπουμε από εκείνο, τον προγενέστερο θίασο τους: Γιώργη Χαραμουντάνη, Χριστίνα Παστού, και Μαρίκα Βαρυπάτη. Είναι οι τρεις πρώτοι από Αριστερά. Εν συνεχεία Κούλα Λουράντου και ο γνωστός μας.

Μάλλον το ίδιο: 
"Ζητήτε Ψεύτης"
Είναι από το 'Εξοχικόν Κέντρον"
Πάλι έργο από πρωτύτερα με τον αξέχαστο Νίκο Κασάπη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ !!!! Ο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  10/06/2016 ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  11/06/2016 .
  

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  10/06 ΑΠΟ 18.00-21.00. ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ. 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  11/06 ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΟ 09.30-13.00 
ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΑΠΟ 17.30-20.30

Παλαιοχώρα SOS ! Η ερειπωμένη μεσαιωνική παλιά πρωτεύουσα των ρων.Κυθή

 ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ ΚΥΘΗΡΩΝ  
Από τους πιο αξιόλογους και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού ,είναι το κάστρο της Παλαιόχωρας. Δυστυχώς μια ιστορία που ξεκίνησε τον 12ο αιώνα σήμερα κινδυνεύει να χαθεί. Στο παρελθόν έγιναν μικρές παρεμβάσεις συντήρησης , από την Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας Από τότε μέχρι σήμερα απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει ,ούτε κάποια έργα αναστήλωσης ,ούτε συντήρησης . Έχει εγκαταλειφθεί κινδυνεύοντας από κατάρρευση. Αφημένος και εκτεθειμένος ο χώρος, χωρίς μέτρα προστασίας ,έχει γίνει χώρος στάνης για τα άγρια ζώα. Χρόνο με τον χρόνο υπέροχες ,ανεκτίμητης αξίας αγιογραφίες καταστρέφονται. Είναι βέβαια εμφανές στον επισκέπτη ότι υπάρχουν και καταστροφές από βέβηλους . Εκκλησιές με εμφανή σημάδια καταστροφής από ανθρώπους που δεν σέβονται ούτε τον χώρο ούτε την ιστορία αυτού του ανεκτίμητου μνημείου που μέρα με την μέρα χάνεται. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ευθύνη όλων μας . Είναι κληρονομιά που οφείλουμε να την προστατέψουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Κάποιοι πρέπει να ανασκουμπωθούν και να φροντίσουν να μην χαθεί. Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να την προστατέψουμε.

 *ΟΜΑΔΑ ADELIN 107,3 FM WEB TV ΚΥΘΗΡΑ*






Η Παλαιοχώρα είναι η ερειπωμένη μεσαιωνική παλιά πρωτεύουσα των Κυθήρων, η οποία επί Βυζαντινής εποχής ονομάζονταν Άγιος Δημήτριος. Αυτή η μικρή πόλη χτίστηκε το 12ο αιώνα από Μονεμβασίτες στην βορειανατολική πλευρά του νησιού, πάνω από ένα μεγάλο γκρεμό.

Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Στέκεται στην κορυφή του βουνού, μπροστά στο θαυμάσιο φαράγγι Κακό Λαγκάδι, όπου ενώνονται δυο χαράδρες. Βρίσκεται στα 100 μέτρα ύψος από την θάλασσα. 

Η Παλαιόχωρα είναι οχυρωμένη και βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από των γύρω λόφων για να μη φαίνεται από την θάλασσα και να είναι προστατευμένο από τις συχνές επιθέσεις πειρατών.

Ιστορία

Παρά τη φυσική προστασία της πολιτείας και την οχύρωσή της, ο διάσημος Τούρκος πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατάφερε να την ανακαλύψει το 1537.

Έκαψε όλη την πολιτεία και πούλησε τους κατοίκους για σκλάβους. Το μέρος θεωρήθηκε καταραμένο από τότε και δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Σήμερα σώζονται αρκετά μνημεία, όπως ο ναός της Αγία Βαρβάρας άριστο δείγμα Μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής φημισμένος για τις ιδανικές αναλογίες του, η εκκλησία της Παναγίας του φόρου. Επίσης υπάρχουν ένας μεγάλος αριθμός από κτίσματα, όπως δημόσια κτίρια και αμυντικά τείχη. 
Οι χαράδρες σχηματίζουν μια μικρή λίμνη μεγάλης ομορφιάς και οικολογικής αξίας.
Πηγή http://www.kastra.eu/

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ.«ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ» «ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»


Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Δαφνίου και Βλαχιώτη τις δράσεις της δεύτερης ημέρας της Πράσινης Εβδομάδας στον Δήμο Ευρώτα. Στόχος αυτών ήταν η κατάδειξη της αλληλένδετης σχέσης παραγωγής και νερού, αλλά και η ενημέρωση των παιδιών για την καλλιέργεια και φροντίδα των δέντρων. 
Συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο Δαφνίου πραγματοποιήθηκε φύτευση οπωροφόρων και εσπεριδοειδών δέντρων από τους μαθητές, οι οποίοι εργάστηκαν με ζήλο και επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μέριμνα των δέντρων. Η φύτευση έγινε υπό την καθοδήγηση του Αντιδημάρχου Ευρώτα κ. Ηλία Παναγιωτακάκου και της υπαλλήλου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Ευρώτειος Πολιτεία» γεωπόνου-τεχνολόγου Αλεξίας Αλεξανδρή. Ο κ. Παναγιωτακάκος, αφού συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τον ήδη διαμορφωμένο φρουτόκηπο στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ενημέρωσε για τις δράσεις και τους σκοπούς της Πράσινης Εβδομάδας και τις προθέσεις του Δήμου Ευρώτα για δημιουργία «κήπων» σε όλα τα σχολεία. Το κύριο μήνυμα, ωστόσο, ήταν η διαμόρφωση καταναλωτικής συνείδησης που να προωθεί την προτίμηση σε προϊόντα του τόπου μας και η επένδυση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. 
Στο Δημοτικό Σχολείο Δαφνίου βρέθηκαν, επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα. Αδαμαντία Τζανετέα και ο Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Σαϊτάκης. Η κα. Τζανετέα στη σύντομη ομιλία της τόνισε τη σπουδαιότητα των σχολικών δράσεων και την αναγκαιότητα σύνδεσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ο κ. Σαϊτάκης στάθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος Ευρώτα με συνέπεια την έμπρακτη απασχόληση των παιδιών με τη φύση και το περιβάλλον, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει στα παιδιά να προτιμούν την κατανάλωση των προϊόντων της τοπικής αγοράς. 



Το Δημοτικό Σχολείο Δαφνίου έδωσε το μήνυμα : «Καλλιεργώ, Φροντίζω, Παράγω, Καταναλώνω» και υπόσχεση περισσότερων φυτεύσεων δέντρων και στήριξης της τοπικής οικονομίας. 
Στο Δημοτικό Σχολείο Βλαχιώτη έγινε παρουσίαση στους μαθητές με θέμα : «Ο κύκλος ζωής του νερού» στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ζώνης από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού. Έγινε προσπάθεια ενημέρωσης για τη σημασία του νερού και ευαισθητοποίησης στη χρήση του, ενώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους και να καταθέσουν τις απόψεις τους. 
Οι δράσεις υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία του ΚΕΑΝ.

ΒΑΤΙΚΑ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΟΒΑΝ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΟΦΟΡΑ ΤΟΥΣ

Ο νόμος αναφέρει ρητά την απαγόρευση κάθε τροχοφόρου στις παραλίες.Κάποιοι νομίζουν όμως ότι είναι πάνω από τον νόμο και στην κυριολεξία όργωσαν την παραλία της Νεάπολης .Μάλιστα σε περίοδο ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα-Καρέτα που αυτήν την εποχή εμφανίζεται για να αφήσει τα αυγά της. 
Μια παραλία οργανωμένη και βραβευμένη με γαλάζια σημαία,εκεί που πέρυσι είχαμε χελωνοφωλιά και φέτος εθελοντές καθημερινά ελέγχουν για την προστασία της ,τα τροχοφόρα έκοβαν βόλτα. Τέτοια φαινόμενα είναι απαράδεκτα.

Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα
Συμβαίνει Τώρα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος


Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Στατιστικά Στοιχεία
Το κάπνισμα προκαλεί:
τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:
Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Επιδότηση ενοικίου για τους πυρόπληκτους των Βοιών

Δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την επιδότηση ενοικίου στέγασης κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης με 20ή Ιουλίου 2015 στη ΔΚ Νεάπολης, ΤΚ Μεσοχωρίου, Λαχίου, Αγίου Νικολάου, Φαρακλού και Κάμπου του δήμου Μονεμβασίας.
Οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατοικιών για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρωτόκολλο αυτοψίας επικίνδυνα ετοιμόρροπου κτίσματος (ΠΑΕΕΚ) ή έκθεση αυτοψίας ολοσχερούς καταστροφής πυροπλήκτου κτίσματος ή πόρισμα χαρακτηρισμού του ως προσωρινά ακατάλληλου για χρήση, έχουν προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ (δηλαδή έως 18/9/2016) για την υποβολή αίτησης, συνοδευόμενης με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην ΚΥΑ, προς την αρμόδια υπηρεσία (Τομέας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων Νομού Μεσσηνίας).
Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του δήμου Μονεμβασίας (www. monemvasia.gov.gr).

Νέος θησαυρός στα Αντικύθηρα .

Ενα ακόμα δόρυ έφερε στην επιφάνεια η υποθαλάσσια ανασκαφή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ στα Αντικύθηρα.

Είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστεί αν ανήκε στην εξάρτυση του πληρώματος ή αν το κρατούσε κάποιο άγαλμα. Η έρευνα στο εργαστήριο θα δείξει σε ποια από τις δύο περιπτώσεις εντάσσεται. Αν πάντως ανήκει στη δεύτερη, οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν ακόμα ένα άγαλμα στον βυθό.

Η φετινή ανασκαφική περίοδος ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και η πρώτη κατάδυση έγινε την Πέμπτη. Οι καταδυόμενοι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως όλα τα αντικείμενα που είχαν τοποθετήσει πέρυσι στο συγκεκριμένο σημείο όπου εντοπίζεται το βυθισμένο σκαρί δεν είχαν μετακινηθεί. Το ευχάριστο συμπέρασμά τους ήταν πως δεν υπήρξε ανάμειξη τρίτων στην ανασκαφή. Κάτι που όμως αναμένεται, επειδή το ναυάγιο είναι σε μεγάλο βάθος και μια επιχείρηση λογικά δεν θα περνούσε απαρατήρητη.

Την Παρασκευή καταδύθηκαν και ο Μπρένταν Φόλεϊ από το Woods Hole μαζί με την έμπειρη Τζέμα Σμιθ και το Σαββατοκύριακο η έρευνα συνεχίστηκε. Βοήθησε σε αυτό και ο καλός καιρός, σε αντίθεση με πέρυσι, οπότε και λόγω καιρικών συνθηκών, και συγκεκριμένα των δυνατών ανέμων που έπνεαν, η πρώτη ανασκαφική περίοδος είχε λήξει εσπευσμένα.

Το πρώτο δόρυ που είχαν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στο ναυάγιο των Αντικυθήρων το 2014
Άλλα ευρήματα είναι μερικές ακόμη άγκυρες, που εντοπίστηκαν στην περιοχή των Αντικυθήρων, όχι όμως στον συγκεκριμένο χώρο του ναυαγίου.

Ο κ. Foley έχει δηλώσει πως σύμφωνα με τον αριθμό των δοράτων ή των άκρων  που έχουν ανελκυσθεί, στον βυθό πρέπει να παραμένουν περισσότερα από έξι αγάλματα. Σε κάθε περίπτωση είναι καλυμμένα από άμμο που συσσωρεύθηκε εκεί με την κίνηση των θαλάσσιων υδάτων και με τα ρεύματα.

Η ανασκαφή θα συνεχιστεί για μερικές μέρες και μετά θα ξεκινήσει η μελέτη ευρημάτων από φέτος και από περασμένα χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα, συνεργάτες των ανασκαφέων επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και συνομίλησαν με επιστήμονες για τις έρευνες DNA που κάνουν οι πρώτοι σε ευρήματα. Μέχρι στιγμής, υπενθυμίζουμε πως έχουν βρει ότι κάποιοι αμφορείς είχαν λάδι με ρίγανη και κάποιοι άλλοι κρασί.

Η σκέψη των αρχαιολόγων είναι μήπως τα αγάλματα σταθεροποιούνταν από φορτίο με σιτηρά. Αν και κανένα από αυτά τα οργανικά υλικά δεν έχει διασωθεί, υπάρχει πιθανότητα να εντοπισθεί DNA.

Φέτος, η ανασκαφική ομάδα ερευνά τον πυρήνα του ναυαγίου, μια έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Πρώτος στόχος είναι να εντοπισθούν αντικείμενα και να ανασυρθούν -υπάρχει άδεια γι' αυτό. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι φορτίο είχε το πλοίο και αν ήταν ένα ή αν υπήρχε και δεύτερο. Τα αντικείμενα είναι σπαρμένα σε μεγάλη επιφάνεια, αλλά μόνο η γνώση του πώς έγινε το ναυάγιο και πώς έσπασε και διαλύθηκε το καράβι μπορεί να βοηθήσει σε αριθμητικό συμπέρασμα. 

Υπάρχει περίπτωση, δηλαδή, να έσπασε πριν φτάσει στον βυθό, και ό,τι υπήρχε μέσα να έφτασε σε μεγάλη ακτίνα. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να «κάθισε» ολόκληρο, οπότε μάλλον δεν θα ήταν μόνο ένα. Σε κάθε περίπτωση, η καθεαυτό έρευνα του ναυαγίου άρχισε μόλις φέτος και θα απαιτηθούν πολλά χρόνια μέχρις ότου εξαντληθεί.

Όπως βλέπουμε, παρότι οι έρευνες είναι εξελιγμένες, υπάρχουν πολλά ακόμη προς διερεύνηση προκειμένου να καταλάβουμε το φορτίο του καραβιού που βυθίστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή, παίρνοντας μαζί του στο βυθό πολύτιμα αγάλματα, αντικείμενα και, το πολυτιμότερο, τον μυστηριώδη μηχανισμό των Αντικυθήρων.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος , Αντ. Καρατάσου, Liberal