Διονύσιος Κατηλιανός. |
ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
Διονύσιος Στρογγύλος, Ζακύνθιος, (1572-1588) Κατά την περίοδο της αρχιερατείας του υπηρέτησε στα Κύθηρα σαν Προβλεπτής και Καστελάνος ο Σεβαστιανός Μαλιπιέρι.
Διονύσιος Κατηλιανός (1609-1630) από παλαιά οικογένεια της Ζακύνθου, εγγεγραμμένη στη χρυσή βίβλο. Σπούδασε στο Πατάβιον και υπήρξε σύγχρονος και φίλος του αγίου Διονυσίου, με τον οποίο διατηρούσε αλληλογραφία. Ο Κατηλιανός διαμαρτυρήθηκε στη Βενετική Γερουσία αντιδρώντας στις αξιώσεις του Επισκόπου Κεφαλληνίας, ο οποίος απαιτούσε από τη Βενετική κυβέρνηση να καταργήσει την Επισκοπή Κυθήρων και να υπαχθούν τα Κύθηρα στην Επισκοπή Κεφαλληνίας. Χάρις στον Κατηλιανό διατηρήθηκε η Επισκοπή Κυθήρων. Στην εποχή του οι υποψήφιοι ορθόδοξοι ιερείς από την Κρήτη χειροτονούνταν στα Κύθηρα, διότι μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Βενετούς, ο πάπας απομάκρυνε τους ορθόδοξους επισκόπους από την Κρήτη και έτσι οι ιερείς της Κρήτης χειροτονούνταν από τον επίσκοπο Κυθήρων που ήταν ο πιο πλησιόχωρος.
Κων/νος Στρατούλης (1882-1892) από τη Λευκάδα. Φημισμένος εκκλησιαστικός ρήτορας (Θεολογoδιδάκτωρ), εκπαιδευτικός και συγγραφέας, μαθητής του Δάσκαλου του Γένους, Ψαλλίδα. Υπηρέτησε σαν Δ/ντής του Λυκείου Ζακύνθου και ως εφημέριος στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Εκοιμήθη στα Κύθηρα στις 4 Μαρτίου 1892.
Διονύσιος Δάφνος (1934-1936) από τη Ζάκυνθο. Στην εποχή του συγχωνεύθηκαν 3 Μητροπόλεις, της Σπάρτης, Γυθείου- Οιτύλου, Κυθήρων. Έτσι ολόκληρος ο νομός Λακωνίας μαζί με την επαρχία Κυθήρων αποτελούν μια Μητρόπολη με έδρα τη Σπάρτη.
Δημήτριος Θεοδόσης (1946-1956) από τη Ζάκυνθο. Ήταν Μητροπολίτης Γυθείου- Οιτύλου και τοποτηρητής Κυθήρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου