Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Με φόντο τις εκλογές οι διευθετήσεις για τους διήμερους αποσταγματοποιούς


Καινούργια «μερεμέτια» στο θεσμικό πλαίσιο για τους μικρούς αποσταγματοποιούς, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πρόκειται επί της ουσίας για μια προσπάθεια συγκερασμού των υποχρεώσεων που πηγάζουν από την τελευταία κοινοτική οδηγία (Άρθρο 31 του Καν (ΕΕ) 2017/273) και των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στον τρόπο που γίνονται εδώ και χρόνια οι αποστάξεις των αμπελουργών είτε αφορούν σε ιδιοκατανάλωση είτε και περιορισμένη εμπορική διακίνηση.
Οι λύσεις ανάγκης στα προβλήματα που απασχολούν τους διήμερους αποσταγματοποιούς εξετάσθηκαν σε ειδική σύσκεψη αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών απαντήσεις σχετικά με την απεμπλοκή των μικρών (διήμερων) αποσταγματοποιών από την οινοποίηση. Ειδικότερα τέθηκε θέμα να σταματήσουν τα τελωνεία να απαιτούν από αυτούς βεβαιώσεις τέτοιοι τύπου, μιας και οι μικρές ποσότητες που παράγουν οδηγούνται μόνο για απόσταξη και όχι για την παραγωγή οίνου.
Ειδικότερα τα θέματα που έθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Οικονομικών, το οποίο το αρμόδιο υπουργείο για την διευθέτηση των θεμάτων που άπτονται της απόσταξης είναι:
Α) Τι ακριβώς απαιτεί το τελωνείο για να εκδώσει στον παραγωγό βεβαίωση απόσταξης.Β) πως θα μπορέσει να πάρει ο παραγωγός πίσω – σε περίπτωση που έχει δώσει συνεταιριστικό οινοποιείο – τα στέμφυλά του.
Σύσκεψη
Για τα προβλήματα που έχουν προκύψει λίγο πριν την επίσημη έναρξη της νέας αποστακτικής περιόδου – όπως ενημέρωσε η Βάθη – πραγματοποιήθηκε σύσκεψη (στην Αχαρνών 2) για τον συντονισμό των αρχών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων. Ωστόσο στην σχετική ανακοίνωση δεν δόθηκαν περεταίρω διευκρινήσεις σημειώνοντας μόνο ότι «συζητήθηκαν αρχικά τρόποι υπέρβασης των φετινών προβλημάτων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι διήμεροι παραγωγοί για τις φετινές άδειες απόσταξης. Συμφωνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο η άμεση παροχή οδηγιών για την ομαλή διαδικασία χορήγησης των αδειών απόσταξης».
Δυσκολίες  
Το  Agronews επικοινώνησε με στελέχη του υπουργείου οι οποίοι μας ενημέρωσαν πως «λύση στο 100% των προβλημάτων είναι δύσκολο να υπάρξει. Αφού όταν επιμένει το τελωνείο ότι ένας παραγωγός πρέπει να έχει παραστατικά για την οινοποίηση ή την εμπορία. Αυτά που ζητούνται μπορούν να γίνουν μέχρι ενός σημείου». Και προσθέτουν: «για παράδειγμα αν ένας παραγωγός έχει 30 τόνους σταφύλι και το οδηγεί στην απόσταξη, τι παραστατικά θα έχει για τον μούστο; Που θα τα βρει; Εμείς ρωτάμε ποια παραστατικά ζητούνται και πως αυτοί που δεν παράγουν οίνο μπορούν  να απεμπλακούν από τον οίνο οπότε να είναι εντάξει για το τελωνείο και να μην έχουν πρόβλημα στο κομμάτι της οινοποίησης.  
Δεν φεύγουν οι «κόφτες»
Εν τω μεταξύ το θέμα του «κόφτη» στις ώρες βρασίματος που ανέδειξε τόσο το Agronews όσο και η εφημερίδα Agrenda παραμένει αφού ορίζεται από την εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.Αυτό που ανησυχεί τους αμβυκούχους, είναι το γεγονός ότι μέσα στο 12ωρο που τους επιτρέπεται πλέον να βράσουν, θα βγάζουν λιγότερες «καζανιές» με αποτέλεσμα την φετινή σεζόν οι ποσότητες χύμα τσίπουρου θα περιοριστούν σημαντικά στην αγορά!
Τα τελωνεία      
«Η βεβαίωση για το βράσιμο είναι δουλειά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των ΔΑΟΚ αλλά του τελωνείου. Από την υπηρεσία αυτή θα πρέπει να μπει λοιπόν ο κόφτης», μας αναφέρουν πηγές από τη Βάθη που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Επιπλέον, στον ισχυρισμό ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κόφτης, στελέχη του Υπουργείου ανταπαντούν ότι «πάντοτε υπήρχε όριο απλά δεν εφαρμοζόταν. Τώρα  όμως πρέπει να τον εφαρμόσουμε διότι γίνονται ευρωπαϊκοί έλεγχοι σχετικά με τον νέο κοινοτικό Κανονισμό για τους διήμερους που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Φλεβάρη του 2018».
Έμμεση αναφορά
Η αναφορά της εγκυκλίου που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο περιγράφεται στην παράγραφο 4 και έχει ως εξής: Με βάση το αρ. 31 του Καν (ΕΕ) 2017/273 οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου». Αλλά η απάντηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι δεν αναφέρεται τίποτα παραπάνω από τον νόμο που είναι ήδη σε ισχύ από τον περασμένο Φλεβάρη.
ΠΗΓΗ https://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου