Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Ξεκίνησε η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πανοραμική άποψη του χώρου της COSMOTE όπου έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα επιστημονικά όργανα της ΠΑΓΓΑΙΑ

Η πρώτη μέτρηση του lidar PollyXT, όπου καταγράφεται η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης πάνω από τα Αντικύθηρα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Και εγένετο φως στα Αντικύθηρα!
Ξεκίνησε η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), ορμώμενο από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τη θεματική στρατηγική της ΕΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει θέσει ως στρατηγικό του στόχο τη σύσταση του Παρατηρητήριου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ), για ερευνητικούς σκοπούς αλλά και για την εξυπηρέτηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας σε θέματα κλιματικής αλλαγής. H ΠΑΓΓΑΙΑ είναι μια ερευνητική υποδομή για την παρακολούθηση κρίσιμων κλιματικών παραμέτρων, στα πρότυπα του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (GAW/WMO). Για την εγκατάσταση της ΠΑΓΓΑΙΑ επιλέχθηκαν τα Αντικύθηρα, ένα νησί που προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα για την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών συνθηκών υποβάθρου, εξυπηρετώντας έτσι και την στήριξη της νησιοτικότητας. Συγκεκριμένα, τα Αντικύθηρα είναι απαλλαγμένα από ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι αντιπροσωπευτικές της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου (π.χ συχνή μεταφορά ρύπων από φυσικές πηγές όπως η έρημος της Σαχάρα και οι συχνές δασικές πυρκαγιές).
Στο πλαίσιο των εργασιών για την σύσταση της ΠΑΓΓΑΙΑ, η Ομάδα ReACT Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ, μετέφερε και εγκατέστησε στον χώρο της COSMOTE στα Αντικύθηρα, τον αρχικό εξοπλισμό του Παρατηρητηρίου, την διάταξη ενεργής τηλεπισκόπησης lidar PollyXT, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του επιστημονικού εξοπλισμού του ΕΑΑ για την αδιάλειπτη παρακολούθηση των αερολυμάτων και των νεφών. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση του ηλιακού φωτομέτρου CIMEL, με σκοπό την ένταξη της ΠΑΓΓΑΙΑ στο παγκόσμιο δίκτυο σταθμών AERONET της NASA. Οι κτιριακές υποδομές και οι εγκαταστάσεις της ΠΑΓΓΑΙΑ θα ολοκληρωθούν με την συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και σε οικόπεδο που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος Κυθήρων-Αντικυθήρων.
Η ΠΑΓΓΑΙΑ αναμένεται να εντάξει μεγάλο μέρος του ερευνητικού εξοπλισμού της στο άμεσο μέλλον, με σκοπό σύντομα να αποτελέσει τον Εθνικό κόμβο για την αδιάλειπτη παρακολούθηση κλιματικών παραμέτρων και την έγκαιρη ενημέρωση της Πολιτείας για ακραία φυσικά φαινόμενα, εστιάζοντας συγκεκριμένα:
(i) στην παροχή πιστοποιημένων δεδομένων και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα και οι φυσικές καταστροφές,
(ii) στην έγκαιρη παροχή υπηρεσιών και πληροφοριών σε δημόσιους φορείς για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων στη διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές,
(iii) στη βελτίωση των κλιματικών προγνώσεων σε περιφερειακή κλίμακα, για τον αποτελεσματικό μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή.
Η μεγάλη αυτή προσπάθεια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει αρωγούς τόσο την Πολιτεία μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όσο και την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων-Αντικυθήρων, αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Ειδικά σε αυτή την αρχική πρώτη φάση λειτουργίας της ΠΑΓΓΑΙΑ, καθοριστική είναι η αρωγή της COSMOTE η οποία παρέχει σημαντικές υποδομές και δικτύωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου