13 Φεβρουαρίου 2019
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είθισται να αντιμετωπίζουμε τις αναθεωρήσεις του Συντάγματος ως ένα ζήτημα που ενδιαφέρει μόνο τους συνταγματολόγους. Είμαι ευτυχής που συμμετέχω στη δεύτερη αναθεώρηση του Συντάγματος. Μάλιστα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει μάρτυρες των μεταξύ τους διαξιφισμών που συνήθως εκδηλώνονται σε αποστεωμένα πολιτικά περιβάλλοντα. Λες και το Σύνταγμα είναι μόνο υπόθεση εργαστηρίου!
Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα διαθέτει άξιους και εγνωσμένου κύρους συνταγματολόγους, με υψηλό δείκτη πολιτικότητας. Πολλοί απ’ αυτούς, μάλιστα, είναι και μαχόμενες εμβληματικές προσωπικότητες της πολιτικής, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και άλλοι εκλεκτοί συνάδελφοι που είναι σήμερα στο Κοινοβούλιο.
Θεωρώ όμως τιμή για τον Ελληνικό Κοινοβούλιο το ότι στα έδρανά του βρίσκεται μια εμβληματική παρουσία των εγχώριων και διεθνών συνταγματολόγων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Με την προωθούμενη αναθεώρηση είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το βάθος των γνώσεών του, καταθέτοντας ολοκληρωμένες και εύστοχες προτάσεις.
Κυρίες και κύριοι,
Το Σύνταγμα μιας χώρας, στην πραγματικότητα αποτυπώνει τον καταστατικό της χάρτη. Θέτει με σαφήνεια τους θεσμικούς κανόνες. Πρωτίστως δε, θεμελιώνει και υπηρετεί τον χαρακτήρα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Με αυτή την παραδοχή οφείλουμε να μελετήσουμε και να προκρίνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα το εναρμονίζουν με τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις του πολιτικού μας συστήματος. Απώτερος σκοπός μας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση της ωρίμανσης που έχει επιτευχθεί ως προς τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές τομές.
Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν είναι μόνο επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα. Επικαλούμενος τον Κάρλ Μαρξ θα έλεγα ότι συνιστά επαναστατική πράξη.
Η αρμονία μας με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και συνθήκες είναι δείκτης εμβάθυνσης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων, πολιτικών και ανθρωπίνων, ατομικών και συλλογικών.
Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις, που κατά καιρούς πραγματοποιούνται, αντανακλούν την ποιότητα και την ωρίμανση της Δημοκρατίας, καθώς συνδέονται με τους υπάρχοντες συσχετισμούς πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Ένα Σύνταγμα χαρακτηρίζεται «συντηρητικό» αν υπηρετεί αφυδατωμένες θεσμικές διαδικασίες. Και πρωτίστως αν εξυπηρετεί κοντόφθαλμες κομματικές επιδιώξεις.
Αντιθέτως, προοδευτικό είναι εκείνο που υπερβαίνει τους παγιωμένους φορμαλισμούς, προσδίδοντας πνοή στην πολιτική ζωή του τόπου, στον κοινοβουλευτισμό, Αλλά και στην πράξη αντιστρατεύεται την κομματοκρατία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η συνταγματική αναθεώρηση που εισηγείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ψευδεπίγραφα προοδευτική. Το χειρότερο, υπαγορεύεται από κομματικές επιδιώξεις.
Στην ουσία αποτελεί και αυτή εργαλείο για τη χειραγώγηση των θεσμικών λειτουργιών. Ως εκ τούτου, δεν συνιστά καμιά υπερβολή αν έλεγα ότι και με αυτή την πρωτοβουλία τους οι κυβερνώντες αποκαλύπτουν το βαθύ συντηρητικό τους πρόσωπο.
Οι προωθούμενες αλλαγές δεν αντιμετωπίζουν τις στρεβλώσεις και ανεπάρκειες που προκαλεί το υπάρχον συνταγματικό πλαίσιο. Ούτε αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των θεσμών. Ούτε βέβαια συνδράμουν στο να εναρμονιστούμε με τις μεταβολές που συντελούνται στον σύγχρονο κόσμο.
Δύο παραδείγματα αρκούν για να στοιχειοθετήσουν την κριτική μου:
Το πρώτο και βασικό είναι ο τρόπος που διαχειρίζεσθε, κύριοι της κυβέρνησης, το ζήτημα της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους κομματικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς.
Πιστοί στη μεθοδολογία σας «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» σκαρφιστήκατε τις πολλαπλές ψηφοφορίες, με χρονικό ορίζοντα ακόμη και το εξάμηνο. Κι αν όλες αυτές δεν τελεσφορήσουν, τότε προτείνετε ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό.
Δεν είναι μόνο παραδοξολογία αυτό που οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι ανακάλυψαν. Δεν είναι μόνο μια ανερμάτιστη ιδέα.
Το σημαντικότερο είναι ότι η φαεινή αυτή σύλληψη αντιστρατεύεται τον χαρακτήρα του πολιτεύματός μας, την Προεδρευόμενη Δημοκρατία.
Αλήθεια, μήπως έχετε ανομολόγητο στόχο την αλλαγή του;
Ή μήπως και στο καίριο αυτό θέμα επιδεικνύεται πρωτοφανή ελαφρότητα και επιπολαιότητα;
Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι αν τελεσφορήσει αυτή η πρότασή σας, οδηγούμαστε σε ένα σύστημα διαρχίας στην κορυφή του πολιτεύματος;
Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι. Η ροπή σας στον λαϊκισμό είναι αθεράπευτη. Επικαλείσθε συνεχώς τον λαό, προκειμένου να περάσετε τις πιο αλλόκοτες πολιτικές, που έχετε στο μυαλό σας.
Τρανή απόδειξη η πρότασή σας για τη διενέργεια συνεχών δημοψηφισμάτων. Η τραυματική για τη χώρα εμπειρία του Ιουλίου του 2015 με το αυτοακυρωμένο δημοψήφισμα δεν φαίνεται να σας επηρέασε. Ούτε τα αναγκαία συμπεράσματα βγάλατε. Ούτε τις υπερφίαλες αντιλήψεις σας αναθεωρήσατε.
Αντιμετωπίζετε τα δημοψηφίσματα ως θέσφατα, αγνοώντας το ουσιώδες. Δεν νοείται να βάζουμε στη ζυγαριά των δημοψηφισμάτων τα πάντα. Φανταστείτε να ακολουθούσαμε τη λογική σας και να διενεργήσουμε δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι των θεσμικών κανόνων που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε ως μέλη της ΟΝΕ, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Βέβαια η δημοψηφισματική σας αντίληψη υπακούει σε κομματικές σκοπιμότητες. Γιατί αν ήσασταν πραγματικοί εραστές των δημοψηφισμάτων, θα κάνατε δημοψήφισμα ακόμη και για το Μακεδονικό - πράγμα που εγώ προσωπικά θα θεωρούσα επικίνδυνο.
Ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το αποδεικνύει περίτρανα και ο χθεσινός σας αυτοεξευτελισμός. Βλέποντας την αντιπολίτευση να συναινεί στην πρότασή σας για το άρθρο 32, υπαναχωρήσατε.
Αποκαλύψατε το πραγματικό σας πρόσωπο. Δείξατε ότι το κυρίαρχο ζήτημα για σας είναι ένα και μοναδικό: Με ποιες μεθοδεύσεις θα ναρκοθετείτε στο διηνεκές την πολιτική ζωή του τόπου. Αποκλειστικός σας γνώμονας η εξυπηρέτηση των στενών κομματικών σας συμφερόντων.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Ένα δεύτερο κορυφαίο παράδειγμα που αποκαλύπτει ότι αντιμετωπίζετε την Ελλάδα ως περίκλειστη χώρα είναι η άρνησή σας να συνταχθείτε με την αναθεώρηση του άρθρου 16.
Γνωρίζετε ότι είμαστε από τις ελάχιστες, για να μην πω η μοναδική χώρα στον κόσμο που αρνούμαστε να κάνουμε πράξη το αυτονόητο: Να θεσμοθετήσουμε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Ακόμη και η Βόρειος Κορέα και το Μπουτάν τα τελευταία χρόνια επέτρεψαν τη λειτουργία τους.
Η άρνησή σας είναι δείκτης ιδεοληψίας και αγκύλωσης;
Είναι έκφραση εξυπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων;
Είναι ένας πρωτοφανής αναχρονισμός;
Η μήπως αποκαλύπτει την αναντιστοιχία σας με τον σύγχρονο κόσμο;
Δεν γνωρίζετε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, που δεν είναι άλλο από την παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή της υστέρηση, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όσο παραμένουμε δέσμιοι ενός παρωχημένου κοινωνικού, διοικητικού και εκπαιδευτικού μοντέλου;
Πού είναι οι σύγχρονες ιδέες της Αριστεράς και οι καινοτόμες προτάσεις της υποτιθέμενης ευρωπαϊκής στροφής, για να μην πω της σοσιαλδημοκρατικοποίησης, που επιχειρεί ο αρχηγό σας;
Όλα αυτά είναι ψέματα. Ο λαός το έχει καταλάβει και θα σας γυρίσει την πλάτη.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Η Παιδεία στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναδειχθεί σε έναν πολλαπλό κόμβο οικονομικών, επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Το σημαντικότερο δε –και το ομολογούν όλοι οι συντελεστές των κρατικών πανεπιστημίων της- η ίδρυση και η παρουσία των ιδιωτικών συνέβαλε καθοριστικά στο να αναβαθμιστεί η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και να γίνουν ανταγωνιστικά τα δημόσια πανεπιστήμια.
Αν μελετήσει κάποιος τα οικονομικά οφέλη που αποφέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο θα καταλάβει ότι η χρησιμότητά τους δεν περιορίζεται μόνο στις ευκαιρίες και στις δυνατότητες που αυτά προσφέρουν. Ενισχύουν περαιτέρω και το εθνικό εισόδημα της χώρας.
Να σας επισημάνω ότι επί προεδρίας του κομμουνιστή Δημήτρη Χριστόφια η ιδιωτική εκπαίδευση στη Μεγαλόνησο γνώρισε εξαιρετικές επιδόσεις. Κι αυτό γιατί οι αποκαλούμενοι σύντροφοί σας, χρόνια τώρα, έχουν απεξαρτηθεί από τις ιδεοληπτικές εμμονές. Αναγνωρίζουν τη σημασία του επιχειρείν στην οικονομική ανάπτυξη. Και το σπουδαιότερο, έχουν μια αυθεντική σχέση με τον πραγματισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πολλά μπορεί να πει κάποιος για την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Περιορίστηκα σε δύο κεντρικά ζητήματα, γιατί θεωρώ ότι έχουν εξαιρετική βαρύτητα, αν πράγματι θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στη χώρα, όπως πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνοι όταν γίνεται μια αναθεώρηση του Συντάγματος. Γιατί η χώρα είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι το μέλλον των παιδιών, των οικογενειών και του έθνους μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου