Σχεδόν τα μισά (42,6 εκατ. ευρώ) από τα 90 εκατ. ευρώ που έταζαν στους αγρότες -ακόμη και δια στόματος Πρωθυπουργού- πήραν εντέλει χθες, 28 Ιανουαρίου, με την αποπληρωμή των αποζημιώσεων, οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ!
Γι' αυτό και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, πριν «εκδράμει» στα πλημμυρισμένα, επισκέπτεται εσπευσμένα το ΥπΑΑΤ για να βρει προφάσεις και δικαιολογίες, ώστε να μπαλώσει τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Όταν όμως σπέρνεις ψέματα, θερίζεις θύελλες. Έτσι, την ίδια ώρα, σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ, η αναστάτωση των αγροτών γιγαντώνεται.
Με Ερώτηση που καταθέσαμε σήμερα και που υπογράφεται από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Σταύρο Αραχωβίτη, την Αν. Τομεάρχη Ολυμπία Τελιγιορίδου και 40 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, ζητάμε τον έλεγχο των αποζημιώσεων που δόθηκαν και τις ειλικρινείς εξηγήσεις της Κυβέρνησης για το φιάσκο.
Ζητάμε όμως και τη διασφάλιση των παραγόντων εκείνων που θα εγγυώνται την αξιοπιστία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον δημόσιο χαρακτήρα της αγροτικής ασφάλισης, την αναβάθμιση και ενδυνάμωση της βιωσιμότητας και λειτουργίας του ΕΛΓΑ και τις επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή:
- Την άμεση ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης, που είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ
- Την στήριξη και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΛΓΑ αντί για τη δημιουργία κλίματος γενικευμένης επισφάλειας στους εργαζόμενους του Οργανισμού, μέσω ανεδαφικών προτάσεων περί ιδιωτικοποίησης, προσπαθειών μετακύλισης ευθυνών σε εργαζόμενους, ακόμη και απολύσεων, η οποία οδηγεί στην αποδυνάμωση και αποστελέχωση του Οργανισμού
- Να ξεχάσουν μια για πάντα τις ιδεοληψίες περί ιδιωτικοποιήσεων και να επικεντρωθούν στα επενδυτικά μέτρα για την προληπτική προστασία της αγροτικής παραγωγής που έχουν βαλτώσει, και που είναι πιο κρίσιμα από ποτέ, εν μέσω των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται.
Γιατί για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αυτά είναι τα κύρια διακυβεύματα που εγγυώνται την αξιόπιστη και κοινωνικά δίκαιη κάλυψη της αγροτικής παραγωγής και των παραγωγών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Κατώτερη των υποσχέσεων η κυβέρνηση σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον Ιανό και την λειτουργία του ΕΛΓΑ»
Οι τελευταίες καταστροφές σε αγροτική παραγωγή και υποδομές σε εκτεταμένες περιοχές της χώρας που ήταν αποτέλεσμα του κυκλώνα «Ιανός» ανέδειξαν περίτρανα την αναγκαιότητα της ασφάλισης της παραγωγής που εξασφαλίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Σαν πρώτη και επιτακτική ανάγκη αναδεικνύεται η διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών μέσω της οικονομικής βιωσιμότητας του ΕΛΓΑ.
Στο πλαίσιο αυτό και αντιμέτωποι με τα καυτά ζητήματα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, όπως αυτά φάνηκαν και από την επέλαση του κυκλώνα, είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναλογιστική μελέτη για τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού και την αξιόπιστη και κοινωνικά δίκαιη κάλυψη των παραγωγών.. Η προσέγγιση αυτή περιείχε την μόνη αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση για να προχωρήσει ο Οργανισμός με σιγουριά και σταθερότητα χωρίς ακροβατισμούς στις αλλαγές εκείνες που θα επέτρεπαν την συνέχιση του έργου του κάτω από τις νέες συνθήκες που γεννά η κλιματική αλλαγή αλλά και η μακρόχρονη λειτουργία του από ένα απαρχαιωμένο πλέον σήμερα θεσμικό πλαίσιο.
Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση δεν προχώρησε την αναλογιστική αυτή μελέτη και η σημερινή διοίκηση δεν κατακύρωσε στην ώρα του το διαγωνισμό.
Όχι δε μόνον δεν προχωρούσε ο σχετικός διαγωνισμός, αλλά η πολιτική ηγεσία διατράνωνε την πρόθεσή της για είσοδο των ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση και στο πλαίσιο αυτών των προθέσεων το ΥΠΑΑΤ συνέστησε επιτροπή για την είσοδο ιδιωτών στην ασφάλιση και τον ΕΛΓΑ η οποία θα έδινε πόρισμα τέλος Ιουνίου του 2020.
Με 7 μήνες καθυστέρηση και αφού ο τότε υπουργός κος Βορίδης παραδεχόταν με κυνισμό ότι ¨ο ΕΛΓΑ δεν είναι ελκυστικός στους ιδιώτες¨», ο πρόεδρος του επιτέλους δεσμευόταν για τη συνέχιση της αναλογιστικής μελέτης.
Η σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ περιγράφεται από τα αποτελέσματα των αποζημιώσεων των αγροτών στις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, από φορείς των αγροτών των περιοχών που επλήγησαν, με την σχετική νομοθετική ρύθμιση που επέλεξε η Κυβέρνηση όχι μόνον δημιούργησε αγρότες 2 ταχυτήτων, σε όλη την επικράτεια αλλά και στέρησε τις προκαταβολές σε πραγματικά πληγείσες περιοχές, ενώ και μέσα στις ίδιες περιοχές αγρότες με διαφορετικές ζημιές έλαβαν την ίδια προκαταβολή. Τέλος παρά τις υποσχέσεις και του ίδιου, ακόμα, του πρωθυπουργού δεν αποζημιώθηκε το 100% της ζημιάς.
Ακόμη, ο τιμοκατάλογος της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του ΕΛΓΑ, για το 2020, καταργεί τις δύο ασφαλιστικές κατηγορίες σε διάφορες καλλιέργειες όπως πχ τα μήλα, τα ροδάκινα και τα κεράσια και αφήνει μόνο μια κατηγορία ασφαλιστικής κάλυψης η οποία, παρά τη δυνατότητα προσθαφαίρεσης του 20%, δε καλύπτει τις ανάγκες ασφάλισης- αποζημίωσης των παραγωγών που παράγουν προϊόντα ιδιαίτερης ποιοτικής αξίας με υψηλό κόστος παραγωγής.
Επιπλέον, η σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ χαρακτηρίζεται από δυσάρεστες καταστάσεις, ειδικά, όσο αφορά στα θέματα διαχείρισης του προσωπικού του Οργανισμού. Το 2020 ξεκίνησε με καθυστερήσεις στη πρόσληψη του εποχικού προσωπικού με το άρθρο 21 που οδήγησε εντέλει σε ειδική νομοθετική ρύθμιση για να μην χαθούν οι προβλεπόμενες και ασφαλώς πάντα αναγκαίες θέσεις. Με την επέλαση δε του Ιανού έγιναν μετακινήσεις εκτιμητών στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι εκτιμήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας. Την ώρα δε που είχαμε την ανάδειξη των αυξημένων αναγκών σε προσωπικό έγινε και η κοινοποίηση απολύσεων σε εργαζόμενους γεωπόνους που δεν συνοδεύτηκε δυστυχώς από κάποια πρόβλεψη με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός του Οργανισμοί έπειτα από πολλά χρόνια. Σαν επιστέγασμα, στην περίπτωση του Ιανού δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης από την πολιτική ηγεσία, αλλά αντίθετα υπήρξε και προσπάθεια μετακύλησης ευθυνών στους εργαζόμενους. Τέλος με το νέο κύκλο κινητικότητας αναδεικνύεται γενικευμένη κίνηση εργαζομένων του ΕΛΓΑ προς άλλες Υπηρεσίες με διαφαινόμενη μια νέα αποστελέχωση του Οργανισμού.
Την ίδια στιγμή και ενώ η ολοκλήρωση της 1ης Πρόσκλησης για επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων (Υπομέτρο 5.1 του ΠΑΑ) έγινε με την ένταξη πράξεων που τυπικά και μόνον υπογράφηκε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία (16/7/2019), η πορεία της δεύτερης εκδοθείσας πρόσκλησης που εκδόθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο δεν φαίνεται να προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Με ακόμα χειρότερους ρυθμούς προχωρά η πληρωμή των δικαιούχων της 1ης πρόσκλησης.
Τέλος σημειώνεται ότι στην παραπάνω πραγματικότητα φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το έργο της ψηφιοποίησης της Εκτιμητικής Διαδικασίας του Οργανισμού που προωθείται σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας και είχε ολοκληρωθεί ο πιλοτικός σχεδιασμός από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με θεαματικά προσδοκώμενα αποτελέσματα τόσο στην άμεση και ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ με ακρίβεια διαφάνεια και δικαιοσύνη όσο και ανάλογα αποτελέσματα ως προς την ταχύτητα και ύψος αποζημίωσης. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014 -2020 από την προηγούμενη κυβέρνηση, έργο που αφορά την εκπαίδευση του γεωτεχνικού προσωπικού σε ζημιές από την κλιματική αλλαγή, αλλά και στην χρησιμοποίηση των ψηφιακών εργαλείων.
Επειδή με τις σχετικές δηλώσεις της Κυβέρνησης υπήρξε η δέσμευση για αποπληρωμή των αποζημιώσεων των παραγωγών που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιανό έως το τέλος Ιανουαρίου 2021, με πρόβλεψη ζημιών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στα 90 εκατ. Ευρώ,
Επειδή σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της 27/1 του ΕΛΓΑ ολοκληρώνεται εντός της προθεσμίας της 31ης Ιανουαρίου 2020 η πληρωμή των αποζημιώσεων των αγροτών που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιανό αλλά αυτή εντέλει, έπειτα από το πέρας της εκτιμητικής διαδικασίας, ανέρχεται συνολικά σε 42,6 εκατ. ευρώ, υπολείπεται δηλαδή σχεδόν κατά το ήμισυ των προβλέψεων της ίδιας της Κυβέρνησης, γεγονός που ενισχύει τις καταγγελίες των φορέων και αγροτών
Επειδή μετά τη προβληματική διαχείριση των αποζημιώσεων των παραγωγών από τον κυκλώνα Ιανό αναδείχτηκε ότι δεν επιτρέπεται ουδεμία επιπλέον ολιγωρία σε όλα τα θέματα που θα επιτρέψουν την άμεση και ισχυρή ενίσχυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και την στήριξη του έλληνα αγρότη
Επειδή η ταχεία και ολοκληρωμένη ενίσχυση της βιωσιμότητας του Οργανισμού προϋποθέτει την άμεση ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης
Επειδή η ταχεία και ολοκληρωμένη ενίσχυση της βιωσιμότητας του Οργανισμού προϋποθέτει την αποφυγή δημιουργίας κλίματος γενικευμένης επισφάλειας στους εργαζόμενους του Οργανισμού μέσω ανεδαφικών προτάσεων περί ιδιωτικοποίησης, προσπαθειών μετακύλισης ευθυνών σε εργαζόμενους ακόμη και απολύσεων η οποία οδηγεί στην αποδυνάμωση και αποστελέχωση του Οργανισμού
Επειδή η ανάγκη για επενδύσεις στην προληπτική προστασία της αγροτικής παραγωγής είναι πιο κρίσιμη από ποτέ εν μέσω των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται
Επειδή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με τις πολιτικές της κυβέρνησης στον αγροτικό χώρο και τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχει χαθεί και η παραμικρή σταγόνα ρευστότητας των αγροτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποιοι είναι οι λόγοι που εντέλει οι πληγέντες από τον Ιανό παραγωγοί έλαβαν αποζημιώσεις που υπολείπονται σχεδόν κατά το ήμισυ των εκτιμώμενων από τη ίδια Κυβέρνηση ζημιών;
- Γιατί η κυβέρνηση βιάστηκε να προσδιορίσει ύψος ζημιάς και ποσό αποζημίωσης δημιουργώντας προσδοκίες στους αγρότες που τελικά διαψεύστηκαν;
- Ποιο είναι το Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ισχυρή ενίσχυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και την στήριξη του έλληνα αγρότη ;
- Περιλαμβάνει το σχέδιό σας την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης ;
- Προτίθεστε να εξετάσετε στην αναλογιστική μελέτη την επαναφορά των περισσότερων από μια ασφαλιστικών κατηγοριών στις καλλιέργειες που κατήργησε με την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργεια/Εκτροφή του ΕΛΓΑ του 2020 ώστε να καλύπτονται και οι παραγωγοί που παράγουν υψηλής ποιότητα και κόστους προϊόντα;
- Έχει εκδοθεί το πόρισμα της συσταθείσας επιτροπής που εξετάζει την δεδηλωμένη πρόθεση της απελθούσας πρόσφατα πολιτικής ηγεσίας για την είσοδο ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση και αν ναι εμμένετε στην πρόθεσή αυτή;
- Περιλαμβάνει το σχέδιό σας την στελεχική ενδυνάμωση του Οργανισμού και την αξιοποίηση των έμπειρων εργαζομένων οι οποίοι πρόσφατα απολύθηκαν;
- Προτίθεστε να ολοκληρώσετε και να εντάξετε νέες επενδυτικές πράξεις στο Υπομέτρο 5.1. του ΠΑΑ και αν ναι ποιο το χρονοδιάγραμμα, για τις πληρωμές της 1ης πρόσκλησης;
- Προτίθεστε να εντάξετε στο Ταμείο Εγγυήσεων, και τις επενδύσεις του Μέτρου 5.1 του ΠΑΑ;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αραχωβίτης Σταύρος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου