Κυθήριοι (Don’t?) Panic!
Το δασολόγιο είναι απαραίτητο σε μια σύγχρονη διοίκηση. Η χώρα μας, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είχε υποχρέωση (εδώ και πολλά χρόνια) να ταξινομήσει σε διαδραστική βάση δεδομένων όλα τα γεωχωρικά δεδομένα (κατά INSPIRE). Από φέτος όμως τα πρόστιμα άρχισαν να έρχονται και επομένως μόλις τώρα θορυβήθηκαν οι χρυσοπληρωμένοι διοικητικοί των υπουργείων. Αποτέλεσμα είναι αυτά τα ασύνδετα αρχεία όπου η κάθε υπηρεσία ανεβάζει φύρδην μίγδην δεδομένα απίστευτης προχειρότητας. Το ότι το δασολόγιο δεν είναι πχ συνδεδεμένο με το κτηματολόγιο, με τις υπηρεσίες δόμησης και οτι οι τελευταίες ποτέ δεν απέκτησαν ψηφιακή βάση για τα όρια των οικισμών οδηγεί μαθηματικά το εγχείρημα στο χάος. Το βάρος μεταφέρεται φυσικά στο σύνηθες κορόιδο, τον πολίτη, που πληρώνει σε χρόνο και χρήμα την απραγία δεκαετιών. Όμως ετούτη τη φορά πρόκειται για ανοιχτό πόλεμο – και μακροχρόνιο (εδώ ακόμα δεν έχουν συσταθεί οι επιτροπές που θα κρίνουν τις αντιρρήσεις…).
Το τι πραγματικά σημαίνει για το νησί μας αυτή η σκανδαλώδης διαδικασία, χρειάζεται πολύ χώρο και χρόνο για να παρουσιαστεί. Εκτός από την προχειρότητα της ψηφιοποίησης, οι δασικοί χάρτες έγιναν χωρίς καν να ληφθούν υπόψιν τα όρια των οικισμών εντός των οποίων έχουν χαρακτηριστεί οι δασικές εκτάσεις από το 1987! Άρα πρέπει να γίνουν ενστάσεις ακόμα και για οικόπεδα στο ρυμοτομικό της Αγίας Πελαγίας! Αν συμπεριλάβουμε τις εκτός σχεδίου περιοχές, έχουμε ΧΙΛΙΑΔΕΣ περιπτώσεις εκτάσεων για τις οποίες θα πρέπει να γίνουν ενστάσεις. Εκτός από το τεράστιο κόστος για τα παράβολα, υπάρχει και τεράστιο κρυφό γραφειοκρατικό κόστος για τα αυτονόητα και για τα θεσμοθετημένα εδώ και δεκαετίες. Το μόνο σίγουρο είναι οτι το να αρχίσουμε όλοι να κάνουμε ενστάσεις είναι ανόητο. Υπολογίζω απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ από το νησί.
Σε αυτό πρέπει να ενωθούμε, να δώσουμε απάντηση από σύσσωμη την κοινωνία μας.
Καλώ άμεσα την Εγχώριο και τον Δήμο :
Να συμβουλέψουν τους συμπολίτες μας να μην βιαστούν να προχωρήσουν σε αντιρρήσειςπριν ξεκαθαρίσει το τοπίο και αποφασιστούν οι θεσμικές συλλογικές δράσεις.
Να συνδιοργανώσουν 2 ανοιχτές συνελεύσεις :
Η πρώτη πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ (εντός 3-4 ημερών) και να έχει ως ΜΟΝΟ σκοπό την παρουσίαση και την αποκάλυψη του τι ακριβώς συμβαίνει. Ήδη οι μηχανικοί (και ιδίως οι τοπογράφοι) του νησιού έχουμε πληθώρα από σημαντικά στοιχεία και παραδείγματα.
Η πρώτη πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ (εντός 3-4 ημερών) και να έχει ως ΜΟΝΟ σκοπό την παρουσίαση και την αποκάλυψη του τι ακριβώς συμβαίνει. Ήδη οι μηχανικοί (και ιδίως οι τοπογράφοι) του νησιού έχουμε πληθώρα από σημαντικά στοιχεία και παραδείγματα.
Η δεύτερη συνέλευση να γίνει μια εβδομάδα αργότερα, αφού θα δοθεί χρόνος σε μια επιτροπή που θα συσταθεί ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα με τη νομική υπηρεσία των ΟΤΑ, να προτείνουν συγκεκριμένο πλαίσιο συλλογικής δράσης.
.
.
Για να διευκολύνω την κατανόηση του προβλήματος από πολλούς που προσπαθούν να δουν τι γίνεται με τις περιουσίες τους αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με το εχθρικό τεχνικό και γραφειοκρατικό περιβάλλον της ιστοσελίδας της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη, αναφέρω σύντομα κάποια πράγματα:
Ξεκλειδώθηκε σήμερα η δυνατότητα (κάνοντας κλικ στο κουμπί ( i ) και μετά σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη) να εμφανίζεται στο πινακάκι αριστερά η συντομογραφία του χαρακτηρισμού της έκτασης :
Σύμφωνα με το υπόμνημα αλλά και με την απόφαση της ανάρτησης, οι περιπτώσεις όπου έχει κυρίως νόημα η υποβολή ένστασης είναι οι ΔΔ και ΑΔ, αυτές δηλαδή που δεν είναι τελεσίδικες και τελειώνουν σε Δ ( διότι το Δ στο τέλος σημαίνει οτι στην πρόσφατη φωτοερμηνεία είναι δασικό και «Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ του θεματικού περιεχομένου του δασικού χάρτη και του ιστορικού ορθοφωτοχάρτη, τότε υπερισχύει ο πρώτος.»)
Σημεία κλειδιά:
1. – Τελεσιδικία
Επισημαίνεται ότι η διαδικασία τού άρθρου 14 ν.998/1979, από την ανάρτηση του οικείου δασικού χάρτη παύει να ισχύει και οι επιτροπές τού άρθρου 10 του ιδίου νόμου καθίστανται αναρμόδιες για το χαρακτηρισμό εκτάσεων ως δάση, δασικών, χορτολιβαδι κών, βραχωδών ή πετρωδών. Για τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί αιτήσεις στα οικεία Δασαρχεία για εφαρμογή του άρθρου 14 ν. 998/1979, καθώς και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στις επιτροπές τού άρθρου 10 παρ. 3 στην ανωτέρω διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά τού περιεχομένου τού αναρτημένου δασικού χάρτη (περίπτωση ε’ εξαίρεσης καταβολής ειδικού τέλους).Δεν θα υπάρχει πλέον η γνωστή διαδικασία υποβολής αίτησης για χαρακτηρισμό. Δηλαδή, μετά το δίμηνο, δεν προβλέπεται διαδικασία αλλαγής, θα ισχύει ότι θα λέει ο χάρτης!
.
2. – Για την υποβολή αντίρρησης :
…είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των γεωγραφικών συντεταγμένων των κορυφών τού πολυγώνου/γεωτεμαχίου της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και η μορφή, καθώς και το εμβαδόν της. Άρα απαιτείται σύγχρονο τοπογραφικό.
…συμπληρώνονται, επίσης, τα στοιχεία των εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων, που θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον του ενδιαφερόμενου στην έκταση, άρα οι προφορικές διαθήκες κλπ πιθανόν σημαίνουν απώλεια δικαιώματος ένστασης, απαιτείται η προσκόμιση τίτλου ιδιοκτησίας, (συμβόλαιο, διαθήκη κα).
Για εκτάσεις εντός όλων των οικισμών (είτε οριοθετημένων, είτε με ρυμοτομικό σχέδιο) δεν καταβάλεται παράβολο αλλά επιπλέον απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης.
Δηλαδή, για να τα βάλουμε όλα μαζί, μέσα σε 2 μήνες πρέπει να κάνουμε εισαγωγή τοπογράφων από όλες της χώρες της οικουμένης. Πρέπει να έρθουν κοντέινερ και 50 εποχιακοί υπάλληλοι στα συμβολαιογραφεία/υποθηκοφυλακεία. Πρέπει να φτιάξουμε υπηρεσία δόμησης γιατί η συγκεκριμένη, όχι απλά δεν κατέχει να δώσει τις εκατοντάδες (ή χιλιάδες) βεβαιώσεις που απαιτούνται, αλλά ούτε που είναι τα Κύθηρα δεν καλοξέρει.
.
3. – Γραφειοκρατία.
Τέλος, αν νομίσατε οτι τουλάχιστον θα γίνουν όλα ψηφιακά… Τα αποδεικτικά στοιχεία που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά που αποδεικνύουν την καταβολή τού ειδικού τέλους καθώς και τη θεμελίωση του έννομου συμφέροντος επί της έκτασης που αφορά η αντίρρηση, αποστέλλονται εντός της ανωτέρω προθεσμίας υποβολής της σε έντυπη μορφή στο αντίστοιχο Σ.Υ.Α.Δ.Χ., στις παρακάτω διευθύνσεις: Δασαρχείο Πειραιά, Αγ. Διονυσίου 5, 18545 Πειραιάς. Άρα εκτός από όλα τα δικαιολογητικά για την ηλεκτρονική υποβολή απαιτείται ΚΑΙ έντυπη υποβολή.
.
Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα αλλά καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, αυτά μπορούν να αναλυθούν μόνο σε ζωντανή συζήτηση. Εύχομαι πραγματικά αυτή να γίνει όπως επιτάσσουν οι συνθήκες.
http://dragonerarossa.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου