ΑΠΟΦΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ
της 30.03.2020
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη, με θέμα την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τις αρχικές εξαγγελίες της για άμεση ένταξη των δικηγόρων στους δικαιούχους χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ΕΥΡΩ, στα πλαίσια της οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και την εξαγγελία για χορήγηση επιδόματος τηλεκατάρτισης (Voucher) αξίας 600 ΕΥΡΩ, κατέληξε ομόφωνα στο κάτωθι ψήφισμα:
Όπως είναι γνωστό, τα μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την αποτροπή διάδοσης του ιού COVID-19, που ορθά επιβλήθηκαν με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, η οποία, σημειωτέον, είναι άξια συγχαρητηρίων για τους άμεσους χειρισμούς της και τις πρωτοβουλίες που έλαβε έγκαιρα σε αυτό το πρωτόγνωρο σε κάθε επίπεδο σκηνικό που έχει διαμορφώσει παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοϊού, είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη παύση εργασιών των Δικηγόρων, μετά την επιβληθείσα αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων, καθώς και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας και γενικά κάθε δικαστικής και εξώδικης εργασίας, κατόπιν εκδόσεως της ΠΝΠ (ΦΕΚ 55/11-3-2020, τεύχος Α΄) και των σχετικών ΚΥΑ με αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.18176/15-3-2020 (Β΄864), Δ1α/Γ.Π.οικ. 17734/2020 (Β΄833), Δ1α/Γ.Π.οικ. 19738/2020 (Β΄936) και Δ1α/Γ.Π.οικ. 21159/27.03.2020 (Β΄1074) των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εδώ και ημέρες δε, είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση, με επίσημες δημόσιες τοποθετήσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού και κορυφαίων Υπουργών της, αλλά και πλείστες έγγραφες ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών, η υπαγωγή των Δικηγόρων στις πληττόμενες από την πανδημία επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες θα επιδοτούντο, μεταξύ άλλων, και με την αποζημίωση ειδικού σκοπού ποσού 800 ευρώ, για το διάστημα 15/3 έως 30/4. Και τότε ορθά έπραξε η Κυβέρνηση διότι οι Δικηγόροι είναι επιστημονικός κλάδος που δεν μπορεί να εργαστεί από το γραφείο, αλλά η εργασία μας παρέχεται στο χώρο των Δικαστηρίων.
Εν τούτοις, παρά τις αρχικές ΡΗΤΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, η Κυβέρνηση, εντελώς αναιτιολόγητα και σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες εξαγγελίες της, υπαναχώρησε και εξαίρεσε τους δικηγόρους από τους αρχικούς δικαιούχους της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης και αντ’ αυτής εξήγγειλε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω ΕΣΠΑ με τη χορήγηση επιταγής κατάρτισης (voucher) αξίας 600 ΕΥΡΩ, εξισώνοντας τους δικηγόρους με άλλους επιστημονικούς κλάδους που όμως δύνανται να συνεχίσουν να εργάζονται από το γραφείο τους.
Θεωρούμε ότι οι «επιταγές κατάρτισης» στη συγκεκριμένη συγκυρία αποτελούν εμπαιγμό και προσβολή για τον κλάδο μας, καθώς και εκδήλωση άγνοιας εκ μέρους των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων της πραγματικής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιέρχονται οι δικηγόροι με την επιβολή των αναγκαίων απαγορευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σ’ αυτήν δεν μπορεί να συνεισφέρει περαιτέρω κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες, όταν δεν έχουν οικονομικούς πόρους για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων τους, να ζήσουν τις οικογένειές τους και να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις των ιδίων και των οικογενειών τους.
Για τον λόγο αυτό, τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδοθεί και δημοσιοποιηθεί πλείστα ψηφίσματα διαμαρτυρίας από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, που ασφαλώς καταδικάζουν τη συμπεριφορά αυτή της Κυβέρνησης έναντι των δικηγόρων και ειδικά των μαχόμενων δικηγόρων, που η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης μετά την πλήρη παύση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων δικαστικών και εξωδίκων. Συντασσόμαστε πλήρως με τα ψηφίσματα αυτά των συναδέλφων μας θεωρώντας αυτονόητο ότι ο αγώνας δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται!
ΕΠΕΙΔΗ οι Δικηγόροι δεν είμαστε επαίτες. Το αίτημά μας αφορά το ΣΗΜΕΡΑ και προσπαθεί να καλύψει τα έξοδα για τις δαπάνες διαβίωσης που πρέπει να πληρωθούν ΤΩΡΑ.
ΕΠΕΙΔΗ οι Δικηγόροι αυτήν την κρίσιμη ώρα διεθνώς έχουν ανάγκη οικονομικής και όχι εκπαιδευτικής ενίσχυσης. Η συλλογική και ατομική ευθύνη μας για την αντιμετώπιση της επέκτασης της πανδημίας, την οποία απόλυτα επιδείξαμε από την αρχή αυτής της κρίσης και συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε σθεναρά, δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην απόκρυψη των καθημερινών αναγκών επιβίωσης των οικογενειών μας.
ΕΠΕΙΔΗ η χορήγηση επιταγής κατάρτισης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να νοηθεί ως επίδομα οικονομικής στήριξης των πληγέντων συναδέλφων μας.
ΕΠΕΙΔΗ δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό που προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας και τον ρόλο μας ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και ως αναγκαίου παράγοντα διασφάλισης του Κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.
ΕΠΕΙΔΗ η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης στήριξης του δικηγορικού κλάδου από την Πολιτεία είναι πρωτίστως ηθικό ζήτημα, ως και θέμα επιβίωσης της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τον πρωτοφανή αναδίπλωση της Κυβέρνησης αναφορικά με την εξαίρεση των Δικηγόρων από την αρχική δέσμευση καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ποσού 800 Ευρώ.
ΚΑΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει άμεσα και τον ΚΑΔ των Δικηγόρων στις κατηγορίες των επαγγελματιών που θα λάβουν την ως άνω αποζημίωση και για όλους τους μήνες υποχρεωτικής διακοπής της δραστηριότητάς μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους βουλευτές της Π.Ε. Λακωνίας να προβούν στις αναγκαίες από πλευράς τους ενέργειες.
ΖΗΤΑΜΕ:
1) την ΑΜΕΣΗ καταβολή της ενίσχυσης των 800 ΕΥΡΩ, που εξήγγειλε αρχικά η Κυβέρνηση, ως απόλυτη ανάγκη για την επιβίωση των οικογενειών των Δικηγόρων.
2) Την απόδοση στους συναδέλφους των αποθεματικών του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ, που εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί με αποκλειστικά δικές μας εισφορές (120 ευρώ ανά δικηγόρο επί 9 έτη).
3) Την πλήρη απαλλαγή των Δικηγόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων.
4) Την πλήρη αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων των Δικηγόρων για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
5) Τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α στο 6%.
6) Την επιστροφή της προκαταβολής φόρου.
7) Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το τρέχον φορολογικό έτος.
8) Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το τρέχον έτος.
9) Την υπαγωγή των Δικηγόρων στη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.
10) Την άμεση αναστολή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων προς πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την αναστολή καταβολής λογαριασμών ΔΕΚΟ και τηλεφωνίας.
11) Την παράταση της προθεσμίας των 120 δόσεων (ν. 4611/2019) από 31.05.2019 και μέχρι τέλος του έτους και παροχή δυνατότητας ένταξης και των οφειλών του 2019.
12) Την άμεση καταβολή των οφειλών του ΤΑΧΔΙΚ προς τη Νομική Βοήθεια.
13) Την άμεση καταβολή των δαπανών υγείας από το ΤΥΔΕ.
14) Τον αυτεπάγγελτο (χωρίς έξοδα επιδόσεων) επαναπροσδιορισμό των πολιτικών υποθέσεων που ματαιώνονται κατά το διάστημα της αναστολής από τη Γραμματεία του αντίστοιχου Δικαστηρίου.
Τέλος, επιφυλασσόμαστε ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης να ζητήσουμε και περαιτέρω μέτρα στήριξης.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- ΓΡΑΦΕΙΟ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: κ. Κυρ. Μητσοτάκη – Αθήνα
- ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ. Κ. Τσιάρα – Αθήνα
- ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Χρ. Σταϊκούρα – Αθήνα
- ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: κ. Αδ. Γεωργιάδη – Αθήνα
- ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: κ. Γ. Βρούτση – ΑΘΗΝΑ
- ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ
- ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
- ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
- ΜΜΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
Ανθή Μπαλιτσάρη Ερασμία Μπουτσικάρη
Χριστίνα Σταρόγιαννη
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου