Στα χέρια της αστυνομίας και του λιμενικού έπεσαν τρία από τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που, τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο, διακινούσε αλλοδαπούς από τον Έβρο προς την Ιταλία, με ενδιάμεσο σταθμό την Πελοπόννησο.
Για τη σύλληψή τους οργανώθηκε πολυήμερη επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ., σε Αττική και Λακωνία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ στο τελικό στάδιο της επιχείρησης συνεργάστηκαν και τα Αστυνομικά Τμήματα Γυθείου και Σπάρτης, καθώς και τα Λιμεναρχεία Γυθείου και Πύλου.
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, από 21 έως 23 Νοεμβρίου, απετράπη τελευταία στιγμή, σε συνεργασία με το λιμενικό, η διακίνηση με πλωτό σκάφος αλλοδαπών προς την Ιταλία. Στη διάρκειά της 46 μετανάστες, που είχαν αποβιβαστεί από φορτηγό σε ορεινή περιοχή κοντά στον οικισμό Βάθειας του δήμου Ανατολικής Μάνης, εντοπίστηκαν σε βραχώδη ακτή, ενώ και το σκάφος μεταφοράς τους εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή Μεσσηνιακής Μάνης. Εκεί συνελήφθησαν ένας Ρουμάνος και δύο μέλη πληρώματος (Γεωργιανός και Σύριος), ως ο προπομπός, ιδιοκτήτης του σκάφους και καπετάνιος.
Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα, παραλαβή από σημεία εισόδου, προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και πρόκληση ναυαγίου, πράξεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανακριτή.
Συγκατηγορούμενοί τους για τα ίδια αδικήματα είναι Έλληνας κι αλλοδαπός, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση άλλων επτά μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια, αποθήκες κι οχήματα, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το πλωτό σκάφος και βοηθητική λέμβος, φορτηγό, δύο επιβατηγά αυτοκίνητα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, κινητό τηλέφωνο με θερμική κάμερα, χάρτες, πλοηγοί (GPS) τελευταίας τεχνολογίας και 3.000 ευρώ.
Στο πλωτός κάφος μεταφοράς των αλλοδαπών διαπιστώθηκε σειρά παραλείψεων ασφαλείας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής για τους επιβαίνοντες, όπως η έλλειψη επαρκών σωσιβίων, καθώς και η έλλειψη φωτοβολίδων και καπνογόνων, με τα οποία θα εξέπεμπαν σήματα βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου