Η προστασία την ζωής και της περιουσίας του κάθε ανθρώπου, από την απειλή της πυρκαγιάς και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, δεν είναι μόνον υπόθεση και υποχρέωση της Πολιτείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και του καθένα πολίτη χωριστά.
Αυτό το δεδομένο ήταν ξεκάθαρο και εφαρμοζόταν στην πράξη, από τους κατοίκους μιας ημιορεινής περιοχής της έξω Μάνης, στην Ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου.
Οι κάτοικοι της περιοχής του Καποδιστριακού Δήμου Σμήνους και του σημερινού ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Ανατολικής Μάνης, δεκαετίες πριν από σήμερα, εκφράζοντας την προσωπική τους διάθεση και πρακτική ανάγκη, δημιουργούσαν ομάδες ανά χωριό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απειλή της φωτιάς, αλλά και κάθε άλλη φυσική απειλή, που έφερνε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε κάθε ένα από τα 17 χωριά που ανήκουν σε αυτό το Δημοτικό Διαμέρισμα, με κεφαλοχώρι την Πετρίνα, είχαν ομάδες άμεσης ενεργοποίησης με πενιχρό στην αρχή εξοπλισμό και επενέβαιναν σε κάθε έναρξη συμβάντος κυρίως πυρκαγιάς.
Στο Αρχοντικό, στη Μέλισσα, τον Άγιο Νικόλαο και σε κάθε ένα από τα χωριά αυτά από την δημιουργία του Καποδιστριακού Δήμου Σμήνους, είτε με έξοδα του Δήμου, είτε ακόμα και από τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, τοποθετήθηκαν δεξαμενές 5000 λίτρων, (λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από φυσικές πηγές ύδατος ή από την θάλασσα) και ρυμουλκούμενες κατασκευές με βυτία 1000 έως 2000 λίτρων με αντλίες πυρόσβεσης.
Το καλοκαίρι του 2000 βρέθηκε κατά την διάρκεια άδειάς του, ο ‘’ντόπιος’’ Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Γραφάκος, (ευαισθητοποιημένος στα θέματα του Εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα), σε πυρκαγιά στην περιοχή. Εκεί παρατήρησε την έντονη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής που βοήθησαν καταλυτικά στο πυροσβεστικό έργο και κατασβήστηκε η πυρκαγιά με την μικρότερη δυνατή καμένη έκταση.
Τον Μάρτιο του 2002 με αφορμή την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο και με την ευκαιρία της οργάνωσης της επόμενης αντιπυρικής περιόδου 2003, ο τότε Διοικητής τους Π.Υ. Γυθείου Μιλτιάδης Μιλτιαδάκος απένειμε στους κατοίκους της Πετρίνας, (ως εκπροσώπους της ευρύτερης περιοχής), ευχαριστήριο δίπλωμα για την σημαντική τους προσφορά στο επιχειρησιακό πυροσβεστικό έργο.
Από τον Ιούλιο του 2003 όπου και τοποθετήθηκε στην Π.Υ. Γυθείου ο νέος τότε Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Γραφάκος, άρχισε να βάζει τα πρώτα λιθαράκια του Εθελοντισμού στης Υπηρεσία του Γυθείου και μέχρι το 2006 όπου και μετατέθηκε στην Αθήνα. Δημιουργήθηκε η ‘’μαγιά’’ των πρώτων εθελοντών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και άλλαζαν σιγά σιγά την νοοτροπία των πυροσβεστών για την συνύπαρξη τους υπηρεσιακά και επιχειρησιακά με τους Εθελοντές Πυροσβέστες.
Η παρουσία των άτυπων έως τότε Εθελοντών Πυροσβεστών της Πετρίνας ήταν διαρκής και σημαντική όλα τα χρόνια που ακολούθησαν έως το Μάρτιο του 2013 που την Διοίκηση της Π.Υ. Γυθείου ανέλαβε ο Πυραγός (τότε) Γραφάκος Κωνσταντίνος. Τότε και με την αφορμή της έναρξης των συζητήσεων για την αντιπυρική περίοδο, ο τότε Πρόεδρος της Τ.Κ. Πετρίνας Δημήτρης Βασιλάκος, ο Παναγιώτης Κατράδης και ο Βασίλης Αλιφέρης, ζήτησαν από τον νέο Διοικητή το χρόνιο αίτημά τους για όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση και καλύτερη συνεργασία με την Υπηρεσία. Έλεγαν χαρακτηριστικά, « Θέλουμε να βοηθήσουμε τα μέγιστα στην πρόληψη και την προστασία της περιοχής μας από την απειλή τις φωτιάς».
Ο καιρός είχε πλησιάσει και η συμφωνία μεταξύ Διοικητή και ενεργών πολιτών της περιοχής ήταν γεγονός.
«Όλοι μαζί πάμε για την δημιουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού».
Το φθινόπωρο του 2013 αμέσως μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και πριν την αρχή της ελαιοσυγκομιδής, 28 συνειδητοποιημένοι κάτοικοι των χωριών Πετρίνα, Προσήλιο, Μέλισσα, Άγιος Νικόλαος, Μελιτίνη και Παλαιόβρυση, κάθησαν στα θρανία, επέλεξαν την γνώση, και άρχισαν να παρακολουθούν το σχολείο εθελοντών πυροσβεστών, ώστε να καταφέρουν να λάβουν την Πιστοποίηση που προβλέπεται από το Πυροσβεστικό Σώμα και να είναι έτοιμοι να ενταχτούν στην δύναμη του Εθελοντικού Σταθμού που είχαν αποφασίσει να ιδρύσουν.
Η ίδρυση όμως δεν ήταν απλή υπόθεση. Έπρεπε να συμφωνήσει τη Δημοτική Αρχή δηλαδή ο Δήμος Ανατολικής Μάνης που σημειώνεται ότι είναι από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα όπου έχει περισσότερες από μία Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Έχει βέβαια και ένα πολύ βαρύ ιστορικό από καταστροφικές πυρκαγιές. Συνάμα έπρεπε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις του δημοσιοϋπαλληλικού συστήματος, δεδομένου ότι θα έπρεπε να παρθούν αποφάσεις και εγκρίσεις από όλη σχεδόν την Δημόσια Διοίκηση έως και τους τότε Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.
Η διαμορφωμένη δεκαπενταετής πείρα σε Ελλάδα και εξωτερικό του Πυραγού Γραφάκου Κωνσταντίνου στον θεσμό του Εθελοντισμού, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του τον πρώτο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό στον Δήμου Ευρώτα, η απόλυτη σύμπνοια του Δήμου Ανατολικής Μάνης και ιδικά του Δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου, και η χαρακτηριστική στήριξη του Βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, αλλά και όλων των πολιτικών προσωπικοτήτων την περιοχής, που έσκυψαν με θέληση στο ζήτημα, έφεραν τελικά το αποτέλεσμα.
Στις 16 Ιουλίου 2015 εκδόθηκε το Φ.Ε.Κ. ίδρυσης του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β’ Τάξης στην Πετρίνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Αντιμετωπίζοντας αυτή τη φορά τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης και για άλλη μια φορά την γραφειοκρατία, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης προμηθευτικέ και παρέδωσε Μέσα Ατομικής Προστασίας στους 28 Εθελοντές Πυροσβέστες τον Μάρτιο του 2107.
Έφτασε ο καιρός και οι τελευταίες εργασίες για την προετοιμασία των εγκαινίων. Η Σημερινή Πρόεδρος της Πετρίνας Αλεξία Βρουλίτη, με υπομονή, επιμονή και θέληση, σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Γεωργία Λυροφώνη και τον Πετρινιώτη Δημοτικό Σύμβουλο Αλέκο Καπασούρη, μετέτρεψαν μια γειτονιά ενός μικρού χωριού, σε χώρο τέλεσης εγκαινίων του 5ου στην Ελλάδα Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού.
Η περιοχή ευθύνης του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού, θα καλύπτει την Δημοτική Ενότητα Σμήνους με 17 Τοπικές Κοινότητες και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής πλευράς του Ταϋγέτου, με το δάσος της Βασιλικής και μέρος του δάσους του Βασιλακίου, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης με βελανιδιές, ρουπάκια και λοιπή δασική βλάστηση και φυσικά εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρων που είναι και ο βασικός οικονομικός βραχίονας της περιοχής.
Στις 12 Μαΐου ημέρα Παρασκευή στις 11:30 εγκαινιάστηκε ο 2ος Εθελοντικός Σταθμός Β΄ Τάξης χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου, από τον Γ.Γ.Π.Π. κ. Ιωάννη Καπάκη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ. Βασίλειο Καπέλιο.
Μετά την τέλεση του Αγιασμού από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο, διαβάστηκε η Ημερήσια Διαταγή από τον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Αντιπύραρχο Χριστόδουλο Παπαμιχαήλ ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «Δημότες και κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Σμήνους και γενικότερα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, να είστε βέβαιοι ότι οι Εθελοντές Πυροσβέστες με την αμείωτη υποστήριξη και εκπαίδευση από την Υπηρεσία μας, θα βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, παράλληλα και ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, για να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή από φυσικά αίτια ή ανθρώπινη αμέλεια που θα προσβάλει την περιοχή.»
Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Μάνης υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία αφού καλωσόρισε την φυσική και πολιτική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος επιβεβαίωσε την άριστη σχέση Δήμου και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δήλωσε την συνεχή και αδιάκοπη διατήρηση αυτής της συνεργασίας, για τον κοινό σκοπό της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του Δήμου.
Στην συνέχεια και στην ομιλία του, ο Αρχηγός Π.Σ. ανέφερε: " Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω του γεγονότος των εγκαινίων ως επίσημη ίδρυση κατά τον ορισμό, αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ξεχωριστή ημέρα τόσο για το Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και για την τοπική κοινωνία της Κοινότητας Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, καθώς και για το φυσικό περιβάλλον του τόπου γενικότερα.
Ο λόγος, δεν είναι άλλος, από τη διττή φύση του ίδιου του θεσμού για τον οποίο έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα, εκείνον του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού, εδώ στην κοινότητα της Πετρίνας. Και αυτό, γιατί τέτοιοι σταθμοί στελεχώνονται από πολίτες, που εκπαιδεύονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και επαγγελματισμό, σε αντικείμενα πυρόσβεσης-διάσωσης από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνουν καθήκοντα είτε σε Επαγγελματικές είτε σε Εθελοντικές Υπηρεσίες, φέροντας πλέον την ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη.
Ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός, εδώ στην κοινότητα της Πετρίνας, έχει να επιτελέσει ένα βαρυσήμαντο έργο πρόληψης και εφόσον απαιτηθεί καταστολής, ως προς τους κινδύνους πυρκαγιάς, αλλά και ως προς άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αφού η ευρύτερη περιοχή ευθύνης του απαρτίζεται από ένα σημαντικό τμήμα της Ανατολικής πλευράς του Ταϋγέτου, αποτελούμενου από πολλές χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης αλλά και γεωργικών εκμεταλλεύσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο εν λόγω Εθελοντικός Σταθμός, αποτελεί αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του επιχειρησιακού βραχίονα του Πυροσβεστικού Σώματος και εντάσσεται κανονικά στο σχεδιασμό και τη στρατηγική αυτού. Κυρίες και Κύριοι, η δημιουργία, η στελέχωση και εν τέλει η λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού εδώ, στην κοινότητα της Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, παρέχει τη δυνατότητα της άμεσης επέμβασης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, βασισμένα στην αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Εύχομαι, τέτοιες προσπάθειες, προερχόμενες από τη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δήμων και των πολιτών, να επαναλαμβάνονται και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα και τους απανταχού κατοίκους της, αφυπνίζοντας παγκόσμιες αξίες, αρχές και νόρμες, όπως αυτές της Πολιτικής Προστασίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, της συνέπειας και της αυτοπειθαρχίας. Εθελοντές Πυροσβέστες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού της κοινότητας Πετρίνας, συνοδοιπόροι πλέον του Πυροσβεστικού Σώματος στην ιδιαίτερη και ξεχωριστή διαδρομή του, σας εύχομαι υγεία, καλή αρχή στο δύσκολο και σημαντικό έργο σας και καλή αντιπυρική περίοδο".
Ακολούθησε ομιλία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη στην οποία ανέφερε: "Το να βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα αυτή και να εγκαινιάζω μια καινούργια δομή πολιτικής προστασίας και πυροπροστασίας, μόνο αισιόδοξο μπορεί να σε κάνει για το μέλλον. Σε μια εποχή που οι κοινωνίες μας γίνονται πιο ευάλωτες, πιο τρωτές, χρειάζεται να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο το σύστημα, να το κάνουμε ακόμα πιο ανθεκτικό στις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών.
Σε έναν τόπο που όπως ερχόμουν εδώ, στη διαδρομή αισθανόμουν`` ότι τα πάντα έχουν συνωμοτήσει για να είναι σε μια τέλεια αρμονία. Ένας τόπος μαγικός, ένας τόπος ιδιαίτερος που μου θύμισε τους στίχους του Καζαντζάκη του μεγάλου αυτού συγγραφέα από την Ασκητική που έλεγε : «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω» και νομίζω ότι αυτό θα κάνουν οι εθελοντές μας και βλέπω ότι είναι και πάρα πολλοί, ιδιαίτερα σημαντικό αυτό. Ξεκινούν ένα ταξίδι συναρπαστικό, ένα ταξίδι περιπετειώδες, ένα ταξίδι προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.
Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν να υπάρξει αυτή η δομή πολιτικής προστασίας, αυτό το αποτέλεσμα και θεωρώ ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Εμείς από την πλευρά μας, θεωρήστε το ως δεδομένο, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Κ. Αντιδήμαρχε ότι χρειαστεί, ότι μπορούμε και ότι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε. Και πάλι πολλά πολλά συγχαρητήρια".
Στην συνέχεια χαιρέτησαν στην εκδήλωση των εγκαινίων ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος ο οποίος ως Μανιάτης και Λάκωνας εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός στο οποίο παραβρέθηκε.
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα κατά τον χαιρετισμό τους εκτός από την υπόσχεση για συνεχή στήριξη στον νέο Εθελοντικό Σταθμό,
απέδωσαν τα εύσημα στον εμπνευστή και δημιουργό (όπως τον αποκάλεσαν) Επιπυραγό Κωνσταντίνο Γραφάκο και συνεχίζοντας, σημείωσαν ότι είναι σημαντικό, παρόμοιες προσπάθειες να υποστηρίζονται και να ενισχύονται από την ηγεσία του Σώματος, γιατί ως αποκλειστικό σκοπό έχουν την αναβάθμιση της ζωής του πολίτη.
Με τιμητικές πλακέτες τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο Υπαρχηγός Π.Σ. ε.α. Αντιστράτηγος Γεώργιος Γεωργιάκος και ο Πύραρχος ε.α. Μιλτιάδης Μιλτιαδάκος.
Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Συντονιστής Πάτρας Υποστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος, Αξιωματικοί του Π.Σ., καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων του τόπου και πλήθος κόσμου.
Σήμερα, μερικές μέρες μετά τα εγκαίνια ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Πετρίνας, είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, με οδηγό τον Διοικητή του Αραχωβίτη Βασίλειο και τους εθελοντές του, ώστε η ζωή και η περιουσία των κατοίκων την περιοχής να είναι προστατευμένη από πυρκαγιές και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
ΠΗΓΗ http://www.draseispoliton.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου