Με αφηγήσεις κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό προβάλλεται σήμερα στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (19:00) ένα ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα για τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον αρχαιότερο υπολογιστή και το πρώτο μηχανικό σύμπαν στον κόσμο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα παραβρεθεί στην εκδήλωση.
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα που έχουμε στην αρχαιολογία και στην επιστήμη γενικότερα. Είναι όμως και μοναδικός, καθώς μας λείπει το πριν και το μετέπειτα. Έχουμε δηλαδή μια στιγμή της εποχής, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την όλη πορεία.
»Έτσι, οι άνθρωποι που ανέλαβαν να τον "διαβάσουν" και να τον διερευνήσουν δεν είχαν μόνο πολύ ανοιχτό μυαλό. Πρέπει να είχαν και τη σοφία των αρχαίων. Ήθελα λοιπόν αυτό που έζησε η ερευνητική ομάδα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων να μας το διηγηθεί», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπακώστας, δημιουργός του ντοκιμαντέρ και συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Canto Mediterraneo, που έχει αναγνωριστεί από την Πύλη Πολιτιστικών φορέων του υπουργείου Πολιτισμού.
Στόχος είναι η ταινία να προβληθεί στην Αθήνα, δωρεάν σε σχολεία και ιδρύματα, σε μεγάλα φεστιβάλ, όπως των Κανών, αλλά να γίνει σειρά, καθώς το υλικό που υπάρχει είναι πολύ μεγάλο, σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, ο οποίος πρόσθεσε το εξής:
Το φιλμ ήταν κάτι που ονειρευόμουν εδώ και πολύ καιρό, γιατί τα δυο προηγούμενα, το ένα δεν απέδιδε κατά τη γνώμη μου όπως θα έπρεπε όσα είχαν να κάνουν με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και το δεύτερο ήταν ερασιτεχνικό. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα το δει ελπίζω πολύ περισσότερος κόσμος από ό,τι μια παρουσίαση σε ένα μεγάλο αμφιθέατρο. Συνεπώς η εκπαιδευτική συνιστώσα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχει μεγαλύτερη εμβέλεια.
Τη σκηνοθεσία, τη μουσική και το μοντάζ έκαναν ο Νίκος Παπακώστας, με επιστημονικό σύμβουλο τον Ξενοφώντα Διον. Μουσά, σύμβουλο παραγωγής τον Μάριο Ρετσίλα και αφηγητή τον Γιάννη Γαβρίλη.
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν, εκτός από τον κ. Μουσά διάσημοι επιστήμονες από τους χώρους της αστροφυσικής, της αστρονομίας, της φιλοσοφίας και της ιστορίας των επιστημών, της παλαιογραφίας, της μηχανολογίας και άλλων τομέων της επιστήμης.
Μεταξύ αυτών οι Δημήτρης Νανόπουλος, Διονύσης Σιμόπουλος, Μάνος Δανέζης, Μάνος Ρουμελιώτης, Διονύσης Κριάρης, Τσελίκας φιλόλογος, Γιάννης Σειραδάκης, Στράτος Θεοδοσίου, Γιάννης Μπιτσάκης, Mike Edmunds, Jim Evans, Puget Sound, Alexander Jones, Κυριάκος Ευσταθίου και Παναγιώτης Λασκαρίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου