Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Το θέμα της Νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό του Δήμου Ευρώτα.

Οι προτάσεις που κατέθεσα:
1) Την μεταβολή των Τοπικών Κοινότητών Γερακίου, Βρονταμά, Γράμμουσας, Καρίτσας, Αλεποχωρίου, Αγ. Δημητρίου,Νιάτων,Γουβών και Κρεμαστής από τις ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές σε ορεινές.
2) Την ένταξη των Δημοτικών Κοινοτήτων Σκάλας και Βλαχιώτη και των Τοπικών Κοινοτήτων Γλυκόβρυσης, Απιδιάς, Στεφανιάς, Μακρυνάρας, Μυρτιάς, Λεήμονα, Περιστερίου – Φιλησίου – Αγ. Γεωργίου,Έλους,Αγ. Ιωάννη και Αστερίου σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς καθώς σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.
Σημ.:οι Τοπικές Κοινότητες Κροκεών, Δαφνίου, Βασιλακίου , Λαγίου και Ζαραφώνας ανήκουν στις ορεινές περιοχές.
Η εισήγηση.......
Προς : 
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 
Κ. Σταύρο Αραχωβίτη
Κοιν. - Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη
- Αντιπεριφερειάρχη κ. Αδ. Τζανετέα
Εισήγηση: Ηλίας Παναγιωτακάκος - Δημοτικός Σύμβουλος
Θέμα: Νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών).
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Θεωρούμε κατ’ αρχήν ως Δήμος Ευρώτα, πολύ μικρό το χρονικό διάστημα της διαβούλευσης για αυτό το σημαντικό θέμα που θα σφραγίσει για πολλά χρόνια το μέλλον των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Γι’ αυτό και ζητούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο την παράταση της διαβούλευσης πέραν της 1ης Οκτωβρίου 2018,ώστε οι υπηρεσίες μας να τεκμηριώσουν την πολιτική μας απόφαση για τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.
Μια δεύτερη αλλά ουσιώδης παρατήρηση αφορά στο γεγονός ότι δεν έχει δοθεί η μελέτη που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην οποία βασίζεται η όλη διαδικασία οριοθέτησης, όπως επίσης από ποιες πηγές αντλήθηκαν τα στοιχεία όταν οι υπηρεσίες μας δεν ενημερώθηκαν για αποστείλουν τα δεδομένα του Δήμου Ευρώτα.
Θεωρούμε θετικό ότι εξαιρούνται από την διαβούλευση σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε οι ορεινές περιοχές που για τον Δήμο Ευρώτα είναι οι Τοπικές Κοινότητες Κροκεών, Δαφνίου, Βασιλακίου , Λαγίου και Ζαραφώνας.
Στις ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές ανήκουν οι Τοπικές Κοινότητες Γερακίου, Βρονταμά, Γράμμουσας, Καρίτσας, Αλεποχωρίου, Αγ. Δημητρίου,Νιάτων,Γουβών και Κρεμαστής.
Η έννοια των μειονεκτικών περιοχών που εισήχθη με την οδηγία 75/268/ΕΟΚ ‘’για να εξασφαλίζεται η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας και με αυτό ενός ελάχιστου ορίου πυκνότητας πληθυσμού ή η συντήρηση της υπαίθρου σε ορισμένες μειονεκτικές περιοχές’’ και με απώτερο σκοπό ‘’να ευνοήσει τις γεωργικές δραστηριότητες και να βελτιώσει το εισόδημα των γεωργών σ’ αυτές τις περιοχές’’, δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα γεωφυσικά και οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια των περιοχών μας, αλλά έχουν όλα τα χαρακτηριστικά για ένταξη τους στις ορεινές περιοχές και το ΥΠΑΑΤ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πρόταση που καταθέτουμε κατά προτεραιότητα.
Επίσης τόσο η τήρηση των κριτηρίων που αναφέρονται στα φυσικά μειονεκτήματα στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013,όσο και η εκτίμηση της οικονομικής δραστηριότητας, θα πρέπει να εξεταστούν σε επίπεδο Τοπικής Κοινότητας και όχι Νομού, ώστε να μην εξαιρεθούν οι ανωτέρω Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ευρώτα που αποτελεί την θέληση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η έννοια των μειονεκτικών περιοχών που εισήχθη με την οδηγία 75/268/ΕΟΚ ‘’για να εξασφαλίζεται η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας και με αυτό ενός ελάχιστου ορίου πυκνότητας πληθυσμού’’
Κατά συνέπεια η απένταξη αυτών των Τοπικών Κοινοτήτων θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και θα καταστήσει ιδιαίτερα επισφαλή την συνέχιση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας με ιδιαίτερα πιθανή τη μεσοπρόθεσμη επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω υποβόσκησης.
Πέρα από άμεση επίδραση στην οικονομική βιωσιμότητα (εξισωτική αποζημίωση κ.λ.π.) η πιθανή απένταξη των περιοχών αυτών θα δημιουργήσει επί πλέον εμπόδια στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων καθώς και την δημιουργία νέων, λόγω της χαμηλής μοριοδότησης αυτών στα διάφορα προγράμματα αγροτοκτηνοτροφικής ανάπτυξης.
Επί πλέον κρίνουμε ότι πιθανή απένταξη των μειονεκτικών Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ευρώτα, στις οποίες οι φυσικές συνθήκες αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής πληρούν τα κριτήρια που θέτει η παρ. 4 του άρθρου 32 Καν. (Ε.Ε) 1305/2013 και μπορούν να οριστούν ως περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα για τους παρακάτω λόγους:
- Η εκτατική κτηνοτροφία, μέσω της ορθολογικής αξιοποίησης των βοσκήσιμων εκτάσεων, συντελεί στην διατήρηση και στην βελτίωση του περιβάλλοντος
- Η άρδευση πλην των ΤΟΕΒ Γουβών και Γράμμουσας, πραγματοποιείται με την χρήση ιδιωτικών γεωτρήσεων με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
- Το δυσπρόσιτο της αγροτικής οδοποιίας στον Δήμο Ευρώτα δημιουργεί επί πλέον προβλήματα προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Στον Κανονισμό (ΕΕ) 1305/2013, περιλαμβάνεται η παρακάτω αναφορά: ‘’…οι γεωργοί σήμερα είναι εκτεθιμένοι σε αυξανόμενους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, ως συνέπεια της αλλαγής του κλίματος και της αυξανόμενης αυξανόμενης αστάθειας των τιμών ‘’. Με βάση τα βιοφυσικά και οικονομικά κριτήρια οριοθέτησης στις ‘’Περιοχές με φυσικούς περιορισμούς΄΄ καθώς ‘’Περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα’’ προτείνουμε:
Την ένταξη των Δημοτικών Κοινοτήτων Σκάλας και Βλαχιώτη και των Τοπικών Κοινοτήτων Γλυκόβρυσης, Απιδιάς, Στεφανιάς, Μακρυνάρας, Μυρτιάς, Λεήμονα, Περιστερίου – Φιλησίου – Αγ. Γεωργίου,Έλους,Αγ. Ιωάννη και Αστερίου.
-Η θέση μας τεκμηριώνεται στο επίπεδο της κλιματικής αλλαγής από τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί ο Δήμος Ευρώτα τα έτη 2015,2016 και 2017 από ανεμοστροβίλους, παγετούς, χαλαζοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως του ποταμού Ευρώτα, του Βορβά κ.λ.π που έχουν πολλές φορές καταστροφικές συνέπειες κυρίως στους κάμπους Έλους και Τρινάσου.
-Την έλλειψη σε μεγάλο βαθμό έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και μικρών φραγμάτων κατά μήκος του ποταμού Ευρώτα με αξιοποίηση του Δέλτα.
- Την εκτεταμένη υφαλμύρωση στην περιοχή Γυκόβρυσης – Αστερίου, την έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, τα πεπαλαιωμένα και μικρά αρδευτικά δίκτυα και την στασιμότητα του έργου του κλειστού συστήματος ΤΟΕΒ Τρινάσου.
- Στο επίπεδο της αστάθειας των τιμών σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κοινωνικοοικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή το εισόδημα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές εσπεριδοειδών και κηπευτικών βαίνει μειούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες στα νοικοκυριά με έναν κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικό Δήμο.
Με βάση τα ανωτέρω ζητούμε:
1) Την μεταβολή των Τοπικών Κοινότητών Γερακίου, Βρονταμά, Γράμμουσας, Καρίτσας, Αλεποχωρίου, Αγ. Δημητρίου,Νιάτων,Γουβών και Κρεμαστής από τις ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές σε ορεινές.
2) Την ένταξη των Δημοτικών Κοινοτήτων Σκάλας και Βλαχιώτη και των Τοπικών Κοινοτήτων Γλυκόβρυσης, Απιδιάς, Στεφανιάς, Μακρυνάρας, Μυρτιάς, Λεήμονα, Περιστερίου – Φιλησίου – Αγ. Γεωργίου,Έλους,Αγ. Ιωάννη και Αστερίου σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς καθώς σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.
Ο Δήμος Ευρώτα κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικός Δήμος για την διατήρηση του πληθυσμού στην περιοχή μας, την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού την εκμηχάνιση του γεωργικού τομέα και των εγκαταστάσεων, όπως επίσης την απασχόληση νέων ανθρώπων στην γεωργία και την κτηνοτροφία απαιτεί την διατήρηση τουλάχιστον των κεκτημένων που είναι η εξισωτική αποζημίωση, τα σχέδια βελτίωσης, τα Προγράμματα των νέων αγροτών καθώς και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης.
Ηλίας Παναγιωτακάκος - Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ευρώτα
1/10/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου