Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ 95 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
95 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή



«Η Μικρασιατική Καταστροφή - 95 χρόνια μετά - παραμένει ζωντανή ως ημέρα μνήμης της τραγωδίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, όχι μόνο ως αίσθημα πόνου και νοσταλγίας, αλλά και ως κιβωτός διάσωσης της ιστορικής μας διαδρομής».
Αυτό δήλωσε η βουλευτής Α΄Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Γεννιά, με αφορμή τη 14η Σεπτεμβρίου, που μόλις το 1998 η ελληνική Βουλή καθιέρωσε ως «Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος».
«Ο ξεριζωμός των Μικρασιατών δεν ήταν ένα απλό πολεμικό συμβάν. Σημάδεψε καταλυτικά την ιστορία μας, καταχώρησε τη Μικρασιατική Καταστροφή στη συλλογική μνήμη του νεότερου ελληνισμού και ανέδειξε τη συμβολή του προσφυγικού κόσμου στην ανασύσταση του ελληνικού κράτους, που στις ημέρες μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία», πρόσθεσε η κ. Γεννιά και κατέληξε:
«Η σημερινή ημέρα δε “γέρασε” ως ημέρα μνήμης. Αντίθετα, ενηλικιώθηκε σε πείσμα όσων, για περίπου εβδομήντα χρόνια, επιχείρησαν να την καλύψουν με σιωπή και να την εξοντώσουν. Η μέρα αυτή ζει μέσα μας, ειδικά σε όσους εξ ημών έλκουμε την καταγωγή μας από τις Χαμένες Πατρίδες και νιώθουμε την ανάγκη να τιμήσουμε τους προγόνους μας που τόσο βάναυσα ξεριζώθηκαν από τα πάτρια εδάφη».

1 σχόλιο:

  1. Οn line κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα
    2022
    Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.

    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
    https://2022mikra-asia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή