Πόσο δύσκολο είναι να συμπληρώσεις μια αίτηση σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ;
Η μακρόχρονη οικονομική κρίση η οποία με την σειρά της έχει γεννήσει στη χώρα μας την υψηλότερη ανεργία της Ευρωζώνης, ιδίως στους νέους, ταλανίζει για αρκετά χρόνια την ελληνική κοινωνία. Το φαινόμενο δε κάθε ελληνική οικογένεια να έχει πάνω από ένα μέλος της άνεργο είναι κάτι που δεν εντυπωσιάζει κανέναν πλέον. Επομένως κάθε ευκαιρία για απασχόληση, όταν παρουσιαστεί, είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να χάνεται. Πόσο όμως δύσκολο είναι να συμπληρώσεις, μια αίτηση σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ;
Με το νέο καθεστώς για τις διαδικασίες πρόσληψης ενός ατόμου στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, θα πρέπει σίγουρα ο ενδιαφερόμενος όχι μόνο να έχει εξαιρετικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και εξοικείωση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΑΣΕΠ. Πολλές προκηρύξεις απευθύνονται σε πολίτες που προέρχονται από χαμηλές βαθμίδες εκπαίδευσης (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης-ΥΕ) ή είναι προχωρημένης ηλικίας, και δεν διαθέτουν τις κατάλληλες ικανότητες χειρισμού Η/Υ, αδυνατώντας -όπως είναι φυσικό, όχι μόνο να συμπληρώσουν μια αίτηση ηλεκτρονικά, αλλά και να προσθέσουν τα στοιχεία τους σύμφωνα με τους ορισμούς της κάθε προκήρυξης.
Ενδεικτικά να αναφερθεί πως χιλιάδες αιτήσεις έχουν κριθεί άκυρες και δεν λήφθηκαν υπόψη, επειδή έλειπε ή δεν είχε συμπληρωθεί σωστά ένας κωδικός στην αίτηση ενός υποψηφίου. Το παράβολο των 3 ευρώ όμως που απαιτείται για να είναι έγκυρη η όλη διαδικασία συνήθως, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν επιστρέφεται.
Πέρα όμως από αυτήν την δυσκολία, τα ΦΕΚ της πλειοψηφίας των προκηρύξεων είναι πολυσέλιδα και δυσνόητα πολλές φορές στα απαίδευτα μάτια του μέσου πολίτη, με αποτέλεσμα πολλοί να παρατούν την προσπάθειά τους πριν ακόμα ξεκινήσουν και ας πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που μπορούν να τους φέρουν κοντά στην σε έναν διορισμό στην θέση που επιθυμούν.
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε το συχνό πλέον γεγονός πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΑΣΕΠ σε πολλές περιπτώσεις «κολλάει» ή «πέφτει» από την μαζική χρήση και επισκεψιμότητα των υποψήφιων, καθιστώντας απαραίτητο το περίσσευμα υπομονής με το οποίο πρέπει να οπλίζεται ο ενδιαφερόμενος.
Μια λύση, εκτός φυσικά από την απλούστευση των ΦΕΚ, θα ήταν οι Δήμοι στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, που όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες λίγο πολύ έχουν καταρτήσει, να συστήσουν Γραφεία με σκοπό να διευκολύνουν τους άνεργους συμπολίτες μας, που δεν έχουν δυνατότητα να συμπηρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση. Αλλιώς η δυσκολία αυτή θα συνεχίσει να ταλανίζει ή ακόμη χειρότερα να αποκλείει ένα σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου