Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

155η επέτειος της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα με Σπάνιο Ιστορικό Ντοκουμέντο από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας

Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 155ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ENA ΣΠΑΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝO: ΤΟ Α’ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ  ΑΡΜΟΣΤΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ JOHN YOUNG, 1ST BARON LISGAR, ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΝΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.
 JΟΗΝ YOUNG σε προχωρημένη ηλικία
 
Με αφοσίωση στον κυρίαρχο στόχο της, την “με κάθε πρόσφορο μέσο αξιοποίηση της πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης των Επτανήσων και της επιστημονικής και συγγραφικής δραστηριότητας που αναφέρεται σ' αυτά”, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας τιμά την 155η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα με την δημοσιοποίηση της ψηφιοποιημένης έκδοσης ενός σπάνιου ιστορικού ντοκουμέντου, 200 περίπου ιδιόχειρων διοικητικών επιστολών του Sir John Young, 1st Baron Lisgar, πολιτικού του Συντηρητικού Κόμματος της Αγγλίας, διπλωμάτη και Υπάτου Αρμοστή των Ιονίων Νήσων κατά το διάστημα 1855-1859.  
Ο Sir J. Young ήταν γιός του Sir William Young, 1st Baronet of Bailieborough Castle, διευθυντή της περίφημης Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών (EIC). Πήρε εξαιρετική μόρφωση στο Κολλέγιο Eton και το Corpus Christi College της Οξφόρδης και ανέλαβε το δύσκολο πόστο του Αρμοστή των Ιονίων Νήσων σε ηλικία 48 ετών, διοικητικά έμπειρος και με γενική κατεύθυνση την διατήρηση των εδαφικών και κοινωνικών ισορροπιών της εποχής του, προς όφελος της Μεγάλης Βρετανίας. 
Οι επιστολές καλύπτουν το κρίσιμο πρώτο έτος της θητείας του, από τον Μάρτιο του 1855 έως τον Μάιο του1856 και παραχωρήθηκαν ευγενώς προς δημοσίευση στην Ένωση Επτανησίων Ελλάδας από τον κ. Γιώργο Σαράφογλου, εθνολόγο, με σημαντική πορεία και προσωπικό ενδιαφέρον σε ζητήματα Ιστορίας και Πολιτισμού. Eίναι δεμένες σε τόμο και δημοπρατημένες από τον Οίκο John T. Finnegan. Το εξώφυλλο του βιβλίου προσετέθη πολύ αργότερα, γύρω στα 1950 προκειμένου να συγκρατήσει τις επιστολές και δεν αποτελεί μέρος τους.  Οι επιστολές βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, είναι όλες γραμμένες σε ευανάγνωστη αγγλική καλλιγραφική γραφή και φέρουν ημερομηνία και στοιχεία του παραλήπτη τους.  Δεδομένης της ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου κατά την οποία ο Sir John Young ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τον επτανησιακό λαό να πένεται και την χολέρα να μαστίζει την Ζάκυνθο και να έχει φτάσει μέχρι την Κέρκυρα, το πλέγμα των παραληπτών αλλά και των αιτημάτων που αναδύονται μέσα από τις διοικητικές επιστολές του αποτελεί ένα μοναδικό, όσο και συναρπαστικό υλικό για κάθε μελετητή, επιστήμονα ή ιδιώτη.
 
Γιώργος Σαράφογλου
 
Με αφορμή την 155η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα η Ιόνιος Βιβλιοθήκη της Ε.Ε.Ε. παρουσιάζει το Α’ Μέρος των διοικητικών επιστολών του Sir John Young, περίπου 100 εξ αυτών και στην συνέχεια θα παρουσιαστούν οι υπόλοιπες, με παράλληλα συνοδευτικά μελετητικά σημειώματα από εξειδικευμένους επιστήμονες και ιστορικούς, συνεργάτες και αρωγούς στο έργου μας, έτσι ώστε σταδιακά να αναδειχθεί όλος ο πλούτος και η αξία του σπάνιου αυτού ντοκουμέντου και να μπορούν πλέον όλοι όσοι ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Πέραν της αυταπόδεικτης ιστορικής τους αξίας, οι διοικητικές επιστολές του Υπάτου Αρμοστή Sir John Young συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάδειξη του αγωνιστικού πνεύματος και της αποφασιστικότητας των Επτανησίων, καθώς καταδεικνύουν την αντίδραση των κατοίκων των Ιονίων Νησιών στην Αγγλική κατοχή, που τότε ονομαζόταν επίσημα “Προστασία”. Πριν την θεσμοθέτηση της Προστασίας της Ανεξάρτητης Πολιτείας των Επτανήσων (Συνθήκη της Βιέννης, 1815), όμως, λεγόταν απλά “κατοχή”:  “Οι Άγγλοι εκάθησαν εις την Επτάνησον χρόνους 54, μήνας 8 και ημέραν μίαν”, έγραψε ανώνυμος χρονικογράφος κατά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.  Η αντίδραση των Επτανησίων στις προθέσεις του Υπάτου Αρμοστή να καταστήσει την Κέρκυρα και τους Παξούς Βρετανικές Αποικίες, με αντάλλαγμα την παραχώρηση/προσάρτηση των υπολοίπων πέντε Ιονίων Νησιών στην Ελλάδα  ήταν τόσο μεγάλη και έφεραν την Βρετανική Κυβέρνηση σε τόσο δύσκολη θέση,  που σύντομα μετά τη διαρροή τους στην εφημερίδα London Daily News ο Sir John Young ανακλήθηκε από τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 1859, μετά πολλών επαίνων.
O Sir John Young διοίκησε τα Επτάνησα κυριολεκτικά μέσα στο μάτι του κυκλώνα, όταν η Αγγλική επέμβαση στα πράγματα της Ιονίου Κοινοπολιτείας είχε πλέον δημιουργήσει μια πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση χωρίς επιστροφή.  Μια ιστορική αντιπαράθεση η οποία σε λιγότερο από πέντε χρόνια μετά την θητεία του, την 21η Μαΐου 1864, θα κατέληγε στην οριστική και αμετάκλητη ένταξη των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα και την εμβληματική έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο Κάστρο της Κέρκυρας.-  
  
Α’ Μέρος των διοικητικών επιστολών:  ΕΔΩ

Γραφείο τύπου ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου