Εδώ και χρόνια, πολλοί Κυθήριοι που άφησαν το νησί τους για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία, υποστηρίζουν -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ότι το νησί των Κυθήρων θα μπορούσε εύκολα να θεωρείται μια ακόμα αυστραλιανή πολιτεία.
Ως έναν βαθμό αυτό είναι η αλήθεια, αν αναλογιστεί κανείς το ποσοστό των Ελλήνων της Αυστραλίας που επιστρέφει στο νησί για διακοπές ή ύστερα από μια επίσκεψη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, το υπερσύγχρονο αθλητικό συγκρότημα των Κυθήρων ή το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο του νησιού, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν μερικώς ή εξ ολοκλήρου από Κυθήριους συμπάροικους και συντηρούνται από αυτούς μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Δήμος Κυθήρων, υπολογίζεται ότι περίπου 80.000 Κυθήριοι εγκατέλειψαν το νησί μόνο τον τελευταίο αιώνα, η πλειοψηφία των οποίων εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία.
«Όταν σκέφτομαι το λατρεμένο μου νησί, ταξιδεύω νοερά στο παρελθόν και τις παιδικές μου αναμνήσεις» λέει σε συνέντευξή του στο «Νέο Κόσμο» ο 72χρονος επιχειρηματίας, Μηνάς Ραΐσης, ο οποίος έφυγε από το νησί το 1961, σε ηλικία 16 ετών, και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Σίδνεϊ.
«Από τη στιγμή που αποχαιρέτησα τα Κύθηρα, δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην ονειρευτώ το νησί μου και γι' αυτό, άλλωστε, τα τελευταία 40 χρόνια επιστρέφω τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο» εξομολογείται ο κ. Ραΐσης, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Ελένη, διοργάνωσαν φέτος Ελληνοαυστραλιανό «αντάμωμα» στο οποίο το παρόν έδωσαν πάνω από 100 συντοπίτες τους από την Αυστραλία.
«Τα Κύθηρα είναι η αυλή του Παραδείσου. Ο τόπος αυτός αποτελεί για όλους εμάς την γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος που ενώνει κατά κάποιον τρόπο τα παιδικά μας χρόνια με την ενήλικη ζωή μας και αυτό που φτάσαμε να είμαστε σήμερα» λέει στο «Νέο Κόσμο» ο 75χρονος συνταξιούχος Βρετός Κασιμάτης, που μετανάστευσε στην Αυστραλία πριν δεκαετίες και εγκαταστάθηκε στην Καμπέρα, όπου ήταν ιδιοκτήτης δημοφιλούς καφέ στην Manuka.
«Αγαπάμε το νησί μας και έχουμε πλέον γίνει όλοι μια μεγάλη παρέα. Όταν τα απογεύματα συναντιόμαστε στην πλατεία του χωριού και πίνουμε το καφεδάκι μας, νιώθουμε όλοι ότι ανήκουμε κάπου και αυτό το συναίσθημα είναι ανεκτίμητης αξίας» λέει η σύζυγος του Βρετού, Ευτυχία Κασιμάτη, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Κάρπαθο και εδώ και δεκαετίες «ντύνει» τις περισσότερες Ελληνίδες νύφες στην Καμπέρα.
Απομονωμένο αλλά εξαιρετικά γραφικό και εύφορο, το νησί της Θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα βρίσκεται μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Έλληνες και Ευρωπαίους γενικότερα.
Με κλίμα μεσογειακό και καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, το νησί συνδυάζει μαγευτικές παραλίες, διάσπαρτα παραδοσιακά γραφικά χωριά με πλούσια βλάστηση, κοιλάδες, σπήλαια, καταρράκτες και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική.
Το Τσιρίγο, όπως ήταν η ενετική ονομασία του νησιού, διοικητικά είναι οργανωμένο σε έναν Δήμο που μαζί με την Κοινότητα Αντικυθήρων, του ομώνυμου γειτονικού νησιού, υπάγονται στην Επαρχία Κυθήρων η οποία ανήκει στη Νομαρχία Πειραιά.
Μια χαλαρή βόλτα στη Χώρα των Κυθήρων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τη μοναδικότητα του νησιού, το οποίο μετά από μακρά περίοδο υπό ενετική κατοχή, διατηρεί ακόμα έντονα τα σημάδια της βενετικής αρχιτεκτονικής.
Παρ' όλη την ομορφιά του όμως, κατά την επίσκεψη μου εκεί τον περασμένο Ιούλιο, διαπίστωσα ότι το νησί παρουσίαζε μια ασυνήθιστη ησυχία, κάτι που δεν συναντά κανείς σε ελληνικό νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Φέτος η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε ασυνήθιστα ήρεμα, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με τα δρομολόγια του πλοίου που έρχεται από την Κρήτη. Ευτυχώς, οι Ελληνοαυστραλοί φίλοι μας έσωσαν το νησί μας, όπως, άλλωστε, κάνουν κάθε χρόνο» μας είπε η νεαρή Μαρία, ιδιοκτήτρια γυναικείας μπουτίκ ρούχων στη Χώρα του νησιού, ενώ πολλοί ακόμα ντόπιοι φαίνεται ότι συμμερίζονταν την άποψη της.
Σύμφωνα με τον 35χρονο δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, δύο είναι τα πλοία που συνδέουν τα Κύθηρα με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το πρώτο συνδέει το νησί με την Κρήτη, την Καλαμάτα, το Γύθειο και τον Πειραιά και το δεύτερο -και μικρότερο πλοίο- εξυπηρετεί τους τουρίστες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στο νησί διαμέσου Νεάπολης.
«Δυστυχώς, πριν από μερικούς μήνες το πλοίο Vincenzo Cornaros που εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος τα δρομολόγια από την Κρήτη, υπέστη σοβαρές μηχανικές βλάβες με αποτέλεσμα να διακοπούν από τον περασμένο Μάιο και μετά όλα τα δρομολόγια προς Κύθηρα.
«Ευτυχώς για μας, το δεύτερο πλοίο λειτουργεί κανονικά αλλά τα ποσοστά επισκέψεων φέτος παρουσιάζουν ήδη σημαντική πτώση της τάξεως του 9% αφού έχουμε χάσει συνολικά το 30% των επισκεπτών που για μας αριθμητικά αντιστοιχεί σε 8,000 τουρίστες το χρόνο» λέει ο δήμαρχος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Αντικύθηρα και ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου για τα δύο νησιά πριν από περίπου τρία χρόνια.
«Παρά τα όποια προβλήματα όμως, το νησί έχει ακόμα αρκετό τουρισμό και φιλοδοξούμε να αποκατασταθούν και τα τεχνικά προβλήματα σύντομα».
Η αλήθεια είναι ότι τα Κύθηρα δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση την Μύκονο ή την Σαντορίνη, αλλά αποτελούν δίχως αμφιβολία ιδανικό προορισμό για εκείνους που αγαπούν τον ποιοτικό τουρισμό, τα φυσικά τοπία και την άγρια ομορφιά, τα κρυστάλλινα νερά, την περιπέτεια και εξερεύνηση, ενώ σίγουρα αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής.
Οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού είναι αυθεντικοί, ευγενείς, εξαιρετικά φιλόξενοι και περήφανοι για το νησί τους.
«Τα Κύθηρα είναι ένας προορισμός που διαρκώς κερδίζει το ενδιαφέρον και την προτίμηση των επισκεπτών και εμείς εδώ όλοι φροντίζουμε με σκληρή δουλειά και στρατηγικές κινήσεις να προωθούμε τα δύο νησιά σε ολόκληρο τον πλανήτη και ειδικά στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη» λέει ο δήμαρχος.
«Μέλημά μας είναι να προσφέρουμε πάντα ποιοτική εξυπηρέτηση, να κρατάμε το νησί μας πεντακάθαρο και να προωθούμε τα υπέροχα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, ώστε όταν οι επισκέπτες μας φτάσουν στα Κύθηρα να ανακαλύψουν όχι απλώς ένα ακόμα νησί, αλλά έναν κρυμμένο θησαυρό.
«Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά κάθε χρόνο ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε στο νησί και τα αδέλφια μας, τους Έλληνοαυστραλούς Κυθήριους που ανέκαθεν αποτελούσαν και εξακολουθούν και παραμένουν σημαντική αρωγή για το νησί μας, το οποίο στηρίζουν αδιάκοπα, είτε με την παρουσία τους είτε μέσα από γενναιόδωρες δωρεές για την κατασκευή δημόσιων έργων, πολιτιστικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων και νοσοκομείων» αποκαλύπτει ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δήμου, υπάρχουν περίπου 80.000 εγγεγραμμένοι Κυθήριοι, οι οποίοι έφυγαν από το νησί τα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης και εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία και τις Η.Π.Α.
«Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μας και μέλημά μας είναι να κρατήσουμε τον δεσμό ζωντανό και άρρηκτο. Στόχος μας είναι να τους προσφέρουμε πάντα την αγάπη και την φροντίδα που και οι ίδιοι αναζητούν όταν επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν» λέει ο δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, ενώ αποκαλύπτει ότι ο Δήμος Κυθήρων, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρία Κυθήρων, παρουσίασαν τον περασμένο μήνα, υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Η Κυθηραϊκή Μετανάστευση στην Αυστραλία (Kytherian Diaspora in Australia), η οποία πρόκειται να «ταξιδέψει» και στο το Σίδνεϊ στα τέλη του 2018.
«Η Έκθεση αποτελεί έναν ύμνο στη ζωή και το έργο των Κυθήριων που μετανάστευσαν στην Αυστραλία στις αρχές του 20ού αιώνα και μας έκαναν όλους περήφανους με όσα κατάφεραν να δημιουργήσουν στην ξενιτιά. «Όνειρο μας και ελπίδα μας οι συμπατριώτες μας μετανάστες να βρίσκουν πάντα το δρόμο πίσω στην πατρίδα» καταλήγει ο δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.
ΠΗΓΗ http://neoskosmos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου