ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ξεκινά στις 9 Οκτωβρίου το 14ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων, στο νησί των Κυθήρων
Προτεραιότητα η πρόληψη και η διαχείριση των φυσικογενών και ανθρωπογενών καταστροφών
Μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας συναντιούνται για μια ακόμα χρονιά στο ετήσιο Θερινό Σχολείο που έχει καθιερώσει το ΕΚεΠΕΚ του Παντείου Πανεπιστημίου στο νησί των Κυθήρων. Το φετινό Πρόγραμμα με τίτλο:«Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Καταστροφές, Φύση, Άνθρωπος: Από τη διαχείριση στη πρόληψη» – με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές στο ίδιο το νησί, αλλά και στην περιφέρεια Αττικής και όχι μόνο – σκοπό έχει να συζητήσει τις προοπτικές της διεθνούς και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής προστασίας, και ειδικότερα τη διαχείριση και πρόληψη καταστροφών που οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα ή στην ανθρώπινη παρέμβαση.
Εκπαιδευτικός φορέας υλοποίησης του προγράμματος
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου θα ηγηθεί επιστημονικά του εγχειρήματος, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Το φετινό Πρόγραμμα συνδράμουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Γραφείο Ενημέρωσης για την Ελλάδα, ο Δήμος Κυθήρων και Αντικυθήρων, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Έδρα Jean Monnet “EU Solidarity in CivilProtection and Humanitarian Action” του Παντείου Πανεπιστημίου και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Τόπος και Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος
Οι εργασίες του Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος θα λάβουν χώρα στην Αγία Πελαγία Κυθήρων το χρονικό διάστημα μεταξύ 9 - 14 Οκτωβρίου 2018, στο ξενοδοχείο Filoxenia Apartments.
Στις 13 Οκτωβρίου 2018 θα διεξαχθεί Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Αειφορίας και της Πολιτικής Προστασίας: Προκλήσεις και Κοινές Προοπτικές», σε συνεργασία με το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Στην Ημερίδα θα μιλήσουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη διεθνών και δημοσίων οργανισμών, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ποιοι συμμετέχουν;
Οι συμμετέχοντες είναι ως επί το πλείστον νέοι ερευνητές και φοιτητές όλων των βαθμίδων, όπως επίσης και στελέχη φορέων πολιτικής προστασίας, που ασχολούνται με γνωστικά αντικείμενα συνδεδεμένα στενά με την εφαρμοσμένη επιστήμη της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της διαχείρισης κινδύνων, κρίσεων και καταστροφών σε αστικό, περιαστικό και φυσικό περιβάλλον.
Γιατί στα Κύθηρα;
Το Θερινό Σχολείο δεν είναι ένα ακόμα σεμινάριο που αποσκοπεί αποκλειστικά στη μεταλαμπάδευση γνώσεων στους συμμετέχοντες, αλλά πρόκειται περισσότερο για ένα βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης, όπου οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να επαληθεύουν τις γνώσεις που λαμβάνουν, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά. Έτσι, το Θερινό Σχολείο εξυπηρετεί τον στόχο του περί σύζευξης θεωρίας και πράξης.
Η στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ιδιάζων χαρακτήρας του νησιού – ήπια τουριστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ύπαρξη μνημείων ιστορικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και περιοχών NATURA – είναι ο λόγος που τα Κύθηρα αποτελούν το ιδανικό μέρος διεξαγωγής του Θερινού Σχολείου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook, ή τον ιστότοποekepek.gr
Επισυναπτόμενα: 1. Αφίσα Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος, 2. Πρόγραμμα Θερινού Σχολείου, 3. Πρόσκληση Ημερίδας, 4. Αφίσα Ημερίδας, 5. Πρόγραμμα Ημερίδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου