ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΥΘΗΡΩΝ - 73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
...Σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1944, τα Κύθηρα γίνονται ο πρώτος τόπος στην Ελλάδα που υψώνεται ξανά η ελληνική σημαία. Αυτό, έπειτα από τη μάχη που έδωσαν στο Καψάλι, με τους εγκλωβισμένους Γερμανούς, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, με αρχηγό τον φρούραρχο Κυθήρων, Γιώργο Πολυμενάκο, τον παππού μου.
Συγκεκριμένα, στις 2 Σεπτεμβρίου ζητήθηκε από τους Γερμανούς να παραδοθούν. Αρνήθηκαν. Στις 4 Σεπτεμβρίου και ενώ η μάχη συνεχιζόταν, οι Γερμανοί κατάφεραν να επιβιβασθούν στο τορπιλοβόλο που τους περίμενε στον Πλατύ Γιαλό και να εγκαταλείψουν το νησί «κακοί, κακώς», όπως γράφει ο δάσκαλος – ιστορικός Ιωάννης Π. Κασιμάτης.
...Την ίδια μέρα ο Γιώργος Πολυμενάκος, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και φρούραρχος των Κυθήρων, ύψωσε στον Άγιο Γεώργιο στο Καψάλι την ελληνική σημαία.
...Αξίζει να σημειωθεί ότι η "ανταμοιβή" του ήταν να δολοφονηθεί άγρια δύο χρόνια μετά στο χωριό του, το Λάγιο Κροκεών, από τους χίτες του διαβόητου Παυλάκου, των Ταγμάτων "ΛΕΩΝΙΔΑΣ"...
...Η δε "ανταμοιβή" του πρωτοστατούντος της Εθνικής Αντίστασης στα Κύθηρα, Γιώργου Χλαμπέα, ήταν να εξοριστεί στην Ικαρία.
Ελπίζω οι σύγχρονοι Κυθήριοι να εκτιμούν περισσότερο το αίμα που έχυσαν κάποιοι άνθρωποι για τα ιδανικά τους και να τους τιμούν, και αυτούς και όλους τους άλλους, όπως τους αξίζει και τους πρέπει...
ΥΓ. 1 Περισσότερες λεπτομέρειες και βιβλιογραφία, εδώ, από τον κ. Μιχάλη Ορφανάκη:
http://dragonerarossa.gr/…/72-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%…/
http://dragonerarossa.gr/…/72-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%…/
ΥΓ 2. Καλό είναι να τα θυμόμαστε αυτά, τέτοιους καιρούς, που μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο κάποια ανιστόρητα "διλήμματα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου