ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Ξεκίνησε πριν λίγες μέρες το έργο για την τηλεμέτρηση των δικτύων ύδρευσης του Δήμου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής) με προϋπολογισμό σχεδόν 2.000.000€.
Με την ολοκλήρωση του έργου ο Δήμος θα μπορεί να παρακολουθεί και να ρυθμίζει την ποιότητα του νερού, να γνωρίζει τις ακριβείς ποσότητες άντλησης, την πληρότητα των δεξαμενών, τις πιέσεις των δικτύων και μια σειρά άλλων ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων.
Έχουν τοποθετηθεί ήδη οι πρώτοι πέντε ηλεκτρονικοί μετρητές σε γεωτρήσεις και δεξαμενές, χλωριωτές για το νερό, όργανα μέτρησης ποιότητας νερού, σταθμήμετρο δεξαμενών, πιεσόμετρο δικτύων και νέου τύπου ηλεκτρονικοί μετρητές. Έγινε ήδη και η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία μετά την ηλεκτρική σύνδεση στην γεώτρηση της Κακής Μέλισσας.
Λίγα λόγια για τη λειτουργία:
Τοποθετούμε ηλεκτρονικό μετρητή σε κάθε γεώτρηση καθώς και ένα πιεσόμετρο. Με αυτό θα μπορούμε να παρακολουθούμε πόσο νερό αντλούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το πιεσόμετρο μας βοηθάει να παρακολουθούμε την πίεση που έχει το δίκτυο. Σε περίπτωση βλάβης, αλλάζει η πίεση και ανάβει κόκκινο στο κέντρο. Έτσι, θα βρίσκουμε τυχόν βλάβες πολύ πιο άμεσα και θα μειώνεται η σπατάλη του νερού από τη γεώτρηση προς τις δεξαμενές.
Βρίσκοντας τη βλάβη άμεσα, προλαμβάνουμε επίσης τις διακοπές του νερού. Ηλεκτρονικό μετρητή νερού τοποθετούμε επίσης και στην έξοδο της δεξαμενής. Αυτό μας βοηθάει ώστε αν παρατηρηθεί απότομη αύξηση της ροής του νερού προς το δίκτυο, να αναζητήσουμε τυχόν βλάβη.
Τα σταθμήμετρα που θα τοποθετηθούν στις δεξαμενές, θα ρυθμίζουν τις γεωτρήσεις ώστε όταν γεμίζουν οι δεξαμενές να μην υπερχειλίζουν.
Τα σταθμήμετρα που θα τοποθετηθούν στις δεξαμενές, θα ρυθμίζουν τις γεωτρήσεις ώστε όταν γεμίζουν οι δεξαμενές να μην υπερχειλίζουν.
Η χλωρίωση του νερού θα γίνεται και θα προσαρμόζεται αυτόματα κάθε στιγμή με τους μετρητές ποιότητας νερού που θα βρίσκονται στις δεξαμενές.
Όλα αυτά τα στοιχεία φορτώνονται αυτόματα και ασύρματα σε έναν κεντρικό υπολογιστή με όλα τα σταθερά νούμερα πιέσεων και ποιότητας.
Οποιαδήποτε απότομη αλλαγή σε αυτά τα στοιχεία θα χτυπάει «κόκκινο».
Όλο το έργο έχει γνώμονα την προστασία των υδάτινων πόρων, την πρόληψη των βλαβών και την έγκυρη ενημέρωση της τεχνικής υπηρεσίας για τυχόν προβλήματα.
Ενδεικτικά: η γεώτρηση της Κακής Μέλισσας που τροφοδοτεί τους οικισμούς ΚΑΤΩ ΣΤΡΑΠΟΔΙ, ΧΩΡΑ και ΚΑΨΑΛΙ, μας δίνει κατά μέσο όρο 94.000 κυβικά νερό το χρόνο. Κάθε βλάβη μπορεί να δημιουργήσει από μονή της μια κατανάλωση των 150-200 κυβικών μέχρι αυτή να γίνει αντιληπτή. Ειδικά αν η βλάβη είναι δύσκολα εντοπίσιμη και βρίσκεται σε δύσκολα προσβάσιμο σημείο (λαγκάδι, δασεμένη περιοχή κ.λπ.), η απώλεια μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το έργο αυτό είναι ένα από τα πλέον σημαντικά που εκτελούνται στον κρίσιμο τομέα της ύδρευσης και θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ποιότητα του νερού αλλά και στην μείωση των απωλειών που σήμερα είναι μεγάλες. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ χάρη στη μεθοδική διεκδίκηση πόρων της σημερινής Δημοτικής Αρχής και στην άριστη συνεργασία της με την Περιφέρεια και το ΠΕΠ Αττικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου