«Παγώνουν» προσωρινά, έως ότου αποφασιστεί η «τύχη» τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα πρόστιμα των 300 ευρώ που «μοίρασε» η ΕΛ.ΑΣ. για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωσή τους,
Το αίτημα 46 πολιτών από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν, με προσφυγές τους στα διοικητικά δικαστήρια, για τα πρόστιμα που κλήθηκαν να πληρώσουν, έφερε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Κάνοντας δεκτό το αίτημά τους, η Τριμελής Επιτροπή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάσισε να εξεταστούν οι προσφυγές τους ως πιλοτικές δίκες και να παγώσουν προσωρινά τα εν λόγω πρόστιμα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ.
Όλα ξεκίνησαν από τους 46 πολίτες στη Θεσσαλονίκη, σε βάρος των οποίων κόπηκαν πρόστιμα, στην επέτειο του Πολυτεχνείου για παραβίαση της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. περί παράνομων συναθροίσεων, λόγω της πανδημίας. Συνολικά 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ επιβλήθηκαν εκείνη την ημέρα, στη Θεσσαλονίκη για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19.
Μετά την προσφυγή τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, με την οποία ζήτησαν την ακύρωση των εν λόγω προστίμων αλλά και τις αντιρρήσεις τους οι οποίες απορρίφθηκαν, οι προσφεύγοντες στράφηκαν στο ΣτΕ, επικαλούμενοι ότι ανάλογες αιτήσεις εκκρεμούν και σε άλλες πόλεις, όπως σε Ηράκλειο, Τρίκαλα και Κέρκυρα.
Στις αιτήσεις ακυρότητας οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι εάν η απαγορευτική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε κατ΄ επιταγή της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι νόμιμη και παραβιάζει άρθρα του Συντάγματος που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις δημόσιες συναθροίσεις και την αρχή της αναλογικότητας.
Έτσι τον λόγο έχει πλέον το ΣτΕ, που θα κρίνει ουσιαστικά το τι μέλλει γενέσθαι σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν για το θέμα αυτό στη Δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου